Hoppa till innehåll
troutsider

Tenkaraförening

Recommended Posts

Vi är några som, främst på facebook, börjat diskutera att starta en förening. En rikstäckande med lokala kapitel.

Syftet är både nytta och nöje, för att sprida metoden och öka kunskapen om vad det är. En kunskapsbank dit nyfikna kan söka sig. Samt att anordna träffar och dylikt.

Tänkte lägga ut informationen även här på edge, ifall det finns några här som hade varit intresserade av att vara med och starta upp.

 

Dela det här inlägget


Länk till inlägget
Dela på andra webbplatser

Vi körde en uppskattad tenkara/glasfibetrräff i Ogströmmen för ett gäng år sedan och det kanske är så att det är några som är intresserade av en ny tur? Jag kan absolut tänka mig att åka upp och hänga på en sån tur från mitten maj 2018 om några är intresserade? Förra gången bokade vi gemensamt Öje Vandrarhem (32 bäddar) och spenderade en helg ihop. Ogströmmen är ett fantastiskt vatten för tenkarafiske när man ser till storlek på vattnet och fisken. Det ligger även nära både Stockholm och Göteborg. Det är även väldigt gott om fisk. Jag var med och körde en dag på Flugfiske-SM i Ogströmmen i sommars med ett gäng duktiga flugfiskare. 178 harr/öring togs upp och återbsattes på 900m under 3 timars fiske. Vill mena att fisken var mellan typ 17-39cm. Det fiskades två pass a 1,5 h per deltagare. Vi körde mellan storsundet och lillsundet då.

Vad gäller att lägga upp info på Edge så är det ju bara att bygga vidare på Tenkaraarean om ni vill det. Jag och Christian  gjorde en satsning här på Edge för några år sedan men intresset har varit sparsmakat sett över tid. Vi är ett gäng som köpt på oss grejer och som gillar tekniken så jag tror absolut vi kan blåsa liv i det här om det kommer några nya förmågor och driver på.

Finns det några som backar upp marknaden lokalt i Sverige just nu? tillgång på utrustning har hela tiden varit ett problem. Det är en klar tröskel för utövarna när de inte kan klämma och känna på spön utan måste beställa från andra länder. Det gör också att spontanköpen nästan helt uteblir. En stor fördel med träffar är att man kan titta på och testa varandras spön vilket i sin tur leder till ett ökat intresse för Tenkara. Oavsett är det kul att höra att det är några nya som driver på Tenkara. Det är en otroligt trevlig teknik som förtjänar att få lite bättre fotfäste även på svenska marknaden.

Dela det här inlägget


Länk till inlägget
Dela på andra webbplatser

Tack för info Jonas.

En träff är absolut med i planerna, och Ogströmmen är ett mycket fint alternativ. De flesta som anmält intresse har inte så långt dit heller. 

Jag delar din bild av att tillgängligheten på utrustning absolut spelat in på att tenkara inte är mer utbrett i Sverige än det borde vara. Det är lite därför en klubb hade varit bra, ett ställe dit folk kan vända sig som är nyfikna på metoden.

Dela det här inlägget


Länk till inlägget
Dela på andra webbplatser

Kontakta Piero Letizia som håller till i Ottsjön (Föllinge) i Jämtland. (Han finns på FB)

Han brinner för Tenkara och vill säkert gärna vara med o bidra om en sådan grupp skulle bildas. 

//S

Dela det här inlägget


Länk till inlägget
Dela på andra webbplatser
6 minutes ago Silverbågen sa:

Kontakta Piero Letizia som håller till i Ottsjön (Föllinge) i Jämtland. (Han finns på FB)

Han brinner för Tenkara och vill säkert gärna vara med o bidra om en sådan grupp skulle bildas. 

//S

Tack för tipset, det ska jag!

Dela det här inlägget


Länk till inlägget
Dela på andra webbplatser

Vi har just nu ett förslag på ett möte under januaris första halva, någonstans i Bergslagen (eftersom det är där merparten av de som anmält intresse bor). Förslaget ligger på Lindesberg.

Dela det här inlägget


Länk till inlägget
Dela på andra webbplatser

Så, 6/1 i Lindesberg.
Väntar på bekräftelse på bokning av lokal hos Studiefrämjandet. 
Inte bara ett möte kommer hållas, vi som vill kan binda flugor och dela erfarenheter. Har även pratat med kunnige Piero Letizia som guidar och håller kurser. Eventuellt kan han närvara vid mötet.

Dela det här inlägget


Länk till inlägget
Dela på andra webbplatser
1 hour ago hallonraden sa:

hejsan.

nyfiken. måste kolla i almanackan ..:P

mvh

Trevligt! Du är välkommen! 

Skulle vi bli för många för nuvarande lokal så kollar jag annan lokal.

Dela det här inlägget


Länk till inlägget
Dela på andra webbplatser
13 hours ago age sa:

image.png.7295a33e9b2c0e4442e37d6eb78dfb29.png

Aha, det är den här du menar ;)

//age

Hmmm...

Ser att du har användning av håv. Klart jag var ju inte med på den turen.:rolleyes:

 • Haha 1

Dela det här inlägget


Länk till inlägget
Dela på andra webbplatser
På 2017-12-09 at 13:21 hallonraden sa:

hejsan

bidde re nån träff?:wub:

Japp, 6/1 kl.13, Lindesberg gäller än. :) Har inte varit inloggad här på ett tag. Se PM för samåkning. :)

Dela det här inlägget


Länk till inlägget
Dela på andra webbplatser
På 2017-11-29 at 20:52 meek sa:

 

prää siiis den ja :) 

måste bli en helt konstig drillning när man drar på storfisk med "topp knutet" :o

Beror givetvis på situation, men i regel är det väldigt kontrollerade duster. Långa, mjuka spön där man låter spöt jobba och styra fisken. 

Man tar det lugnt när det behövs och styr fisken när man kan, ”inasu to kawasu” är det japanska begreppet. Låt fisken ha ”panik” -inte du. ;) Generellt sett är storfisken mer sällsynt i de mindre strömmarna där man fiskar tenkara, men stor fisk funkar bra när man väl vant sig. 

Inte sällan ser man fighter på konventionell flugutrustning där fisken fightas mer mot rullen, istället för att spöt utnyttjas.

 

Dela det här inlägget


Länk till inlägget
Dela på andra webbplatser

Skapa ett konto eller logga in för att kommentera

Du måste vara medlem för att lämna en kommentar

Skapa ett konto

Registrera dig för ett nytt konto i vårt samhälle. Det är lätt!

Registrera ett nytt konto

Logga in

Har du redan ett konto? Logga in här.

Logga in nu

 • Användare som läser detta    0 medlemmar

  Inga registrerade användare tittar på detta sida.

 • Inlägg

  • Jag har enbart fått harr på mina men det är för öringen jag tänkte pröva att binda. Kör nog några oliv och kanske någon svart. Fler färgförslag som är gångbar? 
  • Jag som i min enfald trodde skulle handla om vad man tyckte om en lina 😄  Tror väl inte speciellt många känner sig kränkta baserar på vad du säger Flyrod. Men tycker du inte själv att det är en något speciell argumentationsteknik att hävda att alla som inte tycker som du automatisk hamnar i en grupp av mindre begåvade individer med dårlig kuskap och teknik etc etc. Du måste ju veta någonstans att ingen överhuvudtaget har belägg för att generalisera som du gör? Det finns ju inte ens en promille som hänger här på edge av alla som flugfiskar. Och är man en av flera som har andra åsikter än du om en lina så uppgraderas man även till att ingå i en mobb tydligen. Du måste skoja :-D. Håller du inte med i att det blir useriöst och nästan lite komisk? Och att det är vårt bekymmer att vi retar oss på ditt sätt m m. Är det då vi som är kränkta och inte lyssnar? Tror nog du är minst like mycket delaktig att sätta nivån i denna tråd som oss andra 😉   Och som jag sagt tidigare så finns det - hör och häpna - utöver de som gillar Troutbossen även många oerhört rutinerade flugfiskare och duktiga kastare som kan placera flugan precis där de vill i en å som inte gillar Troutbosslinan och som inte betraktar den linans kvaliteter avgörande för varken resultat eller upplevelse. De tycker därmed andra linor har andra kvaliteter som är viktigare för deras fiske än de som troubosslinan har. Vilket inte motsäger att Troutbossen är en bra lina där framförallt tyngd kombinerad med bra coating gör att den skjuter som få. Men har man inget problem med varken coating eller att få andra linor att skjuta tillräckligt och föredrar hur dessa uppför sig så blir ju dessa bättre linor för alla som tycker så. Märkligt att du betraktar det som ett ogiltigt argument. Ingen påstår att Troutbossen inte är bra för någon annans preferenser och fiske. Man tycker helt enkelt att det finns bättre linor för sitt eget.  Alla kan dessutom bli riktigt bra på att kasta 5 - 15 meter samt presentera en eller flera flugor på ett bra sätt om man lägger ned tid på detta. Med många olika linor. För sedan att välja den utav dessa man tycker om. Eller kanske flera. Svårare behöver det inte vara.  Skitfiske på er alla!  
  • Säljer en Rio Versitip body flyt/intermediate #7 22,7 gram och 7 meter lång 350kr+frakt
  • Hej, säljer en gt rulle I jättefint skick med ny extra spole och en rio outbound short flyt lina #7. ( blåa linan på rullen ingår ej) Rio linan kan köpas separat 300kr Pris för allt 1400kr
  • Föredrar krok med hulling som jag klämmer in, dvs en klassisk svensk tredje väg som går i mitten. Mellanmjölk för sjutton gubbar. Nu kanske jag förstör statistiken.
  • Hej,
   Önskar köpa linkorg eller liknande för flugfiske. Någon som har en som vill sälja? Mvh Erik
  • Montana Mongosse medföljer ledlampa och allt är mycket fint skick. 1500 kr eller byta mot simms g4 vaderjacka eller loop Lainio eller gärna zpey spö.
  • Är det så du ser det när folk inte tycker precis lika som dig? Jag med flera har, efter tester uttryckt våra åsikter om linan, både positiva och negativa dvs hur vi uppfattar den. Kort därefter kommer du in och skriver att de negativa åsikterna är fel, att problemet inte är så stort, att man behöver inte så lång klump (även om du själv höjde den till skyarna när det begav sig) etc, att vi inte kan förhålla oss till verkligheten eller så beror det på att vi inte kan kasta och att allt detta "vet" du för att du har testat linan och "vet" att den är bäst(punkt). Att andra testat och inte tycker lika är därmed fel?

   Kan inte det vara en av orsakerna till att diskussionen ofta går över styr i de här trådarna och att du känner dig jagad? Är det så svårt att ta in andras åsikter? När/om du visar FAKTA, dvs mätbara resultat gällande linans överlägensenhet (resistens mot vatten, friktion, friktion över tid etc), då kan du påvisa just fakta och hävda att du har rätt. Om du däremot anser att eftersom du har testat andra linor och anser att TB HTx är bättre så har du fakta som gör andras åsikter ogiltiga, ja då har du nog en rätt skev bild för vad fakta är. Jag har köpt två linor av dig och allvarligt talat, med tanke på hur man blir bemött när man uttrycker sin åsikt om linan så är det rätt tveksamt om det blir fler köp.  
 • Ämnen

 • Bilder

×