Jump to content

Isoperla

Edgemember
 • Content Count

  2,711
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  25

Everything posted by Isoperla

 1. Några sidor med byggare i Tyskland och Österrike då de är inom EU om du vill undvika krångel med tullen, de i Sverige har du antagligen redan koll på. Om du inte hittar något begagnat ,som sagt köp ett glasfiber och spara till ett helt nytt splitcanespö. http://www.split-the-cane.com/en/ http://www.rs-flyfishing.de/index.php/en/ https://www.rudiheger.eu/se/fly-rods-blanks/split-cane-fly-rods/andi-zierhut-splitcane-fly-rods.html http://www.baginski-fly-rods.com/ http://www.fishing-rods.at/langer-und-langer/ Hittar bara priser för Baginski och Zierhut hos de andra får man fråga, om jag inte har fel så lärde sig Zierhut att bygga spön av Walter Brunner som nog var den den mest kända byggaren i Mellaneuropa under sin tid.. Vet inte om Zierhut har en egen sida, men Heger säljer i alla fall en tapering. Strixner och Stroh bygger väldigt fina spön, har provkastat. Baginski är väldigt känd och han ger förövrigt också kurser. Günther Henseler är eller var en känd tysk spöbyggare, men vet inte om han fortfarande bygger då han nog är rätt så gammal. Heger sålde hans spön innan han började sälja från Zierhut, så jag misstänker att han inte bygger längre.
 2. Du kan nog få ett hyfsat begagnat splitcane för 5000, men det är större utbud på begagnade i t.ex. USA,GB eller Tyskland. Om du vill hålla dig inom EU kanske detta är ett alternativ: https://u-hildebrandt-tackle.de/ Annars finns det många fina moderna glasfiberspön som fyller syftet om du inte nödvändigtvis vill ha ett cane.
 3. Ligger linan i fiskens fönster stämmer det att färgen antagligen inte spelar så stor roll, men där ska man ju helst ha tafsen. Utanför fönstret i spegelbilden av botten spelar dock antagligen färgen roll. Linan syns minst om den då har samma färg som botten, sedan bör ju linan helst vara matt på grund av reflexer. Om ni inte tror mig, titta t.ex. på bilderna i "The Trout and the Fly" . Sedan kan det debatteras om hur mycket fisken bryr sig, men i t.ex. Nya Zeeland verkar många vara rätt så övertygade om detta och även Gary La Fontaine förutom bland andra Goddard & Clarke .
 4. Vision kust har ömtålig skjutlina och Scientific Anglers Streamer Express intermediate hade en skjutlina som trasslade något helt otroligt. Tidig version av Cortland 444 SL som sprack, men de kom tillrätta med det senare. Har annars varit nöjd med bland andra: Teeny Gary La Fontaine, Guideline Coastal, Rio LT Trout, Rio density compensated sinking tip, AirFlo sitxth sense, AirFlo Forty Plus, Cortland Clear Camo, ett par linor från från Loop och flera linor från Scientific Anglers. Kommer inte ihåg alla linor jag har haft.
 5. Har haft två stycken clear camo och båda har varit bra.
 6. Den hade en hel del barnsjukdomar då den kom på marknaden, den sprack och hade sig.
 7. Hoppet för fiske i Norge detta är är nog ute. https://www.di.se/live/norge-foreslar-forlangning-av-inreserestriktioner-aret-ut/
 8. Ja, utsaga av Giesecke som är svensk expert. Två källor som återger samma utsaga, eller vad menar du? Vad är lögner i detta, stämmer t.ex. inte citaten från Tegnell ? Har han inte sagt det som återges ? Har t.o.m sett en del av intervjuerna . Var de fejkade? Vad är lögn ?
 9. Du verkar ju inte ha följt med speciellt mycket trots allt, nedan är en länk till en hel del citat från Tegnell och att de stämmer är ju inte så svårt att kontrollera och man kommer även ihåg dem om man följt med i debatten . Gieseckes uttalande har man kunnat läsa om nästan överallt. Jag är oerhört intresserad av vad som händer i samhället och av politik, så var inte orolig för att jag inte skulle vara källkritisk. Tyvärr gör journalisterna på bland andra SVT och SR ofta inte sina jobb, de sitter istället hänförda inför vad regering och myndigheter säger och ställer knapp några kritiska frågor. Det väckte ju stor förundran i svensk media när en tysk journalist ställde kritiska frågor på ett par presskonferenser här i Sverige , men det är så det funkar i de flesta andra demokratiska länder där journalisterna bevakar makten istället för folket. https://tegnellcitat.se/ https://www.di.se/nyheter/giesecke-alla-andra-lander-gor-fel/ http://www.news55.se/artiklar/svensk-tidigare-statsepidemiolog-andra-lander-gor-fel/ https://www.vf.se/2020/04/29/var-finns-kallkritiken/ https://www.newsweek.com/scientist-behind-swedens-coronavirus-strategy-says-lockdown-obviously-would-have-reduced-death-1504334?fbclid=IwAR0xMvkHYvDBDYU8htN7qz7PROR99ol1PmBz68opmMFf8WrgZ_XH-HWYQNs
 10. Norge, Danmark och Finland är alla tre tveksamma till att öppna gränserna för svenskar. Läste också att Österrike bara skulle öppna sina gränser till länder som har kontroll över smittspridningen, de gränsar ju inte till Sverige, men tongångarna är samma där och också förståeliga. Den svenska regeringen har valt att lyssna och lyssnar fortfarande på FHM trots att de i princip haft fel angående allting sedan dag 1, men det är väl för att slippa ta ansvar. Från svenska experter kommer dessutom uttalanden som att alla andra länder gör fel och att deras experter har fel, tycker inte att det verkar så troligt att alla andra är idioter. Svensk hybris, skulle man kunna kalla det .Slutgiltigt facit ser vi kanske först om några år, men än så länge ser det tyvärr rätt risigt ut för svensk del när man ser till antalet som dött och fortfarande dör. Fick frågan av en tysk fiskepolare om vi känner oss som försökskaniner i Sverige och jag kunde inte annat än att svara ja. Nästan alla andra länder i vår närhet följer försiktighetsprincipen, är det då så konstigt att de inte vill släppa in oss? Tycker förövrigt också att det är oerhört tråkigt och frustrerande , ville också åka till Norge för fiske och vandring i sommar och även ta en tur söderut på sensommaren/hösten.
 11. Vosseler gör rullar av bra kvalitet, har inge passion, men äger en S2 och den väldigt gedigen och bra.
 12. Ja,men man kan ju inte veta om du överhuvudtaget hade fått på den öringen med stor fluga och tjock tafs. P&T bågar kan också vara svåra. Har fiskat en del i Traun i Österrike och fick inte på någon stor regnbåge på torrfluga om jag körde med grövre tafs än 0.16, men med 0.16 drog de större alltid tafsen i den hårda strömmen. Med streamer och 0,25 gick det emellertid att få 65 cm:are. De hade dessutom en regel att man inte fock gå under 0.14 eller 0.15, kommer inte ihåg.
 13. Nu är ju Strömhult ett P&T vatten, vild fisk brukar vara mer kritisk när det gäller flugvalet och är det mindre insekter de äter så funkar det bättre med tunn tafs. Men det är helt säkert så att man ofta fiskar med för tunn tafs, har också gjort det felet många gånger. Men då har det oftast varit tunn tafs med för stor fluga. Det beror ju också på hur klart vattnet är, väderlek och tid på dygnet.
 14. Det är ju svårt att veta om du får mindre än fisk än vad du annars hade fått, eller får du alltid mycket fisk ? Har i alla fall själv flera gånger upplevt att jag inte fått fisk överhuvudtaget eller bara enstaka och när jag bytt till mindre fluga och tunnare tafs har jag fått bra med fisk. Kanske tillfälligheter, men i så fall är de lite väl många tillfälligheter. Att byta tafsspets är inte heller så krångligt, tar någon minut och är oftast värt mödan.
 15. Absolut inget fel i det, men då funkar inte den gamla tumregeln med att dela krokstorleken med 3. X systemet är ett gammalt system från tiden med gut tafsar, men det anges ju nästan alltid på spolar med tafsmaterial än i dag. Jag skrev detta, för att bland annat du skrev att du inte begrep. I USA och Storbritannien är det vanligt med X systemet, medans man i Skandinavien och Tyskland nästan alltid bara anger mm.
 16. Självklart måste man avrunda i vissa fall, kör med en faktor 3. #22/3 => 7x= 0.12 mm #20/3=> 7x=0.12 men använder ibland 6x #18/3=> 6x=0.14 #16/3=> 5x =0.16, men kan i vissa fall använda 6x. #14/3=>5x, men 4x går också . #12/3=> 4x = 0.18 #10/3=> 3x= 0.20 #8/3=> 3x=0.20 #6/3=> 2x=0.22 #4/3=> 1x=0.24-0.25 #2/3=> 1x #1/3=> 0x=0.26-028
 17. Har inte sett denna tråd förut, men det finns lika många åsikter som deltagare i tråden. Jag är av åsikten att tafstjockleken bör följa flugans storlek, att dividera krokstorleken med 3 brukar vara en god tumregel som ofta rekommenderas, t.ex. för en #18 bör man välja 6x. Att bara fiska torrfluga i storlek 12 är ju inte alltid effektivt heller om det kläcker dagsländor i #18 eller knott. Jag är helt säkert inte en lika bra fiskare som många andra som skrivit i denna tråd, men jag har upplevt ett flertal jag fångat betydligt mer fisk än många andra runtomkring mig när jag kört med små torrflugor eller nympher samt tunna tafsar under kläckningar av små insekter, både i svenska fjällen och på andra håll. Har också tyckt mig märka att små flugor är speciellt effektiva i vatten med hårdare fisketryck, där fisken ofta sett större flugor och/eller låtit sig fångas av dem. Tror också att tafstjockleken spelar roll i hårt fiskade vatten, men om det beror på att tafsens tjocklek påverkar hur fisken ser den eller om det är styvheten på den som kanske ger "micro drag" , vet jag inte.
 18. Nu kom det som ett brev på posten : https://svenskjakt.se/start/nyhet/talma-sameby-kraver-att-lansstyrelsen-stoppar-jakten-och-fisket/?fbclid=IwAR32HxpMokF-1RwQIo9g14YKp_NtdGEty8qNXhaU2WZb-_T60t3J3FbJuH En till sameby som vill stänga oss ute, fler följer säkert.
 19. Du skriver större flytande fluga och och nämner samtidigt fjädermygg, den skulle nog dras under av pupporna. Men en streaking caddis, eller t.ex. en foamfluga funkar. Många kör "tvättlina" med torrlugan som ändfluga, men du kan givetvis också göra det omvända om du vill gå med pupporna eller larverna på djupet. Har av och till kört med båda metoderna.
 20. Det måste inte bli ett sameland, det kommer kanske att hända om de andra samebyarna får igenom det Girjas fått igenom. Det räcker för att de flesta svenskar eller andra inte ska få fiska där.
 21. Detta gäller ju inte bara Girjas i förlängningen kan det gälla nästan alla vatten i fjällvärlden om nu fler samebyar tar detta till domstol, vilket inte är helt osannolikt. Du tycker inte att det är viktigt för att det inte drabbar dig. Jag är själv norrbottning, men är utflyttad, jag får nu inte heller fiska i området och kanske om några år inte i svenska fjällen överhuvudtaget. Måste då antagligen åka till Norge för att kunna fiska i fjällen, vilket är helt sjukt.
 22. https://kvartal.se/artiklar/girjasdomen/?fbclid=IwAR29ExaZG9BJhBZ6RsP1QzF9ZMx9jaxXAPcs3XXkfTz2sDe5z30clWm5Bdc
 23. Simms vadare är i alla fall fortfarande producerade i Bozeman MT och inte Asien. Men jag såg att de just stoppat produktionen av vadare för att producera skyddsutrustning mot Corona för sjukhusen istället. Fint tycker jag i alla fall, men får hoppas att mina vadare håller ett tag till då.
 24. Steg upp tidigt (04:30) för att komma rätt på det tidiga tidvattnet där högsta nivån låg strax efter 07:00, det var tungfiskat i nordan. Fick emellertid två st strax över måttet (45+ och 47) , men fick kämpa ordentligt för dem under flera timmar. Hade en större följare som inte tog, men just då hade ändflugan och upphängaren trasslat in sig i varandra. Det blåste ju också en hel del under senare delen av förmiddagen.
 25. Hade rätt så bra fiske igår, fem öringar varav tre var över måttet och den största var på 59 cm. Premiärdagen förlorade jag två fina fiskar och igår satt krokningen som berget. Kan skillnaden ha varit att jag fiskade med shooting head i onsdags och med en hel lina i går? Inbillar mig att jag har något sämre kontakt med flugan när jag fiskar med shooting head, när jag tänker efter har jag kanske förlorat mer fisk med den annars också. Men att jag var mer ringrostig i onsdags kan ju också ha spelat in.
×
×
 • Create New...