Jump to content
Edgeforum

turtola

Edgemember
 • Content Count

  609
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  2

turtola last won the day on June 28

turtola had the most liked content!

Community Reputation

51 Excellent

About turtola

 • Rank
  Advanced Member

Information

 • Kön
  Man
 • Bostadsort
  Pello

Kontakta medlemmen

 • E-mail
  dtjarner@gmail.com
 • Telefon
  +46706511846

Recent Profile Visitors

2,438 profile views
 1. Kör med hel nylontafs, knytbit och spets skarvad med blodknut. Låter bara tampen på knytbiten bli lite längre så är tafsen klar, den är ju grövre än spetsen och håller ut rätt bra.
 2. Man kan ju även limma fast butten i en flätad fluglinekärna med superlim. Det visade man i amerikanska "Flyfisherman" redan 1980. Testades på storharrar i Råsto oh funkade bra.
 3. Det är väl i princip en skotstek? fast gjord på en ögla istället för med lösa tampar. Håller bra men inte lika smidig genom öglorna som en nålknut om den inte limmas.
 4. Visst var det Jan Johansson som skrev boken LAKS på norska (men lättläst) utgiven på Lantbruksforlaget, 1997??
 5. Om du vill ha en längre "andasjacka" kan du ju även kolla i standard sortimentet för skaljackor. Jag har flera bra skaljackor North Bend (GTX) med napoleonficka på båda sidor-inga nertill som blir blöta. Sen en Vaude med dubbla napoleonfickor på bröstet, en framåt en bakifrån, praktiskt, den har små fickor nedtill som blir blöta om man vadar djupt. Även Haglöfs har haft en klättrar jacka hyfsat kort i GTX med napoleonfickor. Fyndat alla på secondhand.
 6. Det finns väl studier på det mesta. För att generalisera; harr/öring/röding tar 80-90% av sin föda under ytan dvs . nymfer-larver-puppor. Torrisar är bara en bråkdel av födointaget. många insekter har en utvecklingstid på 1-3 år under ytan, kläckning går fort några dagar svärmning lite längre tid. Samma art kan ha en tidig sommar generation kläckning (större) och en höst generation kläckning (mindre). Nymfer/larver finns i vattnet hela året, torrisarna bara korta perioder. Sammantaget borde fiske under ytan öka chansen till hugg. Fast det är ju inte lika roligt!
 7. Jag är högerhänt och har jättesvårt för "felsläng", kör mest dubbelspey (vid "river left to right") men har senaste två åren testat snakeroll/spiralspey som jag gillar starkt, finns massor av instruktioner på nätet, två som funkat bra för mig är; Jon Hazlett och Andrew Moy
 8. Kända Matkakoski har ju stängt sitt fiske pga Corona, endast byborna får fiska. Men du har Kukkolaforsen, är det ca 2 mil norr om Haparanda längs väg 99 som följer Torneälven. Fast det finns strömmar/forsar närmare stan i Övre Vojakkala vid Revonniemi. Jag tror att det inte är så många som fiskar där, ett plus. Ovanför Kukkola finns Vuentokoski men jag vet inte vem som säljer kort. Kolla med turistinfo i Haparanda. Kolla även Eniros kartor med flygfoto. Vill du ännu högre upp måste du minst 1-2 mil norr om Övertorneå en bit ovanför Korva.
 9. Luftens syre bidrar till oxideringen som skapar temperatur höjningen. Man kan förvara trasan mellan inoljningarna i en glasburk med plåtlock. När man är färdig kan man även elda upp trasan.
 10. Beretta har då vett att ta betalt, 159 kr för 90 ml. På biltema får man 1 l kokt linolja för 80 kr och 1 l balsamterpentin för 100kr. Dom som jobbar med vapenkolvar kan sånt här kolla på "jaktsidan" eller "robsoft" så får du mer input. Även konstnärer använder linolja och balsamterpentin. Konstnärs shoppar, "Gilla", Slöjddetaljer kan också ha varorna till bra priser. Linolja finns i flera varianter; rå som inte härdar och torkar, utan drar in i trät och impregnerar. Kokt linolja torkat (skinnar) om det lämnas kvar ( innehåller sikativer =torkämnen), måste torkas bort efter 15 min. Kokt linolj
 11. NSD skrev igår: ÖVERKALIX Laxfisket i Kalixälven kring Jockfall stoppas till följd av coronaviruset – vilket riskerar att drabba sportfiskenäringen hårt. ”Man måste ta ansvar och undvika att sprida smittan”, säger Robert Eriksson, ordförande för Jocks byamän som äger fiskerätten till vattnet.!!!!!
 12. NSD i måndags: På måndagseftermiddagen gick Girjas sameby ut med att det går att lösa fiskekort inom samebyn. "Nu är det äntligen igång", säger Matti Blind-Berg, ordförande i Girjas sameby. Det är dock inte alla som kommer kunna lösa fiskekort med samebyn. Det är nämligen enbart personer boende i Norrbottens län som har möjlighet att få fisketillstånd i samebyns fiskevatten. – Vi har från första början i processen gått ut med att lokalbefolkningen ska komma ut i naturen och att vi inte vill stänga någon ute. Däremot vill vi att det ska vara ett
 13. Tips leta efter äldre flugbindningsböcker som Flugbindarens stora handbok av Mike Dawes, Den fulländade flugbindaren av Bill Sjöström/Rolf Smedman på antikvariat eller typ Tradera. Min egen favorit är Flugbindning av Preben Torp Jacobsen! Här finns lite mönster och bindbeskrivningar. Namnet på flugan avslöjar ofta vingmaterialet; Teal&Green + hela serien med vingar av Kricka (svart-vit randig). Mallard (gräsand) serien med både bronze färgade och grå/vita fjädrar. Här används även den blå glänsande vingspegeln. brunspräckliga här används mest fasan, ripa, rapphöna som ofta ersätts med vanl
 14. Var det inte i fiskefilmen "Laxsommar i Byske"? som fiskeguiden Anders Cederberg? band den moderna varianten av "Den Vanlige" genom att binda rävhår vingbitarna framåt och sedan vika dem bakåt för att säkra. Genom att dra olika hårt i vingen kunde man styra lutningen på vingen samtidigt som den satt fast hårdare.
 15. Har hittat dessa kardborreband, kardborre på ena sidan -ludd på motsatta, konstruerad och fungerar som ett buntband men kan öppnas/st ängas. Vet inte vem som säljer kanske IKEA men det kommer från en kontorsmöbel för att hänga upp elkablar.
×
×
 • Create New...