
turtola
Edgemember-
Antal inlägg
672 -
Blev medlem
-
Senast besökta
-
Days Won
5
turtola last won the day on November 1 2021
turtola had the most liked content!
Om turtola

Information
-
Kön
Man
-
Bostadsort
Pello
Senaste Profil Besökare
4 771 profilvisningar
turtola's Achievements

Advanced Member (3/5)
78
Gemenskaps Rykte
-
Kolla in på den här hemsidan, en finsk kille som bygger forsbåtar i trä; https://jokivenekivilompolo.fi/galleria Dom flesta gör i plyfa, har själv haft av spontade brädor, ska byta nu och pröva med 1 cm plastskivor från släpkåps tillverkning. Några egna erfarenheter, ska lägga min lite över vattenytan när jag sitter och ror, blir mindre motstånd då Håller ändå emot när båten stiger vid gaspådrag. Tror många har väl så stora (långa) bärplan i Torneälven. Inte för grova stag det sprutar in vatten i båten då vid fart. Tror mer på tunna platta längsmed båten. Ska även testa med en plastskiva på motorns "kavitationsplatta" istf bärplan, vanligt i USA, ska även testa med ett "rör" runt propellern som stenskydd.
-
EARs hörselpropp av foam, "Örjan från Piteå" reste jorden runt med MArtin Falklind för ca 20 år sedan i flera TVprogram, han fångade stora öringar på KOlahalvön med dom propparna. Men han fångade ju även Tigerfish i Afrika på en bit julgransglitter!
-
https://www.google.se/url?sa=i&url=https%3A%2F%2Fhuopalandia.fi%2Fsv%2Fproducts%2Fperinteiset-harmaat-huopikkaat&psig=AOvVaw16LkhzgVvz7FZS4bhON2ba&ust=1735314030644000&source=images&cd=vfe&opi=89978449&ved=0CBEQjRxqFwoTCLiwktvixYoDFQAAAAAdAAAAABAE
-
Den enklaste formen av vadarkänga borde väl vara ett par "bobrikoff" har ingen bild på dom med det är en typ av filtkänga gjord av tovad ull som var vanlig i ryssland under 2:a världskiget!
-
Det är väl flera olika typer av problem; ett är spridning av sjukdomar från odlingen typ "BKD", furunkulos, parasiter mm, ett annat problem rymlingar som "genmanipulerar" vild fisk, ett till är miljöförstöring via bl.a spill av foder som orsakar övergödning och bekämpning med kemikalier och mediciner i odlingen som läcker ut. Det är väl en av anledningarna till att man nu vill gå över till landbaserade odlingar. Jag så en sådan med regnbåge på Danmark redan 1997. "Inget nytt under solen" det tar bara så jävla lång tid innan det händer något!
-
Första motfrågan; vad skall du använda båten till främst? Är det transport i älven eller ska du ro "harling"/drag och fiska aktivt med den? MIn svärfar har en stor LAxen 1 , jag tror den väger 130kg? Den går bra i forsar med en 9,9 hk Mercury, men den är jävligt tung att ro i älven (fiskar i torneälven sedan 1966) Sen har jag provat dom mindre plastbåtarna Lamiglas 420 lite liten i forsen, 4hk evinrude funkar och Hirvas 460 (finsk) har högre bord, båda extremt lättrodda det räcker med en modern Honda 2hk-fyrtakt. Sedan 12 år tillbaka kör jag med en finsk trä/fanerbåt, linolja/terpentin på insidan och tjära/linolja/terpentin på utsidan. Kräver lite skrapning och behandling varje vår. Men jag väljer träbåt alla dar i veckan. Det är en helt annan känsla än i plastbåten! Tillverkare finns nog bara i norra sverige/finland: ett ex, https://jokivenekivilompolo.fi/galleria Även AL-båttar funkar, har tom sett flatbottnad med "longtailmotor" köra uppochner flera gånger i Laxforsen-Torneälven finns även på Ytube. Årornas längd bestäms av båtens bredd. Ankare är omtvistat men risken att fastna i botten är stor. Man ska inte ankra i alltför hård ström, själv kör jag med en gammal bromsskiva suger fast bra på släta bottnar, det senaste i finland är en bunt avklippta kedjor som man fäst ihop. Min egen drömbåt skulle vara en Midwestern Driftbåt från USA man kan bygga själv efter ritningar, dom har ett vinschsystem för ankaret som är smart.
-
Det måste väl vara ett lättflytande lim typ cyanoakrylat som finns i flera former. Sen finns ju svällande lim typ polyurethan som fyller ut hålrum, men dom tror jag behöver fukt (vatten) för att härda. Vet inte om det går att spruta in. Men man kan ju borra hål i korken med en korkborr, limma eller fylla ut utrymmet sen plugga hålet med en korkbit som passas in. Det tredje alternativet är att skär bort lös kork, sen tar man nya korkskivor som man slipar upp hålet på till rätt diameter på och klyver dom i mitten till 2 halvor som man sedan limmar runt klingan och slipar till handtaget, då brukar det funka med standard epoxilim.
-
Sjuka fiskar i Arjeplogsströmmarna, eventuellt i Laisälven
topic svarade på turtolas villevalross i Miljöfrågor
Nya besked: Charlotte Axe'n på SVA menar att det nästan säkert är parasiter som fisken fått via fåglar eller annan fisk. Undersökning pågår med prover. Kan inflika att det var vanligt i Sandåslandets jokkar och Könkämäälven i slutet på-80-talet. Även "måsmask", binnikemask i ändtarmen var vanlig, den kunde rinna ut när man klämde runt magen. Det "försvann" av sig självt efternågot år. -
Du lär behöva en "hattstock" för att trycka ut hatten efter tvätt. Blöt filt/ull brukar alltid krympa efter tvätt. Själv kör jag med en modern enhandstving som jag vänt klossarna på för att pressa isär. Har även använt en plastbunke som jag tryckt ner hatten över. Har tvättat flera jakt/fiskekepsar även fleecefodrade med Grumme tvättsåpa. Mina filthattar har jag bara tvättat bort utvändiga fläckar på och svettremmen men aldrig blött helt igenom. Kört med vatten/såplösning och ytdesinfektion. Är den inte smutsig utan bara luktar illa skulle jag testa ozon eller torkskåp, värme för att driva ut doften.
-
Vet inget specifikt om den linan men det ser ut som en grön flätad kärna med genomskinlig PVC coating. Gudebrod och tyska DAM hade såna linor på slutet av -60 talet och början -70. Coatingen hade rätt lätt för att spricka och skalas av i bitar. Det följde med en burk linpasta i kartongen. GB designade även en spöserie som var ljusgrå i färgen "Heron" tror det var glasfiberspön. Han var pionjär med reservoir fiske i England. Fiskade med "tvättlina" dvs 5-6 upphängare på tafsen, han gjorde också shootingheads genom att klippa av tyngre DT-linor och kapa till rätt kastvikt. Undrar om han inte var med när man tog fram "permaflote" en fantastisk torrfluge impregnering som förbjöds pga miljöfarliga ingredienser.
-
Du kan lugnt fortsätta fiska. Det är MYCKET liten risk att fisken skadas. Det är bästa sättet att bedriva C&R att aldrig ta i fisken utan att klippa av tafsen! Hudkontakt gör större skada än kroken. Den ramlar bort eller rostar sönder. Fisken fortsätter tom att ät med en fluga i munnen.
-
Det blir en ny färg på puppan gul/vit! Richard Walker och John Goddard gjorde såna flugor till reservoarfiske i England i slutet på 1960-talet.
-
Tror det var Roman Moser som för +20år sen sålde flätade tafsar. Då följde det med en orange plasthylsa, typ tunn tubslang, att trä över tafsen. Det finns ju knall orange LOOP eller gul 50lbs flätad laxbacking, kan man inte trä en bit sån på och impregnera eller fetta in så den flyter? Planerboard lina är ännu grövre kanske flyter bättre. Kan mann inte få loss en bit av en flytande laxklumplina, LTS har orange med flätad kärna. brukar gå bra att dra av om den får ligga i blöt i aceton en stund. Några ideer.................
-
Lagade ett par gummistövlar (slät utsida) med "äkta amerikansk" Liquisole för 10 år sedan. Det håller än men gummistöveln murknar. Med tanke på att Casco Rubberfix (ersättaren till Liquisole) kostar 130kr tuben så skulle jag leta nya på nätet. Har köpt billiga ca 400kr Maxximus och Fladen vadare här och på Tradera, nästan nya, dom funkar utmärkt! Mina SIMMS började läcka i sömmarna efter 2 säsonger. Vision höll 8 år då började rumpan läcka. Simms har bra instruktionsvideor hur man lagar vadare på youtube.
-
Jag fiskar i Luleälven nedanför kraftverket det är 10 m djupt, jag kör med grainlinor och sjunk 5-7, scandi,ST, funkar hyfsat bra, får havsöring och lax. Skulle aldrig fundera på annat än tvåhandsspön 14-16 fot. Det krävs normalt att man rollar upp linan före nästa kast kör ofta "snap-T" (river right to left) (motsv finska sidan i Torneälv för mig).