Jump to content

nma

Members
 • Content Count

  61
 • Joined

 • Last visited

Community Reputation

6 Neutral

About nma

 • Rank
  Member

Information

 • Kön
  Man
 • Bostadsort
  Åkersberga
 • Intressen
  -

Kontakta medlemmen

Recent Profile Visitors

1,305 profile views
 1. Hej

   

  Är på jakt efter ett #6 för kusten och merisoula kanske skulle kunna vara något. 

  Hur gamla är spöna? Finns kvittot kvar? 

  Hur är skicket? Några skador eller synligt slitage? 

  Mvh Jonas

  1. nma

   nma

   Hej Jonas,

   Båda spöna är drygt ett år gamla (inköpta andra halvan av 2017). Inget kvitto men oifyllt garantikort finns. 

   Mycket bra skick på båda spöna. Jag gick igenom båda noggrant inför försäljning och hittar inga skador eller synligt slitage. 

   Bästa hälsningar,

   Nils

 2. Hej, Finns ett par saker att fundera på tycker jag: Hur van kastare man är och då specifikt gäddfluga eftersom teknik skiljer sig en hel del. Mindre vana kastare uppskattar ofta linor med kortare klumplängd eftersom det är enklare att få ut flugan. Mer vana kastare uppskattar ofta linor med något längre klumplängd eftersom det gör det möjligt att "bära" mer lina och på så vis öka kastlängden. Jämför exempelvis Vision Big Daddy (8.5 m klump) och Big Mama (12.8 m klump). Väldigt olika att kasta med och vilken som är bäst är dels en funktion av hur van kastare man är...men är även högst individuellt. Flytetyg: om man fiskar från båt är längre klumplängd att föredra eftersom man vinner ett antal decimeter i höjd jämfört med flytring och vadning. Från flytring och djupare vadning är kortare klumplängd att föredra. Strömmande vatten - om man frekventerar strömmande vatten skulle åtminstone jag undvika flytlinor samt intermediatelinor där runningline är flytande. Det kan stöka till det en hel del. Min rekommendation: Om du främst fiskar från båt och är en van kastare - gå för Big Mama Intermediate. Om du främst fiskar från flytring eller vadandes eller just har börjat med gäddflugfiske - gå för Big Daddy Intermediate. Med det sagt har jag två begagnade Guideline-linor (WF9F samt WF9I/S3) som jag inte använder och inte har använt på 3-4 år. Det finns ju en anledning till det, i mitt tycke är det sämre linor. Hoppas du blir klokare. n
 3. Hej, Härligt lyxproblem Har provat både Vision Dacspun och Rio Gelspun. Båda har fungerat bra. Att tänka på är att tunnare backing kan bli riktigt otrevligt mot händerna, i synnerhet när du fightar större saltvattensarter. Dessutom ökar sannolikheten för att backingen vid hård broms gräver ner sig i de undre lagren och sen tar det tvärstopp. Därför skulle jag rekommendera att gå upp i rullkapacitet och köra dacron. Dyrare än ny backing jag vet men säkrare. n
 4. Hej. Köper ett av dina använda Vision Daddy 9 fot #9.

  Vad blir det för frakt?

  Hade du någon lina kvar

  Med vänlig hälsning  Mikael 

  1. nma

   nma

   Hej Mikael,

   Sorry men såg inte detta förrän nu. Skickar dig ett PM.

   /n

 5. Just den där produkten (Pike Wire Leader) känns lite förlegad. Den är väl tänkt för krokflugor och blir ok med en BFT Fastach (http://www.cwcab.com/sv/products/accessories-stingers-leaders/accessories-stingers-leader-material/big-fish-tackle/fastach-clip-stringease/) i storlek 2 (Zander) eller storlek 3 (Pike) i slutet av wirern. Trä på ca 3-4 cm krympslang (1.2 mm finns på Elfa) på wirern. Trä sedan ca 8-10 cm av wirern genom ögat på Fastach:en twista 8 gånger och smält försiktigt ihop med en stormtändare om du har sådan eller i annat fall med tändare. Skjut sedan krympslangen så att den ligger centrerad över det område på wirern där den smälta delen slutar och "krymp" den med tändaren på längre avstånd. Det sista momentet gör tafsen mer hållbar eftersom wire-änden inte kan fransa sig lika lätt. Problemet är att olika linor kräver olika lång tafs (nylon- / flourodelen) för att vända över wire och fluga på bästa sätt. Därför är det i mitt tycke bättre att köra heldragen flourocarbon (typ 0.60 mm) i en längd som passar till just den linan du använder och sedan wire (förslagsvis 40 punds Partridge Pike Tech Leader Wire) längst fram i den längd du tycker är lämpligt (jag kör 60-70 cm). Fäst flourocarbon-tafsen i linan förslagsvis med en albright-knut och i andra änden gör du en relativt liten perfection loop. Twista wirern i båda ändor - den ena med fastach per ovan och den andra bara en mindre loop för att ansluta wirern till tafsen. Längden flourocarbon bör som sagt baseras på linan den ska användas på - jag kör dessa längder (till Vision Big Mama linor): Slow Intermediate: 120 cm Fast Intermediate: 100 cm Sink 3: 60 cm Sink 5/7: 30 cm Samma princip gäller för riggar till tubflugor. Då ser det ut såhär:
 6. Sage Bass II har absolut sina förtjänster till gäddfisket. Låg vikt, en mycket snabb aktion som minimerar luftkasten och ger väldigt mycket kraft. Framförallt en "annorlunda" känsla mot mer traditionella spön som exvis BD 9' #9 - vilket var det som gjorde mig intresserad. Problemet för mig personligen var kombinationen av mycket snabb aktion, "stumheten" i ett kort spö och många fisketimmar som resulterade att min handled tog för mycket stryk.
 7. Alternativt Flydressings mindre flashflugor på krok - exvis här: http://www.fishline.se/flashabou-deceiver-green-gold-fortyngd-gaddfluga/product_details.php/products_id/1774
 8. Min spösamling för gädda innehåller Vision, Sage, Loomis och några till. Generellt kan man väl säga att både Sage och Loomis har snabbare aktion som kräver bättre timing av kastaren. Jag fiskar i snitt två dagar i veckan så länge som det är isfritt och har inte haft ett spö från Vision (har 7-8 stycken) som uppvisat rost eller andra indikationer på dåliga komponenter - likaså inte från de andra ovan nämnda tillverkarna. Det som gör att Vision sticker ut för mig är att de har ett helhetskoncept för gäddflugfiske med spön och linor (samt rullar, tafsar mm) som är designade att fungera tillsammans och med stora gäddflugor. Just storleken på flugorna skiljer ju gäddflugfisket i Sverige mot exempelvis USA (titta på legenden Reynolds exempelvis - har aldrig sett honom fiska något större än en handflata) med det höga fisketrycket vi har åtminstone i Stockholm är det rimligt att just köra större flugor om man vill komma åt större fisk. På rullsidan kör jag Danielsson rakt igenom och har egentligen ingen erfarenhet med några andra rulltillverkare men har hört bra om Visions rullar som är mycket prisvärda...och ska vi vara realistiska så är det kanske 20-30 gäddor (säg 95+ cm) per år som man tar upp på rullen så är det någonstans man kan spara så är det på rullsidan. Det som är viktigt att tänka på är vikt. Gäddflugfisket är relativt fysiskt krävande och handleder, axlar mm tar stryk och en onödigt tung rulle ökar naturligtvis påfrestningarna. Efter att ha gått ner mig i "påkträsket" och jagat snabba, korta spön (exvis Big Mama 8.4, Sage Bass II 7'11'') med krånglande handleder som resultat är jag tillbaka på 9-fotare med medium/medium-fast aktion såsom Vision GT4 SW och Vision Big Daddy. Med dessa kan jag fiska hela dagar och flera dagar efter varandra utan några som helst problem (oavsett flugstorlek och ev förtynging) och drillningen blir i mitt tycke klart roligare än med styvare spön. Jag fiskar 95% från båt men finner det till trots 9-fotarna trevligast. Lugnar ner aktionen något jämfört med kortare spön - vilket återigen gör det hela mer skonsamt mot kroppen och i mitt tycke roligare vid drillning.
 9. Hej Andreas, GL Pike är ju S1/S3 så du kommer inte att kunna fiska lika djupt som en S5 särskilt effektivt. Allt beror på hur djupt du vill få ner flugan utan en kaffepaus innan varje hemtagning Har inte testat Forty Plus linan men har en Airflo Depth Finder S8 som är rätt så spännande att kasta med. Vill tro att ju högre sjunkhastighet desto slängigare blir det, vilket känns rätt logiskt med tanke på den ökande mängden tungsten eller dylikt som ligger i klumpen. Likt yoxler fiskar jag sällan med sjunk, utan mestadels med intermediate eftersom det är ett så otroligt visuellt fiske och dessutom tror jag att gäddan "stiger" mot en intermediate-fiskad fluga. De få gånger jag kör sjunk så blir det S3.
 10. Jag har provat både Big Daddy och Guideline Pike. Big Daddy-linan har kortare klump (dryga 2 meter) än GL-linan, och känns klart mer aggressiv med mitt Vision GT4 SW MF #9 spö än vad GL-linan gör som istället känns mer stabil vid längre kast och som jag därför föredrar till just det spöt. Dock kastar jag lika långt med båda linorna, vilket kanske beror på att Pike-linan i samma linklass väger 3 gram mer (21g Big Daddy #9-10 vs 24 g Pike #9). Till mitt Sage Bass II Largemouth (som har snabbare aktion än GT4:an och klassat i grains - 330 grains vilket är väldigt nära de 323 grains / 21 gram som Big Daddy-linan väger in på) fungerar däremot Big Daddy-linan perfekt. Slutsatsen för mig är - föga förvånande - att samma lina kan upplevas och prestera väldigt annorlunda. Nu har jag inte provat Big Daddy-spöna, men 9ft #9 har jag förstått vara åt MF hållet aktionsmässigt, emedan 8.4ft #9 är snabbare? Om så är fallet kanske mina erfarenheter av GT4 vs Bass II kan vara till viss hjälp. Sen måste jag fråga...var fiskar du och med vilka flugor? Jag fiskar mestadels i Stockholms skärgård och använder mestadels intermediate och efter det sjunk3...flyt åker bara på för popperfiske vilket ju med svenska somrar inte sker alltför ofta. Det är klart att du kan förtynga flugorna någondera vid bindandet eller med kona framför men det blir ju lite slängigt och kanske inte optimalt som grundkonfiguration?
 11. Jag har både L5W 6nine (HÖ) samt L3W 7ten (gädda). Även fast det bara skiljer 9 gram på rullarna tycker jag att det är stor skillnad i vikt till L3Ws fördel - dvs att det känns mindre ansträngande att nöta på. Skulle hursom rekommendera att du kör på någon av ovan storlekar då det inte är omöjligt att du kommer att vilja skaffa dig ett #9 spö när du väl fastnat för gäddflugfisket Fördelen med Pike-linan över Coastal som jag ser det är att den finns som sjunkande, vilket jag använder mig mycket av i mitt fiske (Stockholms skärgård från båt). Tänker mig även att Pike-linans tapering är bättre anpassad till gäddflugors storlek, vindmotstånd osv...även om du kör med mindre flugor anpassade för #7 tror jag Pike vänder över dessa bättre än Coastal. Dock blir det ju en kompromiss om du vill köra gädda och HÖ med samma lina...det kommer säkert att sluta med åtminstone 3 linor...Pike Flyt + Sjunk samt Coastal SI till HÖ
 12. Jag fiskar sheep head med sjunklina (GL Pike #9), vilket gör flugan (beroende på mängd sheep fleece och krokrigg) mer eller mindre suspending. Alternativt kan man säkert fiska sheep head med flytlina och lös kona framför flugan.
×
×
 • Create New...