Jump to content

M.Thors

Members
 • Content Count

  1,312
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  13

M.Thors last won the day on May 27

M.Thors had the most liked content!

Community Reputation

305 Excellent

About M.Thors

 • Rank
  Frontline Member

Information

 • Kön
  Man
 • Bostadsort
  Göteborg

Kontakta medlemmen

 • E-mail
  mikael_thorsen@hotmail.com
 • Telefon
  0768009880

Recent Profile Visitors

4,842 profile views
 1. M.Thors

  Sage klass 5

  Fick du mitt pm om ett SP 590-3 senast?
 2. Om hon kan tänka sig nåt annat än en Loop-väst har jag en fin Hardy till salu för 350 kr inkl spårbar frakt. Storleken på den är small.
 3. Du är rätt ute, det brukar föreslås att man matchar färgen på räkorna efter förhållandena på platsen. Själv brukar jag köra med en dubbing som heter stf i färgen ”tan”. Den blir transparent i vattnet och ljusbrun/sandfärgad.
 4. Testa någon annan tid på dygnet skulle jag säga först. Se annars om du kan tajma nån stor kläckning (om den nu inte helt gått över på fiskdiet). Finns ju även många fina ledade streamers som rör sig fint och borde kunna lura den att ta. Skitfiske!
 5. Mycket teori först i mitt inlägg men bara så du förstår vad det handlar om Enligt AFTM är diffen på 9,15 m linvikt 1,4 gram mellan klasserna. LGivetvis kan det bli mer om vi mäter långa klumpar eller hela vikten på dubbeltaperade linor. Skillnaden i linvikt på 9,15 m kan tyckas liten men den där lilla extra vikten gör att femmans lina vänder över lite större/tyngre flugor lättare och att fyran landar lite försiktigare. Ett spö som är uppmärkt med #4 eller #5 kan kännas hursomhelst. Det handlar om att tillverkaren ska tycka att det här spöt kastar optimalt med en fyrans lina- då skriver de #4 på det. Ibland är det ännu knixigare och de baserar klassningen på en lina som är tyngre än sin specificerade klass (det är vanligare än motsatsen idag). Med det sagt, om vi utgår från ett slags ”snitt” över utrustningar i #4 resp #5 och ditt tänkta område ”eventuellt blåsig fjällsjö” tycker jag det mesta talar för att du letar bland #5. Du kommer sannolikt kunna kasta lite längre och hantera något större/tyngre flugor bättre. Blir det finväder och små flugor kan du alltid justera tafsen (förlänga) för att få ännu finare presentationer.
 6. Nja, så vetenskapligt har jag inte gått tillväga med den faktiskt. Känns som att den var den första riktiga kustkroken i modern tid när jag började använda den och har sedan dess lyckats bärga hem en och annan öring utan några större missöden så den får fortsätta hänga med. En annan trevlig krok är Gamakatsu f314 men jag har ersatt den med nämnda Ahrex NS110 där jag tänker att det tjockare godset blir mindre känsligt och gör att fisken sitter lite bättre.
 7. Favoriten är Ahrex NS 110 https://fishline.se/p/flugbindning/flugbindningskrok-tuber/ahrex-ns110-streamer-krok-straight-eye-6.html - Relativt tjockt gods (tålig) - Krokar bra och upplever att jag behåller fisken på. - Ger snygga flugor i mina ögon. Kör oftast strl 6, något större i storleken. Kör även Partridge CS54 Saltwater Shrimp som är lite böjd och tunnare i godset.
 8. Nope, priset behöver inte säga något om kvaliteten på linan. Finns mycket bra för under femhundringen (SA Air Cel, Cortland 444 och Snowbee XS för att nämna några).
 9. Jag är mycket nöjd med deras Neutral Density till kustfisket efter havsöring. En tunn lina som trots det inte sjunker för snabbt och med relativt lång klump och harmonisk tapering. Dock ganska få distributörer och minimal marknadsföring gör att de antagligen flyger lite under radar här i Sverige (jämfört med i UK).
 10. Nu ser det förvisso ut att bli ett ihållande högtryck närmaste veckan vilket talar för de mörkare timmarna på dygnet. Men rata inte dagtid helt, speciellt när finvädret avbryts. Tycker oftare det handlar om att hitta sillstimmen eller andra bytesdjur. Hittar du dessa är öringen ofta inte långt borta. Tror dock att du med fördel kan lämna vårvikarna och mer och mer fiska över lite mer djup och strömsatta sund.
 11. Kan inte säga nåt om Greys men varmt rekommendera Danielsson. För den extra pengen får du en svensktillverkad rulle av bästa sort och om något mot förmodan händer- en kanonbra tillverkare som hjälper dig på bästa sätt.
 12. Ja, den blev inte långlivad hos mig heller, men av andra anledningar. Tycker den är en ”för utpräglad TT”, för tunn framtill och för tjock baktill. Originalet känns betydligt mer välbalanserat. Samtidigt har jag sett jättesnygga underhandskast göras med den... Rio Selective Trout däremot, att de slutade med den förstår jag inte. Trevligare allround finns inte i min bok.
 13. Samma klass som spöt funkar bra för mig på ett Greyline 696 och ett Sage Xi3 589. Med det sagt så är det en lina med lite längre klump så räkna inte med att fem meter lina av den laddar på samma sätt som en kortklump. Annars har du lite gram här att jämföra med om du redan testat nåt på spöt: Linvikt klumplängd: WF5__Head 42,5ft_weight_13,5g___30ft----9,4g WF6__Head 42,5ft_weight_15,3g___30ft----10,8g WF7__Head 42,5ft_weight_17,8g___30ft----12,5g WF8__Head 42,5ft_weight_20,0g___30ft----14,1g WF9__Head 42,5ft_weight_22,5g___30ft----16,2g
 14. Jag drar mest slutsatsen att tillverkarna måste ha kvalitetsproblem (eller att tillverka med samma kvalitet). Min Cortland Clear Camo var verkligen ingen telefonsladden, utan riktigt bra i det avseendet (men sjönk lite snabbare än jag tycker är optimalt). Tricast som nån nämnde har jag nog också kämpat lite med trasslande runningline men inget extremt. Jag tror min värsta lina var ett shooting head-system nån sålde på mig i karriärens begynnelse. Tyvärr var den avklippta dt-linan av en 444 (som fick agera klump) alldeles för tunn i spetsen för att vända över tafs/fluga. Det kunde ha slutat här men som tur var fick jag tag i AirCel och kastandet gick mycket lättare.
×
×
 • Create New...