Jump to content
Sign in to follow this  
Kakki

Knutar/skarvar till Tafs och fluga

Recommended Posts

Hej allesammans!

Läget är så att jag har börjat flugfiskat och har vart nere vid sjön 2 gånger denna veckan.

Problemet är det att jag har redan använt en 9´ taperad tafs till att knuta fast flugan...

Jag har läst om att folk använder sig utan en sk "slittafs" som man fäster i ändan på tafsen.

 

Jag hade tänkt mig att köpa en taperad tafs 0,20 och sen en spole med tafsmaterial på 0,18 och skarva på en 30-40cm. Skulle detta funka?

Vilka knutar använder ni till att fästa flugan?

Vilken skarvknut använder ni till slittafsen?

 

Lyckades tillslut att ta min första regnbåge på en E-12:a  :D

 

Mvh Världens sämsta googlare.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Grattis till första fisken! Du tänker helt rätt med att den taperade tafsens ände bör vara i lite grövre dimension än spetsen.

Personligen tar jag gärna en spets på ca 1,5 m på den taperade. Antingen med tafsring eller kirurgknut. På lite grövre dimensioner (0,25-0,30) funkar även ögla i ögla som skarv. Gör då öglor med perfection loops.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Håller med tidigare skribent, kirurgknuten är en bra knut att skarva med. Mellan tafs och fluga brukar jag använda halv blodsknut (improved clinch knot, clinch knot).

Gällande längd på slittafsen så beror det på. I början kan det vara lite svårare att hantera långa tafsar så testa vad som funkar för dig. Generellt påverkar också flugans storlek/tyngd vilken tafs som funkar bäst. Stor/tung fluga brukar funka bäst med lite kortare och grövre tafs, små lätta flugor funkar fint även med längre och tunnare tafsar.

Skickat från min D5803 via Tapatalk

Share this post


Link to post
Share on other sites

Och bara för att du ska bli ännu mer förvirrad så föreslår jag en Dubbel Grinner ( även kallad Uni Knot ) till att skarva. Men kirurgknuten funkar också bra. Skippa det där förslaget med öglor av perfection knot på tafsen, det stör onödigt mycket och dessutom är perfection knot en "skärande" knut som kan ge dig tafsbrott om du har oflyt.

 

https://www.google.com/search?q=uni+knot&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ved=0CB0QsARqFQoTCPDO-aLvq8cCFamicgod6yQKHw&biw=1280&bih=895

 

Grinner är faktiskt suverän - jag använder den till i princip allt; Skarva tafs, knyta på flugor, fästa backing....  Allt man kan tänka sig. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Inte för att skapa ännu mer förvirring men jag vill slå ett slag för tippetrings.

 

Du knyter den på tafsen för att sedan kunna fästa en spets (Slitdel) i den. Det här innebär bl.a att du kan skarva sista delen med fluocarbon trots nylon tafs.

 

Du kan även snappt byta spets anpassad till vilken fluga eller fiske det handlar om. Ex en E12 har en tendens att trassla med 0,12 i spetsen men du kanske vill lägga ut en liiiiten fjädermygga och då kanske du plötsligt vill ha tunnare spets.

 

Det här var första säsongen jag testade köra med tippet ring men jag kände snabbt att den var hos mig för att stanna. Märker inte av den när jag kastar, påverkar inte presentationen och enkelt att byta spets efter fluga. Något iaf jag blir lite lat med och dragit mig från att göra när det är tätt mellan flugbyterna. Nu gör jag det ofta och det känns som att det gett bättre utdelning.

 

Anledningen jag kör fluocarbon i spetsen är att den blir osynlig i vattnet och sjunker innan flugan så man slipper avtrycket spetsen gör på ytan. På skygg fisk ex röding tror jag stenhårt på fc i spetsen. 

 

Hur som helst, för mig blev det hallelujamoment när tippetringen och jag fann varandra.   :wub:

 

Angående knutar så har jag börjat fästa alla flugor, tippetrings mm med imrpoved davy knott. ;)

Edited by Bobbilon
 • Like 3

Share this post


Link to post
Share on other sites

Skriver under på tippet rings OCH improved Davy knot! Funderar på om Davy to Davy vore något för att skarva lina :-)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Körde på nailknot och uni to uni idag och det funkade kanon för mig. Nailknoten fick jag sitta och trixxa med ett jävla tag....

Tyvärr blev det ingen båge för min del idag 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Instämmer om Davy knot till fluga. Avs nailknot.....Googla på nail knot tying tool. Finns flera varianter bla kombinerat med tafsklippare. Funkar! :-)

Skickat från min D6603 via Tapatalk

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
Sign in to follow this  

 • Recently Browsing   0 members

  No registered users viewing this page.

 • Inlägg

  • EXAKT! fr  mig.  Förstår du?
  • Har min kära Mamma kvar i livet...November fyller hon 85!!! Hon har inte haft det lätt i sin uppväxt..levt verkligen FATTIGT. ...i en stor familj. Så denna generation...så förstår jag VERKLIGEN!!!!..att man/en tog tillvara allt naturen kunde ge. MEN!! Varken min Pappa(Död) ..lr min Mamma...har skitat ned i Naturen..som dagens Finnar???? Varför???  
  • Tillagd: Airflo Miracle Braid 25lb 23m stum/nonstretch skjutlina Bra grepp, ökänt bra för det kallare höstfisket!
  • Själv tycker jag att antalet svenskar som verkar vara dumma i huvudet bara verkar öka de senaste åren. Förnuft är en ny bristvara.
  • Finns en förklarning som en Finsk författare sa en gång kommer inte ihåg vem det va.Kanske Erno Paasilinna. Skillnaden mellan Svenskar och Finnar är är att Finnar är så dumma i huvet och Svenskar så förnuftiga. Kan va en förklarning
  • Återkom gärna närdu testat bromsen!
  • Jag har, genom att ha haft många finska arbetskamrater och genom att läsa en hel del finsk historia, fått en uppfattning att Finland var ett land präglat av nöd och fattigdom mycket längre än t.ex. Sverige. De hårda krigsskadestånden Finland tvingades betala till Sovjetunionen efter andra världskriget förstärkte detta. Det innebar bland annat att man lärde sig att ta vara på allt som gick att äta. Allt. Jag har pratat med människor som överlevde som barn genom att äta råttor och grävlingar och allt man fick tag på. Växter som vi idag inte ens skulle ge till djuren. När man växte upp under sådana villkor blev man präglad av den moralen. Att sätta tillbaka fisk var för dessa arbetskamrater ett hån mot den egna svälten och andra som hade svultit - vissa till döds. Man skulle fylla frysen med allt som gick att äta för ingen vet vad som händer i morgon. Man skulle skava till sig vartenda öre som gick för fattigdomen kan återkomma närsomhelst. Att bryta ett sådant mönster kan ta tid. Efter några decennier gick det i alla fall att prata om det och vissa kunde hålla med om att det ställde till skada. Ändå satt moralen djupt och det är kanske senare generationer som kan bryta mönstret. Själv tycker jag också att det är ett svinigt beteende, nedskräpningen inte minst, men jag har också fått en större insikt i förhållanden som vi aldrig pratade om i vare sig skolan eller i det svenska samhället i övrigt. När vi i Sverige byggde 'vårt' välstånd efter kriget  gick resultatet av de finska ansträngningarna till de redan välbeställda i Finland och till krigsskadestånd.. Det blev inte mycket över till de som arbetade ihop dessa värden. Det finns säkert andra förklaringar också än de som jag berör här.
  • Vill ha er feedback gällande Sameo´s (Flugor.se) sjunklina Payload Sinking, 4 tum/sek klumplängd 12,8 m inkl tip,frontdel klump, bak taxering. Tacksam om någon vill svara, kanske via IM!! Att fråga om sjunklinor på denna sida verkar inte vara riktigt "rumsrent" då ingen har svarat på min önskan om feedback! Gör ett nytt försök att få in lite förslag: Jag fiskar i princip bara uppe i Hökensås en till två ggr/året och vill ibland ta till med sjukliga för fiske med streamers, wooly buggers, kanske även med boogie flugor. Är ute efter en lina där klumpen inte väger mer än max ca 15 gram. Utöver Sameo´s lina som jag skriver om ovan har jag även kollat på Cortland 444 Sink 3 klass 7. Klumpen är på 9,9 m där ca 9 m är viktad till ca 12 gram, vilket innebär att hela klumpen väger ca 13 gram. Vision Vibe 85 sink 3, klass 5/6 där väger klumpen på 8,5 m 12 gram, klass 6/7 väger motsvarande 15 gram. Ni som ev. fiskar med dessa, upplevs dessa inte som en vanlig "shooting head" variant med en tunn skjutlina bakom??
 • Ämnen

 • Images

×
×
 • Create New...