Jump to content

Tips, Råd och hjälp för nybörjare med kastteknik.


Routhburgh

Recommended Posts

Tänkte ni kan dela med er av er kunskap för att göra de lättare för nybörjaren. Skriv vad ni tycker man som nybörjare ska tänka på för att lära sig kasta och komma igång med flugfisket så enkelt och snabbt som möjligt?

Vad är överhandskast och underhandskast för nått? Vilka myter finns de? Filmtips och Boktips? Träningstips? Varför man ska ha taperad tafs osv.... Skriv vad ni vill angående kastteknik och nybörjare helt enkelt.

Även ni som är nybörjare är mycket välkomna att bidra med vad ni har för frågetecken och svar som andra kan ha nytta av och lätt hitta igen i den här tråden.

Är de någon som kommer med nått användbart och bereonde av hur bra tråden blir så klistrar vi tråden högst upp här på kastteknik och bygger på den eftersom och gör den till så stor hjälp som bara går att få till en nybörjare via internet.

Kanske mynnar ut i en artikel på edge om de hela blir bra!

Kommer gå igenom och moderara så gott jag hinner men tveka inte att skriva så länge de har med saken att göra, vi för en dialog om hur de ska bli och jag kommer inte att radera sånt jag inte håller med om bara för att jag kan.

Vi får se hur de här går... jag vet att ni som kan sånt här finns här! :)

Sammanfattning:

Det som kan vara riktigt förvirrande för nybörjaren är alla ord och begrepp:

Tailingloop, vindknut - Flugan hakar fast i fluglinan i framkastat med trassel som följd.

Underhandskast - Man kastar utan att behöva mer än någon meter utrymme bakom sig.

Speykast - Föregångare till underhandskast (samma typ av kast)

Enhandskast - Enhandsspö, mindre flugor och lättare linor används.

Tvåhandskast - Tvåhandsspö, större flugor och tyngre linor används.

Kurvkast - Man kastar bakom t.ex. en sten.

Tafs - Linan mellan fluglinan (den i plast) och flugan.

Klumpen - Tjocka delen på fluglinan - Kastvikten

Skjutlina - Den tunna linan bakom kastklumpen

Dubbeldrag - Används vid enahandskastning för att öka hastigheten på linan.

Stopplägena - Där spöt ska stanna i bakkast och framkast.

Spöt knäar -Man använder för mkt kraft eller en ojämnt accelererad rörelse som gör att spöt blir överbelastat.

Linbåge - Se bild

Tapering -"Steglöst avsmalnande - t.ex. kan en tafs vara 0,60 längst bak och 0.30 längst fram.

Att tänka på:

Se till att ha en anpassad utrustning. Bra butiker ska hjälpa dig att hitta rätt utifrån dina förutsättningar på fiskeplatser och fiskarter. Fråga på edge om du är osäker. ;)

Träna i lung och ro.

Träna i korta perioder, högst upp till en 30-40 min. Koncentration är A och O.

Ta hjälp av erfarna kastare så gott det går.

Var frågvis.

Inrikta inte din teknik till långa kast. De kommer när du har teknik och timing för de korta.

Det krävs förmodligen betydligt mindre kraft än vad du kan föreställa dig. Spöt och linan ska göra jobbet.

Samspelet mellan skjutlina, klump och tafs/fluga är jätteviktigt om det ska gå lätt och enkelt att kasta.

Boktips:

Mel Krieger: Konsten att kasta med fluga (ISBN: 9175864673)

Göran Andersson: Bättre Flugfiske (Finns att köpa via Loop eller Sportfiskarna.)

Filmtips:

Bröderna Syrstad: Moderne Fluekast

Bröderna Syrstad: Praktisk tohånds

Göran Andersson: Bättre flugfiske (filmen till boken)

Link to comment
Share on other sites

 • 2 weeks later...
Guest Tordmulen

Ett tips jag har är att fiska ofta och då inte på fisk som ger er frossa. Jag tror att en tur till er lokala mörtvik ger mycket mer och bä'ttre träning än vad öringströmmen eller regnbågssjön gör. Fördelen med att fiska efter mört och sarv är att de är mycket vakbenägna vilket ger mycket övning på att kasta prick och man tar inte fisket så allvarligt att det snor tid av kasttränandet, så använd en riktig fluga men nyp av spetsen så får ni träna på kast och mothugg men slipper drilla och kroka av.

Var ute ofta under upplärningen så har ni igen det sedan då inlärningskurvan är brant och det är tungt att fastna i uppförsbacken. Se till att improvisera hela tiden, istället för att träna på kurvkast hemma på gräsmattan så ställ er så att ni är tvugna att göra ett kurvkast på ett mörtvak...till slut så sitter det där. Det blir lättare att göra om man har hela situationen framför sig.

För att lära er skjuta mycket lina, gör bara ett luftkast och skjut sedan så mycket lina ni kan. Gör så en hel kväll och timingen även med fler luftkast sitter som gjuten.

Sträck linan innan fiske!!!

Vet inte om detta är så pedagogiskt, men det äör en del små tips som har hjälpt mig och de jag har lärt upp.

Link to comment
Share on other sites

Mitt tips är att ta sällsakap med någon som har bättre teknik än en själv och be dem stilstudera.

Likaså studera deras tenik och ta efter.

Man behöver kanske inte ha sällskap varje gång, men med jämna mellanrum, så man kan få hjälp allteftersom man utvecklas.

Litteratur, tips o råd ia all ära, men att ha ngn att diskutera med på plats medans man övar är ovärderligt.  ;)

Har man ingen att sällskapa med, så tror jag att de flesta flugfiskare (som man kan tänkas springa på ute vid vattnen) inte har något

emot att ta en paus och hjälpa till. Flugfiskare är ent oootroligt hjälpsam art.  :D

Link to comment
Share on other sites

Som nybörjare (en säsong) har jag konstaterat att man ska "blunda" för alltför tvärsäkra uttalanden om hur och vad man ska göra. Dom största "experterna" brukar sakna en ödmjuk inställning till en gröngölings förmåga :P :P

Link to comment
Share on other sites

Ett råd jag skulle köra på är att, redan vid spö/lin köp be om hjälp i affären så att man får en lina som verkligen passar till spöt. Det behöver inte vara dyr utrustning för att det ska passa. Det blir mkt lättare och roligare att lära sig kassta med spö och lina som funkar tillsammans. Annars är det lixom kört från början.

Link to comment
Share on other sites

Guest Surpuppan

Att få fiska med en eller flera rutinerade flugfiskare är nog det absolut bästa. Detta är förstås få förunnat men av egen erfarenhet så har jag sedermera förstått värdet av att vid ett tidigt stadium få ta del av en rutinerad fiskares kunskaper! I övrigt så är filmer och böcker fina kunskapskällor. Sedan måste man ha en grym respekt för flugfiskekonsten - ingen här är fullärd och det är ju det som är tjusningen. Att man ständigt kan utvecklas inom flugfiske är i alla fall för mig en mycket viktig drivkraft. Det är bara att hoppas att  man får leva ett långt och friskt liv så att man i alla fall hinner lära sig en del av den samlade kunskapen.

Link to comment
Share on other sites

Guest Surpuppan

Ett boktips är Mel Kriegers "Konsten att kasta med fluga" - enligt mig en oslagbar bok även för den som vågar kalla sig ganska erfaren  :D

Link to comment
Share on other sites

Är det bara jag som bli frustrerad o otålig som nybörjare? FAN!!! Men,det är väl bara o "nöta" på o se glad ut... ;) / Ewa

Det gäller att vara koncentrarad och det rätta kanske inte alla gånger är att stå i timtal och nöta.

Visst kan man lära sig kasta medan man är ute och fiskar men det bästa är att träna på gräsmattan eller liknande i korta stunder mellan fisketurerna.

Om de nu är så att nått blir fel så prova ändra nått och se vad som händer. Prova ändra stopplägena lite, minska kraften, linlängden eller bara någonting. Experimentera lite helt enkelt. Bara så man inte står och nöter samma sak hela tiden även fast de blir fel.

Och som sagt, ibland funkar det helt enkelt inte så bra. Händer nog alla mer eller mindre!  ;)

Link to comment
Share on other sites

Guest u.k.

OBS: tips och råd vid tvåhansfiske då jag nästan enbart fiskar detta.

Som tidigare nämnts är det bra att ha en m som står en bit vid sidan om och talar om vad man gör för fel vilket är svårt att ibland avgöra själv. En sak jag har haft nytta av är att när det går dåligt vilket det ofta gör efter några timmar pga okoncentration är att sätta sig ner en stund, lugna sig och fundera på hur man gjorde när det fungerade som det skulle, sen göra dessa moment lugnt o sansat och med ganska överdrivna rörelser, t ex vid tvåhandsfiske ha spötoppen ovanför huvudet och inte horisontellt eller snett ut från kroppen, höja handlederna ovanför axlarna, kasta med hela armarna, inte bara underarmarna samt stanna spötoppen i tid, den skall inte ligga paralellt m vattenytan. De flesta människor tar bara i ännu mer när det går dåligt vilket bara får en negativ effekt på timingen vilken är a och  o vid tvåhandsfiske.

Ngt som är oerhört viktigt och svårt att lära sig är att när man börjar ett kast är att man drar till sig linan m rätt kraft så att linan lägger sig paralellt m vattenytan vid sidan om sig, m rätt antal meter som häftar fast i vattnet laddar man så spöet inför framkastet. Just detta moment som är grunden till lyckade kast skall man nöta mycket på m enbart klumpen ute och naturligtvis i vatten. Det är ingen större mening m att försöka kasta långt om man inte har fått timingen först. I filmerna av Syrstad bröderna illustreras detta väldigt väl tycker jag.

Var ödmjuk och aldrig rädd att be ngn annan duktig kastare om råd o tips samt känna på grejorna så att det är något sånär rätt balanserat, den sista lilla finslipningen ang linvikter och klumplängder avgör ens eget kasttemperament. Tycker överlag att de flesta flugfiskare längs åar och älvar är trevligt folk och visar och uppmuntrar gärna andra att komma tillrätta m sina grejor o kastteknik.

Link to comment
Share on other sites

 • 3 months later...
Guest Stesiik

Hej Routhburgh och alla!

Det här är en bra tråd. Fina bilder och beskrivningar av Routhburgh och en bunt bra kommentarer av många andra! Fortsätt skapa en kastteknikavdelning som vi kan vara stolta över.

En metod för att lära sig hur linbågsformation och kraftinsats fungerar är att vada ut i lungt vatten så att man har gott om plats både framför och bakom sig. Sen lägger man ut ett kort kast, samlar upp slacklinan och håller spötoppen nära ytan. Sen lyfter man linan och kastar vid sidan om sig och lägger ner linan i vattnet i slutet av varje kast. Bakkast från vattnet, framkast från vattnet. Man tränar på att lyfta linan mjukt och att formera en linbåge och att skicka iväg den åt motsatt håll. Sidkast snett bakåt, sidkast framåt och så vidare.

Man lär sig hur vattnets friktion fungerar, hur spöet och linan fungerar, vad som händer när man rycker och tillför kraft ojämnt och en massa andra saker. Tyvärr har jag ingen video på det här, men den här övningen kan användas till massor av saker och den går att bygga ut nåt enormt. 

Mvh

Stefan

Link to comment
Share on other sites

Boktips:

Mel Krieger: Konsten att kasta med fluga  (ISBN: 9175864673)

Göran Andersson: Bättre Flugfiske   (Finns att köpa via Loop eller Sportfiskarna.)

Filmtips:

Bröderna Syrstad: Moderne Fluekast

Bröderna Syrstad: Praktisk tohånds

Göran Andersson: Bättre flugfiske (filmen till boken)

Har fiskat några år nu och har hålt på och traglat en del med kastandet och visst funkar det men man vill ju blir riktigt vass. Fiskar enbart enhands och vill som sagt vässa tekniken.

Vilka böcker och filmer är det värt å kika extra på?

Link to comment
Share on other sites

Jag hävdar att tekniken i bättre flugfiske boken är att föredra. Man kan förmodligen bli bra på att kasta oavsett teknik bara man nöter. Det som jag tycker gör "Anderssons teknik" bättre är att det ligger vettig teori bakom armrörelser (stopplägen, kraft, osv) som är relativt lätt att lära sig och sedan även att lära ut till dina polare ;)

Är även lätt att bygga vidare på tekniken ifråga med underhandskast och andra roliga "specialkast" när grunden sitter.

Link to comment
Share on other sites

Jag hävdar att tekniken i bättre flugfiske boken är att föredra. Man kan förmodligen bli bra på att kasta oavsett teknik bara man nöter. Det som jag tycker gör "Anderssons teknik" bättre är att det ligger vettig teori bakom armrörelser (stopplägen, kraft, osv) som är relativt lätt att lära sig och sedan även att lära ut till dina polare ;)

Är även lätt att bygga vidare på tekniken ifråga med underhandskast och andra roliga "specialkast" när grunden sitter.

Tror det blir till å kika lite på Görans teknik. Hur är Bröderna Syrstad: Moderne Fluekast?

handlar den enbart om tvåhands?!

Link to comment
Share on other sites

 • 2 weeks later...
 • 2 months later...
Gunnar Rask Nielsen håller på att producera en kast-DVD som ska vara klar till flugfiskemässan, Jag vet ialla fall ingen som är bättre att visa hur ett flugkast ska se ut...

bara enhands eller? allt görs görs för 2-hands tycker jag.

fast inget är bättre än att kolla på nån live!

Link to comment
Share on other sites

Gunnars DVD blir med enhands, den innehåller grunderna i över och underhandskast med dess variationer, lite baskunskaper i utrustningen oxå...Gunnar håller hårt på att varje del i utrustningen ska harmoniera för att kastet ska bli bra...läste lite tidigare inlägg om att vinkla ut rullen...

Med ett korrekt byggt spö med linstyrande egenskaper (ryggraden perfekt rakt i förhållande till spöringarna) ska rullen alltid vara i kastriktningen för att just låta spöt styra linan rakt...

(Jag arbetar med grafiken till gunnars DVD därför känner jag till innehållet)

Jag ska gå en kastkurs i vår i tvåhands kast hos Rasken, Det är ju helt rätt att live är alltid att föredra, man gör så mycket konstigheter man inte själv kan se och märka...

Att använda en video kamera kan ge en lite ödmjukhet och självdistans oxå:-)

Link to comment
Share on other sites

 • 1 month later...
Som nybörjare fick jag lära mig senast idag vikten av att vårda en lina... vilken enorm skillnad det blev att kasta med den efter lite puts o pyssel...  en sak som helt undgått mig tidigare.. ;)

Hur ska man förvara och vårda en lina då?

Vore kul att veta!

Link to comment
Share on other sites

Tvätta linan i ljummet vatten med lite diskmedel, torka av. Smörj in därefter med typ Scientific Anglers linvårds medel.

Så brukar jag också göra. Jag hänger även upp linan, i slingor, på en galge när jag inte använder den.

Link to comment
Share on other sites

 • 2 weeks later...

Det som totalt öppnade mina ögon för kast-teknik var en kurs som jag gick med Hywel Morgan förra våren, -05. Hade då flugfiskat sedan sommaren -04  det var andra där samtidigt som hade hållt på i 10-20 år.  Alla var överens om en sak. Att ta en kurs med Hywel. eller någon annan .(Drugge,Andersson m.m.) är otroligt lärorikt.  Ska nog gå en till kurs i år, får se vad det går någon i regionen under våren/sommaren.

Jonas

Link to comment
Share on other sites

 • 1 month later...

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
 • Recently Browsing   0 members

  • No registered users viewing this page.×
×
 • Create New...