Hoppa till innehåll

Öl


Knugen

Recommended Posts

Tjena.

Finns här några öl-njutare här? 

Dvs de som dricker öl för att det är gott och inte de som vill bli fulla.

Inte orkat kolla om någon skapat en liknande tråd men här tänkte jag att vi ska diskutera öl.

Vilken är den godaste ölen enligt dig? Hur kall/varm ska den vara för att avnjutas bäst?

När ska den avnjutas? Efter en lyckad fisketur? Efter en olyckad fisketur? 

 

Kan säga att under tiden jag drack som mest var det elk brew 7,5% som gällde, mild smak för alkoholhalten, dock väldigt farlig då man lätt dricker för många. 

Nu för tiden dricker jag endast någon öl under fisketurerna om jag får tag i en chaufför och när jag bundit en hel del flugor under en dag.

Avnjuter helst en heiniken eller en falcon.

 

Länk till kommentera
Dela på andra webbplatser

Tjena.

Finns här några öl-njutare här? 

Dvs de som dricker öl för att det är gott och inte de som vill bli fulla.

Inte orkat kolla om någon skapat en liknande tråd men här tänkte jag att vi ska diskutera öl.

Vilken är den godaste ölen enligt dig? Hur kall/varm ska den vara för att avnjutas bäst?

När ska den avnjutas? Efter en lyckad fisketur? Efter en olyckad fisketur? 

 

Kan säga att under tiden jag drack som mest var det elk brew 7,5% som gällde, mild smak för alkoholhalten, dock väldigt farlig då man lätt dricker för många. 

Nu för tiden dricker jag endast någon öl under fisketurerna om jag får tag i en chaufför och när jag bundit en hel del flugor under en dag.

Avnjuter helst en heiniken eller en falcon.

 

 Öl Är ju nått underbart gott! Men är inte yrseln en biverkning man ändå vill ha ut av Ölen??

 

Själv dricker jag gärna Lapinkulta!

 

//erik

Länk till kommentera
Dela på andra webbplatser

Blir sakta mer och mer intresserad. Tyvärr har det gjort att jag idag har svårt att köpa billigare öl då de bara smakar kolsyra och socker. Vill ha välhumlad öl.

Favoriten i standardsortimemtet just nu är Modus Hoperandi. Den dricker jag utan tillbehör och ca 10 grader. Till mat blir det helst en Oppigårds Amarillo.

Länk till kommentera
Dela på andra webbplatser

Dricker en hel del öl och då inte backavis av smuggelöl. Gillar de flesta typer. Har dock svårt för veteöl.

Har dock köpt en veteöl som heter vette fan. Måste vara bra :D

 

Har även köpt en hel del lagringsöl som ligger och myser till sig. Kan fota sen och lägga upp.

Länk till kommentera
Dela på andra webbplatser

Fick in en gubbe på jobbet som drog ner mi i ölträsket kan man säga. Började lite lätt med att utforska systemets sortiment av Ale och IPA och insåg ganska snabbt att ljus lager i regel är ganska tråkigt och smaklöst om man jämför med mycket annat. Mycket IPA under en period som sagt men har på senare tid börjat tycka att det är väl blommigt och parfymerat. Detta har tagit mig in i den belgiska ölkulturen men även den lite mörkare engelska. En stor favorit är just nu St Peters cream stout. Som en guiness men bättre på allt och lite, lite sötare. Föredrar den ganska kall som motsats till vad proffsen säger..

Ett annat litet tips såhär under sommaren är ett öl som heter Saint Landelin Mythique. Är fransk men bryggs precis på gränsen mot Belgien ;) Skulle beskriva det som en blond ale som är frisk och fruktig i smaken. Serveras med fördel ordentligt kall i ett högt veteölglas. Snyggare skum får man leta efter. Det gäller för övrigt även för cream stouten där skummet nästan är lika tjockt som vispad grädde :)

Blev man törstig nu eller..

/jh

Redigerad med jonnehorn
  • Like 1
Länk till kommentera
Dela på andra webbplatser

Dricker en hel del öl och då inte backavis av smuggelöl. Gillar de flesta typer. Har dock svårt för veteöl.

Har dock köpt en veteöl som heter vette fan. Måste vara bra :D

 

Har även köpt en hel del lagringsöl som ligger och myser till sig. Kan fota sen och lägga upp.

 

Hmpf, Wisby Weiss är en av mina favoriter när det är riktigt varmt ute :)

Länk till kommentera
Dela på andra webbplatser

Ska man va riktigt fin och frän så ska man tycka om öl som smakar tantparfym (humle) IPA hit och IPA dit, det smakar som en kärring i parfymdisken på ullared luktar!

Nu ska vi inte vara så hårda mot humle över lag. Tycker att den stora boven i dramat är den amerikanska "mode-humlen" Amarillo som är väldigt parfymerad. De europeiska bryggerierna imorterar denna för att kunna hänga på tränden. Läste också nån stans att det i staterna har börjat svänga i öl-modet och att de går åt det belgiska hållet istället och därför importerar humle därifrån..

Länk till kommentera
Dela på andra webbplatser

Bra IPA är grymt trevligt. Den ska vara så besk att tungan krullar ihop sig. I regel föredrar jag dock mest engelsk ale. Bombardier har jag haft en kärleksaffär med i ett antal år och den går inte över. Belgisk öl a la Leffe tycker jag däremot är gräslig. Jag kan inte sätta fingret på vad som är fel med dem men vi går inte ihop. Fast en kompis bjöd på en dyr belgare i våras som faktiskt var bland det bästa jag druckit. Ska kolla upp vad den heter, såvida inte Kingen själv skriver det här.

Från telefon.

Länk till kommentera
Dela på andra webbplatser

Hannu borde komma in snart. han postar ju instagramöl typ tre gånger om dagen

Nja, nu har jag varit återhållsam på Instagram. 

Men visst finns det en hel del att skriva om öl och i synnerhet IPA, stout och porter.

Jag har några favoriter och oftast är det humlestarka grejer eller mörka amerikanska ales.

Brewdog släpper ofta bra grejer och den senaste, "Hello my name is Ingrid" är ju en fantastisk ale med smak av hjortron.

Deras "IPA is dead" är spännande då man får smaka på olika humlesorter utan att dom blandas ihop.

Mikkeller är även det en av mina favoriter men tyvärr har deras senaste "K:rlek" tagit slut.

För att inte tala om Great Divides olika Yetisorter som får en att himla med ögonen och tro man är i himlen. Fantastiska!

Nögne, Sigtuna, Sierra Nevada, Napa Smits "Hoppageddon", Modus Hoperandi, massor av belgiska krieks känns svalkande under varma sommardagar.

Det finns hur mycket som helst att skriva om RIKTIG bärs.

Vi ses väl på Untappd och skålar tillsammans?

Norrlands Guld och annat kan man dricka i bastun :)

 

Danne, här på Edge, är väl den som besitter största kunskaperna när det gäller riktig öl.

Länk till kommentera
Dela på andra webbplatser

Nu ska vi inte vara så hårda mot humle över lag. Tycker att den stora boven i dramat är den amerikanska "mode-humlen" Amarillo som är väldigt parfymerad. De europeiska bryggerierna imorterar denna för att kunna hänga på tränden. Läste också nån stans att det i staterna har börjat svänga i öl-modet och att de går åt det belgiska hållet istället och därför importerar humle därifrån..

 

 

Ska man vara sådär PK så lyckas man ju aldrig reta gallfeber på någon :P

Länk till kommentera
Dela på andra webbplatser

Ska man va riktigt fin och frän så ska man tycka om öl som smakar tantparfym (humle) IPA hit och IPA dit, det smakar som en kärring i parfymdisken på ullared luktar!

 

 

Hehe... Kan hålla med dig lite Henka. Smakar tvål!

Bra för er att ni tycker så, skräpöl är ju billig :D

Länk till kommentera
Dela på andra webbplatser

Bra för er att ni tycker så, skräpöl är ju billig :D

 

 

Nej, nu har du fattat fel igen. :ph34r:

 

Skräpöl kan vara billig. Det kan ipa också vara, men oftast är ipa både skräpöl och dyr. Men det är säkert kärringarna på ullared också egentligen :wub:

Länk till kommentera
Dela på andra webbplatser

Nej, nu har du fattat fel igen. :ph34r:

 

Skräpöl kan vara billig. Det kan ipa också vara, men oftast är ipa både skräpöl och dyr. Men det är säkert kärringarna på ullared också egentligen :wub:

Vad har du för schyssta sorter att rekommendera då? Kan ju vara kul att variera sig lite. Har mest blivit IPA-drickande senaste åren.
Länk till kommentera
Dela på andra webbplatser

 

Vad har du för schyssta sorter att rekommendera då? Kan ju vara kul att variera sig lite. Har mest blivit IPA-drickande senaste åren.

 

 

Fullers ESB har jag haft som liten favorit på sistone, den är trevlig rakt igenom :)

Oxford Gold är inte heller så tokig.

 

Det finns mycket gott om man höjer blicken från "50 cl burk ljus lager" ^_^

  • Like 1
Länk till kommentera
Dela på andra webbplatser

Den har jag druckit någon gång. Inte illa. Gillar den typen av öl till mat. En IPA är för kraftig till mat tycker jag. Samma med mörka belgiska, gör sig bäst solo.

Något jag liksom whisky inte lärt mig är porter och stout. Funkar inte.

Länk till kommentera
Dela på andra webbplatser

Den har jag druckit någon gång. Inte illa. Gillar den typen av öl till mat. En IPA är för kraftig till mat tycker jag. Samma med mörka belgiska, gör sig bäst solo.

Något jag liksom whisky inte lärt mig är porter och stout. Funkar inte.

 

Porter brukar jag göra av med nån flaska om året, en när man kokar en stek och en till kräftkoket, annars får de allt vara ifred  -_-

Länk till kommentera
Dela på andra webbplatser

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gäst
Svara på detta ämne ...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Läser
  • Användare som läser detta    0 medlemmar

    • Inga registrerade användare tittar på detta sida.























  • Inlägg

    • Köp ett par Maui Jim via Synsam. Välj linsen som heter HT, High Transmission. Synsam fixar slipningen.      
    • Det här med snabba spön - lagom är bäst, men mycket kan behövas... Det handlar ju även mycket om kontext/situation/fisketyp - ska du skära vind på kusten så ställer det sina egna krav på utrustningen. Ska man kasta och skydda en #20 KFK med 7x-tippet till har och röding så ställer det dramatiskt annorlunda krav på utrustningen. Jag har testat - och nej. En kustsexa är ett jättedåligt val om du kör pytteflugor på hårstråstafs... Är man inkörd i att man ska köra hypersnabba spön till alla typer av fiske - då är man nog snett på det
    • Säljer ett Helios 3D 609. Spöt är använt vid tre tillfällen och är i super skick. 5300kr ink frakt.
    • I nyskick ink kartong o spole, givetvis utan skador och med båda originalöglorna intakta, endast provfiskad 450 sek ink brevfrakt, prutat o klart.
    • Alla Campingkök fungerar säkert till något....även tungt gjutgods bara man får med sig allt..   nuförtiden finns de mycket som fungerar till vanlig skogsävenyr...  med lite kunskap o tanke så kan man få saker o ting fungera även i mer extrema miljöer men de blir inte optimalt... eventuellt medför obekväma överraskningar 😁   Vill man ha de bekvämt ute i naturen så flyttar man utrustning med helikopter eller så väljer man lättare utrustning me bättre kvalite...  All utrustning jag äger är absolut inte de bästa man hittar men allt har bra kvalite o tanke bakom hur o vilken omgivning de ska användas..   Andra har säkert annan uppfattning el tanke vad de gäller utrustning...  När man pratar utrustning o speciellt flugspö o linor med vänner o annat löst folk så märker man att ofta de skiljer väldigt mkt vad folk gillar att använda...  Snabba spön o för mig är ingen favorit...fiskar heller långsammare spön med längre klumpar än många andra....även om de blir trånga lägen..  i mitt tycke mer allround utrustning...för någon annan tycker just helt tvärtom i den frågan... så är de med mkt här i livet. Många tror att alla tycker som man själv gör...el måste tycka för att passa in.. 😅    
    • Jag önskar köpa ett Guideline Fario CRS - 6 delat i #4 eller #5.
    • Jag vet. Jag har den (eller ja, extreme distance klassad true 6). Kastade den med ett Ferralite 5/6 igår. Där var den lite mycket. Samma på GS688, fick inte riktigt det att gå bra där heller. Lite märkligt med tanke på att Ininity 6wt går som ett skott på GS688an
    • Dåså - snortidig morgon. Dubbelkollar prognosen. Perfekt. Allt är rätt - riktning, styrka och vattenstånd... så även den utlovade solen. Nu känns det som säsong på riktigt. Ont i hela kroppen, en knoge som är inflamerad, söndertrasade naglar och skärsår över hela händerna som är rejält uttorkade av salt, vind och sol. Sömbristen skriker i hela kroppen och ögon som inte vill funka i skumljuset. Packningen som går på fullständig rutin och går blixtsnabbt om förutsättningarna är lovande. Jag älskar det - jag känner att jag lever. Till skillnad från merparten av samtiden. Gott. Iväg. 8 grader på parkeringen. I vattnet före solen går över horisonten. Fiskar långsamt av min favoritstryka. Inget. Går upp och går tillbaks i. Reveln ligger riktigt låg och vinden presser upp varmt åvatten mot den. Vattnet är muggigt men ingen tång och framförallt ingent jävla ålagräs. Solen börjar redan värma i den ganska bistra vinden. Men vinkeln är helt jävla perfekt. Solen skiner och det skvalpar precis lagom. Blå himmel som är makalös med fågelsträcken... April skies. För första gången på ett år. Jag går på rak linje med side off vänster axel med vattnet 10 cm över knät, vartannat kast snett ut i 45 grader, vartannat snett in i samma vinkel. Underbart att kasta på det här viset. Golden biter bra i vinden - men jag märker att den är tjockare än en Sonar. Åandra sidan tackar mitt vänstra nålgrepp för den tjocka skjutlinan... När jag fiskat mig genom halva revet börjar spinntårtorna dyka upp - de fiskar i lä på andra sidan reveln... allihop... för att fisken ska kunna ta sig dit krävs att den håller sådan fart att den kan hoppa över en torrlagd grusrevel fylld av svanar... Lite som torpedbåten i Tjockhults skärgård på 50/60-tal... Det hade, trots allt, varit en jävla syn. En torpedbåt som klipper en kobbe i 40+ knop och börjar flyga, för att landa i vannet på annersia... Torpedbåten ersattes sedan av robotbåtarna - sen kom stridsbåt 90... Tricket med marin landstigning är att det är förbannat lätt att motivera soldater att lämna farkosten frivilligt om man befinner sig under beskjutning... Alla vill därifrån... Fattar inte Karlsborgsgrabbarna, än mindre befälen... Hur fan får man någon att frivilligt hoppa från ett flygplan?Hellre gaffel i pannan än... ond bråd död i en kombination av mark, gravitation och höjd... Blue skies. Black death. Gory glory, whattahelluva way to die... Jag skrattar för mig själv på utsidan och fortsätter fiska. Det händer nada. Jag går ur. Och i. Detta upprepas flera gånger. Går upp. Käkar. Går i. Inget händer. Går ur. Går i. Inget händer. Går ur. Hunden har tröttnat och plundrat strelen på allt ätbart. Vi har ett ganska bryskt kvartsamtal om lämpligheten i detta. Mitt blodsocker är ganska lågt och jag är hungrig som fan. Går i. Inget händer. Går ur. Går i. Inget händer. Går ur. Börjar garva åt dråpligheten i att säsongens bästa dag resulterar i två småpet och ett påslag som inte blir där... Men visst - de fiskarna var där de skulle vara, så det är väl alltid något. Lider av en oerhörd sömnbrist. Balanssinnet spökar en smula, men kastandet går som på autopilot. I mitt andra bummarliv, i alperna, pratade vi ofta om märkligheten i att kunna vara såpass packad att man inte kan gå, men om att man får hjälp med att få på sig skidorna (oftast riktigt feta plankor runt 190 med en midja på 95 eller mer) och blir utknuffad från Krazy K. ner mot byn så är det det enklaste sättet att få hem någon. Så fort bindningarna klickar i går allt på autopilot. Autonomt. I vilken jävla berusningsgrad som helst. Högoktaniga Long Islands som serverades i halvliters ölsejdel och kostade fem euro i kombination med ej försumbara mängder 'dagga'... En sådan sejdel innehöll närmare 3dl starksprit. En och då är du förfestad och klar - och du behöver inte dricka mer den natten, två och du är förfestad, festad och klar att gå att lägga dig. Ofta kom ett par Flüggers 'on the side' med varje beställning. Min lever tackar mig för att den tiden är över. Det här är lite samma sak, men utan stora mängder sprit... ALlt bara flyter - jag tänker inte det minsta på kastandet. Med mekanisk precision går identiska kast, helt utan ansträngning, ett efter ett. Precis lika långa, exakt samma vinkel. Vartannat ut, vartannat in. Tillräckligt långt, men inte en millimeter längre. Precis så mycket energi som krävs men inte en Joule mer. Det är a & o när fiskar perioder i sträck. Allt måste ske så energikonserverande som möjligt. Samma sak när man klättrar i långa perioder. Samma sak när man yogar i långa perioder. Samma sak när man åker skidor i långa perioder.Det måste vara enkelt och okomplicerat. Allt måste fungera och inget får strula. Precis så känns det här spöt. Extremt förutsägbart. Extremt energikonserverande. Extremt precist. Ett makalöst arbetsredskap, handbyggt av mästare för en... nej... öringluffare... Precis som ett par handbyggda Stöckli Stormriders. Arbetsredskap som hanterar alla tänkbara förutsättningar. Tänker på 'Manfallet' i Norge' Glaciäris i en stram snedkorridor.Vassa klippor. En älv under. Vattnet är inte varmt... Ett s.k.t 'do not under any circumstances fall'-åk. En fransk guide jag hade att göra med sa en gång vid ett insteg: 'Please don't fall - eh - falling no good - if you fall, you dead - eh...  So, don't fall -eh, okeh? följt av traditionell serie galliska könsglosor och harklingsljud... Precis så är Manfallet. Faller man går man antingen i klipporna eller älven - eller båda. Jag tittade på det nerifrån - en norrman förklarade för mig hur det fungerade och sa - det där ska du nog låta bli... Jag flinade ett 'daggaflin' och sa - 'jag drog den tre gånger med blåisen på förmiddagen..'. Dagmejan som hade kommit nu gjorde det betydligt enklare... Sen tillade jag fortfarande flinande: 'Så att, eh - du får ha en bra dag - fjomppelle!'. Lappkast och sen ner mot liften. Sånna saker kan man bara göra om man fullt ut litar på redskapen. Annars går det bara inte. Men - för att komma till poängen med dagens upplevelse... Spinntårtorna som envisades med att gå i lä fick mig att börja tänka på ett uppslag till en ny text - om arketyperna man möter under kustfisket: 'Spinntårtor', 'smulor', 'flarn' och 'prinsessbakelser' - det finns en eller två arketyper som jag inte riktigt lyckats htta en passande brödanalogi för. Men det kommer. Men jag gillar titeln - möjligen skulle kapitlet heta 'Bland spinntårtor... etc.'. Uppslag för ett par andra artiklar börjar också dyka upp. Kanske skulle jag börja skriva den där jävla boken som legat i bakhuvudet och skavt i ett par år? Vi får se. Får jag tummen ur så startar jag en tråd i fiskesnack och skriver råmanus där. Det här formatet har funkat ganska bra för textsmidande, även om finsishen inte riktigt hinns med. Det är bra - då slösar man inte tanke på onödigheter, precis som när man fiskar med en Exocett SS... This one goes out to @Tundraman  
    • Säljer ett Pär Palm ppCustom tvåhandspö Nordic Five 13,6 #9-10, (5-delad CTS DQ klinga). Spöet är använt med något mindre märke samt lite repor på hanholken men överlag i bra/mycket bra skick. Spöet är kraftfullt och passar med RIO Scandi 9 eller 10 beroende på vilken känsla man vill ha. Något för de stora laxarna där inte 15 fotaren får plats.   Pris: 2500 kr + frakt
    • Vikten på Trout är spridd över 22 meter. Det gör skillnad. Den är en riktig #6 som man kastar bra med en riktig sexa. 
  • Ämnen

  • Bilder

×
×
  • Skapa ny...