Jump to content

Recommended Posts

Posted
Fick hem ett rådjur som jag styckar nu. Funderar på att röka ett framben. Är det någon här som har gjort det?

Vilken temp ska det ha?

Jag har inte rökt rådjur ännu så jag vet inte hur man gör ...MEN jag äter de mer än gärna om du skickar d till mig :D

Posted
Jag har inte rökt rådjur ännu så jag vet inte hur man gör ...MEN jag äter de mer än gärna om du skickar d till mig :lol:

:P

Gillar rökt kött överlag så jag är sugen på att testa.

Vad kan hända i värsta fall?

:D

Posted
Tyvärr är det bara rökt fläsk som det tipsas om däri :P

jag har inte läst det , bara sökte om rökt rådjur och skickade länken .. sorry

Posted

Hittade detta:

detta är till fem kilo kött!!

8 liter vatten

1.6 kg grovsalt

325 gram socker

50 gram salpeter

allt kokas under omrörning tills vattnet är klart!

låt stå tills det är kallt,bäst är att göra det dagen innan man lägger i köttet!

låt köttet ligga i lagen 3-4 dygn!

helst 4 dygn!

ta upp köttet och låt det torka någon timme innan du hänger in det i röken!

rök köttet tills du har fått en temperatur på minst 63 grader i mitten på tex ett rå-lår!

Ska testas på stört :P

Posted
Fick hem ett rådjur som jag styckar nu. Funderar på att röka ett framben. Är det någon här som har gjort det?

Vilken temp ska det ha?

Hej Sasse,

Ska du kall- eller varm-röka kötet.

Guldis

Posted

Brukar vinna på att ligga svalt i saltlag en par dagar.

Jag brukar röra ut så mycket grovsalt som jag får att lösa sig i kallt vatten och tynga ner köttet under ytan,Alternativt salta i en stoor minigrippåse om det är något litet stycke.Sälta är gott och nyttigt! :P

Rådjur torkar ganska lätt har jag för mig så jag vågar mig inte på att rekommendera några tider. Jag brukar låta polarn röka i sin rökbastu vid juletider när en massa skinkor och annat ändå skall dras igenom, Hoppas jag inte ljuger allt för mycket om jag drar till med 75 grader och så lång röktid som det tar för att få upp innertempen till 60-65 grader. Måst fråga... Jag brukar liksom bara hjälpa till med att dricka pilsner jag...

Posted
Hej,

Såg att du hittade ett svar.......men jag skulle nog inte gå under 70 grader.

Magnus

Varför så högt?

Brukar ligga på 60-65c på vilt i ugnen.

Posted

Jag lämnar alltid bort mitt rådjurskött och får det rökat (oftast skinkorna). Frambogen blir oxå bra, men jag föredrar att använda skinkorna, då det är betydligt mer köt och färre hinnor. Många gör ju stekar på detta, men jag tycker att det är väldigt få saker som slår en nyrökt rådjursskinka på t.ex. julbordet.......

Tillbehör som varmt kan rekommenderas är: grovbröd (vört är toppen), pepparrotsvisp och en mörk öl med sötma..... :P;)

Posted
Brukar vinna på att ligga svalt i saltlag en par dagar.

Jag brukar röra ut så mycket grovsalt som jag får att lösa sig i kallt vatten och tynga ner köttet under ytan,Alternativt salta i en stoor minigrippåse om det är något litet stycke.Sälta är gott och nyttigt! :wub:

Rådjur torkar ganska lätt har jag för mig så jag vågar mig inte på att rekommendera några tider. Jag brukar låta polarn röka i sin rökbastu vid juletider när en massa skinkor och annat ändå skall dras igenom, Hoppas jag inte ljuger allt för mycket om jag drar till med 75 grader och så lång röktid som det tar för att få upp innertempen till 60-65 grader. Måst fråga... Jag brukar liksom bara hjälpa till med att dricka pilsner jag...

Helt rätt. Hjälp med ölen är det viktigaste :wub:

Posted

Nuär det klart. Fuskade med salttiden men jäklar vad gott det blev.

74c i innertemperatur och det är helt ljuvligt. Nu ska det bara svalna helt så ännu mer röksmaker kommer fram :wub:

Posted
Nam, nam i fiskeryggan är också rökta bröstfiléer av ejder eller gräsand!

Smaskens! Synd att de inte växer på träd bara. Sjöfåglarna är väl rätt hårt kvoterade hos er också?

mvh.FF

Lät underbart :wub:

Har inte prövat det och jag har inte en blekaste om kvoterna på sjöfågel.

Gräsand finns det dock massor av så man kanske skulle ladda bössan :wub:

  • 4 years later...

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
























  • Inlägg

    • Då kanske det är neoprene du ska sikta på ändå...     Jag hade i ungdomens dar ett par svarta gummivadare.  De var så varma att man brände sig om man råkade lägga underarmarna på benen när man satt. Men de gick att laga med cykelbot vid behov 🤪
    • Jag är less på läckande vadare så planen är att köpa ett helt lager billiga och bara slänga när det börjar läcka. Andning och sånt bortrationaliserar jag också. Det är tufft att svettas.
    • Du får gärna upplysa oss fullständigt obildade hur man kommer får rätsida på: - foder samt - medicinering när det kommer till storskalig marin fiskodling. Såecifikt - vad ska fiskarna äta, och vad ska de behandlas med för att klara av trångboddheten i odlingarna? Jag ber dig dock notera att i flera av de länkarna Ismo postade så står det att det odlade fisken f.n. är olämplig som mänsklig föda p.g.a. medicinering - och jag är idel öra kring exakt vad som ska ersätta industriell skrapfisk som fiskfoder i storskalig fiskodling (det kan ha handlat om äldre rymningar jag orkar inte dubbelkolla datum). Men, jag har svårt att se att man någonsin kommer tillrätta med att ett kilo odlad lax kräver en hel del kilon industrifiskfoder för att komma till ö-h-t. Det känns som att få ut mer protein än man tillsätter är ganska utopiskt. Och finns det mindre skrapfisk i vattnen finns det mindre förda till den vilda fisken (samt då övrigt marint liv) och jada, jada...
    • sorry, my bad - det är vanlig stövel på dem!
    • Har varit i lite mail kontakt med SA där en kille bl.a. skriver följande: The AST Plus is not an overcoating, so it can never be “worn out”. The slickness additives go all the way through the line to the core. With our AST Plus slickness, there’s never any need to use any sort of line slickness treatment. The best thing you could do is to wash your line with some mild dish detergent and wet cloth, rinse it in cold, fresh water and then set it out to dry in loose coils. Once it’s dry, run it through the textured cleaning pad here to buff the line and it should be good. Är nog så enkelt att säljarna till dessa linor fallerat.
    • Känns som denna tråd spårat ur lite sett till rubriken, on topic håller jag helt och hållet med om att begränsningar i sportfisket är att svälja kameler och sila mygg. Sen såklart skulle många älvar må bra av ett minskat fisketryck alldeles oavsett. En mer modern hållbar förvaltningsmodell sett till Norska såväl som Svenska älvar vore väll passande 2025. Men det ska självfallet gälla både industrin och sportfisket.  Ang fiskodlingar är min känsla att det finns en rätt föråldrad syn på hur en fiskodling fungerar. Både vad det gäller foder, medicinering, förvaltning och förädling. Som inbiten sportfiskare glömmer man lätt att många svenskars fiske-intresse är spunnet ur fisk som är odlad ( i vart fall när de kommer till laxartade fiskar). Självfallet så har fiskodlings-industrin, som alla branscher företag som inte har rent mjöl i påsen, likväl som det finns föredömen som driver utvecklingen för mer och bättre anläggningar. I framtiden kommer marina odlingar ink fiskodlingar kommer få en allt större och viktigare roll i världens matförsörjning. Att vara emot allt som har med fiskodling att göra kommer inte leda någonstans, att ställa krav på leverantörskedjor i branschen, redovisning av foder, medicin  är en självklarhet :) 
    • duger nåt billigt smäck så har ju jula för 399
  • Ämnen

  • Images

×
×
  • Create New...