Hoppa till innehåll

Sunray

Edgemember
 • Antal inlägg

  1 895
 • Blev medlem

 • Senast besökta

 • Days Won

  11

Sunray last won the day on June 24

Sunray had the most liked content!

Gemenskaps Rykte

379 Excellent

Om Sunray

 • Placering
  Frontline Member
 • Födelsedag 1957-08-21

Information

 • Kön
  Man
 • Bostadsort
  Göteborg

Senaste Profil Besökare

3 707 profilvisningar
 1. Sunray

  shotinghead for dummies

  Okay, jag gör ett försök. Andra får komplettera om jag glömt något eller förklarat det obegripligt... Från backing alltså: Till backingen fäster du en skjutlina. Det finns två typer - antingen med coating ( kallas då ofta "runningline" ) eller utan coating, av nylon el liknande ( kallas då oftast "shootingline" ). Den sistnämnda anses ge något längre kast pga mindre friktion, den första kanske är lite mer lätthanterlig. I skjutlinan fäster du klumpen. Detta är alltså själva "fluglinan" där kastvikten finns. Klumpar finns i ett otal av kombinationer vad gäller flyt- och/eller sjunkförmåga. Dessutom finns det två huvudtyper av klumpar - heldragna eller med sk "tippar". De heldragna klumparna finns också i två varianter - antingen en lång variant ( vanligen ca 13 meter) där det är tänkt att man själv anpassar lämplig längd och vikt genom att klippa den i bakänden, ett exempel är den äldre varianten av Guideline Powertaper. Det andra alternativet är klumpar som redan är anpassade enligt fabrikantens rekommendationer, tex Guideline ready-to-go, där man alltså slipper klippa o fixa. Den andra typen av klumpar är alltså den variant som är "tvådelad" med en sk "body" där man sen via ett enkelt öglesystem kopplar på olika spetsar ( sk "tippar" ) som varierar mellan 10-15 fot normalt. Dessa spetsar finns i mängder av densiteter och det gör det lätt att skifta mellan olika fiskedjup. Populära fabrikat är tex Rio Versitip och den nya Scientific Anglers UST. Till slut: längst ut på klumpen eller tippen sätter du så på en tafs av nylon, antingen en köpt eller en egentaperad. Sen knyter du på din fluga och ger dig ut å fångar fisk! Skitt fiske! Hoppas det var begripligt!
 2. Sunray

  Single Spey utan mellanlägg

  Jo så var det. Man drog in 2-3 meter som man sen sköt i kastet men normalt hade man ju drygt 20meter utanför spötoppen vid varje kast. Det tog ju ett tag att lära sig hantera den långa linan men det är ett väldigt harmoniskt fiske då man slipper det eviga halandet av skjutlina som är det normala idag. Bara några indragningar så var det klart för nytt kast. Ni som är nya idag har det så enkelt att ni inte anar... Kan ni kasta en sten så kan ni kasta tvåhands på en kvart. Förr tog det flera säsonger....
 3. Sunray

  Single Spey utan mellanlägg

  Det är ju helt nödvändigt att rolla upp en sjunklina ( rakt nedströms, inte ut över älven ) innan kast, annars är det helt omöjligt. Detta är ingen "mellanlägg" ( vilket annars är en styggelse ) utan bara en förberedelse för att över huvud taget kunna genomföra kastet. Rollkast är ju inte svårt, men det gäller att klippa till lite så man verkligen rollar upp klumpen. Har den sjunkit riktigt djupt kan det behövas två rollar innan den är uppe. Bara för spöt i en lugn halvcirkelrörelse upp till du har det ca "klockan ett", alltså strax bakom "rakt över huvudet". Sen drar du till i en kraftfull men jämn rörelse rakt framåt till ca kl 9. Klipp till ordentligt - "Kill the rod" som gamle kastinstruktören Arthur Oglesby sa på sin tid... Numera är ju rollkast en barnlek. Under tiden du tränar kan du tänka på oss som växte upp med helsjunkna 30-meters DT-linor. 😎😉
 4. Sunray

  Holken vill vrida sig

  Under ALLA år har detta varit fullkomligt naturligt och självklart. Vridningen man gör vid ett speykast fortplantar sig helt naturligt i spöklingan. Även på den gamla tiden med greenhart- och splitkanespön visste man detta och gjorde därför sk "splicade" spödelar, en vanlig spöholk på ett längre träspö går oundvikligen sönder ganska fort. Den här tendensen är tydligare på spön som är lackade hela vägen ut på hanholken, det blir helt enkelt glattare i fästet mellan han- och honholk. Därför ser man att många spötillverkare lämnar hanholken olackad, så att den strävare, rena grafiten blir mer "greppvänlig". Det här skiljer sig också mycket från spö till spö, vissa vrider sig mer, vissa mindre. Du får helt enkelt göra som jag själv, och ett par generationer andra laxfiskare : Dra några varv eltejp över varje spöskarv. Varje gång och alla skarvar. Det sparar dig några knäckta spön under laxkarriären...
 5. Hur verkligheten faktiskt fungerar: Jag arbetar i en bransch ( biluthyrning ) där vi alltså hanterar både en attraktiv tjänst ( alltså bilresande / transporter ) och också hanterar stora värden ( dvs bilarna ). Vårt företag är ett av de världsledande och har därför kunder från alla världens hörn, förutom naturligtvis svenskar - både "ursvenskar" och "invandrare". Tyvärr händer det att våra produkter drar till sig en hel del oärliga personer - tjuvar och bedragare - som antingen på olika sätt vill undkomma att betala eller helt enkelt vill stjäla hyrbilen och försvinna för evigt. Under mina dryga trettio år i branschen är det MYCKET tydligt att vissa kundgrupper ( från olika länder och olika etniska grupper ) är oerhört kraftigt överrepresenterade när det gäller dessa "problem"... Och det har tyvärr varit precis de samma kunderna som varit strulpellar genom alla dessa trettio år. Alla de större företagen inom branschen vet detta och det är därför fullkomligt givet att vi noggrannare kontrollerar kunder från dessa kategorier ( Körkort, kreditkort, ID-kontroller, kreditkontroll, resplaner osv osv ) än vad vi gör med en "vanlig" affärsresekund. Tyvärr drabbar ju dessa kontroller också helt ärliga kunder från dessa "riskgrupper"... Tänk då följande scenario: Om nu Berras har råkat ut för upprepade snatterier och man har konstaterat att en hög andel av dessa snattare tillhör en viss kategori av kunder - blonda svenskar, kinesiska turister, afghanska flyktingar eller gamla tanter med rollator - är det då det minsta märkligt om butiken vill kontrollera dessa kunder lite extra? Speciellt om just denne kund har råkat befinna sig utom synhåll eller gjort något som kan tolkas som misstänkt?
 6. Sunray

  Torrt i Trönderälvarna

  som laxfiskare borde du väl veta att ryktet ALLTID säger att det är mycket lax i fjorden? 😎
 7. Sunray

  Sommarälv

  Det finns kortsträckor i alla de älvar jag nämnde ovan. eresfjord.no/om_eresfjord/eira_lakse_elv/ http://www.drivaguiden.com/?recID=79 surna.no/web/
 8. Sunray

  Sommarälv

  Många. Alla älvar med ursprung i glaciärer eller högfjäll med snö håller ju nere temperaturen, även om det nog börjar sina med vattenföringen. Sen kan man ju söka älvar som är utbyggda och har sina magasin högt uppe i fjället. Driva, Eira, och som exempel min stamälv Surna som aldrig blir varmare än 9 grader i övre delen, oavsett om det är trettio grader i fyra-fem veckor i sträck.
 9. Sunray

  Vatten kring Hemsedal

  Nu är inte harr o brunörret riktigt min grej, men nog finns det bra fiske nere i själva Hallingdalselva, den stora älven som går i hela Hallingdalen? Har för mig jag har läst om bra fiske mellan Gol och Ål och bara från vägen ser man ju många fina stryk lite längre nedströms.
 10. Sunray

  DT lina ?

  Eftersom jag började med laxfiske på den tiden när DT-linor var det enda alternativet så har jag kunnat se dessa linors "uppgång och fall" under dessa dryga trettio år... Jag fiskade själv enbart med DT i över tjugo år. Jo, det går att få tag på DT men det är inte lätt. Framförallt i England / Skottland säljs en del fortfarande ( Tips: läs annonser i Trout & Salmon ). Här i Sverige är det fullkomligt omöjligt, utom om man hittar begagnade. Nu ska jag väl inte blanda mig i dina linval, men i mina öron låter en RIO Versitip som fullkomligt idealisk till ditt spö, medan en DT-lina nog i min värld skulle vara det sista alternativet... En lång speylina skulle nog däremot kunna funka, med rätt kastteknik.
 11. Sunray

  Sage x sned spödel o oplastat handtag

  Ett spöhandtag ska ALDRIG NÅNSIN vara i nyskick efter man har köpt spöt. Det ska ju synas att man har fiskat, det är ingen prydnadssak för hyllan där hemma, för guds skull.
 12. Sunray

  Sage x sned spödel o oplastat handtag

  Är inte helt säker på att jag förstår dig men om ditt spö är som de flesta Sage så har det väl ingen spöring alls på nedre delen? I så fall är det ju egentligen inget problem - du riktar spöringarna så rakt som möjligt på alla tre delarna och sen riktar du ju bara in nedre delen ( dvs du riktar efter rullens position ) så att den är rakt riktad mot spöringarna... Eller?? Jag förstår alltså inte riktigt hur ringarna på "del 2" kan vara skeva om du inte har ringar både nedanför och ovanför att jämföra med? Vad gäller plasten på handtaget så behöver du inte vara orolig - Sage kör inte med sånt. 😉
 13. Sunray

  Säveån

  Switch eller lätt tvåhands, typ 12-fotare.
 14. Sunray

  Serva Simms-vadare efter normalt slitage

  Simms i Norge nekar 100% att ta emot vadare köpta "utomlands", inte ens mot ersättning. Jag har provat. Däremot finns ett bra företag , Fregattkonsult AB, nere i Veddige, som servar goretexkläder och vadare http://www.webinfo.nu/foretag/fregatt-konsult-ab-8557074 Brukar kosta en dryg femhundring att få vadarna helt genomgångna och lagade - väl investerade pengar. ( obs att de bara kollar goretex-delen. Har du hål i neoprensockarna så får du hitta felen själv... )
 15. Sunray

  Säveån

  Bra förr, sämre numera har jag hört. Men det är nog lite som ett självspelande piano - om alla säger att det är dåligt så är det ingen som fiskar efter dem.
×