Jump to content

turtola

Edgemember
 • Content Count

  566
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  1

turtola last won the day on August 2 2018

turtola had the most liked content!

Community Reputation

39 Excellent

About turtola

 • Rank
  Advanced Member

Information

 • Bostadsort
  Pello

Kontakta medlemmen

 • E-mail
  taava73@yahoo.se
 • Telefon
  0706511846

Recent Profile Visitors

2,016 profile views
 1. Nä, du har inte förvärrat situationen med sötvatten. Det är väl det man ska göra. Jonerna (kloriderna) i saltvatten förvärrar rost angreppen (jämför med vägsaltet). Även flugorna och rullen borde få en avsköljning. Men vad som är viktigt är ju att inte stoppa tillbaka spöt, rullen tillbaka i fodralen eller flugorna (åtminstone ta ut dom ur asken om det är krokhållare av skumplast) utan låta dom torka ordentligt, ju snabbare desto bättre.
 2. turtola

  Djungeltupp

  http://www.jordbruksverket.se/amnesomraden/handelmarknad/hotadeartercites.4.7caa00cc126738ac4e880002389.html Jordbruksverket har viss info, men eftersom det inte är en svensk art så måste man söka på nätet. Det finns ju EU-förordningar och internationell lagstiftning. Men det finns ett förbud mot handel utan CITES intyg . Om du vet vad djungeltupp heter på engelska eller latin kan du söka här; https://speciesplus.net/
 3. STF har ett boende i Skellefteå, Västerbotten; Brännavägen 25, 93144 Skellefteå. tel (+46)0910-72 57 00 ring och kolla om det går med hund. stiftsgarden.skelleftea@svenskakyrkan.se svenskaturistforeningen.se/skelleftea
 4. Jag kör med "knytbit" och tafsspets skarvad med blodknut. Låter den tjockare delen av knytbiten (0,30) sticka ut ca 15 cm från blodknuten och fäster upphängaren där, står ju rakt ut från tafsen. Har en annan special variant om jag vill fästa en upphängare i den raka tafsen senare. Gör ett dubbelthalvslag, som jag inte drar åt, i den "öppna dubbel öglan" fäster jag tafsen 0,05 mm tjockare med en enkel betesknut (clinchknot) som då också står nästan rakt ut. När betseknuten är åtdragen , drar jag ihop (låser) det dubbla halvslaget. Har aldrig varit med om att linan går av i halvslaget.
 5. NSD skriver i dag om en ny laxfilm som filmats i Råneälven av Petri Storlöpar https://www.nsd.se/nyheter/lokalprofil-med-fiskedokumentar-om-alven-nm5034464.aspx Filmen är utlagd på Youtube bara att kolla in och drömma om sommaren......... https://www.youtube.com/watch?v=eXHuH3wbbxY&feature=youtu.be
 6. Hej!

  Är intresserad av GL PT #9/10, S3/S4, 10,8 mtr, 36 gr (200:-) är det den som är "lila/vinröd"

  Har en sen tidigare men den har börjat lätta i vikt med ökad ålder. Borde kunna passa till en 14 fots LOOP i klass 9/10

  DanTjärner, Pello

 7. För att belysa med något exempel; på sjön "Lutaure" tror jag den heter ovanför Adolfström i Norrbottensfjällen så går gränsen för nationalparken tvärs över hela sjön, man fick pimpla på hela sjön men inte använda skoter eller motorisborr på delen som ligger i nationalparken. Motsvarande gällde i jokken som utgör södergräns till Sarek nationalpark (på väg upp mot Kvikkjokk). Man fick fiska i jokken men bara från södra stranden. Det finns också vissa restriktion med fågelskyddsområden som påverkar fiskemöjligheterna i fjällen man fick inte beträda ena stranden av "Sårkejokk" ovanför Ritsem tror det var skyddsområde för fjällgås. Tror det finns något motsvarande för några naturreservat på Gotland där man trots allt får gå längs stranden och fiska efter havsöring? (Har sett kartor ovanför Ljugarn och Sjaustre). Fågelskyddsområdena kan ju helt förbjuda landstigning på öar och även ha ankringsförbudszoner. Annars är ju fiskerätten normalt kopplat till markägandet/Fastighetsägaren som till viss del kan sätt en rad egna regler om vad som gäller för fisket. Fridlysta arter, fredningsområden, fisketider och minimimått mm. bestäms ju i statliga föreskrifter. Det är ju på gång en ny fiskekarta från länsstyrelserna som lär bringa klarhet i mycket om regler för resp. vatten.
 8. turtola

  Knarr rulle ala Hardy

  Rimfly (Intrepid) undrar om det inte är BFR som gör dom? har en "klickbroms" av liknande typ som HArdy rullarna. Åven system 1 (one) har en liknande klick broms , båda rullarna brukar gå att hitta på nätet till löjligt låga priser.
 9. När jag byggde spön på 80-talet i Umeå använde vi Zaponlack från Alcro till Color preserver, lackade med "scoonerlack" från International, till kolfiber och splitcaneklingor, tror att det fortfarande går att få tag på hos en välsorterad färghandel eller konstnärs affär kolla hos "paintpro".
 10. Det finns "recept" på olika typer av tafsar oftast i gamla fiskeböcker, med information om hur lång respektive bit är och tjocklek (ofta minskade man 0,5 mm för varje del) Har recept om du vill pröva droppa ett PM bara, ofta var det 1/3 butt-1/3 kraftöverföring (=taperad ner) + 1/3 tafsspets. Men som många skrivit; knutarna syns bra på ytan och hakar i varann. En enklare variant är att köpa en färdig taperad heldragen nylontafs med tex 0,30 mm spets skarva på en "knytbit" 0,25mm ca 30-40 cm, på den fäster du tafsen 60-75 cm 0,20. Sen byter du bara tafsspetsen när den blir kort eller krullig. Knytbiten byts när den blir för kort att skarva på. Vid behov kan du banta dimensionerna. Det är en tafs med endast två knutar. Det är ett enkelt alternativ till tafsring.
 11. Det är klart att vi ska reklamera alla bristfälliga produkter (läckande vadare är ett annat problembarn). Tillverkarna måste få feedback så dom får reda på att grejerna är defekta. Rimligtvis borde en så stor lintillverkare som RIO kalla tillbaka en defekt produkt (jfr bilindustrin). Hade inte RIO tidigare problem med laxklumpar (shooting heads), där kärnan gick av med låg belastning. Jag har flera linor som är väldigt gamla men håller än, Masterline, Cortland, Hardy och Worchester?
 12. Det är ju bara att testa limma dit ett antal extra korkringar. År buttdelen ren är det ju bara att trä på , finns ringar måste man klyva korkringarna och limma i hop halvorna samt ringarna i varandra. Kan vara lättare med en långsamhärdande epoxi som araldit, då har man god tid p sig att dra i hop bitarna.Kan kanske gå med polyurethan lim också. Sen är det "bara" att fila ner formen och putsa slätt. Om jag minns rätt så fanns det ett experimentspö, tvåhands som hade en lös kork överdel som gick att skjuta längs klingan för att kunna maximera kraftinsatsen
 13. HAr du en bild på hur de ser ut idag och vad du vill uppnå? Har gjort "fighting buttar" på flera enhands spön. Öppnat handtaget i botten använt gamla klingbitar eller bitar från kolfiber spröt som drakbyggarna använder, var 1,5 lång och 6-8 mm i diam fanns i välsorterad hobbybutik. Förlänga handtaget uppåt har jag bara gjort på haspel-och spinnspön. Danielsson spöna hade väl handtaget som en "lös hylsa" runt klingan?
 14. 1800-1900 grader? Om jag minns rätt så hade vi flytande järn vid 1600 gr på SSAB? Stållegeringarna hade ju högre smältpunkt. Järnet "normaliserades" vid 900 gr för att minska härdningen så lyftöglor mm. inte skulle spricka. Borde inte magnetiseringen minska då också?
×
×
 • Create New...