Jump to content

JohanM

Members
 • Content Count

  1,123
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  1

JohanM last won the day on July 22 2013

JohanM had the most liked content!

Community Reputation

29 Excellent

About JohanM

 • Rank
  Frontline Member
 • Birthday 11/11/1985

Information

 • Bostadsort
  Linköping

Kontakta medlemmen

Recent Profile Visitors

4,132 profile views
 1. Jag beställde lite Fishpond-tillbehör inför senaste fiskeresan. Denna svenska butik var den enda butik som hade grejorna "i lager" annars var det England som gällde. Eftersom det är skrymmande så får jag en avi och jag har då 2 veckor på mig att hämta ut. Självklart så väntade jag in i det sista, och ordern var ej komplett. På packsedeln så hade någon slarvigt skrivit slut på den produkten jag ville ha mest. Detta resulterade i att jag var tvungen att beställa från England med dyr express-frakt. Jag tycker alla butiker ska meddela kund om ordern på något sätt ändras efter den är lagd.
 2. Att ha ett korrekt lagersaldo på "småprodukter" som bindningsmaterial är svårt, det måste ju ändå sägas. Men, för att inte tappa inkomst (de är rädda att du ska strunta i hela ordern) så skickar de ordern ej komplett eller med ersättning, fullt medvetna om att de flesta inte orkar hålla på och skicka tillbaka. Det är fult som fan. Vet mycket väl vilka butiker du åsyftar.
 3. Är det verkligen så? På naturliga grunder eller mänsklig påverkan?
 4. Det är en fråga som gnager i mig. Hur kommer det sig att "finnar" är som tokiga i de svenska fjällen? Har ni någon egen teori om detta? Vad har hänt med deras egna fantastiska natur som gör att de ploppar upp som svampar på de mest oåtkomliga vattnen i de svenska fjällen? Min egen, ej helt statistiskt säkerställda teori, är att de har fiskat sönder sina egna vatten och nu ska skövla de svenska vatten.
 5. Och vad har detta med Girjas att göra? Moderator... Steppa in tack. Myket OT i denna tråd.
 6. Efter att ha läst din långa harang så fastnade jag för denna mening. Ja, vi kommer diskutera fisket eftersom det är ett fiskeforum du hittat till. Och nej, jag och många andra kommer inte "gilla läget" om förutsättningarna försämras radikalt för de som inte råkar vara Samer, eller tillhörande en Sameby.
 7. Detta kommer bli en svår nöt att knäcka. Om de låter samerna utanför samebyarna ta del av fisket och jakten på samma premisser, hur ska de då lösa vem som är same? Ett etniskt register? Jag har sameblod i mig, generationer tillbaka, jag kanske kommer klara mig ändå...🤨
 8. Det ska bli intressant att se hur de nya reglerna ska beivras i fjällen. Vilka befogenheter kommer samebyarna ha? Ska de ringa polisen (men staten har ju ingen rätt längre?)? Beslagta utrustning? (då köper jag ett Netto eller Lidl - flugspö, med tillhörande rulle). Jävlas de med vattnen jag har fiskat i sedan barnsben, och mormor innan mig, så kan jag lätt ta konsekvenserna, vad de än må vara. Jag har samma rätt att vara där som dem.
 9. Äntligen är jag inte ensam i att ta upp det obekväma. Görs skillnader baserat på etnicitet så hoppas jag att ärendet prövas på nytt fast med diskriminering som grund.
 10. Vad menas här? Måste man vara jägare och lokal för att få fiska?
 11. Det är väl just det här som du beskriver, som folk är oroliga för kommer försvinna. Det är en totalt magisk känsla att göra precis det du säger. Nu tror jag att vi kommer få ett system som är "pinpointat" per vatten eller mindre område. Här kostar det 400, här 700 kr och här 4000 kr, här kan du inte fiska utan en guide, m.m. Sedan har vi ju det obekväma i att rättigheter och priser kan komma att styras över vilken etnicitet du har. Jag är den enda som har nämnt detta, än så länge...
 12. Spekulativa resonemang här nedan, så ta det lugnt: Rent spontant så kan jag bara flika in att det känns lite sisådär att rättigheter kan komma att avgöras av vilken etnicitet man har. Ta detta fiskekortsexempel, Same = Gratis, Svensk = 500 Kr. Det känns ju modernt och fräscht? Är det ens lagligt?
 13. Arjeplogskortet tillåter 5 upptagna fiskar per dygn och person, frånsett diverse undantagsvatten. Detta är helt absurt enligt mig. Det finns heller inget fönsteruttag, bara minimimått. Här kan Samebyarna faktiskt göra skillnad, dock så står ju detta och hänger på hur fisket bedrivs av samerna själva i berörda vatten, spela roll med strängare regler om det nätas hårt. Jag har många gånger pratat med Dan Blomqvist på Länsstyrelsen om dessa extremt liberala fiskeregler på statens kort. Även efterlyst fler kvoterade vatten. Det är en snårig terräng att ändra fiskeregler, man behöver bevisa att fisket tar skada av gällande regler och det är verkligen inte lätt. Vi får se hur detta går. Jag är extremt tveksam och ledsen över dagens beslut, men man måste försöka se någon ljusglimt i det hela.
 14. Jag har mailat Sportfiskarna och Fiskejournalen. Jag vill se att de täcker det här ärendet från olika infallsvinklar, Girjas Sameby skall självklart få komma till tals, men jag hoppas att tidningarna inte blir skitnödiga i att ta upp det känsliga, men ack så kontroversiella, i att nu en liten klick skara människor ska bestämma över naturens öde, inte utbildat folk på Länsstyrelsen, samt sportfiskares förutsättningar att bedriva det vi älskar.
 15. Jaha. Då var det kört. De kan ta vilka priser som helst, och bestämma beträdelseperioder. För att inte tala om fiskevården. Har hört historier från nära släktingar (som växt upp i sameområden) om småtjärnar som nätas ut totalt, sen upprepas det igen ca 10 år senare. Fy fan är allt jag har att säga.
×
×
 • Create New...