Jump to content

Recommended Posts

Vi är några som, främst på facebook, börjat diskutera att starta en förening. En rikstäckande med lokala kapitel.

Syftet är både nytta och nöje, för att sprida metoden och öka kunskapen om vad det är. En kunskapsbank dit nyfikna kan söka sig. Samt att anordna träffar och dylikt.

Tänkte lägga ut informationen även här på edge, ifall det finns några här som hade varit intresserade av att vara med och starta upp.

 

Link to post
Share on other sites

Vi körde en uppskattad tenkara/glasfibetrräff i Ogströmmen för ett gäng år sedan och det kanske är så att det är några som är intresserade av en ny tur? Jag kan absolut tänka mig att åka upp och hänga på en sån tur från mitten maj 2018 om några är intresserade? Förra gången bokade vi gemensamt Öje Vandrarhem (32 bäddar) och spenderade en helg ihop. Ogströmmen är ett fantastiskt vatten för tenkarafiske när man ser till storlek på vattnet och fisken. Det ligger även nära både Stockholm och Göteborg. Det är även väldigt gott om fisk. Jag var med och körde en dag på Flugfiske-SM i Ogströmmen i sommars med ett gäng duktiga flugfiskare. 178 harr/öring togs upp och återbsattes på 900m under 3 timars fiske. Vill mena att fisken var mellan typ 17-39cm. Det fiskades två pass a 1,5 h per deltagare. Vi körde mellan storsundet och lillsundet då.

Vad gäller att lägga upp info på Edge så är det ju bara att bygga vidare på Tenkaraarean om ni vill det. Jag och Christian  gjorde en satsning här på Edge för några år sedan men intresset har varit sparsmakat sett över tid. Vi är ett gäng som köpt på oss grejer och som gillar tekniken så jag tror absolut vi kan blåsa liv i det här om det kommer några nya förmågor och driver på.

Finns det några som backar upp marknaden lokalt i Sverige just nu? tillgång på utrustning har hela tiden varit ett problem. Det är en klar tröskel för utövarna när de inte kan klämma och känna på spön utan måste beställa från andra länder. Det gör också att spontanköpen nästan helt uteblir. En stor fördel med träffar är att man kan titta på och testa varandras spön vilket i sin tur leder till ett ökat intresse för Tenkara. Oavsett är det kul att höra att det är några nya som driver på Tenkara. Det är en otroligt trevlig teknik som förtjänar att få lite bättre fotfäste även på svenska marknaden.

Link to post
Share on other sites

Tack för info Jonas.

En träff är absolut med i planerna, och Ogströmmen är ett mycket fint alternativ. De flesta som anmält intresse har inte så långt dit heller. 

Jag delar din bild av att tillgängligheten på utrustning absolut spelat in på att tenkara inte är mer utbrett i Sverige än det borde vara. Det är lite därför en klubb hade varit bra, ett ställe dit folk kan vända sig som är nyfikna på metoden.

Link to post
Share on other sites
6 minutes ago Silverbågen sa:

Kontakta Piero Letizia som håller till i Ottsjön (Föllinge) i Jämtland. (Han finns på FB)

Han brinner för Tenkara och vill säkert gärna vara med o bidra om en sådan grupp skulle bildas. 

//S

Tack för tipset, det ska jag!

Link to post
Share on other sites
  • 2 weeks later...

Så, 6/1 i Lindesberg.
Väntar på bekräftelse på bokning av lokal hos Studiefrämjandet. 
Inte bara ett möte kommer hållas, vi som vill kan binda flugor och dela erfarenheter. Har även pratat med kunnige Piero Letizia som guidar och håller kurser. Eventuellt kan han närvara vid mötet.

Link to post
Share on other sites
  • 2 weeks later...
På 2017-11-29 at 20:52 meek sa:

 

prää siiis den ja :) 

måste bli en helt konstig drillning när man drar på storfisk med "topp knutet" :o

Beror givetvis på situation, men i regel är det väldigt kontrollerade duster. Långa, mjuka spön där man låter spöt jobba och styra fisken. 

Man tar det lugnt när det behövs och styr fisken när man kan, ”inasu to kawasu” är det japanska begreppet. Låt fisken ha ”panik” -inte du. ;) Generellt sett är storfisken mer sällsynt i de mindre strömmarna där man fiskar tenkara, men stor fisk funkar bra när man väl vant sig. 

Inte sällan ser man fighter på konventionell flugutrustning där fisken fightas mer mot rullen, istället för att spöt utnyttjas.

 

Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.×
×
  • Create New...