Hoppa till innehåll

Maltwhisky tips -600kr


Guest P-A

Recommended Posts

En fråga till er experter, Kan det bli något fel på en flaska whisky? På en flaska eller en leverans?

Jag undrar eftersom jag är väldigt förtjust i den 18 åriga  Caol Ilan, men när jag för ett par år sedan köpte den 12åriga så upplevde jag den som totalt odrickbar. Läser här i tråden att flertalet gillar den 12åriga, och även om jag inte har samma erfarenhet som er, så har jag ändå provat ganska många malt, och jag kan inte komma på någom annan som varit i närheten av att smaka så dåligt.

Jag smakade lite på whiskyn ett par gånger sedan tömde jag den i det årets glöggkok, det blev i alla fall grymt bra!

Jag har fått för mig att "långa" lagringar kan vara väldigt olika gentemot mer "normala" lagringar. Med normala lagringar menar jag 12 år eller mindre. Ofta lagrar man väl upp till 12 år på "vanliga" ekfat, medan de som har längre lagring ofta får en tid på fat som har använts tills cherry, port, eller annat. Där får ju whiskyn en helt ny karaktär från fatet.

Vet inte om jag har rätt i detta, men om jag skulle ha fel, så finns det ju garanterat deltagare i den här tråden som rättar mig! ;D

12-årig Bushmills tillhör mina favoriter, men när jag betalade dyra pengar för en 16-årig version av den, så blev jag grymt besviken. Den hade en massa konstiga toner som inte platsade i min bild av en god whisky.

12-årig whisky kan nog vara radikalt olik en äldre version av samma malt?

Länk till kommentera
Dela på andra webbplatser

  • Svar 191
  • Created
  • Senaste svar

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

En fråga till er experter, Kan det bli något fel på en flaska whisky? På en flaska eller en leverans?

Jag undrar eftersom jag är väldigt förtjust i den 18 åriga  Caol Ilan, men när jag för ett par år sedan köpte den 12åriga så upplevde jag den som totalt odrickbar. Läser här i tråden att flertalet gillar den 12åriga, och även om jag inte har samma erfarenhet som er, så har jag ändå provat ganska många malt, och jag kan inte komma på någom annan som varit i närheten av att smaka så dåligt.

Jag smakade lite på whiskyn ett par gånger sedan tömde jag den i det årets glöggkok, det blev i alla fall grymt bra!

Det du upplever med Caol Ilan ska jag försöka förklara lite kort... ;)

"Samma" whisky smakar olika beroende på hur gammal den är...och vad man använt för fat...

När whiskyn ligger på fat, utvecklas den hela tiden och ändrar karaktär med åren...

Ju äldre whiskyn blir, ju mildare blir den...men smaken, framförallt eftersmaken, blir oxå betydligt större och längre...eventuell rökighet mildras oxå betydligt...

En rökig whisky...tex Caol Ila är vid ung ålder rel explosiv, snabb och distinkt i sin rökighet...medan 18-åringen är mycket mildare, mjukare och "långsammare...

Laphroaig är ett annat ex...där 10:an fullkomligt exploderar direkt...medan tex 15-åringen bara smyger sig på dig med en bastant, lugn rökighet...

Kan väl oxå nämna att en riktigt gammal Caol Ila, Laphroaig, Bowmore mfl har tappat i stort sett all rökighet...

För varje år den lagras "tar" den mer och mer karaktär från fatet...

Man kan styra mycket av whiskyns karaktär med fatet...tex använd ett bourbonfat som använts två ggr...det kommer ju inte att ge så fasligt mycket smak o färg...använd ett "nytt", och du får en helt annan stil på whiskyn...

Detsamma med sherryfat...men sherry är ju ett sött vin så där ska man vara lite försiktigare...annars kan det bli för mycket av det goda...

Sådana fat (ex sherry, port, madeira...) används ofta som avslutning...för att sätta sista touchen...

I kort...så kan man säga att all whisky, även från samma destilleri, smakar olika...beroende på ålder och fat...(vissa destillerier experimenterar även med olika rökighet på vissa sorter...)

I stort...."ung" whisky (8-12) oftast lite mer distinkt och "rakt på"...

Äldre whisky (15-)...mildare, större, mer komplex...

hoppas det här hjälpte lite inför framtida inköp... ;)

Mvh Stefan

Länk till kommentera
Dela på andra webbplatser

Hej Ninja

Jag har aldrig varit med om att en oöppnad malt varit dålig, men den 12 och den 18åriga

Caol Ilan smakar ju inte riktigt likadant.

Sen finns det väll ungefär 50 tappningar av den 12 årig och ingen smakar samma. ;)

Har någon annan fått en dålig?

Mvh P-A ;D

Kan nämna att risken att en whisky är "dålig" från "start"....är nästan obefintlig...

Om den är det...är det oftast "den mänskliga faktorn" som spelat in...(som alltid.. ::))

Misstag att göra är följande:

Utsätt gärna flaskan för direkt solljus...den "dör" på nolltid...

Eftersom det är naturkork...gör som med vin...förvara flaskan liggande...så korken håller sig "fuktig"......Alkoholen i whiskyn kan då göra två saker...1: ta smak av korken.....2: "lösa upp" en dålig kork, börja läcka o släppa in luft i flaskan...vilket innebär att åldringsprocessen påbörjas...No good..!!

Luften i flaskan har alltid en viss fuktighet tack vare den höga alko-halten...

8)

Det är ju oxå så att alla malts blandas ju varje år av "the chief nose", för att bli likadan varje år...

Eftersom detta görs "för hand"...och whisky utvecklas olika varje år beroende på fat, klimat osv...

så det blir ju olika proportioner från olika år då och då...

Så då blir det ju små, små skiftningar varje år på "samma" whisky...(vi märker dom knappt...)

Om vi kollar samma whisky...men med ett antal års lucka...kommer vi antagligen att upptäcka en liten skillnad... 8)

Mvh Stefan

Länk till kommentera
Dela på andra webbplatser

Kan nämna att risken att en whisky är "dålig" från "start"....är nästan obefintlig...

Om den är det...är det oftast "den mänskliga faktorn" som spelat in...(som alltid.. ::))

Misstag att göra är följande:

Utsätt gärna flaskan för direkt solljus...den "dör" på nolltid...

Eftersom det är naturkork...gör som med vin...förvara flaskan liggande...så korken håller sig "fuktig"......Alkoholen i whiskyn kan då göra två saker...1: ta smak av korken.....2: "lösa upp" en dålig kork, börja läcka o släppa in luft i flaskan...vilket innebär att åldringsprocessen påbörjas...No good..!!

Luften i flaskan har alltid en viss fuktighet tack vare den höga alko-halten...

8)

Det är ju oxå så att alla malts blandas ju varje år av "the chief nose", för att bli likadan varje år...

Eftersom detta görs "för hand"...och whisky utvecklas olika varje år beroende på fat, klimat osv...

så det blir ju olika proportioner från olika år då och då...

Så då blir det ju små, små skiftningar varje år på "samma" whisky...(vi märker dom knappt...)

Om vi kollar samma whisky...men med ett antal års lucka...kommer vi antagligen att upptäcka en liten skillnad... 8)

Mvh Stefan

Javisst är det skillnad på årgångar av "samma" whisky, därför vill man ju helst

ha single cask så man vet vad man får!! ;)

Mvh P-A ;D ;D

Länk till kommentera
Dela på andra webbplatser

Men dom är ju också olika....eftersom alla fat är olika... ;)

Mvh Stefan

Precis därför köper man ju samma fatnummer så klart. ;)

Mitt och Dicks lilla fat som ligger på bruckans warehouse är på ungefär 40ppm,

vad tror du är rätt tid att ta första provflaskorna? 4-6-8år?

Mvh P-A

Länk till kommentera
Dela på andra webbplatser

Precis därför köper man ju samma fatnummer så klart. ;)

Mitt och Dicks lilla fat som ligger på bruckans warehouse är på ungefär 40ppm,

vad tror du är rätt tid att ta första provflaskorna? 4-6-8år?

Mvh P-A

Svåååårt..!!

Personligen tycker jag man ska vänta tills den har fått lite tyngd och karaktär... ;)

Är ju såklart kul att prova den löpande...och följa utvecklingen också...

Så det är nog svårt att låta bli att "tjuva"... ::)

Men...vi vet ju hur otämjda och bångstyriga ungdomarna är...

Min erfarenhet är att det inte är speciellt "gott" dom första åren...att det tar en tag innan det börjar bli riktigt intressant...men en liten provis då och då är ju också kul... ::) För att stilla nyfikenheten om inte annat...

Fan...vilka svåra frågor du ställer... 8)

Ps. När tappade ni upp fatet...?

Länk till kommentera
Dela på andra webbplatser

Svåååårt..!!

Personligen tycker jag man ska vänta tills den har fått lite tyngd och karaktär... ;)

Är ju såklart kul att prova den löpande...och följa utvecklingen också...

Så det är nog svårt att låta bli att "tjuva"... ::)

Men...vi vet ju hur otämjda och bångstyriga ungdomarna är...

Min erfarenhet är att det inte är speciellt "gott" dom första åren...att det tar en tag innan det börjar bli riktigt intressant...men en liten provis då och då är ju också kul... ::) För att stilla nyfikenheten om inte annat...

Fan...vilka svåra frågor du ställer... 8)

Ps. När tappade ni upp fatet...?

Ja du Stefan lätta frågor kan jag ju svaret på själv. ;)

Vi tappade fatet förra året i augusti. Det är ett first fill bourbon cask.(inte mitt fel :-[)

Men vi skall ta över en del till ett olorosso fat efter 8år vad tror du om det?

Mvh P-A

Länk till kommentera
Dela på andra webbplatser

Ja du Stefan lätta frågor kan jag ju svaret på själv. ;)

Vi tappade fatet förra året i augusti. Det är ett first fill bourbon cask.(inte mitt fel :-[)

Men vi skall ta över en del till ett olorosso fat efter 8år vad tror du om det?

Mvh P-A

Bourbon...he, he, he...där fick du... ;)

Om det är ett "nytt" Olorosofat...känns det lite tidigt....

Om inte...kan det va ok...beroende på hur länge till det ska ligga...

Bruichladdich på first fill bourbon blir ju jävligt bra...oavsett...

Så det känns som att en "slut-touch" skulle räcka...

Har ni tänkt typ 10 år eller...?

Mvh Stefan 8)

Länk till kommentera
Dela på andra webbplatser

Bourbon...he, he, he...där fick du... ;)

Om det är ett "nytt" Olorosofat...känns det lite tidigt....

Om inte...kan det va ok...beroende på hur länge till det ska ligga...

Bruichladdich på first fill bourbon blir ju jävligt bra...oavsett...

Så det känns som att en "slut-touch" skulle räcka...

Har ni tänkt typ 10 år eller...?

Mvh Stefan 8)

Hej Stefan

Ja det har vi fatiskt inte bestämmt. I ordinarie pris är lagringen med i just 10år.

Jag och dick har 50l var i fatet så vi funderar på att ta dom första litrarna dvs

10 cask strenght liter per person efter just 8 år sedan 10 ytterligare efter 2år

och sedan byta till ett sherry fat( kanske skulle ta ett refill fat?) och sedan ta

10l till efter 5år och sedan 20 liter efter 20-25år.

Detta är självklart beroende på vad dom andra vi delar fatet med vill, men vi är ganska

bra på att övertyga folk så det blir nog inga problem.

Vad tror du om denna uppdelning Stefan?

Mvh P-A ;D ;D

Länk till kommentera
Dela på andra webbplatser

Hej Stefan

Ja det har vi fatiskt inte bestämmt. I ordinarie pris är lagringen med i just 10år.

Jag och dick har 50l var i fatet så vi funderar på att ta dom första litrarna dvs

10 cask strenght liter per person efter just 8 år sedan 10 ytterligare efter 2år

och sedan byta till ett sherry fat( kanske skulle ta ett refill fat?) och sedan ta

10l till efter 5år och sedan 20 liter efter 20-25år.

Detta är självklart beroende på vad dom andra vi delar fatet med vill, men vi är ganska

bra på att övertyga folk så det blir nog inga problem.

Vad tror du om denna uppdelning Stefan?

Mvh P-A ;D ;D

Hmmm...sherry...25 år...det var väl vad jag väntade mig av dig... 8)

Tycker att det låter vettigt....Enda oron är den långa tiden på sherryn...

Men det klart...refill kan funka...nytt, kan bli "över förväntan" tror jag...

Har varit med och lagt Macallan från -86 på nya Port-fat som avslutning...det räckte med 6 dagar...!! :o

Därav min lilla försiktighet... ;)

Men det beror ju också på vad man vill ha för slutresultat...

Jag kan hjälpa till att prova dig fram... ::)

Tror ditt minsta problem är att övertyga dom andra... ::)

Där är vi lika...

I Älvdalen säger dom att jag kan få en sten att börja käfta emot.... ::)

Mvh Stefan 8)

Länk till kommentera
Dela på andra webbplatser

Hej igen Stefan

Då får det bli ett refill fat då och kanske vänta att lägga över till det

fat efter 15år då.

Macallan verkar ju suga upp bra, 6dagar!!! :o :o

Men dom flesta sorter brukar ju behöva lite mer. ;)

Att du kan hjälpa till och prova kan jag nog tänka mig, hahaha. ;D

Har faktiskt nästan märkt att du inte är den "tysta" sorten precis, men

att du kan få en en sten av käfta emot :o :o

Mvh P-A

Länk till kommentera
Dela på andra webbplatser

Hej igen Stefan

Då får det bli ett refill fat då och kanske vänta att lägga över till det

fat efter 15år då.

Macallan verkar ju suga upp bra, 6dagar!!! :o :o

Men dom flesta sorter brukar ju behöva lite mer. ;)

Att du kan hjälpa till och prova kan jag nog tänka mig, hahaha. ;D

Har faktiskt nästan märkt att du inte är den "tysta" sorten precis, men

att du kan få en en sten av käfta emot :o :o

Mvh P-A

Howdy!

Det är ju inte det lättaste det här med fat...

Dom som gör det här har ju ofta lite erfarenhet...40 år eller så... ::) Och dessutom har dom ju den makalösa fördelen att få umgås med faten varje dag... 8)

Men om man tittar på tex Glendronach...som legat på sherryfat i 15 år...den tål inte så mycket mer...tycker jag...

Personligen tycker jag att "riktiga" avslutningar på lagringen kan göra så mycket för slutresultatet...

Sen beror det ju också en hel del på hur ditt fat kommer att utvecklas under åren...alla fat är ju olika...

Det kanske blir så j***a bra att du knappt vill göra nå´t åt det...eller (Gud förbjude...) du kanske måste träda in med en "räddningsaktion...

Och än en gång...ett refill har ju inte samma grymma påverkan på whiskyn som ett nytt fat...

Känner jag dig rätt...så kommer du ju heller inte att tappa upp whiskyn förrän den nått ansenlig ålder... ::)

Macallan-varianten var grym....Portfaten var sprillans nya...jag tippade själv ur några liter Port ur dom innan vi slängde i Macallan...och då ska du veta att faten var på ca 600 liter..!! :o Vilket sug... ::)

Ju mindre fat...desto snabbare tar ju whiskyn smak o färg...normalt sett...

Nej...det var en sanslös upplevelse... ;)

Jag hade också den stora äran, förra året, att få vara den första(!) i världen som smakade en ny J.M.-variant...20-årig Bruichladdich som avslutats på Portfat...!!! 8)

Den hade ju legat på Bourbon fram till avslutningen....kommer inte ihåg avslutningstiden...men det var inte så länge...Den var fullkomligt sanslös...!! Kann känna smaken än idag, när jag tänker på det... ;)

Jag är riktigt duktig på att hjälpa till... ;)

Oftast får inte stenarna en syl i vädret... 8)

Mvh Stefan

Länk till kommentera
Dela på andra webbplatser

Hej igen Stefan

Om alla hade lika utömande svar om fiske som du har

om whiskey Stefan skulle fan alla vara fiskeproffs på

ett par månader här på edgen. :o

Ja chief tastern på destilliererna måste ju ha en helt

otrolig kunskap när det gäller vilka fat man skall använda

och hur lång tid en det skall lagras på olika typer av "butt" fat.

Skall självklart vi överlägga med denna man på bruckan innan

vi bestämmer något definitivt.

Just nu hoppas vi bara på att vi fick ett riktigt bra fat, ett bra kok

och en vettig lagringsplats inne i warehouset.

Du känner mig faktiskt hyffsat redan Stefan för en del av whiskyn kommer

nog att få nå riktigt mogen ålder.

Mvh P-A ;D

Länk till kommentera
Dela på andra webbplatser

Hej igen Stefan

Om alla hade lika utömande svar om fiske som du har

om whiskey Stefan skulle fan alla vara fiskeproffs på

ett par månader här på edgen. :o

Ja chief tastern på destilliererna måste ju ha en helt

otrolig kunskap när det gäller vilka fat man skall använda

och hur lång tid en det skall lagras på olika typer av "butt" fat.

Skall självklart vi överlägga med denna man på bruckan innan

vi bestämmer något definitivt.

Just nu hoppas vi bara på att vi fick ett riktigt bra fat, ett bra kok

och en vettig lagringsplats inne i warehouset.

Du känner mig faktiskt hyffsat redan Stefan för en del av whiskyn kommer

nog att få nå riktigt mogen ålder.

Mvh P-A ;D

Du är snäll du... ;)

En bra ide att höra med Jim...annars har vi väl nästan bestämt det här redan... 8)

Vad gäller "koket" kan du nog vara helt lugn...lagringen också...jag lovar...grabbarna har koll... ;)

Vi hoppas på ett bra fat också...så du slipper joxa med det mitt i alltihop...

Pensionärsålder förväntas... 8)

Mvh Mannen som pratar med stenar...

Länk till kommentera
Dela på andra webbplatser

Hej Stefan

Ja just det Jim MacEwans eller nåt sånt va?

Vi har ju redan bestämt det mesta men några frågor

har vi nog till han. ;) Bra att du "vouchar" för deras kunskap

för jag känner ju inte dom personligen precis. :-

Ha en bra kväll så hörs vi.

Mvh P-A ;D ;D

Länk till kommentera
Dela på andra webbplatser

Hej Stefan

Ja just det Jim MacEwans eller nåt sånt va?

Vi har ju redan bestämt det mesta men några frågor

har vi nog till han. ;) Bra att du "vouchar" för deras kunskap

för jag känner ju inte dom personligen precis. :-

Ha en bra kväll så hörs vi.

Mvh P-A ;D ;D

8)

Yepp...Jim McEwan...mycket sympatisk & trevlig man... ;)

Men det gör jag... ::)

Ha de bra

Mvh Stefan 8)

Länk till kommentera
Dela på andra webbplatser

8)

Yepp...Jim McEwan...mycket sympatisk & trevlig man... ;)

Men det gör jag... ::)

Ha de bra

Mvh Stefan 8)

Kort och koncist svar.

Frågan är om vi skall ge några tips på whisky under 600kr också

så att vi inte bara spammar!! ;D ;D

P-A

En riktigt bra som jag inte tror att någon tagit upp är

Glenrothes select reserve/ Berry Bros and Rudds/ 441 kr på systemet.

MMMMMMMMM så gott.

Mvh P-A ;D

Länk till kommentera
Dela på andra webbplatser

Kort och koncist svar.

Frågan är om vi skall ge några tips på whisky under 600kr också

så att vi inte bara spammar!! ;D ;D

P-A

En riktigt bra som jag inte tror att någon tagit upp är

Glenrothes select reserve/ Berry Bros and Rudds/ 441 kr på systemet.

MMMMMMMMM så gott.

Mvh P-A ;D

Bra ide... ;)

Men du får hitta på en till....för den underbara Glenrothes har vi redan pratat om... 8)

Ett par go´bitar till bra pris...

Bruichladdich 3D Second Edition 50%...allt en Bruich´ ska ha o lite till...490:-... 8)

Isle of Jura 16...lite mer rök än dom andra...som om en Fiat gör en burnout på tungan...469:-... ::)

En grym klassiker...Laphroaig 15...som att bli försiktigt nedtryckt i ryamattan av en grizzlybjörn...565:-... ;)

...och nu på fredag släpper bolaget Clynelish 14...en rejält udda högländare...med bra studs & drag...(samma destilleri som gjorde den klassiska Brora...)...tror den kostar en 4-hundring...

Mvh Stefan

Länk till kommentera
Dela på andra webbplatser

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gäst
Svara på detta ämne ...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Läser
  • Användare som läser detta    0 medlemmar

    • Inga registrerade användare tittar på detta sida.























  • Inlägg

    • Köpes; Till mitt OPST Commando Head klump 3,7 m behöver jag en bättre begagnad flytande spets med ögla i bägge ändar. Exempelvis OPST Commando Floating på 10 fot 3,24 gram eller Rio Replacement 10 fot #5 3,6 gram Kanske just Du har någon liggande någon stans ? Arnold
    • Är väl lite som att svära i kyrkan... men: -- Finns två styck, en 2500 och en 4000. Superlättviktsmirakel med makalöst känslig frontbroms. Samma som en sStella fast med mindre metall. Fanns väl även en Stradic C-14, men jag minns inte vad skillnaden var. Användes som vertikalrullar - fireball - tills jag fick den där jävla 10+ gösen. Då slutade jag vertikala... Så använda en eller två säsonger i sötvatten. Därefter nerpackade och bortglömda. Finns med en x-spole till 40000-rullen. Sannolikt ligger det en x-spole till 2500-rullen i garaget. Men jag kan inte garantera det... Är spolade med supertunn flätlina 0.08 eller något sådant - hade bytt om jag skulle ha dem till spinnfiske... just sayin' Även här sitter shimanoklibban kvar i rullfoten. Så de är inte jätteslitna... -- Har nu alltså kommit ner i sedimentet i den arkeologiska utgrävningen av mitt 'jakt/fiske/sunk/-rum/verkstad/gästrum om du får plats... och hittat dessa bägge rullar. Vill du ha en superlätt haspel som väger luft så... look no further... -- 1000:-/styck - kommer inte att diskuteras - + frakt. -- Samtidigt på eBay: https://www.ebay.com/sch/i.html?_from=R40&_trksid=p2334524.m570.l1313&_nkw=Shimano+Rarenium+C14&_sacat=0&_odkw=Shimano+Core+51&_osacat=0 -- Finns även två fina 9' Fox jiggspön (15-45 gram) som kan följa med i affären - dessa är delade så de kan rent tekniskt skickas... säg att ett spö följer med för... ja... en låda Cooper's (700:- + frakt och embalage - jag skickar fan inte med en av mina flugspötuber). -- Har Baitrunners 2*2500/2*4000/3*10000 samt dubbla Super Aero GT och en hel jävla drös små fina vintage Cardinaler och Shimanos för nylon. Så jag klarar mig garanterat. Så - behöver du en superlättviktare för öring - eller vad fan som helst egentligen - ja... då är det bara att slå till. --
    • Är väl lite som att svära i kyrkan... men: -- Finns två styck, en 5:1 och en 7:1. Superlättviktare i 50-storlek - med vev på vänster sida. En normalväxlad och en hispeed. Såldes i USA som Core MG 50/51, och kom i några få ex till Europa. Jag köpte mina i Tokyoo samma år som Fukushima - in fact, mindre än tre veckor efteråt. Körsbären blommade och det var en rätt bisarr vecka... Användes sedan som vertikalrullar - tills jag fick den där jävla 10+ gösen. Då slutade jag vertikala... Så använda en eller två säsonger i sötvatten. Därefter nerpackade och bortglömda. -- Har nu alltså kommit ner i sedimentet i den arkeologiska utgrävningen av mitt 'jakt/fiske/sunk/-rum/verkstad/gästrum om du får plats... och hittat dessa bägge rullar. Vill du ha en vänstervevad mikroskopisk multirulle som väger luft så... look no further... -- 1000:-/styck + frakt. Priset kommer inte att diskuteras. Överhuvudtaget. Plockar du upp ena eller bägge 'in situ' följer det med ett BFT vertikalspö till vardera. Kommer dock inte palla skicka odelade 5'6" jiggspön.... av lätt insedda skäl.  -- Jag har kvar en Calcutta 50, en Calcutta 1000 och en Ambassadeur SM1600 - så jag klarar mig. Kan inte spinnfiska med vänstervevat i vilket fall som helst. Påspolat förefaller vara Tracerbraid 0.14 - sannolikt fulla spolar. Klisterlapparna sitter kvar i rullfoten så... ja - de är inte superslitna...   Säljs även på eBay: https://www.ebay.com/sch/i.html?_from=R40&_trksid=p2334524.m570.l1313&_nkw=Shimano+Core+51&_sacat=0&_odkw=Shimano+Alderbaran++mg&_osacat=0 https://www.ebay.com/sch/i.html?_from=R40&_trksid=p2334524.m570.l1313&_nkw=Shimano+Core+51&_sacat=0&_odkw=Shimano+Core+51&_osacat=0
    • Wf #5 F. Endast påspolad på en rulle så linan är ofiskad. Sitter nu på en guidelinespole då originalet kommer med en spole i papp. 650 kr + ev frakt. Finns i Sundsvall. 
    • I fint skick. 800 kr + frakt.   
    • Again. Birds of the same feather. Hade det som projekt under pandemin. Tomater, chili, sockerärtor... bladkryddor och shitake... - you name it - förmodligen odlade jag det... sen är väl Ismo inne på något också... jaja... preskriberat nu... Fikon och vindruvor i trädgården växer permanent... I sommar blir det sockerärtor och inget annat. -- Till höst/vinter sockerärtor och shitake inomhus.
    • Lägg i frysen. Därefter - om den fortfarande stinker, använd kallvatten. Torka. Tillbaks i frysen. Därefter - om den fortfarande stinker, testa vinäger och/eller salt Torka. Tillbaks i frysen. Därefter - om den fortfarande stinker, lär dig leva med det... -- Använder inte hattar i ull, utan bara i normal hattfilt. Då använder man kokande vatten för att stuka om och passa in hattar - just ull är ju lite kitsligt med värme så... Men - ett annat tips är såklart att be en hattmodist hjälpa dig. De har normalt en 'renovera-hattar-ång-mojäng-nånting' som funkar. Finns åtminstone i Malmö och Stockholm. Sannolikt också i Gött-la-borrrg och andra städer... Är det svettbandet som stinker och inte själva hatten så - ja... byt det?
    • Ozongenerator. Har använt själv för mögel och lukt i hus. Ska testa på ett par väl använda skor som börjat lukta illa. Kör själv en med jonisering här ifrån: https://ozoneair.se/ozongenerator/ Går garanterat att hyra också privat. Glöm dock inte att ozon dödar levande ting och kan skada elektronik.
  • Ämnen

  • Bilder

×
×
  • Skapa ny...