Hoppa till innehåll
Jabbe

Åkerbärsparfait

Recommended Posts

Åkerbärsparfait med saftsås

8 portioner

Ingredienser:

1 l åkerbär

4 dl vatten

2 dl socker

4 äggulor

4 dl vispgrädde

2 tsk potatismjöl

2 tsk vaniljsocker

Koka de orensade bären i 4 dl vatten i ca 15 min. Sila saften och koka upp den igen med sockret. Vispa  gulorna i en skål, och häll i HÄLFTEN av den varma bärlagen under vispning. Sjud ägg- och bärblandningen i en kastrull under fortsatt vispning, på svag värme till dess den tjocknar.

Häll den tjocka krämen i en skål och fortsätt vispa till dess den svalnat. Vispa grädden tjock och blanda den med den avsvalnade krämen. Smaka av med vaniljsockret. Häll blandningen i en låg form, gärna en veckad, och ställ den i frysen i ca två timmar.

Saftsås: Avred resten av bärlagen med 2 tsk potatismjöl utrört i litet vatten och låt koka upp. Såsen skall vara simmig.

Dekorera  den frysta parfaiten med citronmeliss eller späda björklöv (efter tillgång) och servera den varma saftsåsen separat.

I stället för enbart åkerbär kan man ta 2/3 åkerbär och 1/3 hallon.

Funkar säkert med enbart björnbär eller hallon också, vansinnigt gott är det i alla fall!

Dela det här inlägget


Länk till inlägget
Dela på andra webbplatser

Skapa ett konto eller logga in för att kommentera

Du måste vara medlem för att lämna en kommentar

Skapa ett konto

Registrera dig för ett nytt konto i vårt samhälle. Det är lätt!

Registrera ett nytt konto

Logga in

Har du redan ett konto? Logga in här.

Logga in nu


  • Användare som läser detta    0 medlemmar

    Inga registrerade användare tittar på detta sida.

















×