Hoppa till innehåll
Crossover

Tips spö och rulle till nybörjare.

Recommended Posts

Har funderat ett tag på att börja flugfiska, så behöver lite tips på utrustning. Vill inte ha ett nybörjar set. Kostar hellre på några kronor för jag hatar när grejor inte fungerar bra. Budget upp till 5000k.Tänkte börja med ett spö #5 och en passande rulle till. Har tittat lite på ett  Loop q, Vision Onki och Guideline Elevate. Rulle till det, Vision Rulla, Vision GT, Guideline Haze v2 eller kanske en Danielsson F3W 4seven?? Några synpunkter? Andra tipps kanske? 

Dela det här inlägget


Länk till inlägget
Dela på andra webbplatser

Guideline Exp 4 o 5 kommer man långt på. Visst spöna är billiga men ack så värd pengen. Hade jag veta det jag vet idag hade jag börjat med ett Exp4 #5 o en Haze #5/6 alt. Danielsson F3w 2six (om du vill lägga ner mer pengar på rulle) med en Guideline Presentation i klass 5. Det kommer man jäkligt långt på som nybörjare och du har även bra utvecklingsmöjligheter med den kombon, det är inget spö som man växer ifrån om man inte som jag älskar att testa nya grejer..

Välkommen till flugfisket skall jag oxå passa på att säga om du väljer att börja. :)

Dela det här inlägget


Länk till inlägget
Dela på andra webbplatser

Om du absolut ska köpa nytt set och inte nåt bra begagnat tror jag att dessa är i toppklass för vad du söker:

https://fishline.se/p/flugfiske/flugfiskeset/enhandsset/guideline-exp54cast-flugset.html

https://fishline.se/p/flugfiske/flugfiskeset/enhandsset/vision-onki-flugset-5-9.html

4-cast-linan är superbra tycker jag! 
Mer behöver du inte i spöset-väg den närmsta tiden så kan du lägga resten av pengarna på annan utrustning som kan vara bra eller resor och fiskekort. 
Hett tips är annars begagnatmarknaden. Hela set med alla prylar som behövs är inte ovanligt där och de flesta lite nyare spön av känt märke är ju riktigt bra.

Dela det här inlägget


Länk till inlägget
Dela på andra webbplatser

Tack för svaren. Har tittat på dom där flugseten men kände att det skulle vara kul att plocka ihop något själv med hjälp från det här forumet. Har även kikat på beg. Men har inte hittat något intressant.

Jag undrar om jag med mina förslag är helt ute och cycklar? Eller kanske någon som har någon liknande kombination av det som jag nämnt?

Eller ska jag helt glömma det och bara satsa på något av dom färdiga seten som finns.

Dela det här inlägget


Länk till inlägget
Dela på andra webbplatser

Beg ger mest för pengarna som alltid. Och det är hyfsat säkert att handla här av etablerade medlemmar.

Det finns mängder med spön som bara står ute i stugorna så köpes-annons brukar vara en bra melodi. Söker du allroundfemma kring 1500-3000kr lär det hagla in förslag. 

Det luriga är att hitta rätt lina sen men det brukar finnas tips på bra utgångsläge om man bara vet vilket spö det blir. 

Rulle mindre viktigt men det kan va lika bra att köpa en beg Danielsson (ex DryFly, F3W) så har du oklanderlig funktion, service och den håller värdet länge. 

 

Dela det här inlägget


Länk till inlägget
Dela på andra webbplatser

Med din budget kan du få fantastiska grejor, 5000 kr. Säg att du lägger 3000 för spöt, och 1500 på rulle och 500 kr för lina. Och för 2000 kr kan du få väldigt bra rulle OCH lina. Så sök objekt 1 = spö för omkring 2500-3000 kr och sen rulle för 1500-2000 kr med lina. Och då återstår en liten fråga, vad fasen skall du söka? Ett inte alltför snabbt spö, inte så snabbt, lite mjukare, gärna något äldre, Sage, Scott, Winston och liknande, du får kvalitetsspön för dessa pengar i klass 5. Rullen är mindre viktig, men för 2000 kr får du säkert en kanonrulle från Danielsson, eller Lamson, t. ex. Danielsson F3w 2six, eller Larsson Speedster 2.0 eller 3.0. Och måste du välja lägg gärna lite mer på spöt och mindre på rullen. Själv skulle jag leta efter ett Sage RPL eller ZXL, ett Winston, eller ett Guideline Fario. Men det är jag, du kan få säkert 100-tals tips. Sluttips,  provkasta olika spön, gärna på gräs, med minst två olika linor, helst tillsammans med något som har erfarenhet. För med bra spö, kan en dålig lina förstöra hela dagen. Och när du känner att detta spö är bra, köp. Du kommer med all säkerhet att köpa nytt inom några år!

  • Like 1

Dela det här inlägget


Länk till inlägget
Dela på andra webbplatser

PS, Larsson skall vara LAMSON men ordbehandlingen har inte lärt sig det, kallar nästan allt Larsson.

 

Dela det här inlägget


Länk till inlägget
Dela på andra webbplatser

Idag var jag och kände på några spön hos den lokala handlaren. Blev väldigt förtjust i Vision Tane och GL Fario classic. Klämde på några rullar också. Favorit blev GL Fario, men lite för dyr. Danielsson är ca 1000kr billigare. Tyckte om  Vision GT & GL Haze v2 också. 😃 

Dela det här inlägget


Länk till inlägget
Dela på andra webbplatser
På 2018-05-26 at 08:24 Christian1971 sa:

Har du möjlighet så testa även spön från http://ajensenflyfishing.com 

Köp en Danielsson. Köper du någon annat så kommer du i framtiden ändå vilja ha en Danielsson. :)

Har tyvärr ingen möjlighet att känna på dessa spön, men känner att det lutar åt ett Vision Tane och en Danielsson F3W 2six eller F3W 4seven med en Guideline presentation eller        Guideline 4 Cast lina.

Dela det här inlägget


Länk till inlägget
Dela på andra webbplatser

Skapa ett konto eller logga in för att kommentera

Du måste vara medlem för att lämna en kommentar

Skapa ett konto

Registrera dig för ett nytt konto i vårt samhälle. Det är lätt!

Registrera ett nytt konto

Logga in

Har du redan ett konto? Logga in här.

Logga in nu

  • Användare som läser detta    0 medlemmar

    Inga registrerade användare tittar på detta sida.×