Jump to content

Sökes:Trattkantarellsoppa.


Guest Betis

Recommended Posts

RALPHs KRÄMIGA KANTARELLSOPPA 4 Port

  • [li]3 dl torkad Trattkantarell, ca 1 liter färsk[/li]
    [li]1 st purjolök [/li]
    [li]2 msk smör eller margarin [/li]
    [li]2 msk vetemjöl [/li]
    [li]1 liter buljong/svampspad (svamp grönsaks eller hönsbuljong) [/li]
    [li]2 dl creme fraiche eller vispgrädde[/li]

Lägg den torkade svampen i blöt i vatten en 1/2 timme.

Häll av vattnet men spara det till buljongen.

Fräs svampen tillsammans med den fint strimlade purjolöken

i matfettet försiktigt, ej för hög värme, tills svampen är blank

och purjolöken är genomskinlig.

Strö över mjölet och späd med buljong/svampspadet.

Sjud soppan i 10 min och häll i Grädden/creme fraischen

Smaksätt med 1 tsk kajennpeppar och eventuellt mer salt.

Soppan är nu klar att servera, om vill kan man köra den i en

matberedare och få en helt slät soppa.

Man kan variera på många vis med kryddor och grönsaker.

Det är bara att låta fantasin flöda.

Link to comment
Share on other sites

Tack för tipsen!

Resultatet blev en Betisk blandning av i stort sett allihop förslagen. ;D

3,5 dl förvällda Trattkantareller.

1/2 gul lök

1 msk tomatpuré

100 gram grönmögelost(här tjänar man nog att ta en fin sort, min köpte jag på Wretlings och den var rätt medioker)

1 liter hönsbuljong baserad på fond

1 dl vitt vin

1,5 dl grädde

olivolja och smör för stekning av svampen.

Jag lagade soppan i stekgrytan.

Fräs svampen och löken i matfettet på rätt hög värme. Rör konstant.

I med tomatpuren och låt den fräsa med en stund så den värsta kärvheten försvinner.

Späd med vinet och buljongen.

låt puttra några minuter och häll sen i grädden.

När det småkokar så smälter ni ned osten.

Jag mixade min soppa och vid avsmakning före och efter mixning upplevde jag att det blev en kraftigare svampsmak efter mixning.

Så även om det ser ut som galla rekomenderas mixning. Då behövs ingen redning heller.

Vi stekte lite fransbröd i olivolja som tilltugg.

Det bästa betyget blev Eriks som ställde till krig först för "han tänkte minsann inte äta sån skitmat med svamp i."

Efter provsmakning tog han två tallrikar till. Det var han välförtjänt för han har suttit hela dan och rensat utan gnäll och då gillar han som sagt inte svamp och är bara 4,5 år.

Link to comment
Share on other sites

Guest Snapsen

En enkel soppa om du har torkade trattisar:

1 stor gul lök

2 Klyftor vitlök

1,5 liter standardmjölk

2 msk. kalvfond

1 msk soja

Smula i några blad libsticka om du har

En skvätt citronsaft

Vitpeppar

Salt o ev. en gnutta socker

Torkade trattisar efter smak o tycke

Toppa soppan med hackad bladpersilja

"Svetta" löken o vitlöken i olivolja, pudra på vetemjöl och rör om, späd på sedan med mjölk, ha i svamp + övriga ingredienser, koka upp och låt sedan småsjuda i ca. 40 min. Ha i hackad bladpersilja strax före servering, bjud vitlöksbröd till och gärna ett eller två glas Cabernet Sauvignon!

Klart att du kan köra lite grädde i soppan, men absolut inte nödvändigt, blir en fyllig smak ändå!

Link to comment
Share on other sites

  • 6 months later...
Guest Flugan

Jag  har ett bra recep som brukar var uppskattat.

Om du har torkade kantareller blöt lägg dem som vanlligt.

Fräs hackad gul lök lätt tillsammans med bacon ( skuret i ca cm stora bitar) tills baconet fått lite färg. Tillsätt svampen och låt den fräsa med ett tag. Krydda med salt och peppar och lite curry. Curryn tar fram svampsmaken - men ta lite i taget och smaka dig fra. Tillsätt en buljongtärning (svamp) , strö över ett par msk mjöl och späd med mjölk och grädde. Låt småputtra ett par minuter. Stö över klippt persilja.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...
Guest bosse.enberg

1liter färska trattkantareller

1stor gul lök

1grönsaksbulljongstärning

1klyftapressad vitlök

2dl grädde

1skvätt soya att bryta och färgsätta med

Ev lite salt och kryddor efter behov. Pröva gärna att smaksätta med lite god ost.

Fräs först svampen och löken, strö sedan på mjölet. Häll sakta på vattnet under omrörning så klumpar ej uppstår. Släng i bulljongtärningen. Häll på grädden. Pressa i vitlöksklyftan. Bryt det hela till lite lämplig brun färg med 1 skvätt soya. Avsmaka och salta, krydda efter behov.

8) :o

Link to comment
Share on other sites

  • 6 years later...

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.






























×
×
  • Create New...