Jump to content

turtola

Edgemember
 • Content Count

  583
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  1

turtola last won the day on August 2 2018

turtola had the most liked content!

Community Reputation

46 Excellent

About turtola

 • Rank
  Advanced Member

Information

 • Bostadsort
  Pello

Kontakta medlemmen

 • E-mail
  taava73@yahoo.se
 • Telefon
  0706511846

Recent Profile Visitors

2,047 profile views
 1. "På den gamla goda tiden" när jag fotade dia bilder projicera vi den bara mot väggen och drog ut projektorn så den motsvarade naturlig storlek och ritade av. Mjuk trä typ asp gick bra att snida även att forma i gips med raspar gick hyfsat bra men bara halva sidan. Borde väl vara lättare i dag med digitala bilder och en kanon. Sen finns det ju företag som formar olika typer av skumplast som man sen målar över, om det inte ska hanteras ovarsamt borde det hålla. tror det funnits ett i Pajala som designat kontors inredning/figurer??
 2. Trodde jag skrev i Laxfiske Lainio-tråden ursäkt!
 3. Det är väl Kiruna kortet alltihopa utom privat i Liedakka och kvoterat i Råsto oh Taava?? Fast det finns lax där också.
 4. Håller i stor med de föregående. Men om jag kör typ sjunk 4 eller mer och vill ner med flugan kör jag, ofta en rak ofta med bara drygt 1 meter 0,40 (12,5 kg) det brukar hålla (bättre med färre knutar som är en riskfaktor). Förr fanns ju olika skolor som för tafsen föreskrev 1/3 butt, 1/3 tapering och 1/3 spets. Sen andra som hade 1/2 butt, 1/4 tapering och 1/4 spets. Men jag är övertygad om att fisken inte märker skillnaden inte heller om man stegar 0,10 mm eller 0,05 mm mellan varje del. Testa vet jag! kostnaden blir inte så stor. Sen får du möjlighet att träna på knutar. Test dra olika knutar det är lärorikt. men om du provdrar krokar använd handske. Linan skär in lätt och med en avdragen krokböj kan skaftet gå in i handen (fast den är lätt att dra ut!)
 5. Det är väl "smolt" och "stirr" fläckar av liknande typ som på laxyngel, växer bort när de blir äldre.
 6. Vet att några stjärnfiskare körde med Biltemas 0,60 för några år sedan. Blöta och sträcka före fisket startade sen funka det lika bra som dom dyra monolinorna
 7. den "arktiska" harren på andra sidan Atlanten i Canada och Alaska har tydliga prickar framtill på sidorna närmast gälarna och bröstfenan. Syns tydligt på bilder. Vet att Gunnar Westrin har skrivit om det i någon fisketidning för kanske 10 år sedan. Har själv stött på någon enstaka uppe i Råsto området.
 8. Gammalt tillbaka när det fanns spön med spigotholk så kapade man alltid hondelen = toppdelen när holken glappade. Tänker att i bästa fall är hondelen konisk hela vägen alltså om man kapar den lite bör den passa bättre. "Kapa" kan man göra genom att ställa spöt på ett fint sandpapper och snurra delen mellan fingrarna, diamantfil funkar också. Viktigt att inte dra utåt då fiber kan spjälka, putsa alltid mot centrum. Har ni kollat noga med förstoringsglas att det inte finns någon spricka i toppdelen? Kan uppstå om man kastar med delarna dåligt ihopsatta.
 9. Det finns ju flera knutsidor på nätet både med tecknade bilder och filmade. DU ska väl igenom ögat och runt skaftet. Då behöver du en "löpande" knut (snara) några alternativ kan vara spolaxelknuten (ABUs), enkel grinner, Duncanloop och dubbel Turtleknot.
 10. Har flera linor som är 10-15 år gamla; rengör med LITE såpa löst i ljummet vatten, (varmt vatten räcker om dom inte är skitiga) sköljer noga, torkar torrt, smörjer in med Mucilin den röda burken utan silicon. Det får dra en stund, torkar sen torrt och polerar linan lätt med trasa. Förr i tiden fanns "Permaplast" med mjukgörare som återgav linorna lite mjukhet, det var fantastiskt bra men förbjöds då det innehöll ftalater.
 11. Håller med Staffan helt, utifrån flugor så väljer man lina och klass sen väljer man spö. Föredrar du enhands så kan det kanske vara en fördel med lite långsammare spö och att man väntar ut kasten ordentligt om man kör med stora flugor som tuber. Upplever personligen som om dom färdas långsammare i luften (större luftmotstånd?) Då får man vänta ut att kastet sträcker bakåt.Tror gäddfiskarna kan ha input på det. Klass 8 behöver inte alls kännas pinnigt eller påkigt.
 12. På Kola fiskade dom ju storöring med gula hörselproppar av foam, finns ju i en massa olika färger, blå, grön, gul,orange och melerade bara att trä på kroken och runda till!
 13. jag har en gammal skjorta från TAIGA company, beige i tätvävd poplin (bomull) myggsäker. Dom fanns tidigare i Varberg och tillverkar arbets (skydds)kläder. Dilemmat med skjortor är ju gliporna mellan knappar särskilt i ärmlinningen. Har varit med om att strömknott (30 st) kryper in där och har fest. Ett bra alternativ kan vara en tunn anorak, Tenson har gjort en som var bra. Fortsätt kolla runt!
 14. nostalgisk tillbakablick; jag fiskade HÖ på Gotland och i Bråviken 2007-2011 och använde Guidlines TriCaSt i WF 6+7 F/Clear Int som jag var helnöjd med. Spetsen och främre klumpen var klar -resten gul, skjutlinan (flytande) var vit vilket underlättade. Kastade och sköt bra, lätt att hantera och så var priset bra. Tyvärr görs den väl inte längre?
 15. Hej L-O! Det verkar som Sveaskog satt ned foten och kör ett eget race säljer egna kort för laxfisket läs; https://www.fiskejournalen.se/hoppet-har-tants-kring-konflikten-i-byske/?fbclid=IwAR0Lw1nhGi5-cFIGAgvIS_WCdnJdVennnPgqaTpEL6t7uAK0C9Ar4Q9PG4c
×
×
 • Create New...