Hoppa till innehåll

Lina till canespö


flugfiskarn999

Recommended Posts

Om man fiskar med spön från 50-talet kan det finnas en någon fördel att fiska en lina som spöt var tänkt för, men det går utmärkt med plastlinor. På ett av mina spön är det lite problematiskt att hysta wf7 linor med kort och tjock klump då linföraren är gjord för silkeslinor, en smalare Dt6 passar dock spöt bra. Dagens bambuspön är oftare anpassade till dagens linor.

Länk till kommentera
Dela på andra webbplatser

Jag har testat ett tjugofemtal splitcanespön. Endast ett har nått upp till en kastmässig standard jag önskar av ett flugspö. De är ju på tok för topptunga,  lever ett eget liv efter stoppet och kommer oftast i kortare längder än 9 fot (vilket är min optimala längd på en "femma"). Att de sedan är både hållbarare och vackrare är ju en annan femma (pun intended...).

Jag håller med dig Flyrod när det gäller bilarna, men jag skulle vilja lägga till ytterligare en analogi, den mellan digitalt och analogt ljud. Vinylen är ju på kraftigt återtåg. Jag har dock skänkt bort hela min vinylsamling. Kanske är det en reaktion på slitochslängmentaliteten?

 

Hursomhelst, trä, glas eller kol är ju en smaksak. Och smaken är ju kraftigt varierande.

 

Trevlig helg på er

Staffan

Länk till kommentera
Dela på andra webbplatser

Man kanske får börja med att definiera begreppet "bättre". En Packard från 1947 är rymligare, bekvämare, hållbarare, lättare att laga, tystare och snyggare än t.ex. Volvo från 2017. Det gör den i mina ögon "bättre". Men om man tycker att t.ex. prestanda, bränsleförbrukning och att alla funktioner är kopplade via en dator är viktigare egenskaper, anser man förstås att Volvon är bättre.

För att utveckla analogin: När jag körde motorcykel tyckte min kompis som körde en sprillans ny Harley Davidson att hans motorcykel självklart var bättre än min Triumph från 1959. Jag argumenterade inte med honom eftersom jag hade Triumphen för att den var snygg, fräck, gammal och lät trevligt. På motorväg körde kompisen lätt ifrån mig. Men när vi kom in på små slingriga vägar visade det sig att jag (till min förvåning!) höll jämna steg med honom, (fast jag behövde inte bromsa i kurvorna...). Vad Triumphen saknade i motorstyrka hade den i väghållning.

När jag började fiska med splitcane på allvar var det av samma skäl som jag körde gammal mc; jag tänkte att jag kunde offra några meter i kastlängd och stå ut med den extra vikten bara för det är så trevligt med ett hantverksmässigt framställt spö. Men när jag byggt ett par bambuspön och provat ytterligare visade det sig att jag kastade minst lika långt (eller kort; jag är en tämligen medioker kastare...) med splitcane. Den extra vikten besvärade mig inte nämnvärt, tvärtom kunde det ibland ge samma effekt som att använda en tyngre yxa när jag hugger ved. (Mitt senaste spö är f.ö. hålbyggt och väger 82 gram. och det funkar också bra.)

Vad jag vill säga med allt detta är att splitcane varken är bättre eller sämre än kolfiber; det är bara två olika material som går att använda till samma sak.

 

Länk till kommentera
Dela på andra webbplatser

21 minutes ago Flyrod sa:

Menar du att utvecklingen har stått still i 70 år?

I princip: ja. På vissa områden har den gått framåt på andra bakåt; sammantaget tycker jag moderna bilar är sämre än gamla. Jag har en Volvo 245 från 1988 med insprutning och elektroniskt tändsystem som fungerar utmärkt, men skulle gärna byta den mot en med förgasare och gammaldags brytarspetsar, eftersom jag förstår hur de fungerar och har en chans att laga dem om de skulle gå sönder.

Men det här är bara mina personliga åsikter och preferenser, och kanske detta inte är rätt ställe att diskutera det. Det känns lite som om vi kommer bort från ämnet...

Länk till kommentera
Dela på andra webbplatser

21 hours ago Flyrod sa:

Om man ska vara korrekt så reagerar spöt på den vikt som spöt kastas med, oavsett vilket material linan är gjord av. Om linan är av silke eller plast ger sedan linan vissa egenskaper, dvs bra eller dåligt skjut, sjunkande flytlinor osv. Generellt så är dagens linor bättre än gårdagens linor, de passar därför utmärkt till alla spön så länge specen på linan stämmer och linan har en bra coating. 

Ja, det var ju det jag skrev, det går utmärkt med dagens linor. Men det vara lite krångligt att hitta exempelvis en otaperad, tunn D-lina med samma egenskaper som silke i t.ex. Rio's sortiment om man nu skulle vilja prova spöt med den lina det byggdes för.

Har du fiskat mycket bambu? Förtjust i långsammare spön? Gillar korta spön? ;)

Analogin med bilar och motorer kan du dra hur långt du vill - viskositet och oxidationsstabilitet i motoroljor är till exempel inget jag... *gäääsp* ...ens orkar fundera på att intressera mig för. Pappa är fordonsmekaniker och äpplet föll på andra sidan staketet kan man säga. :D 

Länk till kommentera
Dela på andra webbplatser

10 hours ago Troutman sa:

Du kanske har nämnt det förut, men det skulle vara intressant att höra vilket?

Trevlig helg på dig också!

/Micke

Det är ett spö som Löfdahl byggde åt en vän. En femma som skulle påminna om ett modernt snabbt grafitspön.  Jag gillade det, det svarade och det fortsatte inte leva efter att jag slutade kasta. Det är ca 4 år sedan. Jag gillade det för att det påminde om just ett grafitspö. 

 

 

 

  • Like 1
Länk till kommentera
Dela på andra webbplatser

Jag har en hel uppsjö med olika linor till mina splitcanespön. Tycker som flera andra i tråden att man inte kan vara så oprecis och säga att en viss lina passar till splitcane... vilket splitcane???

Alla splitcanespön är ju verkligen inte likadana. Det beror ju helt på taperingen som spöet är byggt på. Jag har några canespön som är riktigt "snabba". Jag har även en del paraboliska spön (ganska långsamma)

Precis på samma vis som tex kolspön skiljer sig åt

Men jag använder nästan aldrig DT linor. Jag trivs inte med DT helt enkelt och kan faktiskt inte riktigt förstå varför man vill använda DT... om det inte är för att man kan vända linan när den börjar bli sliten...?  Har alltid kört med olika varianter av WF tycker det funkar utmärkt bra. (Till splitcane)

Bla använder jag gärna Triangle taper linor. Jag använder även Terenzio wf silkelinor. Dessa har på senare tid blivit mina favoritlinor. Riktigt trevliga. Och så rasslar de så skönt i spöringarna. 

  • Like 2
Länk till kommentera
Dela på andra webbplatser

6 hours ago J Gustavsson sa:

Jag trivs inte med DT helt enkelt och kan faktiskt inte riktigt förstå varför man vill använda DT... om det inte är för att man kan vända linan när den börjar bli sliten...?

Jag använder DT i mindre, strömmande vatten eftersom jag tycker det går bättre att menda. Det skulle förstås gå lika bra med en longbelly, men som du mycket riktigt påpekar så kan jag vända en DT när den är sliten. Two for the price of one!

Länk till kommentera
Dela på andra webbplatser

Det handlar väl till syvende o sist om personlig smak.. Mao är det svårt att ge annat än generella råd om man inte vet vilket spö det handlar om, hur spöinnehavaren tänkt använda spöet, samt hur denne kastar.

Jag var ute igår o fiska i en liten å här i Skåne..  Använde då ett ganska snabbt canespö med en Triangle taper plus lina. Denna är ypperlig att göra underhandskast med i trånga utrymme. In under grenöverhäng o dylikt.

(i lägen där ett vanligt rollkast troligen hade rullat upp i nåt träd.)

Redigerad med J Gustavsson
Länk till kommentera
Dela på andra webbplatser

  • 1 year later...

Fik nyligen lavet et rigtigt bra kopie af en Dickerson 8013, 1949 versionen fra Howels book. Dette spøet findes olika taperinger, og Dickersons senere 8013 utgaver er tilpasset plastlinor av typen SA AirCel. 1949 taperingen var lavet til en HEH/HEG silklina.

I dette tilfælde,er der en klar forskel på linevalget. Min Cortland 444 Sylk, er en klart bedre lina til denne tapering, end både 444 Peach, Rio Trout, etc.  Hvis vi snakker klassiska torrflug taperinger, får man efter min opfattelse en bettre kastoplevelse med Cortland Sylk.  Med hensyn til fisket, så er den inta bettre en andre linor.
 

Redigerad med Morten Edvars
Länk till kommentera
Dela på andra webbplatser

Med hensyn til grafit vs cane, så er og bliver del vel en mycket subjektiv debat. Jeg startede med glasfiber slut 70'erne, for at gå over til grafitspøn, og har gennem årenen revet adskillige underbukser i stykker verden over, med disse snappe lette spøn. Men til det torrflugfiska jeg dyrker i dag, duer de simpelt hen ikke.

Fisker man som jeg, mest på distancer indenfor 12 meter, så er de fleste moderne grafitspøn cane underlegen. Dårligere kasteegenskaber på korte distancer, dårlig krogning af fisk, samt mistede fisk på de stiva spøn. Personligt er jeg blevet en mere effektiv torrflug fiskare efter at jeg er gået over til cane. Til andet fiska som kyst og gedda, finder jeg stadig grafitspøn er bettre.

Länk till kommentera
Dela på andra webbplatser

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gäst
Svara på detta ämne ...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Läser
  • Användare som läser detta    0 medlemmar

    • Inga registrerade användare tittar på detta sida.























×
×
  • Skapa ny...