Jump to content

turtola

Edgemember
 • Posts

  644
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  5

turtola last won the day on November 1 2021

turtola had the most liked content!

About turtola

Information

 • Kön
  Man
 • Bostadsort
  Pello

Kontakta medlemmen

 • E-mail
  dtjarner@gmail.com
 • Telefon
  +46706511846

Recent Profile Visitors

3,019 profile views

turtola's Achievements

Advanced Member

Advanced Member (3/5)

67

Reputation

 1. Finnarna har konstaterat att flockar med 10-30 havsörnar ar förstört flera skarvkolonier; https://www.land.se/djur-natur/havsornar-jagar-skarv-i-grupp/ https://svenska.yle.fi/a/7-10019263 får väl försöka locka dom till Sverige.............
 2. kolla med fiskdisken i affären, dom får ju det mesta isat i frigolitlådor. Har fått flera laxlådor gratis, bara att diska upp ordentligt och vädra.
 3. Är bara självlärd, började med Göran Andersson an är en bra kastare men inte lika bra pedagog. Bröderna Syrstad har några bra videor där man bla. visar och pekar på felen. Är också en vän av Jon som är enkel i sin förklaring. Två andra som jag också uppskattar är Spey Nation: Andrew Moy ( Tight lines fly fishing, england) och RIO: Simon Gawesworth som ger noggranna förklaringar till hur och varför och hur man kan förbättra sin kastning. Mitt största problem är ankring för att ladda spöt, men det beror mycket på att det är trångt där jag fiskar, mycket ris och träd samt branta slänter bakom. Övning ger färdighet. Det är bara att kämpa på!, nu ska jag ta videon till hjälp få någon att filma mig när jag kastar.
 4. Egna spekulationer; historisk har för mig att man använde läderband för att linda spliceade skarvar, de kunde återanvändas. Eltejp är väl flexibel, är man ute efter den funktionen? Själv hade jag testat med tunn maskeringstejp (målartejp/frystejp) den gula typen, görs av tesa, scotch, kända tillverkare, mfl finns i bredder från 8-50mm. Gammalt klister tas lätt bort med kemiskt ren bensin, brukar inte skada underlag som plast. Har själv lagat ett avbrutet haspelspö genom att spjäla med vide och tejpa så resan kunde avslutas.
 5. En "korkborr" dvs ett rör med tvär handtag uppe som är vässat på utsidan och trycks igenom korken långsamt roterande. Ska se om jag kan fixa bild. Men det går nog också att borra tunt och fila upp.
 6. Är det samma fabrikat på tafs och monofilnylonlina borde det kunna vara lika, men det skiljer ju väldigt mycket mellan olika fabrikat, även inom samma fabrikat finns ju olika kvaliteer. Beror förmodligen på nylonpolymerens kemiska sammansättning och tillverkningsprocessen. Ett testlabb gjorde för några år sedan en test av hållfasthet och Biltemas lågprisnylon var starkare än flera högkvalitets (=pris) linor som bl.a. Stroft . Men det var många som inte köpte det. Kontentan: testa själv linhållfastheten med knut!
 7. "Liquisole" finns att köpa på Biltema undernamnet "gummilagning" en röd tub, LIDL har ett Pattexlim som heter "Repair glue liquid eller quick repair" i gul tub som också är flexibelt. Det finns en annan kemikalie istället för TRI eller 111-trikloretan som man kan lösa upp fluglinor eller vit kabelisolering i, det hette tetrahydrofuran eller hydrotetrafuran, det lagade vi fluglinor med på 80-90-talet.
 8. Undvik aceton på plast kör hellre med kemiskt ren bensin finns på färgaffären el apoteket. Aceton funkar bra till att rengöra korkhandtag. Mässing brukar gå bra att putsa med Häxans kopparputs el lik. Det finns även "Metallrent" som tar bort rost och oxider men den innehåller fosforsyra (frätande) hanteras med stor försiktighet!!! Undik scotch brite det kan repa.
 9. Jag gillar om man håller isär begreppen: runningline anänds väl normalt för en coatad flätlina, shootingline används normalt för en nylonlina monofil eller ihålig-rund eller oval. Nog om det. Misstänker att du gjort en enkel kärringknut till öglan då den gör en vinkel? Om du istället gör en kirurgknut ="åtta" dvs två gånger igenom innan man drar åt öglan blir den rakare. Perfectionloop blir också rakare men klipp av stumpen kort och säkra knuten med lite superlim. Sen kan man ju alltid dra över en krympslang eller lägga på lite gummilim. Jag brukar göra en mycket längre ögla så rullen ryms igenom då går klump bytet snabbare. Jag gör klumpen så kort att jag inte behöver dra den genom toppöglan under kasten, bara när jag vevar in linan. Kör med minst 1 dm till 5dm överhäng då kan jag även dubbeldra.
 10. Det går bra att binda på metkrokar, bara man hittar en med tillräckligt styvt skaft, det brukar vara så mjukt att man böjer skaftet med bindtråden vilket gör det svårare att binda. Har bundit på en fransk bronzerad metkrok som jag tror hette "Hamaecon". Rak ögla tycker jag är en fördel.
 11. Har fiskat stora E-12 30-40 mm med bra resultat på Sandåslandet, stor fluga=stor fisk. Bundet med muddlerkropp av rådjur, ibland ett kort palmer hackle, vinge från gräsandhona, inte nacke utan från sidan av gumpen (större fjädrar), tror att kroken var stl 6 fransk, bronzerad metkrok med rak ögla (Hamaceon?) lätt och vass.
 12. Flugspöt kan jämföras med en pendel mekaniskt, enligt fysikens lagar blir ett kast med kort spö snabbare. Alltså ju längre spö, destomera tid får man på sig att utföra kastet. Jag är självlärd 2-handskastare har kastat i några år dock mer än 40 med enhands spö. Har 14-15-16 fotsspön för att jag fiskar i stora vatten, Torneälven, trivs bäst med ett gammalt 14 fots LOOP som kastar utan att behöva mycket kraft. Dom får man till mycket överkomliga priser på begagnat marknaden du kan även fynda rullor och linor till långt under nypriser.
 13. Jag måste kolla mina gamla entomologi/limnologi böcker men det är ju så att dom utvecklas i flera stadier; nymf i vatten (1-3 år), kläcker som subimago- "dun", omvandlas till imago- "spinner" och som död efter parning "spent spinner". Livslängden som imago skiljer mellan arter, några har ju även en vår och höst generation (ofta mindre).
×
×
 • Create New...