Hoppa till innehåll

ypzilon

Members
  • Antal inlägg

    28
  • Blev medlem

  • Senast besökta

Allt postat av ypzilon

  1. Odlingen vid Bovik på Björkö är nerlagd sedan ett antal år. Däremot håller odlingen på Fjärrholmen halv-fart. Dock inga rymningar, nu i vintras hade han bara fisk i en kasse och den låg vid gästbryggan inne i Björkö hamn.
  2. En annan bra detalj i de nya reglerna: "Dessutom får högst två fiskar, oavsett om det är lax eller öring, behållas per fiskare och dygn vid fiske med handredskap i Kattegatt och Skagerrak, förutom i Svinesund och Idefjorden"
  3. Flytringstur på norra Björkö resulterade i fyra missade och en liten gråsej landade. MÅNGA vak, flera bara fyra-fem meter från ringen. Skickat från min GT-I9300 via Tapatalk 2
  4. Var ute en sväng idag med en kompis, inte jättemycket liv. Fick upp en liten på ca 25cm, kompisen tappade två, trol. runt 2kg. Verkar som de fortfarande är på väg in i vikarna, vi skrämde ett par stycken som stod bara ett par decimeter från land.
  5. Nackdelen med barn som gillar att fiska är att när man vill fiska "på riktigt" så måste man smyga för barnen... Skickat från min GT-I9300 via Tapatalk 2
  6. Fast å andra sidan så stannar de tyngre partiklarna först när strömmen avtar, dvs där mynningen blir bredare. Ju längre ifrån mynningen man kommer desto lättare partiklar hittar man på botten (tills havsströmmarna tar vid). Tycker ändå det känns som att det borde finnas ett samband med att hela nordöstra Björkö (som ligger mot älven) är dyigt och att älven släpper ut 80000ton partiklar per år.
  7. Björlanda kile är ju väldigt skyddad så att säga, ligger ju typ snett ovanför mynningen. Med tanke på att ungefär hela Björkös östsida är dy och hela västsidan i sand/sten och att vid senaste mätningen transporterades 80000ton oorganiskt material genom Nordre Älv varje så känns det iaf som att det är därifrån det kommer.
  8. Min fru är fullkomligt ointresserad och nästan helt oförstående. Däremot gillar min sexåriga son att fiska, han fick sitt första spinnspö förra året. Kan lova att lyckan var total förra året när sex vuxna och han dörjade makrill och han fick mer än oss andra tillsammans. Skickat från min GT-I9300 via Tapatalk 2
  9. Havsöringen kanske har lite bättre smak på på bästkusten.
  10. Dyn kommer från Nordre älv.
  11. Har spanat på ett ställe som ser kanon ut med en massa små holmar, strömkanter, nära till djupt vatten och leopardbotten, dock är det dy mellan "tångdungarna". Vad brukar havsöringarna tycka om det? Har snorklat där sommartid och det formligen kryllar av myis, gammarus, tångräkor och småfisk. Litet smakprov:
  12. Pratade precis med en kompis som var och rekade lite vikar, i en vik låg det ett omärkt nät som spärrade av hela viken. Precis efter att de sett nätet kom en styrpulpet med lindragare runt udden, men när de fick se polaren så vände de och åkte tillbaka samma väg. Kompisen drog upp nätet och knöt ihop det till en boll, dock inga fiskar i det.
  13. Verkar vara isfritt nästan överallt runt Varholmen. Tog en sväng på Björkö idag, ungefär 90% av isen som låg i måndags är borta!
  14. Dagvattnet har en egen prislista. Vi drog dagvattenledning till anvisad inkopplingspunkt (40m), sedan kom de på att vi inte kunde ansluta oss, så vi fick gräva upp uppfarten igen och göra en stenkista. Skickat från min GT-I9300 via Tapatalk 2
  15. Såg precis två som inte kunde hålla sig, stod utvadade och flugfiskade i Majvik (vid Hjuviksrondellen). Skickat från min GT-I9300 via Tapatalk 2
  16. De måste ha chockhöjt, 2007 betalade vi: Förbindelsepunktsavgift 35600:- Lägenhetsavgift (trots att vi har ett hus) 30000:- Tomtyteavgift 10962:- (577m2) Tycker tomtyteavgfiten är fascinerande eftersom inget vatten från tomten får åka med avloppet.
  17. Kommunerna vet vilka som är anslutna till avloppet, därmed vet de även vilka som har enskilt. Om du syftar på fastighetsägare som inte vet vad de har så anser jag att man ska ha såpass koll på sin fastighet att man ska veta det. Om du måste betala skatt för ditt undermåliga avlopp kanske du hellre köper en riktig anläggning och gör miljön och på sikt din egen plånbok en tjänst.
  18. ypzilon

    Skitskatt

    http://www.aftonbladet.se/minekonomi/boende/article16491415.ab Inte helt fel tror jag.
  19. Tog en tur på Björkö idag, på västsidan är allt öppet, förutom några meter längst in i vikarna. På östsidan var det värre, allt från mycket is till glaciärer.
  20. Jag funderar på solceller, exemplet med 46 moduler är ett färdigt paket från ett företag i Göteborgsområdet, men uträkningen på "vårt" paket är inget färdigt paket, men bör hamna ganska rätt i pris. Nettodebitering skulle göra jättestor skillnad, med 4% ränta och fem senaste årens snittpris på nordpool skulle "vår" anläggning gå plus efter nio år istället för 14 år med årsvis nettodebitering, med månadsvis någonstans mittemellan. Dessutom skulle ge vinsten anläggningen gör under sin livstid bli betydligt större eftersom man kan räkna med svarta siffror i 16 år istället för 11 år, 174000:- istället för 67000:-
  21. Har byggt huset i lösvirke med 305mm isolering i väggarna. Frånluftsvärmepump från ComfortZone uppgraderad cirkulationspump. Alla hushållsapparater är A-klass eller bättre, många LED-lampor (inte alla, än), TV och dator-skärm har LED-lcd osv. Dock har jag två akvarium och två datorn som är igång ganska mkt. Enbart htpc och förstärkare drar runt 2kWh/dag i snitt. Vad många förbättringar man kan göra när man tittar närmare på elprylarna. T ex vår köksfläkt hade tidigare 2x40W klotlampor utan reflektor, gissar på att 10% av ljuset från dem kom ut ur fläktkåpan, bytte ut dem mot två 3,5W led-spottar och fick mer ljus över hällen! Eller gamla cirkulationspumpen som drog 91W, dygnet runt, året runt. Bytte till en A-klassad som drar 21W, 600kWh/år bara på den! Senare ska jag sätta ett tidrelä så pumpen bara går när det behövs, räknar med en sänkning på ytterligare 130kWh/år.
  22. Nu ligger vårt hus tyvärr med gaveln mot söder och mot öster har grannen STORA träd som skuggar vårt tak. Mot väster har vi en skorsten som dels gör att det inte finns plats för lika många moduler, dessutom skuggar den modulerna norr om den. =( Om jag räknar med att jag kan lägga 32 moduler mot väst så får jag följande: såld el 3755kWh, sparat inköp 2410kWh. Med 4% ränta, säljpris på 50öre/kWh och amortering med hela förtjänsten så är anläggningen betald på 14år, resterande 11år drar den in totalt 67000:-. Med nettodebitering (som ligger under utredning) skulle kalkylen bli ännu bättre.
×
×
  • Skapa ny...