Hoppa till innehåll

Royal Coachman Fanwing


Niklas Dahlin

Recommended Posts

En vidareutveckling av Mike Haily´s Royal Coachman från 1878. Hoppas med denna SBS få några av er att prova på denna sköna kreation till sommaren. Får ni ej tag på mandarinand till vingarna så använd "E-12" fjädrar, de är likvärdiga med undantag för färgen.

Håll till godo

RFC01.jpg

Detta är vad du behöver för att binda en Royal Coachman Fanwing.

Krok: Mustad 94840 (R50) #14

Tråd: Benecchi 12/0

Vingar: Mandarin and, bröst fjädrar

Stjärt: “Tippets” Guld fasan

Kropp: Påfågel herl/Rött floss/ Påfågel herl

Hackel: Whiting Herbert Miner “Coachman brown”

RFC02.jpg

Jag börjar med bindtråden precis bakom krokögat, lindar tråden ned mot mitten på krokskaftet och tillbaka igen mot krokögat. Jag stannar med tråden där jag vill binda in vingen. Nu har vi en jämn och fin grund för vår vinge, inget kommer nu att glida omkring.

RFC03.jpg

Välj ut två identiska fjädrar från Mandarinandens bröst. Jag lägger dom ”rygg mot rygg” för att lättare kunna se att fjädrarna är likvärdiga till storlek och form.

RFC04.jpg

Förbered fjädrarna för inbindning genom att först hålla fjädrarna I din högra hand…

RFC05.jpg

… greppa sedan fjädrarna med din vänstra hand och bind in dem med ett ben på vardera sida om kroken.

RFC06.jpg

Bind in vingen med tre bindtrådsvarv.

RFC07.jpg

Lyft upp vingen och lägg ytterliggare tre bindtrådsvarv, nu på andra sidan av vingens bas. Detta kommer att lämna vingen i en upprätt position.

RFC08.jpg

För att säkerställa att vingen stannar I upprätt position lägger vi nu tre bindtrådsvarv runt vingens bas, sedan går vi runt krokskaftet och upp igen för att lägga ytterliggare tre bindtrådsvarv, denna gång åt andra hållet.

RFC09.jpg

Vik “benen” bakåt och säkra dem med några bindtrådtrådsvarv längs med krokskaftet.

RFC10.jpg

Klipp bort överflödigt material och transportera bindtråden ned mot slutet av krokskaftet.

Länk till kommentera
Dela på andra webbplatser

RFC11.jpg

Välj ut fem raka och fina tippet fiber och bind in dem, jag brukar binda in dem så att stjärten blir aningen längre än krokskaftet.

RFC12.jpg

Välj ut två fina påfågelherl och bind in dessa I toppen av herlet, detta kommer sedan att ge kroppen en viss tapering. Du finner de lämpligaste herlen straxt under ögat på påfågelns stjärt fjäder.

RFC13.jpg

För att få till bakre delen av kroppen lindar vi påfågelherlet 3-4 varv, ca 1/5 av kroklängden, säkra sedan materialet och klipp av herlet. Släng ej materialet då vi kommer att använda det till den främre delen av kroppen.

RFC14.jpg

Transportera tråden ytterliggare 1/5 mot vingen, bind in en bit floss silke. Floss silke är vanligtvis sammansatt av två eller tre trådar, jag separerar dessa och använder endast en av dem, detta ger en betydligt nättare kropp.

RFC15.jpg

Linda floss silket mot bakre delen av kroppen och sedan framåt igen för att täcka 1/5 av kroppen och bilda en tunn och fin midja. Säkra floss silket och klipp av överflöd. Bind sedan in påfågel herlet igen.

RFC16.jpg

Linda påfågel herlet 4-5 varv för att ge flugan dess framkropp, säkra materialet och klipp av överflödet.

RFC17.jpg

Välj ut en fin “Coachman brown” fjäder och bind in den. Transportera tråden mot krokögat, lämna lite plats bakom ögat för en turle knut, detta ger flugan ett läckert klassiskt utseende.

RFC18.jpg

Linda hacklet två varv bakom sedan ett varv framför vingen, gå sedan tillbaka och lägg ytterliggare ett varv bakom vingen. På detta sätt slipper du ett irriterande ”glapp” i hacklet vid vingens bas på andra sidan av flugan. Fortsätt sedan igen med att linda hacklet två varv framför vingen där du sedan säkrar hacklet. Innan du klipper av hackelfjädern, lägg tryck på din bindtråd och för fjädern fram och tillbaka, detta gör så att tråden jobbar sig in i stammen på hacklefjädern vilket lämnar ett nättare huvud. Avsluta med en whipfinish och lite lack.

RFC19.jpg

100 års erfarenhet av att fånga harr och öring redo för nya äventyr.

  • Like 1
Länk till kommentera
Dela på andra webbplatser

Man blir tårögd! Kanonfint Niklas!

Om du binder hacklet "Parachute" blir det ju en Royal Coachman Fanwing Gyro Fly.

(En sådan skulle jag vilja ha). :blush:

Bra till Vulgatafisket i klubbsjön.

Jag känner till den men har faktiskt aldrig provat Rolf. Ge mig några dagara så sak jag göra ett par, ett par till dig och ett par till mig. Jag ringer när de är klara så får vi ta oss till klubbsjön och prova dem.

Tack ni andra för era fina ord, de värmer i ett något mulet och kylslaget Uppsala.

Ha det

Niklas

Länk till kommentera
Dela på andra webbplatser

Otroligt snyggt Niklas.

Du är en sån jäkla bra ambassadör för de gamla klassiska flugmönstren.

Det här var en av Lidmans favoriter..och i början av min flugfiskekarriär så var det nog den fluga som satt oftast på tafsen vid torrflugefiske.

Var tvungen att kolla i en gammal utskrotad flugask..och jojo :rolleyes: ..där satt tre luggslitna exemplar av RCF som något slags påminnelse om tider som gått.

Senaste öringen på RC tog jag i Rullån för 4 år sen...ett av dom vackraste påslag jag sett i hela mitt flugfiskeliv.

Måste binda upp ett gäng.

Keep up the good work

TS

Länk till kommentera
Dela på andra webbplatser

Tack för alla fina ord..

För er som gillar och vill se mer av denna typ av flugor så har jag satt ihop ett kvällsevent med "Catskill Style Dry flies" som jag kommer att köra till hösten. Kanske något för fiskeklubben? För mer info maila mig på mulhonken@bredband.net

Mvh

Niklas

Länk till kommentera
Dela på andra webbplatser

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gäst
Svara på detta ämne ...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Läser
  • Användare som läser detta    0 medlemmar

    • Inga registrerade användare tittar på detta sida.






















  • Inlägg

    • Spö och rulle köpt av mr T-bum här ovan! Smidig leverans och skicket var super 👌🏻
    • Dolly-/Dalai-Lama har jag grunnat lite över. https://www.alaskaflyfishinggoods.com/how-to/fly-tying-alaska-patterns/how-to-tie-the-dolly-llama/ Gillar inte stora coneheads - föredrar en dundersjunktafs... men det hade varit kul att kunna få ihop en sån här riktig 'kött-streamer' till Exocetten... som komplement till Sunrays i ytan. Gillar egentligen inte heller zonkerstrips - nån som har några tankar om vettigt syntetalternativ?
    • Lamson Guru 3.0, några repor men i fullt fungerande skick.  Bytes mot mindre rulle, till exempel danielsson nymph wide, eller en äldre modell av lamson litespeed.  Öppen för andra förslag också..
    • Det är Speedster 3, snäppet större än 2an.💪🤣
    • Vision Vibe 85 Flyt 12g/185gr funnen i garderob. Efter att ha ransakat minnet så erinrade jag mig att jag spolade på den, kastade i 20 minuter på vattnet, hatade den och spolade av den för att skaffa en guideline Presentation dagen efter inne på Landbyns... Så den är knappt använd Tänker mig en femhunk + frakt (alltså 550:- med skicka hem)
    • Tömde 'bröstficksburkarna' och hämtade en sunray från garderoben - mina tre är märla, omö och sunray för köttätande fisk (men maskflugan, haröra och dyret ingår faktiskt också för insektsätare).   Kommer ihåg att jag gillade att binda 'Glödhäck' med en lagrad undervinge av olika nyanser fiery, orange och röd isbjörn och sedan svart lång isbjörn ovanpå. Hade ett par makalösa isbjörnsbitar på 90-talet. håren var nånstans 150-200 mm - satan vilka hårvingar man kunde bygga med dem... Lustig grej - i garderoben hittade jag även en Vibe 85 - jag har einte n susning om hur den hamnat där... jag kan inte minnas att jag någonsin ägt en... 'Asjarna' är en liten bläckpatronsburk och en ask som en gång innehöll sex kalligrafinibbar (0,5 mm med överliggare). Sjukt smidiga att ha i bröstfickan... Minst antal askar såväl som rent fysiiskt )askar och minst antal flugor på sig under fiske vinner...
    • Kan bara 3st Flugor i mitt liv...Puppan! SunRay(Olika varianter)...å Zonker klippt ur ett skinn.. 3st!!!!! ...det räcker
    • Köpes för Max 3000 spänn 
    • Det var ett väldans liv kring norsk och kanadensisk 'säljakt' på åttiotalet - det såg inte så snyggt ut med råbarkade busar som rännde omkring på packisen och klubbade kutar (alltså sälungar). Så i den vevan började man ganska dramatiskt reglera handeln med sälar (och en massa andra arter) - och det blev inte särskilt korrekt att gå i sälskinn... Inuiter och andra ursprungsbefolkningar har dock fortfarande möjlighet att jaga såväl säl som val. Då Grönland är en del av Danmark kan man därför hitta sälskinnsplagg i Köpenhamn (eller ja, kunde i alla fall) då det inte exporteras utan bara skickas inom landet. En genuin tuiliq (kajakannorak) är nära nog alltid gjord i sälskinn - de görs i obehandlad säl och förvaras därför frusna för att inte ruttna för snabbt... Min är dock gjord i neopren. Hur det är med isbjörn vet jag inte riktigt - det finns fortfarande att köpa, men jag vet inte var den kommer ifrån. Och den är inte som den var på säg nittiotalet. Apa är väl hur förbjudet som helst - sättet man kan komma runt det är att få fatt på en gammal 'aprock' vilket är därifrån de eBay-bitar man kan få fatt i kommer. 1930 nångång var peak-konstiga-djur-i-kläder... Då var man en rock star om man gick i apa... https://www.blackcatvintage.com/store/p105/1930s_monkey_fur_swing_jacket_with_passementerie_collar%2C_size_S.html https://fidmmuseum.org/2011/06/monkey-fur-coat-c-1938.html -- Som passus - jag tycker att Hareline Ice Dub är mycket enklare att använda än riktig säldubb, och att det ger ett nästan lika bra resultat. Lystern i naturfärgat sålhår är dock väldigt speciell, precis som isbjörn. Det är halvgenomskinligt på något vis. SLF har dock ett par riktigt, riktigt bra syntetersättningar i rätt färger och (nästan) rätt lyster.    Isbjörn och apa är dock så jävla speciella att jag har svårt att se dem ersättas av syntet. Get är väl det man ersatt apa med.
  • Ämnen

  • Bilder

×
×
  • Skapa ny...