Hoppa till innehåll
Kossu

Börja streamerfiske

Recommended Posts

Funderar på att börja streamerfiska men har ingen aning om vad för spö som skulle vara bra, kännt på ett scott radian 796 men linan var för tung och det blåste som in i f*n.

Har ni några rekommendationer till streamerspö? Tycker det mee ledade streamers låter väldigt intressant

Dela det här inlägget


Länk till inlägget
Dela på andra webbplatser

Om du vet att du i första hand kommer fiska med tunga flugor är #7 rätt val. Om du även kommer köra med mindre och oförtyngda flugor kanske #6 funkar bättre.

Jag rekommenderar ett TFO BVK #7 9' eller 9'6". Känns som ett #5-spö i handen men hanterar en #7-lina perfekt.

https://tforods.com/bvk-fly-rods/

De är dessutom billiga! Köp på Mistpool och spöet kostar under 2900 kr!

https://mistpool.com/sv/produkt/1220/tfo-bvk-series.html

Dela det här inlägget


Länk till inlägget
Dela på andra webbplatser

För stora ledade prylar är väl St Croix Bankrobber och Clutch Archipelago  två modeller som är byggda för ändamålet. Sedan finns det nog rimligare val rent ekonomiskt, men jag har lite dålig koll på sånt.

Dela det här inlägget


Länk till inlägget
Dela på andra webbplatser
17 minutes ago Kossu sa:

Tack @Bigsalmon det ska kikas på, hur hanterar dem spöna mindre streamers? @Redbeeerd

Jag har Clutch Archipelago #6 och #7 och har haft Bankrobber i #6. Det som kanske utmärker dessa spön är att de har relativt mjuka toppar och mycket kraft i botten. Eftersom de är rätt mjuka i toppen funkar de riktigt bra till korta kast och även små streamers.

Annars finns det väl typ två olika spår folk brukar ta gällande streamerspön. Antingen använder man rätt rappa och hårda spön som pallar hård last eller så kör man spön som har lite mer djup plus kraftig bottendel med motiveringen att man iaf är tvungen att kasta så stora flugor med relativt lugn kastning plus att man med ett lite mjukare spö aktiverar bottendelen snabbare.

Vad som är rätt eller fel är upp till var och en men personligen tycker jag att för snabba/hårda spön blir ganska otrevliga att kasta tunga grejer med eftersom det dels blir ganska stötigt och dels är det svårare att t.ex. strip jerka nätt samt att kasta på kort distans.

Dela det här inlägget


Länk till inlägget
Dela på andra webbplatser
1 hour ago Kossu sa:

Tack @Bigsalmon det ska kikas på, hur hanterar dem spöna mindre streamers? @Redbeeerd

Jag är förvånad över det spöets mångsidighet. Jag har fiskat allt från torrfluga till ledade streamers med blyögon och allt fungerar. För ytterligheterna är det förstås inte perfekt, men det fungerar tillfredsställande. För "vanligt" streamerfiske fungerar det så bra man kan önska.

Dela det här inlägget


Länk till inlägget
Dela på andra webbplatser

Har fiskat med St croix bankrobber och den gör jobbet galant! 

Min 9f #7 bankrobber finns till salu på säljes. 

Dela det här inlägget


Länk till inlägget
Dela på andra webbplatser

@JSC skulle nog vilja ha lite längre spö då det underlätter underhandcasts, men tack ändå!

 • Like 1

Dela det här inlägget


Länk till inlägget
Dela på andra webbplatser
På 2018-06-16 at 09:53 Kossu sa:

@JSC skulle nog vilja ha lite längre spö då det underlätter underhandcasts, men tack ändå!

Jag har fiskat ledade streamers I några år nu och skulle absolut inte välja ett längre spö än 9fot, vid streamerfiske så ger man mycket rörelse till flugan med hjälp av spöt genom så kallade "jerk-strips" med mera. Enligt min erfarenhet funkar de flesta spön I klass 7 bra att fiska tunga flugor med, jag själv fiskar med ett LTS Zalt just nu, det spöt skulle jag absolut inte klassa som speciellt snabbt men det funkar hjälpligt att kasta streamers upp till 25cm med det. Enligt mig är en lina designad för ändamålet tillsammans med tafsen det absolut viktigaste för streamerfiske, framförallt om vi pratar större streamers. 

 • Like 1

Dela det här inlägget


Länk till inlägget
Dela på andra webbplatser

Skapa ett konto eller logga in för att kommentera

Du måste vara medlem för att lämna en kommentar

Skapa ett konto

Registrera dig för ett nytt konto i vårt samhälle. Det är lätt!

Registrera ett nytt konto

Logga in

Har du redan ett konto? Logga in här.

Logga in nu

 • Användare som läser detta    0 medlemmar

  Inga registrerade användare tittar på detta sida.

 • Inlägg

  • Jag har enbart fått harr på mina men det är för öringen jag tänkte pröva att binda. Kör nog några oliv och kanske någon svart. Fler färgförslag som är gångbar? 
  • Jag som i min enfald trodde skulle handla om vad man tyckte om en lina 😄  Tror väl inte speciellt många känner sig kränkta baserar på vad du säger Flyrod. Men tycker du inte själv att det är en något speciell argumentationsteknik att hävda att alla som inte tycker som du automatisk hamnar i en grupp av mindre begåvade individer med dårlig kuskap och teknik etc etc. Du måste ju veta någonstans att ingen överhuvudtaget har belägg för att generalisera som du gör? Det finns ju inte ens en promille som hänger här på edge av alla som flugfiskar. Och är man en av flera som har andra åsikter än du om en lina så uppgraderas man även till att ingå i en mobb tydligen. Du måste skoja :-D. Håller du inte med i att det blir useriöst och nästan lite komisk? Och att det är vårt bekymmer att vi retar oss på ditt sätt m m. Är det då vi som är kränkta och inte lyssnar? Tror nog du är minst like mycket delaktig att sätta nivån i denna tråd som oss andra 😉   Och som jag sagt tidigare så finns det - hör och häpna - utöver de som gillar Troutbossen även många oerhört rutinerade flugfiskare och duktiga kastare som kan placera flugan precis där de vill i en å som inte gillar Troutbosslinan och som inte betraktar den linans kvaliteter avgörande för varken resultat eller upplevelse. De tycker därmed andra linor har andra kvaliteter som är viktigare för deras fiske än de som troubosslinan har. Vilket inte motsäger att Troutbossen är en bra lina där framförallt tyngd kombinerad med bra coating gör att den skjuter som få. Men har man inget problem med varken coating eller att få andra linor att skjuta tillräckligt och föredrar hur dessa uppför sig så blir ju dessa bättre linor för alla som tycker så. Märkligt att du betraktar det som ett ogiltigt argument. Ingen påstår att Troutbossen inte är bra för någon annans preferenser och fiske. Man tycker helt enkelt att det finns bättre linor för sitt eget.  Alla kan dessutom bli riktigt bra på att kasta 5 - 15 meter samt presentera en eller flera flugor på ett bra sätt om man lägger ned tid på detta. Med många olika linor. För sedan att välja den utav dessa man tycker om. Eller kanske flera. Svårare behöver det inte vara.  Skitfiske på er alla!  
  • Säljer en Rio Versitip body flyt/intermediate #7 22,7 gram och 7 meter lång 350kr+frakt
  • Hej, säljer en gt rulle I jättefint skick med ny extra spole och en rio outbound short flyt lina #7. ( blåa linan på rullen ingår ej) Rio linan kan köpas separat 300kr Pris för allt 1400kr
  • Föredrar krok med hulling som jag klämmer in, dvs en klassisk svensk tredje väg som går i mitten. Mellanmjölk för sjutton gubbar. Nu kanske jag förstör statistiken.
  • Hej,
   Önskar köpa linkorg eller liknande för flugfiske. Någon som har en som vill sälja? Mvh Erik
  • Montana Mongosse medföljer ledlampa och allt är mycket fint skick. 1500 kr eller byta mot simms g4 vaderjacka eller loop Lainio eller gärna zpey spö.
  • Är det så du ser det när folk inte tycker precis lika som dig? Jag med flera har, efter tester uttryckt våra åsikter om linan, både positiva och negativa dvs hur vi uppfattar den. Kort därefter kommer du in och skriver att de negativa åsikterna är fel, att problemet inte är så stort, att man behöver inte så lång klump (även om du själv höjde den till skyarna när det begav sig) etc, att vi inte kan förhålla oss till verkligheten eller så beror det på att vi inte kan kasta och att allt detta "vet" du för att du har testat linan och "vet" att den är bäst(punkt). Att andra testat och inte tycker lika är därmed fel?

   Kan inte det vara en av orsakerna till att diskussionen ofta går över styr i de här trådarna och att du känner dig jagad? Är det så svårt att ta in andras åsikter? När/om du visar FAKTA, dvs mätbara resultat gällande linans överlägensenhet (resistens mot vatten, friktion, friktion över tid etc), då kan du påvisa just fakta och hävda att du har rätt. Om du däremot anser att eftersom du har testat andra linor och anser att TB HTx är bättre så har du fakta som gör andras åsikter ogiltiga, ja då har du nog en rätt skev bild för vad fakta är. Jag har köpt två linor av dig och allvarligt talat, med tanke på hur man blir bemött när man uttrycker sin åsikt om linan så är det rätt tveksamt om det blir fler köp.  
 • Ämnen

 • Bilder

×