Hoppa till innehåll
fiskaren44

Byggt en egen Fiskrök!

Recommended Posts

fiskaren44    1

Syfte

Till mitt projektarbete har jag valt att bygga en fiskrök till Ljusnesportfiskeklubb. Fiskröken har jag byggt bredvid Ljusnans mynning.

Dem som arbetar i Ljusnesportfiskeklubb har väldigt länge vilja haft en ny rök.

Den gamla röken som stod där innan var gammal och nästan sönderbränd dessutom så var den för liten, så jag bestämde mig att göra en ny åt dem i projektarbete!

Målet med fiskröken var dels att få en snyggare och en större fiskrök så man får plats med mer fisk och mera ved.

Först tänkte jag använda betongplattan som den andra röken stod på men jag bestämde mig för att bygga en ny platta så arbetet innehåller flera olika moment, och på så sätt vara utvecklande och lärorikt för mig själv.

Planering

Jag och Ljusnesportfiskeklubb har funderat lite på hur fiskröken ska se ut så jag och en (arbetande i Ljusnesportfiskeklubb) har varit runt och kollat på lite olika byggnationer och hittade en riktigt fin rök som jag bestämde mig för att bygga som projektarbete. Den röken jag har bestämt mig för att bygga hittade jag hos en före detta fiskare i Ljusne. Han hade nyligen byggt en fiskrök utanför sitt hus. Vi frågade han om det var okej att ta några bilder och mått på hans Fiskrök och det fick vi.

Under byggnationen har jag frågat om råd och förslag på den nuvarande firman jag praktiserar hos. Jag har t.ex. hört efter lite om gjutning av platta som jag var lite osäker om hur jag skulle gå tillväga med. Sen har jag frågat om vad jag ska ha för skruv/bultar att fästa själva rökhuset i tegelstenarna med.

Ritning/skiss

post-7055-0-42923100-1299276838_thumb.jp

Förberedelser

Det första jag gjorde innan jag började med bygget var att riva den gamla röken som stod där innan.

Efter jag hade rivit färdigt så började jag planera var röken skulle stå, jag bestämde mig för att den skall stå bredvid en grill som dom steker Neting (Nejonöga) i.

Efter jag hade bestämt mig för det så började jag gräva att hål men det var så hårt så jag fick hålla på en lång tid innan jag fick börja med formen. Sedan var det mycket rötter och cementplattor som låg i jorden så det försvårade grävningen ytterligare.

Men det är alltid skönt att stå där och tänka och se på det härliga vattnet och naturlivet.

Byggande

Jag började med att kolla vart fiskröken skulle stå så jag bestämde mig för en lugn och fridfull plats bredvid vattnet.

Först grävde jag ett hål i marken på 100 x 70 cm och ca 20 cm djup. Sedan skruvade jag ihop en ram 95 x 64 cm med formvirke och tryckte ner i hålet. Sedan hällde jag i singel ca 5 cm i botten och ovanpå det så skar jag i en 5 cm bred isolerings bit. Sedan najade jag ihop ett Armeringsnät av 10 mm armerings stavar.

post-7055-0-42687600-1299276749_thumb.jp

Själva gjutningen så använde jag grov betong, vatten och sand som det stod enligt förpackningen. Jag använde en Betongblandare så det vart mycket lämpligare att blanda betongen. Efter jag hade öst i betongen i formen så tog jag en vibrator och vibrerade så det inte vart några stenar eller hål i betongen. Sedan tog jag en 22 x 90 mm bräda och förde efter kanterna på formen så det vart en jämn och fin yta.

post-7055-0-46876600-1299276756_thumb.jp

Det tredje momentet var att mura själva eldstaden . Först blandade jag murbruket som det stod på förpackningen det var murbruk b 0-3mm 25 kg säck.

Sedan mätte jag ut alla måtten på betongplattan. Måtten var 60 cm bred 64 cm lång och 72 cm hög, sedan lade jag Första raden med tegelstenar. Efter det så fortsatte jag att mura uppåt och kollade med ett vattenpass och en tumstock så det vart rakt och fint.

post-7055-0-18346300-1299276764_thumb.jp

Efter det så började jag med ramen som skall vila uppe mot tegelstenarna, jag skruvade ihop en lika bred ram som tegelstenarna var alltså 60 cm bred och 64 cm långa med 45 x 70 mm regel. Efter det så skruvade jag dit en regel på 45 x 120 mm utan på den andra ramen så den stabiliserar huven så den inte blåser bort. Sedan så satte jag dit 6 stycken pinnexpander bultar ner i skarvarna på tegelstenarna så att huven sitter ännu säkrare.

Efter det så slammade jag ytan. För att få ytan jämn och fin så lindade jag ett varv med hönsnät runt eldstaden som jag hade murat. Sedan slängde jag på murbruket och borstade så det vart någorlunda jämt. Med hönsnät så blir ytan starkare och håller längre också.

post-7055-0-96784800-1299276775_thumb.jp

Nästa moment var att börja bygga rökhuset. Jag började med att sätta upp en råspont på ytterkanten av regeln som var 45 x 120 mm. Den Råspontbiten var 1600 mm lång, jag förde Råsponten 4 cm nedanför underkanten av regeln för att dölja den. Efter det så Fortsatte jag bara att Råsponta runt hela fiskröken. Sedan så gjorde jag en lutning på taket. Framsidan av röken är 1540 mm hög och baksidan är 1400 mm hög. Efter det så spikade jag fast fasläkt mellan skarvarna på Råsponten. Jag gjorde samma längd och lutning på fasläkten som Råsponten. Sedan jackade jag ur sidorna på Råsponten och lade in en 22 x 90 mm bräda som jag skall skruva fast taket i, en i överkant och en i underkant. Sedan gjorde jag ett tak av det spontade virket jag hade kvar, taket var 1000 mm brett och 1100 mm långt, jag skruvade fast taket och lade papp över det.

post-7055-0-24091200-1299276786_thumb.jp

Råsponten var 22 x 95 mm

Fasläckten var 17 x 45 mm

Dörren till fiskröken gjorde jag av Råspont och 22 x 90 virke. Jag började med att mäta hur brett huset var sedan satte jag ihop råspont så det vart lika brett som huset, det var 800 mm. Efter det så skruvade jag dit 2 st 22 x 90 brädor på baksidan som ett Z så det vart stabilt.

Därefter så Mätte jag vart jag velade ha gångjärnen och skruvade dit en 22 x 90 bräda i önskat utseende. Sedan så skruvade jag fast gångjärnen så dörren satt på plats.

post-7055-0-38772700-1299276797_thumb.jp

När dörren var på plats så klyvde jag 6 St bitar som var 2 cm bred och satt fast på väggarna på röken. Dem första satt jag på 120 cm höjd från betong plattan, Därför jag satt dom på 120 cm var för att han som jag knäppte kort på röken hos sa att man får bäst värme om man börjar på 120 cm. efter det så gjorde jag en ram som var ca 2 mm kortare än bredden på röken så jag kan dra ut ramen och lägga på fisken och sedan föra in den igen. Sedan så stadgade upp skarvarna med Formvirke bitar. Därefter så tog jag en till klyvd bräda och satt mittemellan ramen så den vart ännu säkrare. Dem andra 2 St ramarna satt jag 50 cm över varandra.

Stenarna som ligger längst ner under ramarna är för att det inte ska komma upp lågor och gnistor till fisken. Röken som bildas kommer igenom stenarna. Stenarna ligger på en armeringsmatta. Det spelar ingen roll vad det är för nät bara den håller för värmen. Sedan skall jag beställa sträckmetell som fisken skall ligga på.

post-7055-0-35343600-1299276817_thumb.jp

Dem sista momenten med röken var detaljerna som t.ex. handtaget och låset som jag gjorde ett litet experiment.

post-7055-0-64128300-1299276807_thumb.jp

Handtaget och låset är gjort av formvirke.

Luckan på bilden över är gjord av en liten skiva som jag hittade i garaget. Det är ett hål bakom luckan för att man skall kunna vädra ut lite rök om det blir för varmt. Sedan är det ett hål på baksidan av röken som det också skall kunna komma ut rök i. sedan har jag borrat ett litet hål i röken och stoppat i en termometer så man ser hur många grader det är.

Luckan till röken är gjord av en som arbetar på tappers. Det är 4 st hål i plattan som luckan sitter i som man kan skruva fast med betongskruv Det ända som är kvar på röken är lite murbruk runt luckan så det blir tätt!

post-7055-0-89147500-1299276739_thumb.jp

Slutsats/Sammanfattning

Jag är väldigt glad att jag valde detta projektarbete för jag har fått med många olika moment som man skall kunna inom bygg. Jag blev riktigt nöjt med mitt projektarbete dels för att jag har gjort ett egen projekt och dels för att jag klarade utmaningen.

Jag har också lärt mig att det är inte bara att bygga någon man måste även tänka igenom hur man ska lägga upp arbetet i bäst ordning. Det är mycket planering som man måste gör alla mått, inköpslista på varor, sedan självklart bygnationen.

Detta projektarbeta har varit både roligt och lärorikt att genomföra.

Källförteckning

Under byggnationen har jag frågat om råd och förslag på den nuvarande firman jag praktiserar hos. Jag har t.ex. hört efter lite om gjutning av platta som jag var lite osäker om hur jag skulle gå tillväga med. Sen har jag frågat om vad jag ska ha för skruv/bultar att fästa själva rökhuset i tegelstenarna med.

Nästan allt materiel som virke och lite andra materiel har jag handlat hos Forsells Bygg och Marin!

Sedan och jag handlat luckan till röken av tappers.

Jag har också handlat på en internet firma hafla.se där ska jag beställa sträckmetall till ramarna som fisken ska ligga på.

MVH:Niklas

Redigerad med fiskaren44
  • Like 1

Dela det här inlägget


Länk till inlägget
Dela på andra webbplatser
Meritaimen    397

Det är ju flera som har byggt en rök av rostfritt

Du har ju använd trä o man undrar om det finns

skillnad i resultatet vilket material man väljer.??

Har någ aldrig sett någon o röka stålpipa

Dela det här inlägget


Länk till inlägget
Dela på andra webbplatser
Hellminator    0

Ser ju kalas ut. Funderade på att bygga en i rostfritt men denna verkar enklare. Trä ser trevligare ut. Är precis som ovanstående intresserad av rök resultatet.

Dela det här inlägget


Länk till inlägget
Dela på andra webbplatser
sasse    386

Det är ju flera som har byggt en rök av rostfritt

Du har ju använd trä o man undrar om det finns

skillnad i resultatet vilket material man väljer.??

Har någ aldrig sett någon o röka stålpipa

:lol:

Crackkillarna i USA brukar ha de mesta olika material i sina pipor ^_^

Dela det här inlägget


Länk till inlägget
Dela på andra webbplatser
sasse    386

Det är ju flera som har byggt en rök av rostfritt

Du har ju använd trä o man undrar om det finns

skillnad i resultatet vilket material man väljer.??

Har någ aldrig sett någon o röka stålpipa

Är det inte pga hygienen som man har rostfritt?

Rökhuset i Emån är iaf i trä ^_^

Dela det här inlägget


Länk till inlägget
Dela på andra webbplatser
fiskaren44    1

Kanon att ni gillar den jag slänger upp någon bild efter jag har provat den! Funderade på om man ska smörja in trä med nå värmetåligt material, men det skall ju inte förstöra fisken så det blir någon konstig smak.

Någon som har något förslag?

Tack för kommentarerna /Niklas

Dela det här inlägget


Länk till inlägget
Dela på andra webbplatser
Niclas L    53

Kanon att ni gillar den jag slänger upp någon bild efter jag har provat den! Funderade på om man ska smörja in trä med nå värmetåligt material, men det skall ju inte förstöra fisken så det blir någon konstig smak.

Någon som har något förslag?

Tack för kommentarerna /Niklas

Mycket snyggt bygge!! :):)

Har du gjort någon ritning på denna?

Utsidan av röken kan du behandla med någon slamfärg eller kanske järnvitrol.

Insidan löser sig själv när röken börjar användas, bli snabbt "impregnerad" av tjära och andra konserverande ämnen från röken.

//Niclas

Dela det här inlägget


Länk till inlägget
Dela på andra webbplatser
fiskaren44    1

Tack Niclas!

nepp ingen riktig ritning hade alla måtten på ett papper som jag hade skissat lite.

Tack för svaret!

MVH:Niklas

Mycket snyggt bygge!! :):)

Har du gjort någon ritning på denna?

Utsidan av röken kan du behandla med någon slamfärg eller kanske järnvitrol.

Insidan löser sig själv när röken börjar användas, bli snabbt "impregnerad" av tjära och andra konserverande ämnen från röken.

//Niclas

Dela det här inlägget


Länk till inlägget
Dela på andra webbplatser
Jolly Roger    89

Snyggt att bygga egen rök. Har länge tänkt det själv men får aldrig ut fingrarna. God ide att bygga i trä då rostfritt blir för tätt och fukt och illasmakande ämnen kondenserar på väggarna och droppar sedan på det rökta. Rostfritt används förstås professionellt men då har man sofistikerade fläktsystem. Vad jag hört måste man vara noga med ventileringen i små trärökar mao ju större desto bättre(emån) men då går det mer rökved också.

Har fått för mig att kåtaformen funkar bäst för hemrökerier. Kondens droppar inte lika lätt utan rinner ner efter väggen.

Dela det här inlägget


Länk till inlägget
Dela på andra webbplatser
fiskaren44    1

Tack för svaret Roger.

Har provat att rökt fisk nu värmen höll sig väldigt bra och jättebra resultat på smaken. Är riktigt nöjd!

Mvh:Niklas

Redigerad med fiskaren44

Dela det här inlägget


Länk till inlägget
Dela på andra webbplatser

Skapa ett konto eller logga in för att kommentera

Du måste vara medlem för att lämna en kommentar

Skapa ett konto

Registrera dig för ett nytt konto i vårt samhälle. Det är lätt!

Registrera ett nytt konto

Logga in

Har du redan ett konto? Logga in här.

Logga in nu


  • Användare som läser detta    0 medlemmar

    Inga registrerade användare tittar på detta sida.

×