Hoppa till innehåll

Maltwhisky tips -600kr


Guest P-A

Recommended Posts

En fråga till er experter, Kan det bli något fel på en flaska whisky? På en flaska eller en leverans?

Jag undrar eftersom jag är väldigt förtjust i den 18 åriga  Caol Ilan, men när jag för ett par år sedan köpte den 12åriga så upplevde jag den som totalt odrickbar. Läser här i tråden att flertalet gillar den 12åriga, och även om jag inte har samma erfarenhet som er, så har jag ändå provat ganska många malt, och jag kan inte komma på någom annan som varit i närheten av att smaka så dåligt.

Jag smakade lite på whiskyn ett par gånger sedan tömde jag den i det årets glöggkok, det blev i alla fall grymt bra!

Jag har fått för mig att "långa" lagringar kan vara väldigt olika gentemot mer "normala" lagringar. Med normala lagringar menar jag 12 år eller mindre. Ofta lagrar man väl upp till 12 år på "vanliga" ekfat, medan de som har längre lagring ofta får en tid på fat som har använts tills cherry, port, eller annat. Där får ju whiskyn en helt ny karaktär från fatet.

Vet inte om jag har rätt i detta, men om jag skulle ha fel, så finns det ju garanterat deltagare i den här tråden som rättar mig! ;D

12-årig Bushmills tillhör mina favoriter, men när jag betalade dyra pengar för en 16-årig version av den, så blev jag grymt besviken. Den hade en massa konstiga toner som inte platsade i min bild av en god whisky.

12-årig whisky kan nog vara radikalt olik en äldre version av samma malt?

Länk till kommentera
Dela på andra webbplatser

  • Svar 191
  • Created
  • Senaste svar

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

En fråga till er experter, Kan det bli något fel på en flaska whisky? På en flaska eller en leverans?

Jag undrar eftersom jag är väldigt förtjust i den 18 åriga  Caol Ilan, men när jag för ett par år sedan köpte den 12åriga så upplevde jag den som totalt odrickbar. Läser här i tråden att flertalet gillar den 12åriga, och även om jag inte har samma erfarenhet som er, så har jag ändå provat ganska många malt, och jag kan inte komma på någom annan som varit i närheten av att smaka så dåligt.

Jag smakade lite på whiskyn ett par gånger sedan tömde jag den i det årets glöggkok, det blev i alla fall grymt bra!

Det du upplever med Caol Ilan ska jag försöka förklara lite kort... ;)

"Samma" whisky smakar olika beroende på hur gammal den är...och vad man använt för fat...

När whiskyn ligger på fat, utvecklas den hela tiden och ändrar karaktär med åren...

Ju äldre whiskyn blir, ju mildare blir den...men smaken, framförallt eftersmaken, blir oxå betydligt större och längre...eventuell rökighet mildras oxå betydligt...

En rökig whisky...tex Caol Ila är vid ung ålder rel explosiv, snabb och distinkt i sin rökighet...medan 18-åringen är mycket mildare, mjukare och "långsammare...

Laphroaig är ett annat ex...där 10:an fullkomligt exploderar direkt...medan tex 15-åringen bara smyger sig på dig med en bastant, lugn rökighet...

Kan väl oxå nämna att en riktigt gammal Caol Ila, Laphroaig, Bowmore mfl har tappat i stort sett all rökighet...

För varje år den lagras "tar" den mer och mer karaktär från fatet...

Man kan styra mycket av whiskyns karaktär med fatet...tex använd ett bourbonfat som använts två ggr...det kommer ju inte att ge så fasligt mycket smak o färg...använd ett "nytt", och du får en helt annan stil på whiskyn...

Detsamma med sherryfat...men sherry är ju ett sött vin så där ska man vara lite försiktigare...annars kan det bli för mycket av det goda...

Sådana fat (ex sherry, port, madeira...) används ofta som avslutning...för att sätta sista touchen...

I kort...så kan man säga att all whisky, även från samma destilleri, smakar olika...beroende på ålder och fat...(vissa destillerier experimenterar även med olika rökighet på vissa sorter...)

I stort...."ung" whisky (8-12) oftast lite mer distinkt och "rakt på"...

Äldre whisky (15-)...mildare, större, mer komplex...

hoppas det här hjälpte lite inför framtida inköp... ;)

Mvh Stefan

Länk till kommentera
Dela på andra webbplatser

Hej Ninja

Jag har aldrig varit med om att en oöppnad malt varit dålig, men den 12 och den 18åriga

Caol Ilan smakar ju inte riktigt likadant.

Sen finns det väll ungefär 50 tappningar av den 12 årig och ingen smakar samma. ;)

Har någon annan fått en dålig?

Mvh P-A ;D

Kan nämna att risken att en whisky är "dålig" från "start"....är nästan obefintlig...

Om den är det...är det oftast "den mänskliga faktorn" som spelat in...(som alltid.. ::))

Misstag att göra är följande:

Utsätt gärna flaskan för direkt solljus...den "dör" på nolltid...

Eftersom det är naturkork...gör som med vin...förvara flaskan liggande...så korken håller sig "fuktig"......Alkoholen i whiskyn kan då göra två saker...1: ta smak av korken.....2: "lösa upp" en dålig kork, börja läcka o släppa in luft i flaskan...vilket innebär att åldringsprocessen påbörjas...No good..!!

Luften i flaskan har alltid en viss fuktighet tack vare den höga alko-halten...

8)

Det är ju oxå så att alla malts blandas ju varje år av "the chief nose", för att bli likadan varje år...

Eftersom detta görs "för hand"...och whisky utvecklas olika varje år beroende på fat, klimat osv...

så det blir ju olika proportioner från olika år då och då...

Så då blir det ju små, små skiftningar varje år på "samma" whisky...(vi märker dom knappt...)

Om vi kollar samma whisky...men med ett antal års lucka...kommer vi antagligen att upptäcka en liten skillnad... 8)

Mvh Stefan

Länk till kommentera
Dela på andra webbplatser

Kan nämna att risken att en whisky är "dålig" från "start"....är nästan obefintlig...

Om den är det...är det oftast "den mänskliga faktorn" som spelat in...(som alltid.. ::))

Misstag att göra är följande:

Utsätt gärna flaskan för direkt solljus...den "dör" på nolltid...

Eftersom det är naturkork...gör som med vin...förvara flaskan liggande...så korken håller sig "fuktig"......Alkoholen i whiskyn kan då göra två saker...1: ta smak av korken.....2: "lösa upp" en dålig kork, börja läcka o släppa in luft i flaskan...vilket innebär att åldringsprocessen påbörjas...No good..!!

Luften i flaskan har alltid en viss fuktighet tack vare den höga alko-halten...

8)

Det är ju oxå så att alla malts blandas ju varje år av "the chief nose", för att bli likadan varje år...

Eftersom detta görs "för hand"...och whisky utvecklas olika varje år beroende på fat, klimat osv...

så det blir ju olika proportioner från olika år då och då...

Så då blir det ju små, små skiftningar varje år på "samma" whisky...(vi märker dom knappt...)

Om vi kollar samma whisky...men med ett antal års lucka...kommer vi antagligen att upptäcka en liten skillnad... 8)

Mvh Stefan

Javisst är det skillnad på årgångar av "samma" whisky, därför vill man ju helst

ha single cask så man vet vad man får!! ;)

Mvh P-A ;D ;D

Länk till kommentera
Dela på andra webbplatser

Men dom är ju också olika....eftersom alla fat är olika... ;)

Mvh Stefan

Precis därför köper man ju samma fatnummer så klart. ;)

Mitt och Dicks lilla fat som ligger på bruckans warehouse är på ungefär 40ppm,

vad tror du är rätt tid att ta första provflaskorna? 4-6-8år?

Mvh P-A

Länk till kommentera
Dela på andra webbplatser

Precis därför köper man ju samma fatnummer så klart. ;)

Mitt och Dicks lilla fat som ligger på bruckans warehouse är på ungefär 40ppm,

vad tror du är rätt tid att ta första provflaskorna? 4-6-8år?

Mvh P-A

Svåååårt..!!

Personligen tycker jag man ska vänta tills den har fått lite tyngd och karaktär... ;)

Är ju såklart kul att prova den löpande...och följa utvecklingen också...

Så det är nog svårt att låta bli att "tjuva"... ::)

Men...vi vet ju hur otämjda och bångstyriga ungdomarna är...

Min erfarenhet är att det inte är speciellt "gott" dom första åren...att det tar en tag innan det börjar bli riktigt intressant...men en liten provis då och då är ju också kul... ::) För att stilla nyfikenheten om inte annat...

Fan...vilka svåra frågor du ställer... 8)

Ps. När tappade ni upp fatet...?

Länk till kommentera
Dela på andra webbplatser

Svåååårt..!!

Personligen tycker jag man ska vänta tills den har fått lite tyngd och karaktär... ;)

Är ju såklart kul att prova den löpande...och följa utvecklingen också...

Så det är nog svårt att låta bli att "tjuva"... ::)

Men...vi vet ju hur otämjda och bångstyriga ungdomarna är...

Min erfarenhet är att det inte är speciellt "gott" dom första åren...att det tar en tag innan det börjar bli riktigt intressant...men en liten provis då och då är ju också kul... ::) För att stilla nyfikenheten om inte annat...

Fan...vilka svåra frågor du ställer... 8)

Ps. När tappade ni upp fatet...?

Ja du Stefan lätta frågor kan jag ju svaret på själv. ;)

Vi tappade fatet förra året i augusti. Det är ett first fill bourbon cask.(inte mitt fel :-[)

Men vi skall ta över en del till ett olorosso fat efter 8år vad tror du om det?

Mvh P-A

Länk till kommentera
Dela på andra webbplatser

Ja du Stefan lätta frågor kan jag ju svaret på själv. ;)

Vi tappade fatet förra året i augusti. Det är ett first fill bourbon cask.(inte mitt fel :-[)

Men vi skall ta över en del till ett olorosso fat efter 8år vad tror du om det?

Mvh P-A

Bourbon...he, he, he...där fick du... ;)

Om det är ett "nytt" Olorosofat...känns det lite tidigt....

Om inte...kan det va ok...beroende på hur länge till det ska ligga...

Bruichladdich på first fill bourbon blir ju jävligt bra...oavsett...

Så det känns som att en "slut-touch" skulle räcka...

Har ni tänkt typ 10 år eller...?

Mvh Stefan 8)

Länk till kommentera
Dela på andra webbplatser

Bourbon...he, he, he...där fick du... ;)

Om det är ett "nytt" Olorosofat...känns det lite tidigt....

Om inte...kan det va ok...beroende på hur länge till det ska ligga...

Bruichladdich på first fill bourbon blir ju jävligt bra...oavsett...

Så det känns som att en "slut-touch" skulle räcka...

Har ni tänkt typ 10 år eller...?

Mvh Stefan 8)

Hej Stefan

Ja det har vi fatiskt inte bestämmt. I ordinarie pris är lagringen med i just 10år.

Jag och dick har 50l var i fatet så vi funderar på att ta dom första litrarna dvs

10 cask strenght liter per person efter just 8 år sedan 10 ytterligare efter 2år

och sedan byta till ett sherry fat( kanske skulle ta ett refill fat?) och sedan ta

10l till efter 5år och sedan 20 liter efter 20-25år.

Detta är självklart beroende på vad dom andra vi delar fatet med vill, men vi är ganska

bra på att övertyga folk så det blir nog inga problem.

Vad tror du om denna uppdelning Stefan?

Mvh P-A ;D ;D

Länk till kommentera
Dela på andra webbplatser

Hej Stefan

Ja det har vi fatiskt inte bestämmt. I ordinarie pris är lagringen med i just 10år.

Jag och dick har 50l var i fatet så vi funderar på att ta dom första litrarna dvs

10 cask strenght liter per person efter just 8 år sedan 10 ytterligare efter 2år

och sedan byta till ett sherry fat( kanske skulle ta ett refill fat?) och sedan ta

10l till efter 5år och sedan 20 liter efter 20-25år.

Detta är självklart beroende på vad dom andra vi delar fatet med vill, men vi är ganska

bra på att övertyga folk så det blir nog inga problem.

Vad tror du om denna uppdelning Stefan?

Mvh P-A ;D ;D

Hmmm...sherry...25 år...det var väl vad jag väntade mig av dig... 8)

Tycker att det låter vettigt....Enda oron är den långa tiden på sherryn...

Men det klart...refill kan funka...nytt, kan bli "över förväntan" tror jag...

Har varit med och lagt Macallan från -86 på nya Port-fat som avslutning...det räckte med 6 dagar...!! :o

Därav min lilla försiktighet... ;)

Men det beror ju också på vad man vill ha för slutresultat...

Jag kan hjälpa till att prova dig fram... ::)

Tror ditt minsta problem är att övertyga dom andra... ::)

Där är vi lika...

I Älvdalen säger dom att jag kan få en sten att börja käfta emot.... ::)

Mvh Stefan 8)

Länk till kommentera
Dela på andra webbplatser

Hej igen Stefan

Då får det bli ett refill fat då och kanske vänta att lägga över till det

fat efter 15år då.

Macallan verkar ju suga upp bra, 6dagar!!! :o :o

Men dom flesta sorter brukar ju behöva lite mer. ;)

Att du kan hjälpa till och prova kan jag nog tänka mig, hahaha. ;D

Har faktiskt nästan märkt att du inte är den "tysta" sorten precis, men

att du kan få en en sten av käfta emot :o :o

Mvh P-A

Länk till kommentera
Dela på andra webbplatser

Hej igen Stefan

Då får det bli ett refill fat då och kanske vänta att lägga över till det

fat efter 15år då.

Macallan verkar ju suga upp bra, 6dagar!!! :o :o

Men dom flesta sorter brukar ju behöva lite mer. ;)

Att du kan hjälpa till och prova kan jag nog tänka mig, hahaha. ;D

Har faktiskt nästan märkt att du inte är den "tysta" sorten precis, men

att du kan få en en sten av käfta emot :o :o

Mvh P-A

Howdy!

Det är ju inte det lättaste det här med fat...

Dom som gör det här har ju ofta lite erfarenhet...40 år eller så... ::) Och dessutom har dom ju den makalösa fördelen att få umgås med faten varje dag... 8)

Men om man tittar på tex Glendronach...som legat på sherryfat i 15 år...den tål inte så mycket mer...tycker jag...

Personligen tycker jag att "riktiga" avslutningar på lagringen kan göra så mycket för slutresultatet...

Sen beror det ju också en hel del på hur ditt fat kommer att utvecklas under åren...alla fat är ju olika...

Det kanske blir så j***a bra att du knappt vill göra nå´t åt det...eller (Gud förbjude...) du kanske måste träda in med en "räddningsaktion...

Och än en gång...ett refill har ju inte samma grymma påverkan på whiskyn som ett nytt fat...

Känner jag dig rätt...så kommer du ju heller inte att tappa upp whiskyn förrän den nått ansenlig ålder... ::)

Macallan-varianten var grym....Portfaten var sprillans nya...jag tippade själv ur några liter Port ur dom innan vi slängde i Macallan...och då ska du veta att faten var på ca 600 liter..!! :o Vilket sug... ::)

Ju mindre fat...desto snabbare tar ju whiskyn smak o färg...normalt sett...

Nej...det var en sanslös upplevelse... ;)

Jag hade också den stora äran, förra året, att få vara den första(!) i världen som smakade en ny J.M.-variant...20-årig Bruichladdich som avslutats på Portfat...!!! 8)

Den hade ju legat på Bourbon fram till avslutningen....kommer inte ihåg avslutningstiden...men det var inte så länge...Den var fullkomligt sanslös...!! Kann känna smaken än idag, när jag tänker på det... ;)

Jag är riktigt duktig på att hjälpa till... ;)

Oftast får inte stenarna en syl i vädret... 8)

Mvh Stefan

Länk till kommentera
Dela på andra webbplatser

Hej igen Stefan

Om alla hade lika utömande svar om fiske som du har

om whiskey Stefan skulle fan alla vara fiskeproffs på

ett par månader här på edgen. :o

Ja chief tastern på destilliererna måste ju ha en helt

otrolig kunskap när det gäller vilka fat man skall använda

och hur lång tid en det skall lagras på olika typer av "butt" fat.

Skall självklart vi överlägga med denna man på bruckan innan

vi bestämmer något definitivt.

Just nu hoppas vi bara på att vi fick ett riktigt bra fat, ett bra kok

och en vettig lagringsplats inne i warehouset.

Du känner mig faktiskt hyffsat redan Stefan för en del av whiskyn kommer

nog att få nå riktigt mogen ålder.

Mvh P-A ;D

Länk till kommentera
Dela på andra webbplatser

Hej igen Stefan

Om alla hade lika utömande svar om fiske som du har

om whiskey Stefan skulle fan alla vara fiskeproffs på

ett par månader här på edgen. :o

Ja chief tastern på destilliererna måste ju ha en helt

otrolig kunskap när det gäller vilka fat man skall använda

och hur lång tid en det skall lagras på olika typer av "butt" fat.

Skall självklart vi överlägga med denna man på bruckan innan

vi bestämmer något definitivt.

Just nu hoppas vi bara på att vi fick ett riktigt bra fat, ett bra kok

och en vettig lagringsplats inne i warehouset.

Du känner mig faktiskt hyffsat redan Stefan för en del av whiskyn kommer

nog att få nå riktigt mogen ålder.

Mvh P-A ;D

Du är snäll du... ;)

En bra ide att höra med Jim...annars har vi väl nästan bestämt det här redan... 8)

Vad gäller "koket" kan du nog vara helt lugn...lagringen också...jag lovar...grabbarna har koll... ;)

Vi hoppas på ett bra fat också...så du slipper joxa med det mitt i alltihop...

Pensionärsålder förväntas... 8)

Mvh Mannen som pratar med stenar...

Länk till kommentera
Dela på andra webbplatser

Hej Stefan

Ja just det Jim MacEwans eller nåt sånt va?

Vi har ju redan bestämt det mesta men några frågor

har vi nog till han. ;) Bra att du "vouchar" för deras kunskap

för jag känner ju inte dom personligen precis. :-

Ha en bra kväll så hörs vi.

Mvh P-A ;D ;D

Länk till kommentera
Dela på andra webbplatser

Hej Stefan

Ja just det Jim MacEwans eller nåt sånt va?

Vi har ju redan bestämt det mesta men några frågor

har vi nog till han. ;) Bra att du "vouchar" för deras kunskap

för jag känner ju inte dom personligen precis. :-

Ha en bra kväll så hörs vi.

Mvh P-A ;D ;D

8)

Yepp...Jim McEwan...mycket sympatisk & trevlig man... ;)

Men det gör jag... ::)

Ha de bra

Mvh Stefan 8)

Länk till kommentera
Dela på andra webbplatser

8)

Yepp...Jim McEwan...mycket sympatisk & trevlig man... ;)

Men det gör jag... ::)

Ha de bra

Mvh Stefan 8)

Kort och koncist svar.

Frågan är om vi skall ge några tips på whisky under 600kr också

så att vi inte bara spammar!! ;D ;D

P-A

En riktigt bra som jag inte tror att någon tagit upp är

Glenrothes select reserve/ Berry Bros and Rudds/ 441 kr på systemet.

MMMMMMMMM så gott.

Mvh P-A ;D

Länk till kommentera
Dela på andra webbplatser

Kort och koncist svar.

Frågan är om vi skall ge några tips på whisky under 600kr också

så att vi inte bara spammar!! ;D ;D

P-A

En riktigt bra som jag inte tror att någon tagit upp är

Glenrothes select reserve/ Berry Bros and Rudds/ 441 kr på systemet.

MMMMMMMMM så gott.

Mvh P-A ;D

Bra ide... ;)

Men du får hitta på en till....för den underbara Glenrothes har vi redan pratat om... 8)

Ett par go´bitar till bra pris...

Bruichladdich 3D Second Edition 50%...allt en Bruich´ ska ha o lite till...490:-... 8)

Isle of Jura 16...lite mer rök än dom andra...som om en Fiat gör en burnout på tungan...469:-... ::)

En grym klassiker...Laphroaig 15...som att bli försiktigt nedtryckt i ryamattan av en grizzlybjörn...565:-... ;)

...och nu på fredag släpper bolaget Clynelish 14...en rejält udda högländare...med bra studs & drag...(samma destilleri som gjorde den klassiska Brora...)...tror den kostar en 4-hundring...

Mvh Stefan

Länk till kommentera
Dela på andra webbplatser

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gäst
Svara på detta ämne ...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Läser
  • Användare som läser detta    0 medlemmar

    • Inga registrerade användare tittar på detta sida.























  • Inlägg

    • Säljer detta pedant skötta spö med original tub och strumpa.  Inga sprickor, skador eller liknande. Korken hel och ren.  Magisk bra spö... Kastat med OPST klumpar mellan 375-425grain på detta och sitter helt perfekt.  Havsöring, vandringsöring mm så är detta spöt för uppgiften.   Nypris runt 6000-7000:-  Säljes för 3400:- inkl Inrikes frakt.  Skicka pm vid intresse.     
    • Tack för tipsen bägge två. Min enda tveksamhet med både shallow water och HT är att de verkar ha grön nyans. Av det lilla jag tror mig ha förstått så vill man ha en lins vars färg matchar färgen på bakgrunden man tittar på för att nå optimal kontrast. Hur mkt jag än önskar och drömmer mig tillbaka till smaragdgröna strömmar på NZ så är det olika nyanser av brunt som är den vanligaste bakgrundsfärgen där jag fiskar. Blir hursom en sväng till optikern i morgon.
    • Köp ett par Maui Jim via Synsam. Välj linsen som heter HT, High Transmission. Synsam fixar slipningen.      
    • Det här med snabba spön - lagom är bäst, men mycket kan behövas... Det handlar ju även mycket om kontext/situation/fisketyp - ska du skära vind på kusten så ställer det sina egna krav på utrustningen. Ska man kasta och skydda en #20 KFK med 7x-tippet till har och röding så ställer det dramatiskt annorlunda krav på utrustningen. Jag har testat - och nej. En kustsexa är ett jättedåligt val om du kör pytteflugor på hårstråstafs... Är man inkörd i att man ska köra hypersnabba spön till alla typer av fiske - då är man nog snett på det
    • Säljer ett Helios 3D 609. Spöt är använt vid tre tillfällen och är i super skick. 5300kr ink frakt.
    • I nyskick ink kartong o spole, givetvis utan skador och med båda originalöglorna intakta, endast provfiskad 450 sek ink brevfrakt, prutat o klart.
    • Alla Campingkök fungerar säkert till något....även tungt gjutgods bara man får med sig allt..   nuförtiden finns de mycket som fungerar till vanlig skogsävenyr...  med lite kunskap o tanke så kan man få saker o ting fungera även i mer extrema miljöer men de blir inte optimalt... eventuellt medför obekväma överraskningar 😁   Vill man ha de bekvämt ute i naturen så flyttar man utrustning med helikopter eller så väljer man lättare utrustning me bättre kvalite...  All utrustning jag äger är absolut inte de bästa man hittar men allt har bra kvalite o tanke bakom hur o vilken omgivning de ska användas..   Andra har säkert annan uppfattning el tanke vad de gäller utrustning...  När man pratar utrustning o speciellt flugspö o linor med vänner o annat löst folk så märker man att ofta de skiljer väldigt mkt vad folk gillar att använda...  Snabba spön o för mig är ingen favorit...fiskar heller långsammare spön med längre klumpar än många andra....även om de blir trånga lägen..  i mitt tycke mer allround utrustning...för någon annan tycker just helt tvärtom i den frågan... så är de med mkt här i livet. Många tror att alla tycker som man själv gör...el måste tycka för att passa in.. 😅    
    • Jag önskar köpa ett Guideline Fario CRS - 6 delat i #4 eller #5.
    • Jag vet. Jag har den (eller ja, extreme distance klassad true 6). Kastade den med ett Ferralite 5/6 igår. Där var den lite mycket. Samma på GS688, fick inte riktigt det att gå bra där heller. Lite märkligt med tanke på att Ininity 6wt går som ett skott på GS688an
    • Dåså - snortidig morgon. Dubbelkollar prognosen. Perfekt. Allt är rätt - riktning, styrka och vattenstånd... så även den utlovade solen. Nu känns det som säsong på riktigt. Ont i hela kroppen, en knoge som är inflamerad, söndertrasade naglar och skärsår över hela händerna som är rejält uttorkade av salt, vind och sol. Sömbristen skriker i hela kroppen och ögon som inte vill funka i skumljuset. Packningen som går på fullständig rutin och går blixtsnabbt om förutsättningarna är lovande. Jag älskar det - jag känner att jag lever. Till skillnad från merparten av samtiden. Gott. Iväg. 8 grader på parkeringen. I vattnet före solen går över horisonten. Fiskar långsamt av min favoritstryka. Inget. Går upp och går tillbaks i. Reveln ligger riktigt låg och vinden presser upp varmt åvatten mot den. Vattnet är muggigt men ingen tång och framförallt ingent jävla ålagräs. Solen börjar redan värma i den ganska bistra vinden. Men vinkeln är helt jävla perfekt. Solen skiner och det skvalpar precis lagom. Blå himmel som är makalös med fågelsträcken... April skies. För första gången på ett år. Jag går på rak linje med side off vänster axel med vattnet 10 cm över knät, vartannat kast snett ut i 45 grader, vartannat snett in i samma vinkel. Underbart att kasta på det här viset. Golden biter bra i vinden - men jag märker att den är tjockare än en Sonar. Åandra sidan tackar mitt vänstra nålgrepp för den tjocka skjutlinan... När jag fiskat mig genom halva revet börjar spinntårtorna dyka upp - de fiskar i lä på andra sidan reveln... allihop... för att fisken ska kunna ta sig dit krävs att den håller sådan fart att den kan hoppa över en torrlagd grusrevel fylld av svanar... Lite som torpedbåten i Tjockhults skärgård på 50/60-tal... Det hade, trots allt, varit en jävla syn. En torpedbåt som klipper en kobbe i 40+ knop och börjar flyga, för att landa i vannet på annersia... Torpedbåten ersattes sedan av robotbåtarna - sen kom stridsbåt 90... Tricket med marin landstigning är att det är förbannat lätt att motivera soldater att lämna farkosten frivilligt om man befinner sig under beskjutning... Alla vill därifrån... Fattar inte Karlsborgsgrabbarna, än mindre befälen... Hur fan får man någon att frivilligt hoppa från ett flygplan?Hellre gaffel i pannan än... ond bråd död i en kombination av mark, gravitation och höjd... Blue skies. Black death. Gory glory, whattahelluva way to die... Jag skrattar för mig själv på utsidan och fortsätter fiska. Det händer nada. Jag går ur. Och i. Detta upprepas flera gånger. Går upp. Käkar. Går i. Inget händer. Går ur. Går i. Inget händer. Går ur. Hunden har tröttnat och plundrat strelen på allt ätbart. Vi har ett ganska bryskt kvartsamtal om lämpligheten i detta. Mitt blodsocker är ganska lågt och jag är hungrig som fan. Går i. Inget händer. Går ur. Går i. Inget händer. Går ur. Börjar garva åt dråpligheten i att säsongens bästa dag resulterar i två småpet och ett påslag som inte blir där... Men visst - de fiskarna var där de skulle vara, så det är väl alltid något. Lider av en oerhörd sömnbrist. Balanssinnet spökar en smula, men kastandet går som på autopilot. I mitt andra bummarliv, i alperna, pratade vi ofta om märkligheten i att kunna vara såpass packad att man inte kan gå, men om att man får hjälp med att få på sig skidorna (oftast riktigt feta plankor runt 190 med en midja på 95 eller mer) och blir utknuffad från Krazy K. ner mot byn så är det det enklaste sättet att få hem någon. Så fort bindningarna klickar i går allt på autopilot. Autonomt. I vilken jävla berusningsgrad som helst. Högoktaniga Long Islands som serverades i halvliters ölsejdel och kostade fem euro i kombination med ej försumbara mängder 'dagga'... En sådan sejdel innehöll närmare 3dl starksprit. En och då är du förfestad och klar - och du behöver inte dricka mer den natten, två och du är förfestad, festad och klar att gå att lägga dig. Ofta kom ett par Flüggers 'on the side' med varje beställning. Min lever tackar mig för att den tiden är över. Det här är lite samma sak, men utan stora mängder sprit... ALlt bara flyter - jag tänker inte det minsta på kastandet. Med mekanisk precision går identiska kast, helt utan ansträngning, ett efter ett. Precis lika långa, exakt samma vinkel. Vartannat ut, vartannat in. Tillräckligt långt, men inte en millimeter längre. Precis så mycket energi som krävs men inte en Joule mer. Det är a & o när fiskar perioder i sträck. Allt måste ske så energikonserverande som möjligt. Samma sak när man klättrar i långa perioder. Samma sak när man yogar i långa perioder. Samma sak när man åker skidor i långa perioder.Det måste vara enkelt och okomplicerat. Allt måste fungera och inget får strula. Precis så känns det här spöt. Extremt förutsägbart. Extremt energikonserverande. Extremt precist. Ett makalöst arbetsredskap, handbyggt av mästare för en... nej... öringluffare... Precis som ett par handbyggda Stöckli Stormriders. Arbetsredskap som hanterar alla tänkbara förutsättningar. Tänker på 'Manfallet' i Norge' Glaciäris i en stram snedkorridor.Vassa klippor. En älv under. Vattnet är inte varmt... Ett s.k.t 'do not under any circumstances fall'-åk. En fransk guide jag hade att göra med sa en gång vid ett insteg: 'Please don't fall - eh - falling no good - if you fall, you dead - eh...  So, don't fall -eh, okeh? följt av traditionell serie galliska könsglosor och harklingsljud... Precis så är Manfallet. Faller man går man antingen i klipporna eller älven - eller båda. Jag tittade på det nerifrån - en norrman förklarade för mig hur det fungerade och sa - det där ska du nog låta bli... Jag flinade ett 'daggaflin' och sa - 'jag drog den tre gånger med blåisen på förmiddagen..'. Dagmejan som hade kommit nu gjorde det betydligt enklare... Sen tillade jag fortfarande flinande: 'Så att, eh - du får ha en bra dag - fjomppelle!'. Lappkast och sen ner mot liften. Sånna saker kan man bara göra om man fullt ut litar på redskapen. Annars går det bara inte. Men - för att komma till poängen med dagens upplevelse... Spinntårtorna som envisades med att gå i lä fick mig att börja tänka på ett uppslag till en ny text - om arketyperna man möter under kustfisket: 'Spinntårtor', 'smulor', 'flarn' och 'prinsessbakelser' - det finns en eller två arketyper som jag inte riktigt lyckats htta en passande brödanalogi för. Men det kommer. Men jag gillar titeln - möjligen skulle kapitlet heta 'Bland spinntårtor... etc.'. Uppslag för ett par andra artiklar börjar också dyka upp. Kanske skulle jag börja skriva den där jävla boken som legat i bakhuvudet och skavt i ett par år? Vi får se. Får jag tummen ur så startar jag en tråd i fiskesnack och skriver råmanus där. Det här formatet har funkat ganska bra för textsmidande, även om finsishen inte riktigt hinns med. Det är bra - då slösar man inte tanke på onödigheter, precis som när man fiskar med en Exocett SS... This one goes out to @Tundraman  
  • Ämnen

  • Bilder

×
×
  • Skapa ny...