Jump to content

turtola

Edgemember
 • Posts

  633
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  4

turtola last won the day on October 19

turtola had the most liked content!

About turtola

Information

 • Kön
  Man
 • Bostadsort
  Pello

Kontakta medlemmen

 • E-mail
  dtjarner@gmail.com
 • Telefon
  +46706511846

Recent Profile Visitors

2,778 profile views

turtola's Achievements

Advanced Member

Advanced Member (3/5)

61

Reputation

 1. Merci beaucoup!
 2. Det går bra att binda på metkrokar, bara man hittar en med tillräckligt styvt skaft, det brukar vara så mjukt att man böjer skaftet med bindtråden vilket gör det svårare att binda. Har bundit på en fransk bronzerad metkrok som jag tror hette "Hamaecon". Rak ögla tycker jag är en fördel.
 3. Har fiskat stora E-12 30-40 mm med bra resultat på Sandåslandet, stor fluga=stor fisk. Bundet med muddlerkropp av rådjur, ibland ett kort palmer hackle, vinge från gräsandhona, inte nacke utan från sidan av gumpen (större fjädrar), tror att kroken var stl 6 fransk, bronzerad metkrok med rak ögla (Hamaceon?) lätt och vass.
 4. Flugspöt kan jämföras med en pendel mekaniskt, enligt fysikens lagar blir ett kast med kort spö snabbare. Alltså ju längre spö, destomera tid får man på sig att utföra kastet. Jag är självlärd 2-handskastare har kastat i några år dock mer än 40 med enhands spö. Har 14-15-16 fotsspön för att jag fiskar i stora vatten, Torneälven, trivs bäst med ett gammalt 14 fots LOOP som kastar utan att behöva mycket kraft. Dom får man till mycket överkomliga priser på begagnat marknaden du kan även fynda rullor och linor till långt under nypriser.
 5. Jag måste kolla mina gamla entomologi/limnologi böcker men det är ju så att dom utvecklas i flera stadier; nymf i vatten (1-3 år), kläcker som subimago- "dun", omvandlas till imago- "spinner" och som död efter parning "spent spinner". Livslängden som imago skiljer mellan arter, några har ju även en vår och höst generation (ofta mindre).
 6. Har ett 3-delat från 2006, tror nypriset var 2700kr. Kastar lika bra som LOOPs samtida modeller Greenline/Blueline, på gräsmattan läggar man ut en hel 30yds WF-lina. Funkade utmärkt till HÖ-fiske på Gotland och i Bråviken sannolikt även till lättare gäddfiske eller grilse. Lirade bra med Guidelines Tricast WF7 Clear Int. Har även deras tvådelade i klass 5 och 6 som funkar bra. Jag bedömer dom som klart prisvärda, mycket spö för pengarna.
 7. Enligt min erfarenhet är en av de vanligaste orsakerna till tailingloop för stor kraftinsats tidigt i framkastet, det medför att spötoppen sjunker under den "räta linjen" som spötoppen bör följa. Jag kastar ofta med kort tafs 0,5-1 m och har inga problem med tailingloops. Ju längre lina man har ute måste man även öka kastvinkeln, tyngden blir högre och spöt böjer sig mer. Det kräver ju längre pauser i fram/bak kast så linan hinner rulla ut annars kommer ju loopen och pisksnärten. Man kan också testa att sänka handen (spöt) lite när man gör den sista rotationen framåt i kastet.
 8. Fredag den 2 juli hade det gått upp 57161 laxar i Torneälen ökar ca 2500-3000 per dag just nu , idag är vattentempen 20 grader men troligen på väg neråt.
 9. Nu är det 10 år sen jag fiskade med ring, började med kängor och korta breda fenor. Bytte till simfenor, betydligt bättre effektivitet, mindre kraftåtgång, mycket snabbare + viktbesparing så du flyter högre. Men prova storleken då neoprensockan tar stor plats. Man kan även sätta säkerhetslina på simfenorna. Nackdel; du måste ha andra skor till vandringen.
 10. Jag kör med peang (medicinskvalitet) för lättare flugfiske. Grövre fisk kör jag med en äldre GERBER "silvergrå" i färgen. Den är stainless med en rad olika verktyg, kniv-sax-burköppnare mm. finns en mindre och en större model (har även bitshållare). Fördelen är att den är enhandsmanövrerad en slags "stilettfunktion" för att öppna den vilket är klart bra. Har äen en Letherman men den måste man vika ut vilket är svårare.
 11. turtola

  Fylla upp spolen.

  Kork är ju använt förr men kräver anpassning, alt vitt "hushållssnöre" av polypropylen + lite maskeringstejp ovanpå.
 12. Om du flyttat ner från Kiruna lär du bli besviken? Vad gäller öring så är den fredad i hela gränsälven, då måste du söka dig till inplanterade vatten. Tex "Kärsiäinen" (omskriven av Guunnar Westrin) el. Rovakkajärvi längs vägen mot Siekasjärvi. På 70-talet hade gamla Domänverket flera sjöar längs den vägen som planterades bl.a "Jomotusjärvi" som även hade fin röding men den nätades och sprängdes bort. Torneälven hade mycket fin harr runt Svanstein fram till 80-talet men sen hände något, kanske skogsdikningen?? Men den större harren försvann. Men nu har man restaurerat flera små skogsbäckar; testa soukolojoki (ylinenjoki) som Gunnar W skrivit mycket om , även Pentäsjoki har renoverats hade fin harr förr, nu mest gädda och abborre. Du kan även testa strömmarna norr om Korva. tror att selen mellan Kuivakangas och Hedenäset kan hålla fin sik, men det är ett svårt fiske och brukar ta tid att hitta rätt. Själv har jag fiskat stor id 2,6 kg hittills på klass 6 fluga i Pello.
 13. Finns flera filmer på youtube också:
 14. Du har glömt bort några....... Muonioälven, den fortsatta gränsälven norr om Pajala(Kengis) det borde vara mindre med flugfiskare än i Lainio men den påminner en hel del om den, en hel del rullstens stränder och bankar att vada längs. Kontakta Aareavaara FVO (kolla efter Coach här på forumet) han har lagt ut filmer från Kaalamaakoski på Youtube. sen kan du kontakta Lars Malmström på Camp Rajamaa i Muonionalusta (tror det var en tidningsartikel om det i FiN eller AOF nyligt) Hälften av Torneälvens 60-100.000 laxar går ju upp där. Tyärr bara fiske på svenska sidan. Kalixälven ovanför Jokkfall: Saarikoski, kontakta butiken i Saittarova som säljer kort, har boende och guider. Fint att fiska nedanför Saarikoski. Råneälven som väl ligger mellan Lögde och Byske i storlek?, har en betydligt mindre uppgång men är en laxälv i vardande. Lagom stor flugfiskeälv relativt lättillgänglig med vägar nära. Kolla videos på youtube Bert-Erik vestermark har lagt upp flera. Jag hade tänkt göra den till min nya hemmaälv efter pensionen, men tyvärr ändrade FVOt reglerna och tog bort årskortet några dagar innan fisket startade så man blev tvungen att köpa dagskort och plomber (för att reglera uttaget) så jag behöll mitt fiske i Torneälven. Vindelälven: området kring Gargnäs-Råstrand, kolla in LAxfiskefilmen del 5 i serien om Vindelälven på Youtube!!!. Relativt lättillgängligt mycket bra fiske i synnerhet i slutet av säsongen då laxuppgången är sen pga Stornorrforsvattenkraftverk, jag har alltid fått lax där. Tyvärr sämre med fina vadfisken med de finns.
 15. Jag tror att om du kapar toppen blir spöt snabbare och styvare dvs du går upp i klass. Jag har ett äldre LOOP HM kolfiber som var 9,6 fot klass 6 som gick av i toppen ca 6-7 cm och det blev en klass 7 i stället. Ett kortare spö blir snabbare (fysikens pendellag). testa ett äldre spö, vad händer med kastningen om du flyttar handen ovanför handtaget och kastar med olika linor?? Ändras spöts aktion? jag tror att klassningen inte skiljer så mycket??
×
×
 • Create New...