hector

C&R eller bonka?

45 inlägg i detta ämne

Alltså jag ska börja med att säga att jag tillhör skaran som tycker att det är helt okej att ta en matfisk då och då, fisk ska man ju äta och en av de bättre fiskarna man kan käka är ju egenfångad. Jag förstår dock de som bara har det som sport och C&R allt. Men jag försöker ta matfiskar som exempelvis sitter djupt och dåligt och ändå skulle ha svårt att klara sig. Likaså tycker jag att det är bra att många ställen här uppe i Norrland har ett fönstermått snarare är minimimått för matfisk.

 

Vad tycker du? Är köttfiske najs? Är C&R straight edge det enda rätta? Vilka fiskarter bonkar du och käkar?

Dela det här inlägget


Länk till inlägget
Dela på andra webbplatser

Flera förutsättningar påverkar mina beslut. Artens mångfald och välmående, typ av krokning mm.

- Fönstermått är absolut de bästa, låt de minsta vara, låt de största leva.

- C&R med rätt hantering (utan handskar och onödiga lyft) är ju bara positivt.

Tyvärr tycker jag nog C&R bidrar med det värsta likaså, bara för att man tänker släppa tillbaka den kan man ju inte behandla den hur som helst mellan krokning och release. Tyvärr alldeles för många dåliga exempel även om du är hundra procent säker på överlevnad behöver man inte dansa vals med den.

-Matfisk: Absolut, är man inom ramarna så, ja varför inte. Sen tycker jag att diverse förvaltare för fiskevatten skall ha en aktiv roll för artens bästa. De sätter ju regler efter fiskens välmående "förhoppningsvis".

 

 

 

 

 

Dela det här inlägget


Länk till inlägget
Dela på andra webbplatser

stora gäddor t.ex gör mer nytta i sjön än på land då den äter
andra gäddor i halva .sin egen storlek och neråt.
tar folk upp dom och torkar huvudet som trofe så har vi snart
alldeles för många gäddor i 5 kg klassen och fisket börjar lida då
gäddorna äter upp all annan fisk.

fisk som kraftbolagen släpper i i Ljungan runt Ånge äts upp på en dag typ :(
så C&r på sånna är viktigt.
så länge det inte är en rotenonbehandlad sjö och den överlevt och ensam
terroriserar den lilla sjön ;) 

Dela det här inlägget


Länk till inlägget
Dela på andra webbplatser

Mycket beroende på beståndet skulle jag säga.

Tycker till en början att det känns sisådär att fiska på svaga/känsliga bestånd (även om man avser att släppa tillbaka fisken, några tar alltid skada). Då låter jag hellre det beståndet återhämta sig. 

Är det ett välmående bestånd tar jag gärna upp en matfisk när jag har sådan tur. :)

Dela det här inlägget


Länk till inlägget
Dela på andra webbplatser

Tar gärna matfisk hem .Tyvärr blev inget förra året när det gäller Havsöring så hoppas mer fiske den här säsongen.

Blev mest makrill och det är ju inte dumt det heller.:)

 

 

Dela det här inlägget


Länk till inlägget
Dela på andra webbplatser
11 minutes ago Meritaimen sa:

Tar gärna matfisk hem .Tyvärr blev inget förra året när det gäller Havsöring så hoppas mer fiske den här säsongen.

Blev mest makrill och det är ju inte dumt det heller.:)

 

 

man kanske kan skilja lite på C&R i havet kontra sölvbacka ;) 

Dela det här inlägget


Länk till inlägget
Dela på andra webbplatser
7 minutes ago meek sa:

man kanske kan skilja lite på C&R i havet kontra sölvbacka ;) 

Nej.Havsöringen är lika viktig och är  den mest betydelsefulla fisken för sportfiskare här på Västkusten

Redigerad med Meritaimen

Dela det här inlägget


Länk till inlägget
Dela på andra webbplatser

När man ser vissa videos på youtube osv så tycker jag att vissa fiskare inte alltid behandlar fisken så fint. Visst det är "tv" och de är stressade för tävlingar osv, men exempelvis abborre kastas fram och tillbaka utan en tanke. 

 

Ja, jag är medveten om att fiskar kan få sig en syre"chock" och klara sig bättre om man ger dom en skjuts med huvudet före ner i vattnet, men det är tiden från landning tills isättning jag tycker att det kan se lite ifrågasättningsbart ut ibland.

 

1 person gillar det här

Dela det här inlägget


Länk till inlägget
Dela på andra webbplatser

ja, bara för att fisken simmar iväg så är det inte säkert att den är vid liv 6 timmar senare :)
men fiskaren tror att dennes C&R metod funkar fint.
och vid varmt vatten bör vi nog avstå fiske helt,

Redigerad med meek

Dela det här inlägget


Länk till inlägget
Dela på andra webbplatser

Jag tycker att ett förnuft bör styra. Ät några, sätt tillbaka några. Dock ser jag ofta fiskefilmer på Youtube och på andra ställen att många beter sig rent av dumt under C/R då de lyfter och drar i fisk och sliter ut krokar med hulling, det ger ju ingen vacker bild av C/R då fisken äventyras. 

Som sagt förnuft. Och hellre lite vildlax på tallriken än odlad lax som är ett hot mot vildlaxen:D

 

Dela det här inlägget


Länk till inlägget
Dela på andra webbplatser

Vi brukar säga att vi skall bonka en matfisk, jag och min polare, när vi är på den årliga fjällturen. Tomma ord och vi vet bägge om det. Vi kommer alltid tillbaka tomhänta men med bra fiskehistorier. Förra året fick vi halstrad röding, polarens lillebrorsa är inte lika hjärntvättad. För mig är det c/r när det sitter ett flugspö i handen och har så varit i 30+ år. Hullinglöst (alt nedklämd) undantagslöst sista 10 åren, mer sporadiskt och situationsbundet innan dess.

Makrill och plattfisk i havet på sommaren tas hem i begränsade mängder. 

1 person gillar det här

Dela det här inlägget


Länk till inlägget
Dela på andra webbplatser
På 2017-02-08 at 23:14 meek sa:

ja, bara för att fisken simmar iväg så är det inte säkert att den är vid liv 6 timmar senare :)
men fiskaren tror att dennes C&R metod funkar fint.
och vid varmt vatten bör vi nog avstå fiske helt,

Så är det. Men det är väldigt stor chans och bra odds att den faktiskt överlever mer eller mindre opåverkad, även när en klåpare utför c/r. Från vatten med hyfsat högt fisketryck har jag sett ett antal ordentligt stukade fiskar som både överlevt och frodas och från mina hemmavatten en hel del veteranöringar som gått både en och tre ronder med mink och häger utan att kasta in handduken. 

Sannolikt fungerar alla c/r fiskares metoder bättre än att bonka fisken och de flestas väldigt, väldigt mycket bättre. Har läst nånstans att bonkad fisk har nära 100% dödlighet. 

Det finns ju väldigt lite underlag i studier på överlevnad från (simulerad) väl utförd c/r men sannolikt är påverkan av krokning och avkrokning då försumbar och det är som du antyder en fråga om vattentemperatur och hur slutkörd fisken blir under fighten. Att avstå från att fiska när vattentemperaturen är hög är vettigt.

Att fisk drar på sig mjölksyra under en fight som senare kan skada dem är fakta, jag upplever dock att risken/chansen gärna överdrivs och används som ett argument att bonka fisken. Så stor risk är det inte. Bättre att bestämma sig för att bonka för att man vill äta fisken.

Dela det här inlägget


Länk till inlägget
Dela på andra webbplatser

Och när en utsatt fisk sen biter igen bör ju risken öka ännu mer att fisken äventyras. Och om den då sätt tillbaks igen .......

Dela det här inlägget


Länk till inlägget
Dela på andra webbplatser

C&R i all ära, jag tillämpar det oftast, men ibland är begreppet "måttfullhet" bättre. Krasst betyder det att när fisket är väl enkelt, och du har fått dina firrar... och kanske ytterligare en...ja då måste du själv avgöra om glädjen över nästa fisk verkligen är värd risken att fisken krokas illa eller fighten sliter för hårt i värmen. Måttfullhet handlar alltså om hållbarhet, och i fallet ovan handlar det inte om att avstå, utan att lägga av när det är som bäst (marginalglädjen på efterkommande fiskar är ändå så pass låg)

 

Trevlig helg

Staffan

4 personer gillar det här

Dela det här inlägget


Länk till inlägget
Dela på andra webbplatser
1 hour ago Staffan Dahlbom sa:

C&R i all ära, jag tillämpar det oftast, men ibland är begreppet "måttfullhet" bättre. Krasst betyder det att när fisket är väl enkelt, och du har fått dina firrar... och kanske ytterligare en...ja då måste du själv avgöra om glädjen över nästa fisk verkligen är värd risken att fisken krokas illa eller fighten sliter för hårt i värmen. Måttfullhet handlar alltså om hållbarhet, och i fallet ovan handlar det inte om att avstå, utan att lägga av när det är som bäst (marginalglädjen på efterkommande fiskar är ändå så pass låg)

 

Trevlig helg

Staffan

Om man själv äter fisk, så är det väl vettigare att ta med sig fisk hem ifrån fisket och äta, än att köpa den i affären från dåliga odlingar och annat. Så att alltid släppa tillbaka allting för att sedan gå till Icas frysdisk är nog inte en speciellt bra lösning det heller om man ser till helheten, eller tänker jag fel? :) Jag tror med andra ord på din måttlighet, ta upp så mycket du ändå hade "förbrukat" på tallriken och om det är väldigt stora mängder kasnke man ska överväga att äta mindre av fisken helt och hållet om man vill våverka miljön mindre.

Redigerad med Einarsson

Dela det här inlägget


Länk till inlägget
Dela på andra webbplatser

måttfullhet? ta upp fisk?

efter 3 st så är det oftast bra på det stället för min del.
då sätter man sig ner och njuter av vädret och utsikten.
sen går man vidare och fiskar på annat ställe.

efter många fiskar så börjar man även då fiska på ett annat sätt.
man är rätt nöjd med dagen och fisket övergår till att spana efter ngn större fisk.
och man går mer eller spanar mer än man fiskar.

och många C&R ställen har 100% release, även vid död fisk eller skadad fisk som aldrig kommer överleva.
allt ska tillbaka är min modell, så länge det inte blivit tusenbröder.

Dela det här inlägget


Länk till inlägget
Dela på andra webbplatser
2 hours ago Einarsson sa:

Om man själv äter fisk, så är det väl vettigare att ta med sig fisk hem ifrån fisket och äta, än att köpa den i affären från dåliga odlingar och annat. Så att alltid släppa tillbaka allting för att sedan gå till Icas frysdisk är nog inte en speciellt bra lösning det heller om man ser till helheten, eller tänker jag fel? :) Jag tror med andra ord på din måttlighet, ta upp så mycket du ändå hade "förbrukat" på tallriken och om det är väldigt stora mängder kasnke man ska överväga att äta mindre av fisken helt och hållet om man vill våverka miljön mindre.

Det håller möjligen i ett globalt perspektiv. I en fin liten å med bra öringbestånd skulle det resonemanget vara förödande. Vi måste ju tänka att alla resonerar så, och inte bara  några få.

Fjällsjöar/jokkar är ett bra exempel på extremt oligotrofa vatten där biomassatillväxten är väldigt låg. Om endast ett fåtal fiskare tar upp och äter sin fisk - varje dag under några sommarveckor - så kommer nettouttaget överskrida tillväxten. Det betyder att vi inte lever på räntan,  utan på kapitalet. Måttfullhet gäller givetvis också när man handlar. Ytterst handlar det om hållbarhet i sitt konsumtionsmönster. Jag vet att flugfiskare generellt är måttfulla, det är en av anledningarna till att jag gärna styr in folk på just den här hobbyn.

 

5 personer gillar det här

Dela det här inlägget


Länk till inlägget
Dela på andra webbplatser
Just now Staffan Dahlbom sa:

Det håller möjligen i ett globalt perspektiv. I en fin liten å med bra öringbestånd skulle det resonemanget vara förödande. Vi måste ju tänka att alla resonerar så, och inte bara  några få.

Ja du har givetvis rätt, jag tänkte mest på typ havsöringsfisket etc som jag bedriver. Men får ju givetvis inte ta upp all sin fisk på samma ställe i en pytteliten å eller något isåfall. Som du säger var nog min tanker mer global. :)

Dela det här inlägget


Länk till inlägget
Dela på andra webbplatser

Jag tycker att om man ska utföra en bra c&r så innefattar det även en håv med skonsamt nät.

Dra in fesken Alaska-hårt, å låt den vila under vattnet i håven.

Har sett alltför många som drillar utan att använda håv som inte lyckas greppa fisken, och att det slutar med att de klämmer fisken mot sina vadare eller jackan innan de släpper tillbaka fisken.

En bra håv är lika självklar som krok utan hulling vid en skonsam c&r.

2 personer gillar det här

Dela det här inlägget


Länk till inlägget
Dela på andra webbplatser
14 hours ago Staffan Dahlbom sa:

Ja, havet är ju tåligare. Då förstår jag hur du tänkte :)

 

VH

Staffan

Jahah.Så Havet är tåligare .Nu har vi fått det bekräftat.Inga kvoter där inte

Dela det här inlägget


Länk till inlägget
Dela på andra webbplatser

Vad då inga kvoter? Det påståendet får du stå för.  Mitt påstående är att havet tål fler fiskare än en "fin liten å". Det ändrar jag inte på.

Dela det här inlägget


Länk till inlägget
Dela på andra webbplatser
50 minutes ago Staffan Dahlbom sa:

Vad då inga kvoter? Det påståendet får du stå för.  Mitt påstående är att havet tål fler fiskare än en "fin liten å". Det ändrar jag inte på.

Mmmm..men tror du är en minoritet av dom som fiskar i havet...du fiskar knappast med en Trål lr. dyl.

Dela det här inlägget


Länk till inlägget
Dela på andra webbplatser

Vet inte varför ni hugger på Staffan nu, varken han eller jag pratade om några kvoter här. :-)

Dela det här inlägget


Länk till inlägget
Dela på andra webbplatser

Skapa ett konto eller logga in för att kommentera

Du måste vara medlem för att lämna en kommentar

Skapa ett konto

Registrera dig för ett nytt konto i vårt samhälle. Det är lätt!


Registrera ett nytt konto

Logga in

Har du redan ett konto? Logga in här.


Logga in nu

  • Användare som läser detta    0 medlemmar

    Inga registrerade användare tittar på detta sida.