Jump to content

Vilka fiskeböcker du borde läsa


nikonftn
 Share

Recommended Posts

:huh: Här har gubben skrivit om böcker som gör mig glad! Som jag tar fram när det dröjer länge till nästa fiskeresa, när vinden tjuter och snön yr. Sånt som ger en trevlig avkoppling, när allt är trist och grått.

En sån där dag när man tagit fram några favoritrullar, smort dom för tjugonde gången, men kanske mest för att veva lite på dom och slita av lite lina för att höra det vidunderliga ljudet. Då man tagit fram ett gamalt favoritspö i bambu, bara för att vifta lite med det. Eller som när man som liten pojke sprang ner till sportaffären, för att hämta de nyaste katalogerna från Record/ABU och Arjon. Provvevade en Ambassadeur och kanske köpte ett 7 grams Lillöring.

;) Inte någonting tekniskt om insekter, flugbindning, fisketaktik och annat trams. Vill du veta vad jag tycker om den sortens litteratur, hänvisar jag till mina inlägg i Praktiskt flugfiske övriga. Här har jag bara skrivit om trevliga saker.

Inte om tragedier som när farsan en morgon stolt visade upp en liten torsk, fångad på mitt spö. Det enda jag tittade på var mitt spö, toppen var av. Gubben hade i sin iver satt sig på spöet vid, den säkert dramatiska, landningen. Men efter en tur in till den stora redskapshandeln i Halmstad, där en ny topp inhandlades och tillika ett par småpirkar, blev jag glad igen. Ännu gladare blev jag, när jag några dagar senare träffade HJÄLTEN. Vi pratades vid på klipporna vid havet, om vad minns jag inte, men jag minns rullen en BLÅ Ambassadeur och att han jobbade på ABU.

Utan att namnge titlar i kronologisk ordning ordinerar jag ett antal huvudsakligen Amerikanska böcker, Grönsteds Monopole en Romeo y Julieta Churchill och en kopp starkt nybrygt kaffe. Allt att intas i favoritfåtöljen.

:lol: Som säkert många andra fann jag Hans Lidman genom Napp och Nytt. På 50 och 60-talet skrev ju Hans, i nästan varje nummer av ABUs katalog, en kort historia som alltid fick en liten gosse att drömma. Kanske inte alltid om dom största fiskarna, men alltid om någon vacker plats att svinga spöet på.

:lol: Så resan får starta med Hans Lidman. Allt han har skrivit som handlar om fiske, jakt och natur. Det här är böcker som alla fiskeintresserade borde läsa.

Svend Saabye var mest känd som konstnär. Men hans stora fritidsintresse var flugfiske, efter havsöring i Laerdalselven med torrfluga, lax i Norska älvar, harr och öring i Danska och Norska åar. Hans bok 'Lystefisker Liv' har ett enda fel den är på Danska, ett språk jag behärskar dåligt. Med glädje har jag ändå traglat mig igenom den. 'Fisk og Flue' och 'Dage ved Gaula' har jag tyvärr inte läst.

Gösta Unefäldts 'Den Röda Flugan', 'Lax i Laxa' samt 'Fisketur och Turfiske' är alla läsvärda.

Juhani Aho tycker jag om, hans 'Småfisk och Storfisk' och 'Fiskelycka' är trevlig läsning.

Sen kommer jag inte på någon mer nordisk författare som faller helt i min smak, framför brasan, med en Cognac i handen, en Partagas i askfatet och en kopp starkt nybrygt kaffe inom räckhåll.

Mästerverk? som 'The Compleat Angler' förstår jag mig inte på, dessutom var det väl ett plagiat? Dame Juliana Berners och flera andra tidiga Britiska författare använder en engelska jag inte förstår.

Den Irländska sångaren Harry Plunket Greene medverkade tidigt i ett antal operor med sin bas-bariton. Senare världsberömd som vissångare med bland annat Schuman och Brahms på reportoaren. Men Verdioperor, Händels Mesiahs och Lieder ska vi inte skriva om här. Det blir i stället 'Where the Bright Waters Meet' där han beskriver fisket i sin älskade lilla kalkström Bourne. Ett klassiskt litet mästerverk.

Amerikanen James Negley Farson var sonson till en general känd från inbördeskrigt. Han emigrerade tidigt till England. Som familjens svarta får landsförvisades han nästan. Han gjorde kariär som journalist och utrikeskorespondent. När och varhelst det blev bråk fanns Negley redan på platsen, alltid med ett spö i bagaget. Som i Petrograd när Ryska revolutionen startade, han bevitnade när Gandhi blev aresterad etc etc. Han träffade personligen de stora härskarna, Hitler till exempel. Söp som ett svin gjorde han också. Han tjuvfiskade den Jugoslaviska kungens privata vatten, den lilla ån Savica ovanför Bohinjska Jezero. Senare hade Adolf Hitler och Josef Broz Tito denna ström som sitt privata fiskevatten. Om bland annat fisket i Savica kan vi läsa i 'Going Fishing', ett litet mästerverk. Den Svenska titeln 'Med spinnspö jorden runt' är missvisande då Negley ofta fiskade med fluga.

Dana Storrs Lamb flugfiskade mest lax i östra Canada. Alla hans böcker är små mästerverk. Försök hitta 'Where the Pools are Bright and Deep', 'Woodsmoke and Watercress', 'Green Highlanders and Pink Ladies', 'On Trout Streams and Salmon Rivers', Bright Salmon and Brown Trout', 'Beneath the Rising Mist', 'The Fishing's Only Part of It', 'Some Silent Places Still', 'Not Far From the River' och 'Enchanted Vagabonds'.

Roderick Haigh-Brown föddes i Susex, England men flyttade tidigt till British Columbia. Han bosatte sig så småningom på Vancouver Island. Där hittade han sin favoritström Campbell River. Han skrev 'Pool and Rapid', 'The Western Angler', de fyra årstidsböckerna 'Fisherman's Spring, Winter, Summer samt Fisherman's Fall' och 'Bright Waters, Bright Fish'. Två mästerverk är 'A River Never Sleeps' och 'Return to the River'.

Ernest Miller Hemingway skrev mest om 'Big Game Fishing'. Hans mest kända bok om fiske är 'The Old Man and the Sea', den är än längre från flugfiske. Men han växte upp i Michigan där han fiskade som pojke. Under sina senare år hade han en stuga i Ketchum Idaho. I Ketchum är han också begravd. Med noveller (short storries) som 'The Big Two-Hearted River' och 'The Nick Adams Stories' får vi flugfiskare vara nöjda. Från Hemingways böcker lärde jag mig Engelska, ingen kan använda språket så effektivt. I mycket korta meningar förtäljer han, vad som kräver sidor för flertalet av dagens, mentalt, mindre bemedlade författare. Så startade han också som korrespondent och reporter. Visst söp han och bråkade på den varma sköna krogen, men han kunde SKRIVA. Jag har alltid älskar Papas böcker och skämdes under de Svenska velourpappornas tid. Då beskrevs Hemingway som världens mest överskattade författare. Vad skall vi då säga om historieförfalskare som Lisa Marklund och Jan Guillou, inte mycket. Om den lille gossen kan vi väl bara säga att han försöker ge sken av att vara en tuffing som Papa.

Ernest son Jack Hemingway skrev 'The Missadventures of a Fly Fisherman' den är bra. Hur 'A Life Worth Living' är vet jag inte, men jag skall läsa den.

Nick Lyons hittade jag tack vare The Fly Fisherman. Under en lång tid, från några av de första utgåvorna, skrev han kolumnen The Seasonable Angler. Han skrev även i flera andra fisketidskrifter till exempel Rod & Reel och Field and Stream. Som redaktör på Crown Publishers publicerade han mängder av fiskeliteratur. Han startade så småningom förlaget Nick Lyons Books, som gav ut ett tusental fiskeböcker. Själv stod han för 18 titlar, för att nämna några. 'The Seasonable Angler', 'Fisherman's Bounty', 'A Flyfisher's World', 'Fishing Widows', 'Confessions of a Fly Fishing Addict', 'Bright Rivers', 'Spring Creek', 'Full Creel' samt 'My Secret Fishing Life'. En man att läsa och älska.

Arnold Gingrich var en herre med stil, han startade 'Esquire' ett magasin för stilfulla herrar. Även fiskeberättelser publicerade han i denna fina tidskrift. Esquire blev förebilden för många tidskrifter Plöjboj till exempel, men i Gingrich tidskrift sågs inga oklädda damer! Han publicerade författare som Ernest Hemingway, William Faulkner, John Steinbeck, Truman Capote och Norman Mailer. Han var en av de få som publicerade Francis Scott Fitzgerald, på 30-talet i sin tidskrift. Han ägde under sitt liv ett antal vackra Bentley, rökte som en borstbindare (Camel, vill jag minnas, filter nema!), älskade god mat och goda drycker. Han var en självklar medlem av Fario Club och The Theodore Gordon Flyfishers. Gingrich var kanske inte världens bästa flugfiskare, men han omgav sig med dem. Resor med lyxångare, tex Normandie, smakfulla kläder, korta spön (6'3" Paul Young Midge) och vackra rullar (A L Walker TR2) tillhörede hans liv. Böcker som 'The Well Tempered Angler' och 'The Joys of Trout' måste man bara läsa och älska. Vill du veta vad denne herre tyckte om för fiskeliteratur rekommenderas 'The Fishing in Print'.

Alla som betydde någonting i flugfiskevärlden var ju medlemmar i L'International Fario Club, så vi hoppar raskt till dess grundare.

Carles C Ritz var son till Cesar Ritz grundaren av Ritz Hotel i Paris. Charles skrev 'Pris sur le Vif' kanske mer känd som 'A Flyfisher's Life'. En bok alla flugfiskefrälsta borde läsa. 'A la Mouche' som skrevs 1939 har jag inte läst. Charles kände alla av betydelse som flugfiskade, säkert även en del som inte fiskade. Han startade sin egen lilla fiskeklubb L'International Fario Club. Finare klubblokaler än Hotel Ritz i Paris är det svårt att tänka sig? Här har Hemingway frossat. Coco Chanel hade den goda smaken att göra Ritz till sitt permanenta hem. Mängder med kungligheter och superkändisar har svinat på Ritz. Fantastisk mat, en vidunderlig vinkällare och bilavstånd till de Franska kalkströmmarna, som Risle, Charentonne och Touques. På Charles fisketurer från Paris var matkorgarna välfyllda med delikatesser och gott vin. En klubb jag definitivt hade tackat JA till, om jag blivit tillfrågad. Det hade varit kul att träffa Charles Ritz, säkert ännu roligare att känna honom. Med språket hade det inte varit några som helst problem. Glömde jag säga att Charles levde i USA under en lång period i ungdommen? Det närmaste jag kommit är att jag ägt ett antal Pezon & Michel Super Parabolic PPP som Super Marvel 7'3", Fario Club 8'5" och Powe Plus 8'3", en 9-fotare och två 7-fots lättspinnspön har jag ännu kvar i minna gömmor.

Alfred W Miller får du leta länge efter, ty han skrev under pseudonymen Sparse Grey Hackle. Men hans bok 'Fishless Days, Angling Nights' är värd att leta upp. Ett mästerverk i lågt hållen ton, långt från dagens VÄRLDSMÄSTARE's.

Redan som ung hade Edward Ringwood Hewitt fiskat i Europa, Canada och USA. Han köpte 1918 ett landområde i Catskill inkluderande över 7km av Neversink. Där byggde han en fiskekamp, den blev så småningom känd som Big Bend Club. Hewitt är en av fiskehistoriens mest betydelsefulla män. Han var en pionjär på förbättring av öringens miljö. Han byggde en egen fiskodling på sin mark. Hewitt var en inovatör, han satte filtsulor på vadarskor, skapade helt nya flugtyper och mycket mer. Sorgligt nog ligger hälften av Hewitts område nu under Neversinkreservoaren. Hewitt skrev ett stort antal böcker som 'Telling on the Trout' och 'Secrets of the Salmon'. Mest känd och ett måste för varje flugfiskare är 'A Trout and Salmon Fisherman for 75 Years'.

Robert Traver var dommaren John D Voelkers pseudonym. Han skrev 'Trout Magic', Trout Madness', 'Anatomy of a Fisherman' samt 'Traver on Fishing'. Alla små mästerverk. Hans mest kända bok var 'Anatomy of a Murder' men den handlar inte om fiske.

Landskapsmålaren och förläggaren Russel Chatham från Livingston i Montana har skrivit ett par fina böcker 'Dark Waters' och 'The Angler's Coast'. De handlar om fisket efter USAs västkust, från San Fransisco till Vancouver och älvarna som rinner ut där. Han publicerade 'Silent Seasons' med många fina noveller.

Thomas McGuane, föddes i Michigan och lever idag i Montana. Han är en välkänd författare och har skrivit ett stort antal prisbelönta romaner. 'The Longest Silence' är en av de bästa fiskeböckerna någonsin. 'An Outside Chance' och 'Live Water' är också oumbärliga.

John Gierach lever nuförtiden i Colorado. Han är möjligen dagens mest produktiva fiskeskribent. John har skrivit 'Trout Bum' kanske hans bästa bok. Men mycket läsbara är 'Dances with Trout', 'Another Lousy Day in Paradise' och många många fler.

David 'Dave' Hughes lever i Oregon, han växte upp i Astoria och bor numera i Portland. Dave är kanske historiens mest produktiva fiskeboksförfattare, men det mesta handlar om teknik. 'An Angler's Astoria' och 'Big Indian Creek' är två undantag, det är mycket trevliga böcker.

Poeten Henry van Dyke föddes i Pennsylvania. Han var bland annat lärare i Engelsk literatur, föreläste i Paris, USAs ambassadör för Holland och Luxemburg samt blev invald i den Amerikanska akademien. Han var religiös och skrev en hel del religiösa skrifter. 'Fisherman's Luck' och 'Little Rivers' är två fina böcker om natur och fiske.

Datus C Proper växte upp i Bozeman i Yellowstone Park, Montana. Efter sin tid som UD tjänsteman i Brasilien, Angola, Portugal och Irland, bosatte han sig i Belgrade. Där drunknade han under en fisketur. 'What the Trout Said' är en fin bok mest om flugor. Men 'Runing Waters; Where Angler, Fish and Flies Are Destined to Meet' är samlingar av fint lyriska noveller.

Steve Raymond fiskar i staten Washingtons och British Columbias floder, till exempel Hoh och Stillaguamish. Han har skrivit en mängd mycket fina fiskeböcker. Klassiker är 'The Year of the Angler', 'The Year of the Trout', 'Steelhead Country' och 'Kamloops'. Tre titlar jag måste köpa är 'Blue Upright', 'Rivers of the Heart' och 'Nervous Water'.

Skådespelaren och manusförfattaren John Taintor Foote känd från Zorros märke. Skrev ett antal fina fiskenoveller, de finns samlade i böker som 'A Wedding Gift: And Other Angling Stories', 'Anglers All', 'Fatal Gesture', 'The Broadway Angler' samt 'Change of Idols'. Alla bjuder trevlig läsning.

Ben Hur Lampman hittade jag av en händelse, på en bokrea vid Stureplan. För 3:50 låg ett exemplar av den lilla boken 'A Leaf from French Eddy' undangömd i ett hörn. Ben var tidningsredaktör, poet och författare. Han föddes i Wisconsin men flyttade som ung till North Dakota, för att så småningom hamna i Portland Oregon. 'A Leaf from French Eddy' är en av de finaste fiskeböcker jag vet.

Harry Middleton föddes i Arizona, levde senare i Lousiana och Alabama. Middleton anses av många som tidernas största Amerikanska fiskeskribent. 'The Earth is Enough', 'Rivers of Memory', 'The Starlight Creek Angling Society', 'The Bright Country' och 'On the Spine of Time' innehåller alla fina fiskeberättelser.

Den Amerikanska universitesläraren Ted Leeson bor i Corvallis Oregon. Han har skrivit 'The Habit of Rivers', det är en fantastisk bok. Hur 'Jerusalem Creek' är vet jag inte.

Författaren William Humprey föddes i Clarksville, Texas via Dallas hamnade han i staten New York. Under en kortare period var han bosatt i England och senare i Italien.. Den lilla 'The Spawning Run' handlar om en vårsemester till England och Wales, 'My Moby Dick' om 'the big one that got away'. Dessa två titlar finner vi i 'Open Season' tillsammans med mycket mer . Det här är mästerligt fina fiskehistorier.

Howard T Walden levde i Nova Scotia. Hans två mycket fina böcker 'Upstream and Down' och 'Big Stony', finner vi samlade i 'The Last Pool'.

David James Duncan föddes i Portland Oregon och flyttade senare till Missoula i Montana. Han är en miljövän och miljövårdare. 'The River Why' är en mycket fin liten bok. 'River Teeth' har jag inte läst.

Den unge konstnären och författaren James Prosek startade den fiskevårdande organisationen World Trout. Som de flesta fiskeskribenter, av idag, värnar han mycket om miljön. Den självbiografiska 'Joe and Me', handlar om hur den tjuvfiskande James mötter en tillsyningsman som blir en god vän och mentor. Det är en läsvärd och fint illustrerad bok.

Scott Waldie var fiskeguide och ägde en redskapsbutik, han levde i Montana först i Sheridan och senare i Twin Bridges. 'Travers Corner' handlar om fisket och människorna i en liten fantasiby, på landsbygden i Montana. Det är en underbar berättelse. En fortsättning finner vi i 'Return to Travers Corner' och avslutningen av triologin i 'Travers Corner: Final Chapters'. Alla beskriver samma lilla flugfiskeparadis.

Seth Norman lever i Oakland Californien. 'Meanderings of a Fly Fisherman' är en mycket fin bok av flugfiskets Don Quixote. 'The Fly Fisher's Guide to Crimes of Passion' innehåller 25 noveller. De handlar on flugfiske i Malaysia, tidigare ofiskade områden i Alaska, mm. Det är en bok som får dig att skratta och tänka.

Arkitekten Ernest George Schwiebert är mest känd för sina tekniska böcker, men jag gillar hans prosa. Ernie var säkert en av USAs mest betydelsefulla fiskeskribenter. Att Ernie ibland var ovarsam med sanningen, i sina berättelser, får vi leva med. Vilken fiskare är föresten inte det? och vilken fiskeskribent? Ernie vätte sina flugor i de flesta av världens, för oss fiskare, mest betydelsefulla vattendrag. Mycket läsvärda tycker jag att de (för Ernie) små skrifterna 'Remembrances of Rivers Past', 'Death of a Riverkeeper' och 'A River for Christmas' är. Dom korta fiskeberättelserna i 'Trout' och 'Nymphs' är bra, men de titlarna köper man för det tekniska. Den postumt utgivna nya upplagan av 'Nymphs', i två volymer på totalt nästan 1500 sidor, har jag inte läst.

Gerald V Kuss skrev några trevliga fiskeböcker. På Svenska hittar vi 'En Fluga i Hatten', 'Vi Tokiga Sportfiskare', 'Älven Laxen och Morfar', 'Fiskevatten när och Fjärran', 'Mitt Fiskarliv' och 'Resa till Männens Land'.

Reginald Vernon 'Reg' Righyni levde intill den Engelska floden Lune. Han skrev 'Fishing Reflections' och 'Grayling', om än lite föråldrade är det trevlig läsning. 'Salmon Taking Times' är en mer teknisk bok.

Sir Edward Grey Viscount of Fallodon var bland annat utrikesminister och satt senare i överhuset. Han älskade de Engelska kalkströmmerna som Itchen, Test och Avon. Edward Grey skrev den klassiska 'Fly-Fishing'. Det är ett av flugfiskeliteraturens mästerverk.

John Waller Hills var liksom Sir Edward Grey parlamentsledamot. I 'A Summer on the Test' får vi följa fiskeåret på Test, kanske Hills finaste bok. I 'River Keeper' skriver Hills om William James Lunn, som var river keeper på Haugton Fishing Clubs vatten på Test. 'A History of Fly Fishing for Trout' är en av de finaste böckerna du kan finna om du vill läsa om flugfiskets historia och literatur. I Memoarerna 'My Sporting Life' skriver Hills om laxfiske samt öringfisket på kalkströmmarna.

William Scrope hyrde en egendom i Melrose under sin tid på Tweed, han blev mycket god vän med Sir Walter Scott. I den vackert illustrerade 'Days and Nights of Salmon Fishing in the Tweed' beskriver han fisket och flugorna. Ett måste för laxfiskaren?

Den kände Majoren John Ashley-Cooper skriver i 'A Salmon Fisher's Odyssey' om sina fisken i Skottland, Irland och Norge bland annat. Det är en mycket trevlig bok av en av laxfiskets stora. Är du mer intresserad av Skottlands 4 stora laxälvar (Dee, Spey, Tweed och Tay) och fiskesträckorna där, rekommenderar jag 'The Great Salmon Rivers of Scotland'

Norman Fitzroy Maclean föddes i Iowa. 'A River Runs Trough It' är i det närmaste en självbiografi. Tack vare Robert Redfords film är det även en av de mest kända fiskeberättelserna. Det här är en bok jag älskar. Filmen är ok, men hade ett stort fel. Den fick Amerikanarna att börja fiska, även damer. Skära fiskevästar, jättelika prishöjningar på flugfiskeredskap, etc har vi denna film att tacka för. 'Suck'!

A H Chaytor skrev den klassiska 'Letters to a Salmon Fisher's Sons'. Charmerande skriven om än kanske teknisk?

T C Kingsmill Moore var dommare i Irlands högsta domstol. 'A Man May Fish' är en mycket trevlig bok om fiske efter lax, havsöring och öring i de Irländska vattendragen.

Hans Gebetsroither var skomakare sedermera fiskemästare och kastinstruktör på Gmundner Traun i Österrike. 'Hohe Schule auf Äshen' och 'Hohe Schule auf Forellen' skrevs tillsammans med Erich Stoll. Det är trevliga små böcker. En riktig klassiker är filmen från Traun där det fiskas och dricks Slivo och Hans kastar av ett Brynnerspö. Jag vill minnas att alla medverkande var obetydligt salongs i slutscenerna.

Böcker med vackra bilder, om än vackrare åar, och älvar som:

Slava Stochl har skrivit två fina fiskeböcker 'Das Jahr des Anglers' och 'Petri Heil!' Det är de fina fotografierna, oftast i svartvitt, främst från Slovakien men även från Tjeckien, som är dessa böckers styrka. 'Fiskarlycka' är titeln på en komprimerad version på Svenska. En av mina favoriter.

Lawrence 'Larry' Madison en engelsklärare och profesionell filmare från Oregon tog de underbara bilderna i 'Trout River'. Texten stod Nick Lyons för.

I Austin McK Francis 'Catskill Rivers' beskrivs Beaverkill, Schoharie och Delaware. Den är vackert illustrerad och ger en fin bild av hur Catskills en gång var. Den senare 'Land of Little Rivers' innehåller underbara färgfoton.

Ed Zern skrev och tecknade under lång tid för Field & Stream. Han skrev sju böcker. 'To Hell With Fishing' är kanske den bästa och roligaste. Vill du ha roligt läs Zern.

Muriel Foster's Fishing Diary ser ut som jag önskar att min fiskedagbok gjorde. Det är en liten bok med vackra teckningar.

Paul Schmookler & Ingrid V Sills borde kanske tillhöra teknikerna? Men deras böcker är så vackra att jag placerar dom här. 'The Salmon Flies of Major John Popkin Traherne 1826-1901' är sen länge slut från förlaget. De två volymerna i mastodontformat 'Rare and Unusual Fly Tying Materials; Volume 1 - Birds och Volume 2 - Birds and Mamals' innehåller otroligt fina bilder på all världens flugbindningsmaterial. För den som binder klassiska laxflugor rekommenderas volym 1. För den som binder mest öringflugor har troligen volym 2 störst intresse. Jag tar båda.

Orvis marknadschef Tom Rosenbauer bok 'Casting Illusions' innehåller många utsökt vackra bilder.

Dave Hughes 'The Yellowstone River' med en mängd vackra bilder från Yellowstone Park till Bighorn, ungefär 300km längre ner.

:unsure: Nu är gubben klar. Nån författare och några titlar har jag säkert glömt. Jag minns särskillt en, men hittar den inte. När jag kommer på vilka kompletterar jag denna text.

Kanske jag även rättar snav- och snyftningsfel.

Sparse Grey Hackle sa. 'Some of the best fishing is done not in water, but in print'. Jag kan bara hålla med.

Ha det Bert

Edited by Bohinj
Link to comment
Share on other sites

:huh: Här kommer gubben att skriva om böcker som gör mig glad! Som jag tar fram när det dröjer länge till nästa fiskeresa, när vinden tjuter och snön yr. Sånt som ger en trevlig avkoppling, när allt är trist och grått.

En sån där dag när man tagit fram några favoritrullar, smort dom för tjugonde gången, men kanske mest för att veva lite på dom och slita av lite lina för att höra det vidunderliga ljudet. Då man tagit fram ett gamalt favoritspö i bambu, bara för att vifta lite med det.

Inte någonting tekniskt om insekter, flugbindning, fisketaktik och annat trams.

;) Vill du läsa vad jag tycker om den sortens literatur, hänvisar jag till mina inlägg i Praktisk flugbindning - Övriga.

:lol: Som säkert många andra fann jag Hans Lidman genom 'Napp och Nytt'. På 50 och 60-talet skrev ju Hans, i nästan varje nummer av ABU's katalog, en liten historia som alltid fick en liten gosse att drömma. Kanske inte alltid om dom största fiskarna, men alltid om någon vacker plats att svinga spöet på.

:lol: Så resan får starta med Hans Lidman. Allt han har skrivit som handlar om fiske, jakt och natur.

Mästerverk? som The Compleat Angler förstår jag mig inte på, dessutom var det väl ett plagiat? Dame Juliana Berners och flera andra tidiga författare använder ett språk jag inte förstår.

Men Juhania Aho tycker jag om. Sen hittar jag ingen nordisk författare som faller i min smak.

Så utan att namnge titlar i kronologisk ordning ordinerar jag ett antal huvudsakligen Amerikanska böcker.

Arnold Gingrich 'The Well Tempered Angler', The Joys of Trout och 'The Fishing in Print'

Sparse Grey Hackle

Edward Ringwood Hewitt 'A Trou and Salmon Fisherman for 75 Years'

John Gierach

Böcker med vackra bilder om än vackrare åar och älvar som:

Austin M Francis 'Catskill Rivers'

Ed Zern 'To Hell With Fishing'

:unsure: Eftersom det här är roliga saker skall jag försöka avsluta de här skriverierna, innan fiskesäsongen startar!

Ha det Bert

Tjena Bert! Vilken rödtjut är det som gäller?

Kommentarer:

Nordiska som varit viktiga för mig: Munsterhjelms små anekdoter från nuvarande västra Kola, då finska Lappland. Kult!!

Prebens "Torrflugefiske" kan man inte komma förbi. Fick mig att samla tomglas för att kunna köpa cane och tjata sönder föräldrarna om att få ha dvärghönstuppar i garaget..... Utan framgång!

Knut Roms "Örretfiske" är också fin liksom Sommes "Örretboka".

Mina föräldrars gamla rektor i Östersund: Ragnar Arbman, som gick under öknamnet "liket". Hans böcker är vemodigt fina.

Mer sen. Måste ha ett bygglov klart före 16:00.

Marlodge

Edited by Marlodge
Link to comment
Share on other sites

Tjena Bert! Vilken rödtjut är det som gäller?

Kommentarer:

Nordiska som varit viktiga för mig: Munsterhjelms små anekdoter från nuvarande västra Kola, då finska Lappland. Kult!!

Prebens "Torrflugefiske" kan man inte komma förbi. Fick mig att samla tomglas för att kunna köpa cane och tjata sönder föräldrarna om att få ha dvärghönstuppar i garaget..... Utan framgång!

Knut Roms "Örretfiske" är också fin liksom Sommes "Örretboka".

Mina föräldrars gamla rektor i Östersund: Ragnar Arbman, som gick under öknamnet "liket". Hans böcker är vemodigt fina.

Mer sen. Måste ha ett bygglov klart före 16:00.

Marlodge

:unsure: Chateau Vadeaux 2008 (Cotes de Blaye) - tunt nästan färglöst med en utsökt odör, lite stall och multnande löv, smak av omogna äpplen och tobak (fimpar), bör ej lagras!

Preben skall man inte gå förbi, men han tillhör ju teknikerna! Att du tömde flaskorna själv, innan du pantade dom, antar jag?

Sömme och Rom åxå tekniker. Likets böcker har jag inte läst så mycket. Kola är ju gott, vilken sort menar du, nån man blir en munterhjälm av?

Kanske gubben skriver ett inlägg om dom Nordiska teknikerna.

:huh: Ps: Chateau Margaux 1945 eller 1961 nu när årgångarna 1870, 1900 och 1921 börjar sina, 1982 bör du nog låta vila ännu några år. Alla dom här är mycket godare, ok liiite dyrare e rom åsså.

:lol: Ha det Bert

Edited by Bohinj
Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...
  • 8 months later...

Tycker denna tråd behöver dammas av inför vintern. Filmer och tidningar i all ära men böcker är oslagbart som inspiration.

Fly-Fishing the 41st: Around the World on the 41st Parallel, James Prosek. En resa runt jorden på jakt efter vild naturlig öring.

Learning from the water, René Harrop. Skön teknik blandat med anekdoter från Henrys Fork mm..

Fly fishing small streams och Still life with brook trout, John Gierach. Mina två favoriter hitintills av Geirach enorma utbud.

Närmast blir det någon av Ed Engels böcker och sen hade det inte vart fel att komma över ett ex av klassikern A modern dry fly code, Vincent C. Mariano…..ingen som har ett till salu eller utlån?

Link to comment
Share on other sites

  • 6 years later...
På 2010-11-01 at 05:17 sasse sa:

Gillar de nyare böckerna som finnes. Speciellt om lax.

Men hittar jag fler Gerald V Kuss så köper jag direkt :lol:

De är grymma.

Håller med ! Älven,Laxen och Morfar tycker jag speciellt mycket om - det är en bok med mycket "djup" läs och njut ! Tight lines ! Steen

P1110027.jpg

Edited by Sovereign
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
 Share

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...