Hoppa till innehåll

speymannen

Members
  • Antal inlägg

    39
  • Blev medlem

  • Senast besökta

Allt postat av speymannen

  1. Mydigheterna borde ha tillräckligt med rapporter om döda laxar för att gräva lite djupare i frågan. Det dog väl lax i alla älvar förra året utan att man kunde ställa diagnosen ändå undersöktes problemet både i Sverige och Finland. Dom efterlyser ännu levande men smittade fiskar för att kunna ställa diagnos? Jag tror inte det är så stora möjligheter att en sportfiskare lyckas kroka en sjuk lax som vinglar omkring i älven för att skicka in den för analys. Dom kanske måste skicka ut någon som använder not eller nät för att få tag i en levande men sjuk lax så man kan få svar på vad som dödar laxen. Nog är det bra att man rapporterar, men hur många ska ringa att huset står i lågor innan brandkåren rycker ut?
  2. Det var väl någon gång i början på 2000 talet som man kom på att dioxinhalterna var högre i större laxar och därmed blev smålaxen (grils) mer attraktiv. Jag kommer i håg att kustfiskarna annonserade "Passa på att fylla frysen med smålax" Jag tror att kustfisket efter smålax är en starkt bidragande orsak till att grilsmängderna minskat.
  3. Du verkar ha lite märkliga kontakter i Tornedalen, jag förmodar att dom tillhör en äldre generation, medelåldern i många byar är ju 70+. Vi har hundra mil älv och många olika fiskerättsägare/kortområden så det ser säkert olika ut på olika områden, men du menar att dina kontakter har koll över alla dessa områden. Så på dessa personers uppgifter (som säkert inte ljuger) kan du dra slutsatsen att i Norrbotten så kör man med bottenmete utterbräda osv osv. Och sedan är ju ökända Matkakoski representativt för hela norrbotten?? Och på tal om Knapsu, du har kanske missat att det varit en pride parad i Pajala, fantastiskt vad världen förändras, Kanske är dags för dig att följa med? PS: jag kan också finska.
  4. Du har otroligt mycket fördomar om folket i Tornedalen och Norrbotten, Varför skulle det finnas mer "roffarmentalitet" i Norrbotten än i andra delar av Sverige, har du några fakta som får dig att dra den slutsatsen? Den enda utpräglade roffarmentaliteten jag stött på dom senaste åren är hos turistande finnar som försöker få fiskeresan all löna sig. Kan du förklara för en som har stugan nära Onka på vilket sätt han gynnas av att fiskekortet har stigit från 150 kr/dygn till 18000 kr/vecka?
  5. Det är några år sedan jag startade den här tråden och nu när man kan se resultatet av privatiseringen av statens gamla vatten så tänkte jag kolla hur många här på edge som bokat fiske på Munkens stäcka i Onka. 18 papp för ett 6 dagars fiske, är det för magstarkt eller finns det potentiella kunder här på edge. Dom lokala fiskarna har nog dragit sig ur sedan länge. Byn Kangos som ligger närmast får nog vara glad om någon av Munkens kunder stannar och provianterar i den lokala affären på vägen upp till Onka. Surfa in på http://www.camponka.com och boka om det är intressant.
  6. Någon som har ett eller har testat? Vad tycker ni?
  7. Om folk ska acceptera lagar och regler så ska dom vara rättvisa, rimliga och gälla för alla. Så är det inte med fiskereglerna i norrbotten, titta på laxfisket i Torne-Lainio älvs systemet. Utanför mynningen tar kustfiskarna upp så mycket lax dom hinner, en bit upp efter älven får dom fiska med kolknot och flytnät (för att det är kultur, gammal hävd e.t.c.) Ovanför flytnätsfiskarna så har det plötsligt blivit viktigt att skydda laxstammen så här gäller bara spöfiske och att man endast får ta upp en lax per dygn. Ännu längre upp i älven så har laxen värde ökat ännu mer så ovan odlingsgränsen så måste alla laxhonor släppas tillbaks. Samma sak gäller i fjällsjöarna, samebyarna kan fylla sjöarna med nät samtidigt som sportfiskarna har en baglimmit på 5 fiskar. Hur motiverade är folk att följa lagarna? Jag tycker inte det är konstigt om folk struntar i reglerna, jag är snarare förvånad att så många följer dom.
  8. Du borde ha tipsat Dan Blomkvist om att dom kan köra samma system som dom gör som utanför Kalixälvens mynning, där har länsstyrelsen utsett en fällfiskare till att räkna hur många fällor/redskap som ligger ute. Det är ju bara att betala någon bybo/nätfiskare så kommer dom att rapportera hur många nät som ligger i älven. Det kommer att fungera precis lika "bra" som i Kalixälven, då sparar dom dessutom pengar för dyra helikotertransporter. (Dessa pengar kan dom ju skicka till kustbevakningen så att dom har råd att hålla igång verksamheten under sommaren)
  9. Jag kan inte låta bli att kommentera dagens upplaga av haparandabladet där Solbritt Innala säger att dom inte alls spärrar av älvmynningen utan bedriver ett ekologiskt hållbart fiske, enligt henne "förstår både jordbruksverket och fiskeriverket kustfiskarna". Det behöver hon inte säga, det vet vi redan. Hon har ett lite märkligt sätt att räkna ut hur mycket dom spärrar av mynningen, hon räknar i hektar? Enligt henna så är ytan på haparanda skärgård 80000 hektar och varje fälla upptar ca 1 hektar vilket innebär att fällorna upptar endast 150 hektar av 80000 hektar, vilket lämnar "79850 hektar fritt vatten". Jo det kanske finns fritt vatten men på fel sida av stängslet, så vad hjälper det. Detta får hon säga utan en kritisk fråga från journalisten? Man kan väl inte vänta sig mer från haparandabladet. Tack M.Engström för att du lyft frågan, våra lokala tidningar är väldigt partiska för kustbefolkningens och yrkesfiskarnas åsikter, man måste få upp frågan till nationell nivå. Lokalt kommer frågan aldrig att lösas med den kustdiktatur som råder i Norrbotten.
  10. 600 sålda startkort, vet ej hur många som fiskade men det var nog en hel del, dom flesta körde väl med minst tre spön per båt, så potentiellt så var det 1800 träpluggar som sökte av stångplatserna. Det var säkert inte så många men om vi halverar så var det i alla fall 900 vobblers i vattnet. Sju laxar fångade, det var förmodligen dom laxar som fanns i området, alla laxar togs direkt tävlingen startade vilket talar för att man tömde groparna på huggvillig fisk. Säg inte att det finns hopp för en flugfiskare, vobblerfiske med båt är 100 gånger effektivare än vårat flugfiske att få en lax i våra älvar på fluga idag, kräver grymt mycket tid eller en otrolig tur. I många norska älvar är vobbler fiske förbjudet, och det förstår jag för jag vet hur effektivt det kan vara. (Vobblerfiske med fem spön i spöhållarna är f-an inte sportfiske, ett spö per fiskare ska väl räcka?)
  11. Håller med till 100% Jag ögnade igenom Kangos FVO:s fångsstatisik dom senaste åren och ca 90% av dom fångade laxarna är honor förutom grilsarna. Om den fördelningen är någorlunda representativ för populationen så är det ganska klart att dom små hanlaxarna behövs i älven för att säkerställa leken. I värsta fall kan detta vara ett helt förödande beslut. Det här beslutet verkar vara en maktdemonstration efter kritiken som varit i media, 1600 laxar i Kalixälven och ängesån är nästan tom, perfekt läge att öka fisketrycket?????
  12. Har du läst artikeln du länkar till? Den handlar inte om att tillåta fiske på smålax, utan att förbjuda fiske på stor lax. Det är väl en helt annan sak eller?
  13. Man ska nog inte lägga för stor vikt vid antalet fångade laxar när man ska bedöma uppgången i älvarna, råder bra förhållanden så fångas betydligt fler av laxarna i älven, alla här vet väl hur "lätt" det är att få lax när älven är badvänlig. 2008 var en väldigt varm sommar och i år har det varit näst intill perfekta förhållanden hela sommaren. Vi har ju laxräknare i både Kalix och Torne älv, så vi behöver väl inte spekulera angående mängden av lax i älven. Det man kan se hittills är att Kalixälven har en katastrofalt dålig uppgång, Och sett till älvsystemets storlek har även Torneälven en urusel uppgång. "1000 laxar fångade laxar redan" är det en bra siffra? jag har precis kommit hem från årets laxfiske i Norge och i den älven har det hittills fångats ca 1800 laxar, älven är ca 5 mil lång. Sedan är vi väl all totalt felinformerade angående beståndens storlek då fiskeriverket i sin stora visdom tagit bort minimimåttet på lax p.g.a. "bestånden återhämtat sig", det verkar precis som att kritiken mot dom medfört att dom tagit ett beslut i motsatt riktning för att visa vem som bestämmer.
  14. Nu målar du väl en aning för mycket i svart. Jag har fiskat i tornedalen under hela mitt liv, det har blivit några år nu. Innan laxen kom 96 så var jag ganska så ensam efter våra älvar. Något rovfiske såg jag inte till under mina första 35 år. Nog såg man någon båt ute på älven ibland och säkert körde någon med flugsläp. men antalet fiskare efter älven var i princip lika med 0, sedan kom laxen..... efter 96 så skulle alla börja fiska, man plockade fram sina gamla spinnspön där dom legat oanvända sedan många år, på med en toby och det fantastiska var att många fick lax! Sedan har ju fisket gått utför och dom flesta har droppat av. (Det roliga var när man läste reportage i fisketidingar från våra älvar där man intervjuade någon fiskeguide så lät det som guiden hade generationer av erfarenhet av laxfiske, när sanningen är att sportfisket efter lax startade 1996!)Jag har lite koll på fisketrycket som det ser ut idag, när jag åker ner efter torneälven mot stugan så har jag hittills i år sett tre båtar i älven som mest. Under slutet på 90 talet så såg man 10-20 båtar varje resa under juli månad. Det som är bra med sportfiske är att det till rätt stor del är självreglerande, är det dåligt med fisk så tappar folk intresset och dom få fiskar som finns kvar blir kvar i älven. Sedan borde du lugna ner dig med ditt "dödande" av fisk, vad är det som gör det mer rätt att stå och dra upp fisk i parti och minut för att släppa tillbaks dom med en dödlighet på kanske 5% än som Kumpula att ta en fisk och sedan sluta fiska? Resultatet är väl förmodligen det samma? Börjar vi den debatten så står vi alla i ett glashus med en sten i handen................ Sedan är det faktiskt ganska så många som börjat fiska fluga, även i den "inskränkta" tornedalen, jag tror nästan att majoriteten av båtfiskare idag är turistande finnar, dom flesta yngre som är intresserade har börjat fiska med flugspö. Förresten är fisketrycket i många, många mil av våra älvar lika med 0 än idag. I storselet i "hembyn" brukar jag se både stora öringar och harrar vaka, jag har under mina drygt 25 år som vi haft stugan vid älven aldrig sett någon fiska i selet. Jag har många gånger haft lust att skaffa båt så att jag når ut till fisken som vakar, men än så länge det räcker att se att dom finns där.
  15. Ja precis som du citerar från undersökningen ovan så dör kanske 5% av fisken man släpper tillbaks, det blir några laxar/fiskar per år. Sedan baserar jag mina farhågor på egna observationer där jag sett att fisken varit mycket svår att syresätta när det varit varmt i vattnet (över 20 grader). Men om man ska bevara ett svagt bestånd som sportfiskare så är Catch and Release den näst bästa metoden, den bästa är att ge f-an i att fiska.
  16. Det är lite märkligt att du utsett Urban till språkrör för hela Tornedalen, han får väl känna sig hedrad. Sedan är det inte bara i Tornedalen som "fånga och släpp" inte fungerar/praktiseras. Om du ser till vårt västliga grannland som har "några" laxälvar så är det turistfiskarna som ligger i fronten för att använda den metoden för att skydda bestånden, norrmännen själv är väldigt tveksamma till metoden och har ofta regler som i stället förbjuder fortsatt fiske efter du uppnått din fångstkvot oavsett om du släppt tillbaks fisken eller inte. Jag har själv släppt tillbaks flera laxar som sett ut att klara sig bra men jag tror att dödligheten är stor under sommaren när vattentempen är hög och syrehalten låg vilket det ju ofta är under juli månad i våra älvar. Är det inte lite orättvist att jämföra Tornedalen med dom platser i världen där man kommit längst i med att skydda sina bestånd? man kanske måste lära sig att krypa innan man kan gå?
  17. Det finns bara ett problem och det är att fiskeriverket inte bryr sig om att öka mängden lax som går upp i älvarna, utan man är nöjd med den uppgång som gör kustfiskarna nöjd. Betänk att kustfisket har levt kvar när vi nästan inte hade någon naturlig reproduktion i älvarna. 200 laxar i jockfall o.s.v. hur mycket lax behöver dom för att få sitt leverbröd? Hela diskussionen är snurrig, trots kustfiske i finland och fiske i polen så har faktiskt fiskeriverket allt i sin hand. Låt laxen vandra upp i tillräcklig mängd för att besätta lekbottnarna i älven då kommer ju omsättningen i älven att öka och kustfiskarna kan ta del av "räntan" Man äter ju för f-an inte sättpotatisen. Kustfiskarna är ett särintresse som inte har förmåga till självreglering. Se på torsken, tonfisken behöver jag fortsätta?................. Det handlar bara om vilja (politik). Ett bra exempel är när man (nästan) skickar svenska insatsstyrkan på en senil gubbe som lägger ett nät i Soppero (Lainioälven), Men man har semesterstängt när det finns 5 omärkta laxfällor i kalixälvens mynning. Varför är det såhär? Många bor vid kusten, få bor i inlandet. Det är ju demokrati............
  18. Det är mycket som är märkligt i frågan om laxen i norrbottensälvarna. Det är precis som att alla har glömt bort att vildlaxen i norrbottensälvarna har varit utrotad så sent som på 80 talet. Att det överhuvudtaget finns lax i älvarna idag beror på att man gjort massiva utplanteringar och kraftiga begränsningar av mynnings och kustfisket under några år för att få tillbaks laxen. Dessa åtgärder resulterade i dom kraftiga uppgångarna 96-97. Innan detta projekt genomfördes så fiskade kustfiskarna i torneälven på laxar som finnarna planterade ut i muonioälven, I svenska torneälven och lainioälven var laxen helt utrotad och i laxtrappan i jockfall gick det inte mer än ca 200 laxar per år. Jag tycker att faktumet att vi redan har utrotat laxen en gång har kommit bort i debatten. Det pratas om bra och dåliga laxår o.s.v. sanningen är att det aldrig varit ett bra laxår i modern tid, fiskeriverket släppte på fisket i älvmynningarna innan vi hann komma till ett bra laxår.
  19. Att kunna styra den tillåtna fisketiden borde väl räcka? men fiskeriverket verkar inte ha viljan. Förra året gnölade haparandafiskarna om att dom måste få börja före midsommar p.g.a. att dom tappar försäljningen av midsommarlaxen och i år fick dom börja innan midsommar.
  20. Visst kommer ni låta lokalbefolkningen köpa fiskekort när ni inte lyckats fylla fiskeplatserna med era guidade turister. (Förmodligen kommer det vara stor möjligheter att få köpa fiskekort vid högvatten när Onka är ofiskbart och ni är på annat håll(Kengisforsen t.e.x) med era turister. Om ni har tänkt leva på det här så måste ni ju givetvis prioritera dom som betalar mer än bara ett fiskekort. Sedan tror jag inte så många lokala är intresserade att fiska i Onka för att förbättra "eran" fångststatistik.. då har man ju ändå mindre möjligheter att få köpa kort nästa säsong.
  21. Vad har kvalitet och etiskt fiske med denna denna disskussion att göra. Av dom "ortsbor" som fiskar i Onka är nog nästan 100% flugfiskare, om det var det du menade med etisk fiske? Jag tycker mig skönja lite fördomar?
  22. Jag är själv "turist" i detta område. Och är själv laxturist minst två veckor i norge varje sommar. Så jag vet hur mycket pengar en laxturist gör av med. Den kvotering som nu införs och kopplas till boendet är inte den samma som idag där alla har samma möjlihet att köpa kort. Den som bokar en stuga har förtur!!!!! Och han kan ju inte sälja dagskort i förväg om det är någon som ringer och vill boka hela stället. Det blir lite dyrt att betala ett extra boende under sommaren bara för att få fiska. Jag har alldrig varit vid någon norsk älv som kräver att lokalbefolkningen måste boka stuga för att få köpa fiskekort??? ... (men det finns säkert?) Och vad är det som säger att privata/exklusiva soner ger fler turister?????? Jag har alltid upplevt att det är fler turister vi kortvalden eller har jag sett fel?
  23. Enligt turistentreprenören som hyrt Onka + hela område 2 så kommer han att sälja kort när det inte finns några grupper inbokade = du får köpa kort när det inte går att få lax. Precis som i Kengisforsen. Jag har fiskat på privatstäcka i Orkla och under många år på kortvatten i finnmarksälvarna och enligt min åsikt är att kortvatten är överlägsna. Är fisket dåligt kan man alltid byta zon eller älv. Laxfisket är fortfarande i sin linda i norrbottensälvarna och ska man snegla på hur andra har organiserat fisket så tror jag inte man ska ha Tröndelagsälvarna eller Skottland som förebild. I Finnmarksälvarna har man hittat en balans mellan turistfiskare och lokala fiskare som fungerar bra, en bonus är att man fått guiden på köpet då man fått otroligt mycket tips av dom lokala fiskarna som man delat pool med.
  24. Jag vet hur illa det blev i Kengisforsen när man gjorde brukssidan exklusiv. Det är i princip omöjligt att få lösa ett dygnskort där under den tiden det går att få lax. Men detta vatten är ju privatägt så dom kan ju göra som dom vill. Vi får se hur det blir i Onka. Marken som stugorna kommer att stå på är renbetesland för samebyn som tidigare hade detta som "sin del av lainoälven". Dom kanske börjar att utöva sin fiskerätt som dom har i samband med renskötseln... Ja du vet hur det är i Tanaälven..... I älvarna här uppe finns det många mil älv som är lämpade för båtfiske men strand/flugfiske sträckorna är begränsade. Nu "tappar" vi onka som kortfiske område.. Händer samma sak i Saarikoski/Pahakurkio som Sveaskog äger så försvinner en stor del av strandfisket i Kalixälven. Om tillströmningen av sportfiskare ökar så måste fisket regleras.... Men att göra privata sträckor som i princip stänger ute dom lokala fiskarna... Det har dom inte ens gjort i Altaälven.
×
×
  • Skapa ny...