Jump to content

Upprop för att skydda öringfisket på Nya Zeeland


Recommended Posts

8 minutes ago VAK sa:

I grund och botten är det ju bra att skydda endemiska arter, men för hur länge sedan planterade man in öringen? Tidigt 1900-tal?

 

1864 - https://nzhistory.govt.nz/page/first-successful-shipment-salmon-and-trout-ova

Vilken art som har högst ekonomiskt värde för Nya Zeeland är det väl knappast något tvivel kring men det är så klart svårt att avfärda inhemska arter som behöver skydd.

Link to post
Share on other sites

Ja då var det ju inte igår så att säga..

Om vi bortser från de ekonomiska aspekterna, som visserligen är ett gott argument, så har öringen ett stort emotionellt värde hos många personer och det är viktigt att respektera. Det kanske är mer "hållbart" att begränsa det till några vattendrag som anses vara extra fördelaktiga för de endemiska arterna.

Link to post
Share on other sites

Det är ju knappast en underdrift att påstå att Nya Zeeland är en av världens populäraste och just nu bästa platser för öringfiske. Resten av världen tittar också mycket på hur man byggt upp fisket med kringverksamheter, regler och så vidare. Att aktivt motarbeta den väletablerade och högt uppskattade verksamheten känns konstigt.

@VAK ditt förslag att skapa några reservat för de arter man vill främja känns som ett rimligt och bra alternativ.

  • Like 1
Link to post
Share on other sites
6 minutes ago Henka sa:

Jaha, så nu ska invasiva arter skyddas bara för att de roar er...

Om 100 år kanske skarvjakt är en stor näring i Sverige 🤸‍♀️

Ja... snara skarv med laserlasso kanske är våra barnbarns största nöje... vem vet ;D Men visst är det som du säger. Det är ju det som är dilemmat i hela diskussionen. Det är i en sån här diskussion vårt hyllade tänk (inom gruppen) kring biologiskt mångfald får sitt elddop... Att stötta en invasiv art är ju egentligen helt mot våra principer? Lite försmädligt att det är just öringen som är problemet och det i en av de bästa och mest hyllade miljöerna i världen...

  • Like 1
Link to post
Share on other sites
1 minute ago Jonas sa:

Ja... snara skarv med laserlasso kanske är våra barnbarns största nöje... vem vet ;D Men visst är det som du säger. Det är ju det som är dilemmat i hela diskussionen. Det är i en sån här diskussion vårt hyllade tänk (inom gruppen) kring biologiskt mångfald får sitt elddop... Att stötta en invasiv art är ju egentligen helt mot våra principer? Lite försmädligt att det är just öringen som är problemet och det i en av de bästa och mest hyllade miljöerna i världen bara...

Ja, här borde man ges möjlighet att poppa lite popcorn och bara luta sig tillbaka, men jag tror inte ens det kommer bli en större diskussion.

Biologisk mångfald är bra och viktigt, så länge som den består av fiskar om äter krokar med lite fjäder ;)

Link to post
Share on other sites
17 minutes ago Henka sa:

Jaha, så nu ska invasiva arter skyddas bara för att de roar er...

 

Om 100 år kanske skarvjakt är en stor näring i Sverige 🤸‍♀️

Så sant! Engelsmännen spred ju den arten som skit för vinden engång i tiden.

 

Kolla vad vi gör med Linaälven..där finnes en trappa..det kan en kalla trappa.:blink: Linafallet! ..kolla bilder på den..det är ett regelrätt fall 16m nått. Inte ens om Laxen haft armar & ben..så hade den klara det fallet.Men nog vill en ha Lax dit?..fast den aldrig funnits där..vi är rätt bra funtade.

Link to post
Share on other sites

Kluven helt klart. Inte för att jag fiskar särskilt mycket där nere, men klausul 6 här blir lite Islandsvarning på fisket: https://fishandgame.org.nz/threat-to-trout/the-threat-to-trout-posed-by-the-bill/

Annars är det väl bra att man styr upp invasiva arter. Frågan är bara var det slutar? Regnbåge, brunöring och lax är ju invasiva där vilket innebär att det kan sluta med att de utrotas (vilket praktiskt sett är väldigt svårt givetvis). Jag vet inte hur stor fisketurismen är där, men rimligen är den gigantisk och gissningsvis åker folk mest dit för flugfiske? Känns som om man kanske ska göra en avvägning mellan vad som är naturligt och vad som är rimligt, vilket är precis samma frågeställning som borde gälla skarven i Sverige.

Link to post
Share on other sites

Jag tycker det är bra, även om hotet skulle kunna bli heltäckande. Öringen sattes från början bara in i vissa vatten men spred sig som en löpeld, så att punktmarkera tror jag inte kommer fungera särskilt bra. 

Tycker våldtäkten på naturen där nere ger extra dålig bismak i och med att den är gjord för nöjes skull. Visserligen mer påtagligt efter jakt än efter fiskesuget, men problemet är nog lättare att lösa i vattnet än ovanför. 

Link to post
Share on other sites
  • 2 months later...

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.×
×
  • Create New...