Hoppa till innehåll

Banan

Members
  • Antal inlägg

    15
  • Blev medlem

  • Senast besökta

Information

  • Kön
    Male
  • Bostadsort
    Halmstad

Senaste Profil Besökare

358 profilvisningar

Banan's Achievements

Member

Member (2/5)

0

Gemenskaps Rykte

  1. Killarna på flashback var jävligt sega på att svara, här på edge så är ni betydligt snabbare och ger bättre svar. Lika bra att lägga upp det på två ställen för bästa möjliga resultat
  2. Jag kommer skriva: 1. vad Havs- och vattenmyndigheten säger, om dom vill ha prov eller ej och vad provet sedan säger. 2. Om det inte är något farligt så blir den middag, ska rökas! 3. hur den smaka rökt fisk är ju alltid gott Om fler har teorier om vad det var som var i fiskens ansikte, berätta gärna!
  3. haha nej sushi lär jag inte göra.. Men röka kanske? Jag har fryst in huvudet nu, klar med filérna, ska bara ta bort lite brosk och ben!
  4. Du lär tycka jag är jobbig nu, men en fråga, köttet, ändrar det färg? filén har samma färg som en abborre skulle jag säga, kanske inte lax?
  5. Tackar! Är ny på lite finare fiskar, har bara fiskat gädda, abbore innan Nyinflyttad till denna delen av landet med detta vattnet!
  6. Jag kollade till den nu och nu har stora delar av fiskens kropp förlorat sin färg? bara prickar kvar, normalt eller?
  7. Jo jag tänkte också något sånt, men borde det inte vara så att för att en bakterie skulle kunna göra såhär så skulle det behövas lång tid? Kan det inte annars vara någon som satt kroken väldigt fel i fisken tidigare?
  8. Jag gör nog så att jag Filéar den, fryser in den OCH huvudet, kontaktar havsmyndigheten på måndag och kollar med dom om dom vill ha huvudet för prov ifall det är sjukdom eller ej, låter det rimligt?
  9. Förlåt för att jag var lite otydlig, jag ändrar det genast.
  10. Det ser verkligen inte trevligt ut, kanske är en gammal skada från en annan fiskare? Jag menade att laxen går upp i älven vid maj och ändrar sin dräkt tidigast i maj.
  11. Hur är det med att äta fisk som fått svamp?
  12. Hej! Jag var nyss ute och fiskade och fick upp en Lax (tror jag, kan vara hybrid Lax/öring, förklarar senare i inägget), 70-80 cm stor och väger minst 5-6 kilo (Första laxen! Yay!) Men när jag väl fick upp den så såg jag att den hade dels på fenan längst bak, en stor vit prick (diameter kanske 2-3 cm), och munnen var det extremt, hela dess högra sida av munnen är i princip vit. Det värsta är väl att på översidan av fisken, på munnen, så är där ett hål rätt in så man ser in i munnen (hålet är bara en halv centimeter i diameter). Jag trodde först att det var en sjukdom, har sett fisk som haft svamp innan (också vita prickar, dock inte lika stora) men det är just hålet i munnen som jag blir osäker på. Jag hittade denna: http://sv.wikipedia.org/wiki/Vita_pricksjukan För att vara på säkra sidan så tog jag upp den och klubba den, dels för om det bara är lekskador så är det en fin fisk! Och om det är en sjukdom, så har jag lärt mig att om fisken är sjuk är det bara att ta upp den och klubba den för att inte sprida vidare sjukdomen. Varför jag är osäker på art: Den har en underkäke som en lax, men den har röda prickar? Och det kan omöjligt vara lekklar fisk då öringen leker vid hösten och laxen får sin lekdräkt tidigast i maj? Jag är riktigt osäker på den här fronten, första gången det blir sånt här fiske för mig! Jag har hittat en youtube-video där man ser en lax fast men ännu större problem: Där kan man läsa en kommentar: " Den laxen har blivit svampangripen,svampen finns naturligt i alla vatten men den påverkar bara fisk som har nedsatt allmänhälsa. Detta brukar ske på våren om laxen stått kvar över vintern eller vid lekvandring där det finns kraftverk,dom blir stressade av att vara så nära in på varandra nedanför kraftverksdammen och får nedsatt immunförsvar därför insjuknar dom. jobbar själv på fiskodling och där får vi ofta problem med detta på just lax och havsöring! " Och i mitt vatten så finns där tre st vattenkraftverk. Sjukdomen liknar Ulcerös dermal nekros (UDN), men som man kan se på denna här länken: http://st.nu/medelpad/timra/1.5159799-utbrott-av-fruktad-smitta-i-indalsalven Så ser man tydliga bölder, min fisk har inga bölder utan prickarna är enbart ytliga. jag kunde stryka bort en av dom vita prickarna på ryggen ganska enkelt med fingret bör väl nämnas också. Storlek på den: 87 cm ungefär, vikt vet jag ej men skulle gissa på 6-7 kilo. Den är absolut inte mager. Sen en till fråga är, om det är en sjukdom, gjorde jag rätt att ta upp den och klubba den? Kan någon förklara dom röda prickarna? leken börjar först om två månader? Tacksam för svar! MVH Gicka BILDER:
  13. Jag var nere på Wittlock och snacka med dom om ett kit, Killen rekommenderade detta: http://www.wittlock.se/sv/specialerbjudande/combo-exp4-flugsporullelinabackingtafsflugask.html 9.6 fots klass 8, såg ganska bra ut i butik! Ska kolla på ditt tips om kispiox combo!
  14. Hej! (tråden kanske ligger fel, mods får gärna flytta den!) Imorgon är det premiär i Nissan och jag ska ut tidigt imorgon bitti och börja fiska! Först blir det spinnfiske men till nästa löning hade jag tänkt fixa ett Flugfiske-set. En vän från Skåne kommer till Halmstad då och lär mig flugfiskets grunder Men nu är den stora frågan, vad ska jag ha? Jag skulle behöva ett set som är ganska allround, men mest inriktat på Lax och Öring i Nissan. Har nämligen nyligen flyttat till Halmstad och bor bara 50 meter ifrån så ett årskort var givet i år! För övrigt så KAN det förekomma att jag nån gång vill testa på flugfiske efter Abborre/gädda/båge. Dock så kan det förekomma mer att jag skulle använda spöt på kusten efter HÖ och lax, men Nissan främst! Ryktet gick om att fiskeflugor hade en kampanj nu på hela set vilket såg lockande ut, men det verkar vara obrandade spön och rullar så det kanske inte är bra grejer? eller är där något för nybörjaren? Jag menar, mitt första haspelset var ett billigt från Hobbex och jag har fångat en del roliga firrar på den (allt från skrubba till gädda). Om man skulle ta något från Fiskeflugor så har jag hittat en kandidat som ser ganska bra ut: http://fiskeflugor.se/product/4271-flugfiskeset-troutfly-wild-trout-lw6-7.html Om nu inte fiskeflugor är något vidare, har ni tips på ett annat set någon annanstans? eller något som kan kastas ihop! Jag är öppen för förslag! Har tillgång till affärer på nätet men fysiska butiker vore Wittlocks i Halmstad, Sportfiskegiganten i Malmö och Fiske&Fiskar i Malmö (där den senare har jag en kompisrabbatt på då en polare jobbar där) Budget: Har väl inget direkt tak, men kan väl mer säga att det ska vara rimligt för en nybörjare! Tacksam för hjälp! MVH Gicka
×
×
  • Skapa ny...