Hoppa till innehåll

Vilken båt ska jag köpa för fiske i sthlm skärgård?


lyckan

Recommended Posts

Nu ska det skaffas båt och den ska dels användas som familje/utflyktsbåt och dels som flugfiskebåt efter gädda och havsöring.

Tänkte lägga båten antingen på gålö eller i tyresö området.

Har kollat lite på följande båtar:

Buster M och L

Linder Akrip

Silver

Någon som kan ge mig tips??

Länk till kommentera
Dela på andra webbplatser

När de gäller båtar upp till 5 meter så är nog Buster RS de bästa skrovet per krona räknat,, Googla lite på tester så får du se.

Ja hade själv en RS som ja var otroligt nöjd me , me en 50 hk så gjorde den ca 30 knop me 3 pers, alu båt e ultimat då de e underhållsfritt å kan användas utan att slita på skrovet för att ex köra upp på stränder, lägga till mot kobbar leka isbrytare på vår å höst.

Rekomenderar att du kollar på en båt som me motor väger ca 350-400 kg,(räknat på 4,6-5m) då får du även en väldigt stabil båt när du står upp å även om du skulle behöva färdas på öppet vatten vilket ofta sker i 08 skärgård.

Länk till kommentera
Dela på andra webbplatser

Nu ska det skaffas båt och den ska dels användas som familje/utflyktsbåt och dels som flugfiskebåt efter gädda och havsöring.

Tänkte lägga båten antingen på gålö eller i tyresö området.

Har kollat lite på följande båtar:

Buster M och L

Linder Akrip

Silver

Någon som kan ge mig tips??

Det handlar nog mest om hur stor slant man vill undvara för en båt...... :P

Länk till kommentera
Dela på andra webbplatser

Tror att den e lika lång +-10 cm som en M å ca 50 cm mindre än en L

Har varit ute me min gamla RS å vi var 4 vuxna (110 kg+ vardera) å ett barn å de var inga problem förutom att den kanske hade lite svårt att plana ut då alla satt på sina platser.

Redigerad med Thoimas
Länk till kommentera
Dela på andra webbplatser

Hej, märks att det inte är så mycket båtfolk här! Jag har åkt rätt mycket buster rs och big buster och håller inte med om att det är bra sjöbåtar, rs är bättre än big men det finns betydligt bättre alternativ.

För ett par år sedan hadde jag en micore 490 gt med honda 50 hk 4-taktare och med den så åkte jag åttor kring polarens buster rs med merc 60 hk 2-taktare så fort det blev lite stökigare sjö! Visst var bustern snabbare på plattvatten men om det gick lite vågor så var micoren bra mycket bättre.

/Niclas

Länk till kommentera
Dela på andra webbplatser

Var också inne på en Buster L för några år sedan. Bustern är tilltalande om man vill ha en lättskött båt.

Fick också upp ögonen för Micoren då denna typ av båtar hanterar grövre sjö bättre.

Det blev till sist en Bella 490R med Yamaha 60 4T som jag är ruggigt nöjd med.

/Ola

Länk till kommentera
Dela på andra webbplatser

Att jag i första hand tänker mig aluminiumbåt är att dom är lättskötta och oöma.

Om vi vill gå iland bland stenar eller klippor är aluminium att föredra.

Det är vad dom flesta säger till mig, men hur tålig är en plastbåt?

Länk till kommentera
Dela på andra webbplatser

Jag kan hjälpa till att förvirra lite...

Inte vill du dra upp en plåtbåt direkt på klipporna. Den blir precis som en plastbåt repig.

Plast går att spackla och måla. Plåt blir bucklig. Finns för och nackdelar med båda.

En båt med förhållandevis platt botten är mindre rank när man står och fiskar i den jämfört med en mer v-formad båt. Men en mer v-formad båt går bättre i sjön, speciellt vid lite sjö.

En annan aspekt är också hur nära relingen man kan stå när man fiskar. Ju närmare desto bättre tycker jag. Höga fri ord är ingen fördel vid fiske. Men bra vid transport.

En fyrtaktare är dyrare och mer stöldbegärlig men går mycket tystare. Det kan vara trevligt att kunna transportera sig tyst mellan fiskeplatserna. Då menar jag när man åker kort och inte går upp i planing.

Mittstyrpulpet är bra när man fiskar eftersom man kan stå på många ställen i båten.

Hoppas du hittar något bra. Det borde vara mycket bra läge att köpa båt just nu pga det ekonomiska läget.

Länk till kommentera
Dela på andra webbplatser

Jag har fiskat väldigt många timmar i en sådan här båt:

http://www.blocket.se/pitea/Motorbat_35134154.htm?ca=12&w=3

Alldeles utmärkt som fiskebåt. Tar sjön fint också men den är ju inte så stor och tung så den är inte jättebra vid grov sjö. Har låga fribord så man blir lite blöt ibland. Man står bra två personer och den är inte rank.

Fast det är ju sällan man flugfiskar i grov sjö.

Länk till kommentera
Dela på andra webbplatser

Måla behöver man inte, men man får ju givetvis vara beredd att skrapa bort havstulpaner och annat från botten när båten åker upp, men det är nog bättre än att måla med en färg som ändå inte fungerar nåt vidare, och inte heller är nåt vidare för miljön?!

Giftfärger går bort. ;/

Länk till kommentera
Dela på andra webbplatser

Nej. Men man behöver inte måla plastbåtar heller.

Bäst är om man kan tvätta skrovet några gånger per säsong, då behövs ej bottenfärg.

Det är stor skillnad på vart båten ligger vad gäller påväxtnad.

Det ska tydligen funka mycket bra om man blandar i cayennepeppar i bottenfärgen. Det skall testas till nästa år.

Jag tror inte att detvspelar någon som helst roll om man köper plast eller plåtbåt.

Länk till kommentera
Dela på andra webbplatser

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gäst
Svara på detta ämne ...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Läser
  • Användare som läser detta    0 medlemmar

    • Inga registrerade användare tittar på detta sida.






















  • Inlägg

    • Köpes för Max 3000 spänn 
    • Det var ett väldans liv kring norsk och kanadensisk 'säljakt' på åttiotalet - det såg inte så snyggt ut med råbarkade busar som rännde omkring på packisen och klubbade kutar (alltså sälungar). Så i den vevan började man ganska dramatiskt reglera handeln med sälar (och en massa andra arter) - och det blev inte särskilt korrekt att gå i sälskinn... Inuiter och andra ursprungsbefolkningar har dock fortfarande möjlighet att jaga såväl säl som val. Då Grönland är en del av Danmark kan man därför hitta sälskinnsplagg i Köpenhamn (eller ja, kunde i alla fall) då det inte exporteras utan bara skickas inom landet. En genuin tuiliq (kajakannorak) är nära nog alltid gjord i sälskinn - de görs i obehandlad säl och förvaras därför frusna för att inte ruttna för snabbt... Min är dock gjord i neopren. Hur det är med isbjörn vet jag inte riktigt - det finns fortfarande att köpa, men jag vet inte var den kommer ifrån. Och den är inte som den var på säg nittiotalet. Apa är väl hur förbjudet som helst - sättet man kan komma runt det är att få fatt på en gammal 'aprock' vilket är därifrån de eBay-bitar man kan få fatt i kommer. 1930 nångång var peak-konstiga-djur-i-kläder... Då var man en rock star om man gick i apa... https://www.blackcatvintage.com/store/p105/1930s_monkey_fur_swing_jacket_with_passementerie_collar%2C_size_S.html https://fidmmuseum.org/2011/06/monkey-fur-coat-c-1938.html -- Som passus - jag tycker att Hareline Ice Dub är mycket enklare att använda än riktig säldubb, och att det ger ett nästan lika bra resultat. Lystern i naturfärgat sålhår är dock väldigt speciell, precis som isbjörn. Det är halvgenomskinligt på något vis. SLF har dock ett par riktigt, riktigt bra syntetersättningar i rätt färger och (nästan) rätt lyster.    Isbjörn och apa är dock så jävla speciella att jag har svårt att se dem ersättas av syntet. Get är väl det man ersatt apa med.
    • Tack, jag har monterat denna från Autoterm, får se om jag blir nöjd med controlpanelen annars uppgraderar jag till en pu-28 panel tänker jag. Om du missat det så finns det lite bilder i början på tråden när jag monterade den.. https://varmarcenter.se/varme/luftburen-varme/autoterm-air-4d-12-24v/ https://varmarcenter.se/startsystem/autoterm-pu-28-startsystem/  
    • Oj! Jag har aldrig sett kläder i huvudtaget i sälskinn.
    • Procrastinating waiting for the new rod. None the less... - the hits just keep on coming. Stumbled up to the faculty for a meeting today. Always weird to back among people. On the way back I hit the waterhole for some fresh scones and a coffe - wolfed it down and went to one of the second hand shops, comme d'habitude & en passant... Wasn't really looking for anything - but something caught my eye. Something erile familiar... could it... be.. no way... it has gotta be fake... nope, it is the real deal...   Yep. It was the real deal. Vintage vest in seal (some form or another). I have been looking for a garment in seal for ages. And now it showed up. In honesty - it has been dead for quite some time, and I payed 250:- for it in a non profit charity second hand store so I think I'll be able to deal with the karma. But seriously - no I have a seal garment - quite possibly the ultimate trout stalking garment... Unless the smell drives them off... And being only a vest (in summer seal from the feel of it) it is not as heavy/clumsy as a greenland winter fur jacket you could still find in Denmark ten years ago. That said - I'm eagerly awaiting some monkey hair for my final sunray shadow dozen...   With JC, polar bear and monkey hair it looks like I'll be able to pull of a really, really politically incorrect salmon fly...
    • Superlim är flugbindarens bäste vän... På temat flugbindning och flugbindningsmaterial så blev jag förra veckan tillfrågad om jag hade bra säldubbing liggandes - hade isbjörnoch djungeltupp  men ingen säl fanns kvar i 'icke-politiskt korrekta'-materialboxen. Pep i dag in på en av de lokala secondhandbutikerna och fann detta:   ...en väst i sälskinn. Tänker dock faktiskt inte binda flugor på den...
    • Tackar! 😌   Ja styvare hår är absolut en fördel på den fronten. Ett bra ”fusk” jag kör är att ta lite superlim och smeta på. Stryka bakåt med en glasspinne eller liknande så får man ihop profilen och den håller formen bättre då när man fiskar.
    • De är väldigt fina de där nattsländorna! Hur mycket "flare" får du på hjorthåret där bak när de blir våta?   Jag har bundit linkande och Goddards som jag packat väldigt tight och skär sen med rakblad och de får fin form men bakdelen, dvs den inte så hårt packade delen spretar ofta ut mer än jag vill när jag fiskar med flugorna. Streaking caddis är väl extremexemplet antar jag; ser kanon ut vid städet men blir ofta bredare/yvigare än jag vill ha dem vid vattnet. Enda sättet jag har hittat för att undvika problemet är att hitta bitar med lite styvare hår och mindre luft i, dvs inte rent vinterhår eller rent av elk. Andra tips?
    • Så jäkla coolt! Vilken värmare kommer du köra med?
    • OK. Är lite  seg i ögonen efter allt jävla gryningsfiske så jag skyller på det;) Låter lite som samma hackelteknik man kör på 'dyret' - en sjukt underskattad hjorthårsfluga, imho. Jag förstår din reaktion - hjorthår är underbart att hålla på med och det stökar något till förbannelse. -- Men - då jag är trött på syntet tänkte jag faktiskt skaffa mig några fina bitar hjort för att binda en hjorthåsmärla - det ska väl vara fan om man inte kan få ihop ett unikt eget mönster...
  • Ämnen

  • Bilder

×
×
  • Skapa ny...