Hoppa till innehåll

Sunray

Edgemember
 • Antal inlägg

  1 876
 • Blev medlem

 • Senast besökta

 • Days Won

  10

Sunray last won the day on December 25 2017

Sunray had the most liked content!

Gemenskaps Rykte

350 Excellent

Om Sunray

 • Placering
  Frontline Member
 • Födelsedag 1957-08-21

Information

 • Kön
  Man
 • Bostadsort
  Göteborg

Senaste Profil Besökare

3 575 profilvisningar
 1. Sunray

  Spödel till Guideline

  Jag har ett likadant ( fast helt ) som du kan få köpa. 1000 kr + frakt 250 kr
 2. För guds skull - sluta inte med dina fantastiska flugor, Peter! Ett av få stora glädjeämnen här.
 3. Förresten - varför syns inte detta på startsidan? Kanske skulle skrivit under "Köp & Sälj" istället?
 4. Just nu ( kl 21.20 ) är 23 av 27 inlägg på "frontsidan" köp & sälj. Say no more.
 5. Kanske skulle starta en tråd om just det?
 6. Det är med lite sorg man ser den utveckling som tyvärr har pågått ett tag men som blivit ( i mitt tycke ) väldigt mycket tydligare på sista tiden - att Edge numera till nästan 90% är ett forum för köp- och sälj. Borta är i princip alla diskussioner, roande inlägg, irriterande inlägg, fundersamma inlägg, lärorika inlägg, provocerande inlägg... Är det så att "alla" numera bara pratar på FB, instagram och annat eller finns det fortfarande hopp om att ett forum som det "gamla" Edge kan återuppstå ur askan? ( Jo, jag vet nån nu kommer att tycka "skriv själv då för h-e", och det har jag väl i ärlighetens skull också gjort. Förr i tiden. Numera vet jag inte om folk egentligen är så intresserade av vad en gammal uv som jag kan tänkas tycka och tänka )
 7. Sunray

  Gårdskort

  I min hemmaälv innebär det att ägaren av fiskerätten ( alltså markägaren / gården ) förbehåller sig att själv ha rätt att fiska med ett eller flera spön, även om alltså valdet är uthyrt till ett gäng fiskare. I praktiken innebär det alltså att gårdsägaren, eller nån av hans vänner, släktingar osv, nån gång ibland kan gå ut och fiska några timmar. Har man inte koll på detta så kan det ju kännas lite märkligt om det dyker upp nån "okänd" helt plötsligt, på det vald man tror sig ha för sig själv. Oftast är det inget stort problem - de flesta valdägare brukar också vara schyssta nog att förvarna om typ " min brorson kommer nog att fiska nån timme i kväll", de vill ju inte skrämma bort de gäster som betalar dyrt... Likaså på dagkortsvald - om det tex säljs 10 dagkort på en sträcka men också finns angivet att det finns 2 gårdskort så innebär det alltså att det kan bli totalt 12 man som fiskar om gårdsägaren utnyttjar sin rätt och bjuder in två kompisar.
 8. Sunray

  Vad skrämmer mest - flyt eller intermediate?

  Beror mycket på solen. En flytlina kan ge en väldig skugga som skrämmer nåt enormt. Har ofta sett det i laxälvarna - Om solen ligger i "fel vinkel" kan en flytlina som fiskar ner mot en eller flera laxar på en ståndplats ge en nästan decimeterbred skugga som kommer långt före lina / fluga och laxarna skyggar nästan i panik.
 9. Sunray

  Ny fiskare, linor?

  Att kasta med en flytlina är ingen skillnad mot en intermediate och jag tycker definitivt du ska låta flytlinan sitta där den sitter. Som nybörjare är ju en intermediate dessutom lite bökigare helt enkelt eftersom den sjunker något och kan vara lite svårare att lyfta direkt till nytt kast. Med flyt klarar du utan vidare allt regnbågs- och öringfiske från vår till sen höst, själv har jag aldrig använt nåt annat de senaste 25 åren. Vill du av nån anledning komma något djupare så gör du det med längre tafs och förtyngda flugor. Torrflugor, nymfer, streamers och allt annat funkar kanon. ( visst, det finns enstaka tillfällen, speciellt i riktigt kallt vatten vår och höst då bågen går på djupet, men då behöver då egentligen en mer snabbsjunkande lina än en intermediate... Skippa det så länge och skaffa dig mer erfarenhet, så kan du fundera på att utöka arsenalen om nåt år om du tycker det behövs ) Att byta lina på rullen gör du naturligtvis enklast genom att skaffa dig en extra spole till din rulle där du då har den andra linan riggad och klar. I annat fall måste du ju dra av den lina du har på rullen ( spola helst upp den på en tom linspole eller annat, det kan trassla hemskt annars ), skarva på den nya linan på backingen med en nålknut och sen veva på den nya linan. Vissa linor har en fabrikstillverkad ögla i bakänden som gör att man kan köra "ögla mot ögla" i skarven mellan fluglina och backing, vilket gör det lite enklare att skifta, men det är ändå ett bökigt system att hålla på att spola av och på linor på det sättet. Tror du att du vill / behöver hålla på att skifta linor så köp dig en extraspole eller extrarulle, det finns ju massor av billiga på tex Tradera, behöver inte vara nåt superflashigt. En intermediatelina har du däremot stor användning för om du vill fiska havsöring i havet, eller om det är blåsigt. Eftersom den går ner en bit under ytan påverkas den inte alls lika mycket av vind och vågor. Välkommen i träsket! Se till att du hänger mycket på stans fiskebutiker och fråga, fråga och fråga... En nybörjare som du är guld för dem eftersom de vet att du kommer att köpa mer grejer ju mer de hjälper och tipsar dig...
 10. Sunray

  Laxfiske för nybörjare i Norge

  Kolla med Tellis ( Tellis flugfiske - googla ) Han kör ju kurser i Orkla flera gånger under säsongen och har garanterat utrustning att låna ut.
 11. Sunray

  Powell Scandinavia 13´ #9/10

  Härligt spö för det lättare sommarfisket med flyt- och intermediatelinor. Mjuk helaktion, underbart att köra fisk på. Kastar suveränt med både hela linor och klumpar men är ärligt talat mer klass 8 än 9-10. En lina som tex en Rio Versitip # 8 är helt perfekt. Om så önskas kan jag skicka med en Ballistic Speyline flyt som passar spöt riktigt bra. ( + 400 kr ) Fint skick men det finns lackskador vid holkarna efter att ha varit tejpat. Detta är enbart kosmetiskt och påverkar inte aktion eller hållbarhet det minsta. Pris 1200 kr. Hämtas i Göteborg eller frakt 250 kr
 12. Sunray

  Hardy

  Som jag förstår det är LWT beteckningen på den "nya" modellen, alltså den med lite små kosmetiska förändringar och en ändrad broms. Den billigare i ditt exempel är då den "äldre" modellen som är helt lika som Marquis alltid har sett ut.
 13. Sunray

  Hardy

  Jag är ju en inbiten Hardyälskare och har sedan ett antal år enbart Marquiser till allt mitt fiske ( put and take, HÖ i havet, svenskt o norskt lax- och havsöringfiske ). Jag har tidigare ägt både Perfects och Bouglé men dessa är numera sålda då jag aldrig lärde mig att tycka om att dessa rullar inte har friliggande spolkant, dvs man kan inte lika lätt bromsa med handen utan måste bromsa mot spolsidan eller "fingerpulla" mot linan. Båda dessa rullar är ju fantastiskt vackra och fungerar i generationer, men jag trivdes helt enkelt inte med dem. De Marquiser jag har är alla av äldre modell, men jag har klämt en hel del på den nya och den verkar minst lika bra om inte bättre ( bättre broms, om man tycker det är viktigt ). Duchess är också riktigt fin, verkar något kraftigare och jag har varit sugen på en länge - enda anledningen till att jag inte köpt är helt enkelt att jag har alldeles för många rullar redan. Skulle jag se nån enda nackdel med Marquisen så är det möjligen att den kan vara lite känslig för rejält omild behandling - jag har tex lyckats tappa en rakt ner i ett stengolv och fick då en buckla i spolkanten som gjorde den skev. Lite meckande med tång och hammare löste ifs det problemet. I övrigt har jag aldrig haft minsta problem med det 30-tal Marquiser jag har / har haft. En annan stort fördel är att om man slarvat och lagt rullen i sanden så är det bara att doppa den i vatten, skaka runt en stund och vips så är sanden bortspolad. Till alla mina switchspön använder jag Marquis Salmo 1 och jag tror den skulle balansera dina spön perfekt också.
 14. Sunray

  Krokhållarögla

  Det måste vara den mest irriterande och onödiga grejen inom flugfisket. ( och då finns det MÅNGA andra kandidater ) Sitter just precis där man håller fingrarna när man bär på spöt, sanslöst dumt. Det är ju bara att vända tafsen runt spolen och dra upp flugan till nedersta spöringen, precis som Prutta skrev ovan. Det hjälper ju lite att klämma den sidledes mot spöt, man skulle naturligtvis kunna knipsa bort den o sen putsa & lacka lite om man är mer ambitiös än jag...
 15. Sunray

  FC-tafs dåligt men vad har du för fluglina?

  Möjligen är jag oinformerad, men hänger inte mycket av kritiken mot FC ihop med att många fiskare aldrig kan sluta med ofoget att slänga tafsmaterial i naturen? Likaså vid bottennapp o annat då lina / linbitar också sprids mer ofrivilligt? FC bryts ju typ "aldrig" ner naturligt, vilket ju då vem som helst förstår är illa om det blir liggande ute i skog o vatten. Själv tror jag väl inte risken är så värst stor att en uttjänt fluglina slängs på samma sätt utan väl mer troligt hamnar i de vanliga soporna? Visst, då förbränns de väl och ämnena hamnar i atmosfären istället... Upplys mig gärna om det jag inte har förstått!
×