Jump to content

turtola

Edgemember
 • Content Count

  592
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  1

turtola last won the day on August 2 2018

turtola had the most liked content!

Community Reputation

49 Excellent

About turtola

 • Rank
  Advanced Member

Information

 • Kön
  Man
 • Bostadsort
  Pello

Kontakta medlemmen

 • E-mail
  dtjarner@gmail.com
 • Telefon
  +46706511846

Recent Profile Visitors

2,106 profile views
 1. Har hittat dessa kardborreband, kardborre på ena sidan -ludd på motsatta, konstruerad och fungerar som ett buntband men kan öppnas/st ängas. Vet inte vem som säljer kanske IKEA men det kommer från en kontorsmöbel för att hänga upp elkablar.
 2. Det finns säkert mycket teori kring det här och kanske tom någon som byggt två likvärdiga spön med olika ringar?? Tror själv det har marginell praktisk betydelse. Teoretiskt borde snakeöglor göra spöt styvare med flera lindningar men kanske öka friktionen?? Jag skulle definitivt själv välja snakeöglor som inte fastnar lika brutalt i buskar och ris i mina fiskevatten. Har knäckt flera enbenta öglor som fastnat i strandvidet och fjällbjörk. Med köpe spön kan man ju inte välja.
 3. Måste testa i helgen, provdra en bit nylon med vikt sen koka den och testa igen. Kanske lättare att köra med en tunnare.................
 4. Det har kommit rapporter om sjuka /döda laxar även i Lainio under helgen, tyvärr. Länk för inrapportering; https://rapporterafisk.sva.se/
 5. Utöver ovan nämnda finns även Goddard's Caddis en nerklippt kort hårfluga (hjort, rådjur, ren) med spröt framåt den är också bra flyter fint. Men du måste vara observant, fiskade själv på "vakande harr" dom sprätte ordentligt i ytan men tog inte torrt!!! Först när jag bytte till nymf fick jag en, kollade maginnehållet gröna puppor! Jag kör med Simo Lummes och Sven-eric Loodhs puppor två färgade eller melerade (mixad dubbing). Ofta är just färgen nyckeln till hugg. Testa med förtyngd puppa men impregnerad, doppad i vattnet och urklämd, fiskas under ytan.
 6. Det är ju långt att åka men Vindelälven har ju ofta en sen uppgång av lax och i området runt Gargnäs/Råstrand FVO brukar det vara bra laxfiske i slutet av augusti, låt vara på färgad lax, honor fredade, C&R på allt över 65 cm tror jag. Nya regler i år, kolla deras hemsida. Finns en fin video på nätet. Sen är harrfisket upp mot Sorsele ofta bra när mörkret börjar komma. Sen finns Gargån mysig liten å med flugfiske sträckor. Inte långt till Laisälven mellan Björkliden och Laisvall med bra harrfiske. Hela området lätt tillgängligt nära till bilväg. Finns några hemsidor-bloggar som skriver om fisket kanske kan leta fram någon länk.
 7. Det enkla korta svaret kanske är att det är för lite energi kvar i kastet för att sträcka ut tafsen (bära ut flugan). Bäst vore ju att få se en film med din kastteknik. Några korta frågor; Vad har du för utrustning? hur ser din tafs ut? Uppstår "felet" oavsett hur lång du kastar? Du kanske gör någon lite extra rörelse i slutet på kastet för att trycka på extra före utlägget? Viktigt att kolla hur spötoppen rör sig (linan följer dess rörelse). Ett bra sätt att motverka det är att göra färre luftkast mellan utläggen. Har du testat att kasta bakåt? låt bakkastet sluta och låt linan ramla ner bakom dig och kolla hur den ligger, är den rak då? Har du provat att kasta på sidan med spöt ut 90 grader från kroppen, kan avslöja en del brister i teknik. Det bästa tipset ta hjälp av en instruktör eller försök kolla med en erfaren duktig kastare, har du någon fiskeklubb i närheten? Var bor du?
 8. I början på 80-talet testade vi att limma fast den monofila nylontafsen in i den flätade kärnan med superlim typ Loctite (Mega Metals). Körde in en nål i kärnan och värmde försiktigt så den utvidgade sig, spetsade tafsänden och ruggade ytan lite, doppade spetsen i limtubens hål och tryckte in den i kärnan. Fick torka en kort stund höll lätt 0,30 mm tafsspets och funkade hela säsongen! Ideerna kom från amerikanska FlyFisherman magazine.
 9. "På den gamla goda tiden" när jag fotade dia bilder projicera vi den bara mot väggen och drog ut projektorn så den motsvarade naturlig storlek och ritade av. Mjuk trä typ asp gick bra att snida även att forma i gips med raspar gick hyfsat bra men bara halva sidan. Borde väl vara lättare i dag med digitala bilder och en kanon. Sen finns det ju företag som formar olika typer av skumplast som man sen målar över, om det inte ska hanteras ovarsamt borde det hålla. tror det funnits ett i Pajala som designat kontors inredning/figurer??
 10. Trodde jag skrev i Laxfiske Lainio-tråden ursäkt!
 11. Det är väl Kiruna kortet alltihopa utom privat i Liedakka och kvoterat i Råsto oh Taava?? Fast det finns lax där också.
 12. Håller i stor med de föregående. Men om jag kör typ sjunk 4 eller mer och vill ner med flugan kör jag, ofta en rak ofta med bara drygt 1 meter 0,40 (12,5 kg) det brukar hålla (bättre med färre knutar som är en riskfaktor). Förr fanns ju olika skolor som för tafsen föreskrev 1/3 butt, 1/3 tapering och 1/3 spets. Sen andra som hade 1/2 butt, 1/4 tapering och 1/4 spets. Men jag är övertygad om att fisken inte märker skillnaden inte heller om man stegar 0,10 mm eller 0,05 mm mellan varje del. Testa vet jag! kostnaden blir inte så stor. Sen får du möjlighet att träna på knutar. Test dra olika knutar det är lärorikt. men om du provdrar krokar använd handske. Linan skär in lätt och med en avdragen krokböj kan skaftet gå in i handen (fast den är lätt att dra ut!)
 13. Det är väl "smolt" och "stirr" fläckar av liknande typ som på laxyngel, växer bort när de blir äldre.
 14. Vet att några stjärnfiskare körde med Biltemas 0,60 för några år sedan. Blöta och sträcka före fisket startade sen funka det lika bra som dom dyra monolinorna
 15. den "arktiska" harren på andra sidan Atlanten i Canada och Alaska har tydliga prickar framtill på sidorna närmast gälarna och bröstfenan. Syns tydligt på bilder. Vet att Gunnar Westrin har skrivit om det i någon fisketidning för kanske 10 år sedan. Har själv stött på någon enstaka uppe i Råsto området.
×
×
 • Create New...