Staffan Dahlbom

Edge Moderator
 • Antal inlägg

  4 386
 • Blev medlem

 • Senast besökta

 • Days Won

  24

Staffan Dahlbom last won the day on February 26

Staffan Dahlbom had the most liked content!

Gemenskaps Rykte

423 Excellent

1 följare

Om Staffan Dahlbom

 • Placering
  Edgemedarbetare
 • Födelsedag 1968-12-13

Information

 • Kön
  Male
 • Bostadsort
  Njutånger

Senaste Profil Besökare

6 275 profilvisningar
 1. En Loop Opti Stillwater eller en Opti Flow. Ett billigare alternativ är Evotec 100, riktigt bra allroundlina.
 2. Rollkastet är statiskt, dvs det finns ett tydligt stopp mellan BK och FK . Mindre D-loop, mindre utrymme bakåt, kortare kast. Switchkastet är dynamiskt, dvs allt görs i en kontinuerlig rörelse. Större D-loop. Längre kast. Single Spey, samma som switchkastet men med en riktningsförändring. Glöm dubbeldraget i bakkastet, jag beundrar Carls filmer men håller inte med om att ett dubbeldrag i bakkastet hjälper. Kolla noggrant så ser du att det han dubbeldrar i bakkastet, förlorar han i kaströrelse i framkastet. Varför
 3. Hur kag skulle kasta är en bättre fråga. Jag skulle använda rollkastet. Den bästa (enklaste) lina jag testat för ändamålet är Loop Opti Stream. Spöt är inte så viktigt, ett inte alltför styvt.
 4. Jag kanske uttryckte mig lite frikostigt också. Något jag lärt mig är att det sällan är någon stor skillnad i just avstånd. För mig handlar det nästan uteslutande om hur lätt det går att kasta med en speciell utrustning. Det i sin tur kan ju kopplas till glädjen i att använda en viss utrustning. Men om man kan kasta tar man sig ut.
 5. Det betyder att om det är Vibe 85 eller Loop Evotc 85 spelar ingen roll. Kastar du inte ut till fisken med en lina gör du det inte med den andra heller Ett annat sätt att uttrycka sig är att påstå att tekniken är betydligt viktigare än utrustningen, förutsatt att man väljer en hyggligt adekvat sådan förstås.
 6. Tjena Snöhästen. Det finns många linor som skulle funka utmärkt. Flera har redan nämnts, och ingen sätter några begränsningar. Det du ska lära dig är att kasta, dels med linorna men framförallt där du ska fiska. Lasses erbjudande var ju lysande. Det du kan göra nu är att antingen försöka själv (tar oftast tid men är roligt) eller söka upp någon som kan hjälpa dig. Det senare är lika roligt men går oftast mycket snabbare, brukar kosta en slant att gå en kurs eller hyra en instruktör dock. Mitt budskap är att man sällan kan "köpa" sig ur en situation genom att byta grejer. Vh Staffan
 7. Nej Ismo, det är ett forum för alla som bl.a. har flugfiske som gemensamt intresse. Det är stor skillnad. Alla mattrådar, flugbindningstrådar, knivslöjdstrådar, älvräddartrådar etc etc. ligger iofs längre från själva flugfiske, men de är lika välkomna ändå. Kastningen ÄR en otroligt viktig del av själva fisket, synd att inte fler intresserar sig. Ännu tristare att du inte kan acceptera det och antingen delta, seriöst, eller bara hålla dig till trådar som intresserar dig (om det finns några). Eftersom detta är kastarean modererar jag den. Sluta trolla om du vill vara med.
 8. Två revben ur funktion
 9. Hej Fredrik, vad du ska göra är att jämföra resultat från VM. Du kommer att upptäcka att resultaten varierar även där, från år till år. Vad det beror på kan ju variera, helt klart är att vinden spelar stor roll, men även dagsform och skicklighet. Resultaten i stort från diverse tävlingar kan alltså variera, och en del har med sportens karaktär att göra. Ibland funkar allt, ibland inget.
 10. Passformen är riktigt bra på mina Azul ska tilläggas
 11. Fortsätter berömma dem. Är inne på mitt andra par nu. Sålde det första, inte ett hål, jag fick en köpare och såg en chans till ett par nya. Skorna däremot hade ena sulan släppt på. Jag limmade och det funkade. Fortfarande 5 S av 5 i kategorin mest bang for the buck.
 12. Välkommen Jonte
 13. Ni hittar mig i Loopmontern. Välkomna alla sköna Edgare, alltid lika roligt att få ett ansikte på ett "nick". Ta gärna med er frågor. Om jag demar så blir det något om Single Handed Spey. Hur man hanterar strömmande vatten med ett enhandsspö.
 14. Outdoorkläder är dyra om de är bra. Räknar man med en avskrivning på låt säga 5 år, så landar det på ca en tusing per år. Det tar oss ungefär en arbetsdag att få ihop det med en nettomånadslön på 20 kkr. En arbetsdag, och vi kan bära plagget varje dag. Så det beror lite på hur man räknar. Kostnaden vi inte räknar med, är ju miljöavtrycket. Bra att du tar upp det. Bättre alltså med få dyra plagg och där en del av kostnaden beror på Fair/Eco-faktorer, än slit och släng. Tjohoo
 15. Om du köper ett switchspö kommer du att behöva en tyngre lina. Och, jag håller med i ovanstående tips, du kan använda ditt nuvarande spö till lite större fisk. Du kan köpa ett switchspö om du vill fiska med tyngre flugor (tyngre lina hanterar tyngre flugor) eller om du vill fiska med spöt som ett lätt tvåhandsspö. Då funkar det som ett utmärkt komplement till ditt enhandsspö. Det är ett helt annat sätt att kasta och du behöver lära dig tvåhandskastning. Riktigt kul! Det senare är, om du frågar mig, det kanske bästa argumentet till att köpa switchspöt. En ny värld öppnar sig. Lycka till!