Jump to content

Rapport från NZ


Recommended Posts

Hoy!

Efter en fyra veckors trip i februari 2019 kommer här en kort rapport om resan.

Det var tjugo år sedan vi var på norra delen av sydön och mycket hade förändrats. Framför allt fisketrycket! Det var förvisso högsäsong, men var man än tog sig ut var det folk som fiskat före. Vissa dagar var det helt jävla hopplöst att hitta hyfsat ostört vatten. Helifisket har exploderat (precis som hemma) och det dyker upp folk på de mest avlägsna platserna. Nog lyckades vi hitta bra fiske ibland ändå, men vi fick slita för det.

Vi hade guide några dagar och det börjar bli svårare även för dom att leverera bra fiske till kunderna menade han. Guldåren med svinrika amerikaner var över. Numera är det mycket europeer (och av dom många från skandinavien). Fördelen med er från skandinavien är att ni kan fiska. Man behöver inte börja med basic kastinstruktioner skrattade han. Han påstod vidare att vädret där också förändrats. Mycket varmare somrar med extrem hetta och lågvatten på många ställen. Vissa insekter som ex. Manuka beetle har nästan försvunnit pga hettan och väderskiftningen. 

Vid fiske på västkusten var det en hel del problem med bilinbrott och stölder. Uppenbarligen har nymuckade narkomaner och kriminella boendeplacerats i Westportområdet av myndigheterna. Flera fiskare vi träffade hade haft bilinbrott eller fått hela bilen stulen på avsides parkeringar vid olika älvar. Flera locals vi surrade med, som fram till för bara något år sedan aldrig ens låst ytterdörren, hade skaffat larm och kameraövervakning. Vi var sjukt stressade över detta och försökte ha så lite i bilen som möjligt när vi lämnade den över natten. Alla som varit där vet ju hur svårt det är. Man vill ju inte bränna pengar på ett boende bara för packningen när man är på en flerdagarstur. 

Det fanns gott om boende trots högsäsong  Vi hyrde en hel del via Airbnb och lagade eget käk  

Efter hemkomsten var det också chockerande med terrorattentatet i Christchurch. NZ har känts och kändes väldigt lugnt och soft. Nu får man titta sig över axeln snart sagt överallt. 

Tjing/Pelle

 • Like 2
Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
 • Recently Browsing   0 members

  No registered users viewing this page. • Inlägg

  • En kortfilm om jakten på ett hemmavatten 🎣
  • Frågan i tråden var fart på flugan.  Du kan forsöka men att kasta linan lite mer tvärströms och föra spöt mot egen brädd under utfiskningen.  Coated skjutlina eller hellina vil fånga vattnet bättre så att det sätter större fart.   Nästa fråga om skarvar, der finnst et hav av trådar på forumet om öglor och skarvar.  Om du har flätkärna på både klump och skjutlina kan du splitsa dessa kärnor.  Du kan även göra splitsen under coatingen på båda sidor av skarven.  Coating mot coating, endast et knappnålshål i coatingen på varje sida av skarven.  Altså permanent skarv klump skjutlina. Att montera krympslang midlertidigt över en öglakoppling med så låg temperatur att coatingen inte smälter bara för att få en smooth övergång har jag inte tro på.  I stället för att ögla direckt på skjutklumpen vid att dubbla denna, gå häller för att svetsa en ny ögla med en bit skjutlina som vist i videoen.  För linor til lättare fiske kan du säkert skarva skjutlina och klump permanent vid att  enbart svetsa omlägg på ca 5-6cm.  Jag använder skjutlinor med PU coating til öglor (olika färger på öglorna indikerar för mig linklass på klumpen).  Linor med monokärna funkar inte bra att smälta.  Likaså Snowbee linor ,här är coatingen hopplös att få en hållbar svets.
  • Kasta inte för långt, klumpen + tafsen ofta räcker, kasta 45˚ uppströms När flugan landar i vattnet, menda uppströms och lyft spötoppen högt i riktning mot linan,sedan följer du nymfen nedströms och samtidigt  sänker sakta spötoppen mot vatten ytan, när fluglinan börjar sträckas då stoppar du spörörelse och väntar att nymfen stiger mot ytan. Oftast kommer hugget just vid nymf stigningen mot ytan...  
  • Tror bestämt att kanten på krympslangen kommer fastna mer i ringarna än öglorna..    Kanske funkar me lite uv-lim att kanten blir mjukare. 🤔
  • 4st Möss-prototyper som inte hann testas föra säsongen och nya är på gång så säljer dessa, Bundna på Partridge seastreamer size 2 & 4. 99:- + porto  sänd pm 
  • Min tanke är att länka ihop skjutlina och klump med öglorna som redan finns på linan och som man vanligt gör, sedan bara smälta en tub över för att göra det smooth. Förstår du hur jag menar? Då är det starkt och man slipper klippa sönder lina då jag bara vill ha tuben för att göra en glidande övergång. Har ingen aning om hur det blir men det kan ju vara värt att testa.
  • Helt rätt! Så om jag kastar lite snett uppströms och håller hyfsad spänning i linan medans jag följer nymfen så borde jag kunna ta mig några firrar?
  • Det går ju också att skala av coatingen både på klumpen och skjutlinan ca. 5 cm., och sammankoppla dem med en kirurgknut eller blodknut. Men det gäller att man ser till att justerar kärnan på båda linorna så coatingen från båda kommer så nära varandra som möjligt, innan man drar åt knuten.  Det brukar gå att få till en glipa mellan coatingen på 1 - 1,5 cm mellan de båda, även om det är lite pyssel. Lätt att täcka glipan me Aquasure. Skarven kommer säkert märkas när linan far genom ringarna, men är inget som stör. Tycker däremot att det känns bra att känna var skarven går mellan klump å skjutlinan. Funkat bra för mig. ; )
  • Tjänster som filmframkallning  ingen tull eller moms.  Om man fotar E6 fortfarande (som jag) proffslab peak-imaging  rekommenderas. Normalt blixtsnabb hantering men brexit och covid  fördröjer minst en vecka eller två.
 • Ämnen

 • Images

×
×
 • Create New...