Hoppa till innehåll

magnusg

Members
 • Antal inlägg

  448
 • Blev medlem

 • Senast besökta

 • Days Won

  9

magnusg last won the day on March 25 2017

magnusg had the most liked content!

Gemenskaps Rykte

120 Excellent

Om magnusg

 • Placering
  Advanced Member

Information

 • Bostadsort
  Tidaholm

Kontakta medlemmen

 • E-mail
  jjjjjjjjjj@hhj.com
 • Telefon
  5555555555555

Senaste Profil Besökare

1 656 profilvisningar
 1. magnusg

  Vätterharr 2018

  Fiskade vid Rödån idag. Tänkte vara smart att fiska vid Rödån när det skulle blåsa sydliga eller sydostliga vindar idag. Det går att få lite lä där när det blåser sydliga vindar. Men det blåste nordliga eller nordostliga vindar där, i övriga Sverige var det sydliga vindar. Det var en styv bris också, där man ställer bilen var det inte ett löv som rörde sig. Vinden avtog allteftersom och det blev lugnt det sista på kvällen. Eftersom det var nordliga vindar fanns det inte en insekt på ytan. Var lite nattsländor i luften och det var väl nån enstaka nattslända på ytan efter en stund. Var nåt strövak så det gick att få fisk. Började bra med en 41 cm harr. Var måttligt med karplöss på den men det var inte mycket kvar av ryggfenan. Fick lite av återväxten också men den var lusfri. Det var en nordlig ström i sjön och det blev en stor eda i viken där man går ner. Var fullt med harr som vakade precis i stråket mellan nordlig och sydlig ström som bildades i viken. Blev ett vitt bälte med skräp och insekter som drev förbi som en egen liten å i sjön. Hade bara fått ihop ett 30-tal vak innan jag kom dit och man tror att det är lätt att få fisk när harren vakar för fullt men jag kollade och det var ca 130 vak innan jag hade ett påslag. Lätta att få dom där harrarna. Ibland var det upp tre fiskar samtidigt men det nappade inte bättre för det. Fick ihop till 5 harrar den 6:e var på och gjorde ett par knyckar, kändes som en någorlunda bra storlek på den fisken. När jag plockade av löss på den sista harren var det två fiskar som vakade precis runt flytringen det hade gått att köra med dapping. Efter jag tappat den sista harren slutade jag fiska, då vet jag var de står nästa gång. Var 13,6 grader i vattnet. Nån grad mer i ytvattnet. 188 vak
 2. magnusg

  Vätterharr 2018

  Det var en från Husqvarna som fiskade harr vid Rödån sist jag var där. Han sa att de släpper på vatten i Husqvarnaån under hösten när öringen leker. Stämmer det? På våren släpper de i alla fall inget vatten. Det där vattnet är inget för harren att leka i. Det rinner väl ett par kubikmeter vatten i Husqvarnaån i vanliga fall. "Avsaknaden av harr i Lillån-Huskvarna och Huskvarnaån beror troligen på den förhållandevis långa passagen (cirka 2 km) genom lugnflytande och sjöliknade habitat med mycket predatorer i kombination med mängden harr i Vättern i anslutning till Huskvarnaåns mynning." Så står det i Harrleksrapporten för 2017 från LST. Jag skulle säga att avsaknad av vatten gör att harren inte kan leka i Husqvarnaån. Det brukar vara harr utanför bankarna i Jönköping när jag fiskar där och klarar inte fisken att simma två kilometer så skulle det vara tomt i de flesta åarna. Om det nu är (minst) två fiskarter som leker i strömmarna får väl LST se till till att båda arterna får vatten. Det går inte bara fixa vatten till den ena arten och säga att det är för långt för den andra fiskarten att simma till strömmarna. Det fungerar väl som i Svedån där LST ordnade vatten till öringen men inget till harren. VDn för kraftbolaget sa att det fanns ingen som bett om vatten på våren, så LST struntade helt enkelt i harren som skulle leka i Svedån. Med tanke på hur stor Husqvarnaån är skulle det kunna bli mycket harr som leker där om det bara finns vatten i ån.
 3. magnusg

  Vätterharr 2018

  Jag var förbi Lillån-Husqvarna i våras och jag såg harr i ån. När jag stod där och tittade i ån kom det några gubbar och kärringar som undrade vad jag gjorde. Jag sa att jag letade efter harr och hade sett harr fast det inte fanns några rapporter om harr från Lillån på väldigt många år. Jag såg en harr igår sa en av gubbarna då, så ovanligt var det. Förra året hann jag bara fram till ån innan det var en gubbe som sa att han sett en harr veckan före. I vilket fall så är det någon som varit där med en motorsåg och kapat alla träden. Anskrämligt dåligt. Särskilt med tanke på att man inte får röra en pinne i vanliga fall. Då är det väldigt noga med skydd åt fisken. Förra året var det någon som la ut stakar och trästockar vid trapporna i Skämningsforsån men det fick man inte röra för LST. Det hade blåst massa stockar dit sa de och det skulle vara så. Men tog man bort skräpet ena dagen var det tillbaka nästa dag, väldigt lokalt blåsande där. Hökesån hade en stock som låg tvärs över ån 60-70 meter från åmynningen förra året. Var inte många harrar som kom förbi där. Så istället för 700 meter hade harren 70 meter att leka på. Det gynnar harrbeståndet antagligen. Väldigt konstigt att man kan röja en hel å på det här viset. Men LST har ju bestämt att det är för långt för harren att simma till Lillån. Kanske är dags att dela ut simdynor till fisken eller dela ut glasögon till personalen på LST så de ser fisken. De boende i området ser harr i ån varje år konstigt nog. I rapporten för 2017 års harrinventering finns en bilaga från Hjoån skriven av Hans-Göran Hanson. Han tar upp saker som grunt vatten, dåligt med gömställen för fisken, extremt lättstörda fiskar, folk i området. Fisken var väldigt lättskrämd det året. Med tanke på detta är det konstigt att man får röja rent i en å där det dessutom går ett gångstråk längs med ån den första kilometern. Samtidigt är det väldigt grunt i ån de första hundratal metrarna. Det satt folk och metade där Lillån rinner ut i Husqvarnaån. Det är inget som underlättar för harren.
 4. magnusg

  Vätterharr 2018

  Jag kör med Griffits gnat eller myra, fungerar ungefär lika dåligt båda två. Vet inte riktigt vad de äter nu. Såg ut som det var nyckelpigor på ytan förra gången kanske är det som gäller. Var 22,6 grader sist jag var nere, 3 dagar sen nu. I brist på annat var jag förbi Baltak ikväll och där var det 23,4 grader i vattnet. Ganska fullt med flugfiskare trots värmen. Alf var imponerad av lusangreppen på harrarna. "Jag lider verkligen med dom stackars harrarna i sjön. Lusangreppen är ju av fruktansvärd omfattning" var kommentaren och då hade harrarna ändå hanterats en del så hälften av lössen hade väl skavts av fiskarna. Men det ska bli västliga vindar nu så förhoppningsvis sjunker vattentemperaturen lite och lössen försvinner.
 5. magnusg

  Vätterharr 2018

  De ser tjocka och fina ut men man får bara de som vakar och är välmatade. Däremot är det väldigt mycket karplöss på fisken tack vare det varma vattnet antar jag. De större harrarna måste ha ett par hundra löss på sig. Det går illa för ryggfenan först men de blir väldigt såriga också. Fisken skrubbar sig på stenarna på botten antagligen. Mikael Hedin skrev om liknande iakttagelser som han hade i början på 2000-talet. Harren försvann och den fick "fenröta". Är det varmt i vattnet så håller sig harren på djupare och kallare vatten. Då får man dagar med väldigt få vak som 1, 3 och 11 st som jag haft men så vänder vinden och det blir kallt vatten och direkt är det hundratals vak. Hedin skriver också om varmare vatten under 2000-talet. Hedins iakttagelser finns här, står sist i rapporten: http://www.vattern.org/wiki/rapport-97-vatternharren/ Frågan är om det är vattentemperaturen eller alla karplöss som får harren att söka sig till djupare vatten. Harren kan vara där den brukar vara bara det att den inte vakar. I vilket fall brukar jag plocka av de flesta karplössen på fiskarna jag får, fisken får något tillbaka efter jag fångat dem. Jag räknar kallt med att harren vänjer sig med detta och får ett invant beteende att söka upp min fluga. Det ska räcka med att dingla flugan över vattnet och hålla ut håven så hoppar harren i automatiskt och får en avlusning. Det var en fiskare häromdagen som inte trodde på detta men så fort han satte på likadan fluga som jag använder fick han tre harrar.
 6. magnusg

  Vätterharr 2018

  Bytte idag. Var 17,3 grader i vattnet när jag började fiska, sen började det strömma i vattnet och tempen steg till 20,9 grader. Var mest mindre fisk uppe och vakade. De stora håller sig väl på botten när det blir varmt. Med lite tur blir det kallare vatten på östgötasidan nu.
 7. magnusg

  Vätterharr 2018

  Alf fick tre harrar till akvariet igår så nu är det påfyllt. Var jag och en tomte till som fiskade vid Rödån. Jag fick två harrar (45 och 37 cm) och jag hade bara två påslag fast harren vakade ganska friskt stundtals. 384 vak och då var jag ändå inne vid land och krånglade med mitt Keepnet ett par gånger. Vet inte vad harren tog för det var inga mängder med insekter på ytan men det var en del löv som drev omkring. Kanske var insekter som suttit på löven. Såg ut som det var ganska många stora fiskar uppe och de är lite krångligare att få på. Vakade tills det blev mörkt, jag höll på med harrarna i keepnetet det sista så jag fiskade inte men den andre fiskaren kunde väl knappt ha sett flugan det sista. Jag lurade på om han försökte få lake på torrfluga men det hade varit stor fisk som vakade men han lyckades inte få nån att ta flugan.
 8. magnusg

  Vätterharr 2018

  Var 8,4 grader häromdagen, 14,8 idag eller igår nu när klockan är över 24.00. Hjoån är varken först med harren på våren och har heller inte mest fisk. Finns andra åar som har högra maxantal. Totalantalet har att göra med hur många gånger man räknar samma harrar. Springer man runt och räknar samma harrar varje dag så får man ett högt antal till slut. Jag tänker inte paddla ut flera hundra meter till ett grund i Vättern i en liten flytring och jag rekommenderar ingen annan att göra det heller. Men ett gott råd om du själv vill riskera livet kan du alltid simma över till Visingsö i det 26 gradiga vattnet.
 9. magnusg

  Vätterharr 2018

  Jag har en handräknare (tror jag det kallas) hängandes på västen. Det är omöjligt att räkna vak annars, särskilt om man kommer upp i 500-600 st vak. På något sätt ska man hålla koll på fiskaktiviteten och det är ett sätt att räkna vaken. På våren ska man räkna fisken i lekbäckarna om det nu har med beståndet att göra, ingen som vet. Det är inte alla dagar det blir många vak 16 juli såg jag 1 (ett) vak, var ingen vakfest den dagen. Men fortsätter det med varma somrar som denna försvinner nog harren från sjön.
 10. magnusg

  Vätterharr 2018

  Var förbi Rödån igår och fick två harrar (48 och 37 cm). Småharrarna var redan dragna när jag kom så det fanns bara stora fiskar kvar. Vinden vände för några dagar sen och vattnet är betydligt kallare nu var 9,5 grader igår och då har vattentempen ändå stigit lite. Inga mängder med insekter på ytan nån enstaka danica och myra. Finns en del nattsländor och det var små bibio som svärmade. 213 vak så det var lite fart på fisken. Mycket karplöss på fiskarna nu men det har varit varmt i vattnet och då piggnar lössen till. Alf på Vätterakvariet behöver nya harrar då de flesta har dött under året. Jag tar med mitt Keepnet till sjön och är det någon som är i närheten och får harr så spara fisken.
 11. magnusg

  Baltak?

  Idag.
 12. magnusg

  Vätterharr 2017

  Var vid Skämningsfors idag. Stendött de första två timmarna ändå paddlade jag över en kilometer norrut och letade efter vak. En lätt sydvästvind blåste bort de flesta insekterna men lite fanns kvar till harren. Fick ihop till 23 vak sista timmen, var 3-4 fiskar som gjorde nåt strövak emellanåt. Fick en på 39 cm. Den var ganska nerlusad. Harren kanske var på djupare och kallare vatten för att slippa lössen. 16,6 grader i vattnet. Var förbi Brevik igår. Blåste lite för hård nordanvind för att insekterna skulle vara kvar på ytan men det var stora mängder med nattsländor i luften. Såg ut som en tjock matta med nattsländor längs stranden. Stendött på djupt vatten men det var en massa småfisk nära land. Jag trodde det var småöring eller mört som vakade och i brist på annat fiskade jag på stöveldjupt vatten där fisken var. Det visade sig vara småharr, fick ett par och alla var 21 cm. Det var fisk överallt längs hela kanten var hundratals harrar. Måste varit en lyckad lek för ett eller två år sen. Harren växer ganska fort första året så de kan vara från fjolårets lek. Letade längs kanten idag men jag såg inga småharrar på grunt vatten. Så mycket småharr har jag bara sett en gång tidigare och det var vid Domsand för några år sen. Jag trodde det var löjor eller mört som hoppade överallt men allt jag fick var småharr 21-22 cm långa. Så det finns en del småharr även om det inte finns lekbäckar i närheten av Brevik. Pratade med en person i hamnen innan jag paddlade ut och det hade varit ett tillfälle för några veckor sen som det kokat med vak på ett litet område utanför hamnen, han trodde det var harr för fisken hade så stora ryggfenor. Jag var tveksam till att det kunde varit harr som vakat så men nu när det var sådana mängder småharr är jag inte lika tveksam. Kan finnas stim med harr utanför Brevik. Byte några ord med en person innan jag åkte hem och han hade räknat in 50 ålakråkor på udden norr om hamnen sist han var ute med båten. Så skarven tar inte alla småharrar eller så simmar harren på för grunt vatten för skarven.
 13. magnusg

  Vätterharr 2017

  Man har satt ut harryngel i Sjöhamrabäcken tror det är tre år i rad. Granviksån har fått lite yngel också, vet inte om det satts ut några fenklippta fiskar i Granviksån. Man fenklippte lite harr för att se hur de vandrar. Jag fick en fenklippt harr vid ålebäcken för nåt år sen. Det är samma när de elfiskar efter harr, harrarna märks med en Floytag. https://youtu.be/58nrzrzX0PU Man följer sandstranden så långt man kommer norrut. Nu är det så lite vatten att man kommer hur långt som helst. Men när det blir en smal sandstrand brukar jag sjösätta. Blir stenbotten längre ut 50-100 meter, eller det lite varierat med sten och sand. På kvällen kan småharren simma in ganska nära stranden. Jag har sett harr mitt utanför badstranden ibland men jag försöker hålla mig norrut onödigt att vifta med spöt bland badgästarena. Kan vara en del båttrafik längs stranden när det är bra väder. Var vattenskidåkare där igår så det blir lite vågor från båtarna som man får vara beredd på. Finns harr längs med hela kanten norrut.
 14. magnusg

  Vätterharr 2017

  Jag ber om ursäkt att jag dragit det lite för långt med tråkningarna, blir tradigt att skriva samma saker och såg en chans att retas lite. Föredrar inget ställe framför det andra vid Domsand har bara blivit så att jag fiskat mest på den norra sidan. Lättare att komma åt där. Verkar vara lite mer fisk där än söder om hamnen. Man får paddla runt och leta efter fisken på södra sidan, på norra har det alltid varit fisk utanför båthuset ett par hundra meter norr om hamnen. Nackdelen är att det är långgrunt och flytring är väl i det närmaste ett måste.
 15. magnusg

  Vätterharr 2017

  Vilka projekt är det som ska läggas ner? Det standardiserade utterfisket är väl nedlagt för det var ingen som fyllde i rapporterna korrekt. Projektet med Sjöhamrabäcken väntar de på återvändande harrar, så där är det ingen aktivitet just nu. Stockutläggningen var väl ingen succé och inget som var till nån nytta så det kan de gärna lägga ner. Frågar man LST får man inte röra en pinne i bäckarna för att hjälpa harren upp i bäckarna på våren. Så det finns väl inget att lägga ner. Är en enkät ute just nu http://www.slu.se/vatternfiske men som det står: Av särskilt intresse i denna undersökning är fisket efter lax, öring och röding. Icke ett ord om att rapporter från Vätterharrfiske är av särskilt intresse då arten är hotad i Vättern. Är LST inte ens intresserade att få in rapporter om Vätterharren kan den inte vara särskilt hotad. Märkligt, öring och röding är gulmarkerade med ett plus (nästan grönmarkerade). Laxen är grönmarkrad i i LSTs beståndstatus. Harren är rödmarkerad med plus och ålen rödmarkerad med minus. Nu får man inte fiska efter ål så den enda rödmarkerade fisk som man kan fiska efter i Vättern är harren och det är inte ens av särskilt intresse att få in rapporter om denna fisk. Ska man däremot starta ett projekt som är till harrens fördel är det bra att vara så många som möjligt. Bättre med en hel musikensemble än en enmansorkester. Då krävs det personer som tycker det är roligt att fiska efter harr och det är hela vitsen med den här tråden. Att visa var, när och hur man kan fiska efter Vätterharren. Tycker man att det är ett roligt fiske kanske man tar ett spadtag för att hjälpa till. Hundra man som tar var sitt spadtag är väl bättre än en person som sliter med hundra spadtag. Så det enda projektet som går att lägga ner är väl den här tråden.
×