Jump to content

turtola

Edgemember
 • Content Count

  603
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  2

turtola last won the day on June 28

turtola had the most liked content!

Community Reputation

51 Excellent

About turtola

 • Rank
  Advanced Member

Information

 • Kön
  Man
 • Bostadsort
  Pello

Kontakta medlemmen

 • E-mail
  dtjarner@gmail.com
 • Telefon
  +46706511846

Recent Profile Visitors

2,381 profile views
 1. Jag är högerhänt och har jättesvårt för "felsläng", kör mest dubbelspey (vid "river left to right") men har senaste två åren testat snakeroll/spiralspey som jag gillar starkt, finns massor av instruktioner på nätet, två som funkat bra för mig är; Jon Hazlett och Andrew Moy
 2. Kända Matkakoski har ju stängt sitt fiske pga Corona, endast byborna får fiska. Men du har Kukkolaforsen, är det ca 2 mil norr om Haparanda längs väg 99 som följer Torneälven. Fast det finns strömmar/forsar närmare stan i Övre Vojakkala vid Revonniemi. Jag tror att det inte är så många som fiskar där, ett plus. Ovanför Kukkola finns Vuentokoski men jag vet inte vem som säljer kort. Kolla med turistinfo i Haparanda. Kolla även Eniros kartor med flygfoto. Vill du ännu högre upp måste du minst 1-2 mil norr om Övertorneå en bit ovanför Korva.
 3. Luftens syre bidrar till oxideringen som skapar temperatur höjningen. Man kan förvara trasan mellan inoljningarna i en glasburk med plåtlock. När man är färdig kan man även elda upp trasan.
 4. Beretta har då vett att ta betalt, 159 kr för 90 ml. På biltema får man 1 l kokt linolja för 80 kr och 1 l balsamterpentin för 100kr. Dom som jobbar med vapenkolvar kan sånt här kolla på "jaktsidan" eller "robsoft" så får du mer input. Även konstnärer använder linolja och balsamterpentin. Konstnärs shoppar, "Gilla", Slöjddetaljer kan också ha varorna till bra priser. Linolja finns i flera varianter; rå som inte härdar och torkar, utan drar in i trät och impregnerar. Kokt linolja torkat (skinnar) om det lämnas kvar ( innehåller sikativer =torkämnen), måste torkas bort efter 15 min. Kokt linolja härdar med tiden och blir därigenom mörkare.Själv blandar jag 1/3 rå, 1/3 kokt linolja + 1/3 balsamterpentin till mina kolvar. Då behandlar jag varje dag i en vecka, en gång i veckan i en månad , en gång i månaden i ett år......... Träbiten i rullfästet ser ut som någon typ av masur? Om den är lackad måste all lack slipas bort före oljebehandling.
 5. NSD skrev igår: ÖVERKALIX Laxfisket i Kalixälven kring Jockfall stoppas till följd av coronaviruset – vilket riskerar att drabba sportfiskenäringen hårt. ”Man måste ta ansvar och undvika att sprida smittan”, säger Robert Eriksson, ordförande för Jocks byamän som äger fiskerätten till vattnet.!!!!!
 6. turtola

  Övre Kaitum

  NSD i måndags: På måndagseftermiddagen gick Girjas sameby ut med att det går att lösa fiskekort inom samebyn. "Nu är det äntligen igång", säger Matti Blind-Berg, ordförande i Girjas sameby. Det är dock inte alla som kommer kunna lösa fiskekort med samebyn. Det är nämligen enbart personer boende i Norrbottens län som har möjlighet att få fisketillstånd i samebyns fiskevatten. – Vi har från första början i processen gått ut med att lokalbefolkningen ska komma ut i naturen och att vi inte vill stänga någon ute. Däremot vill vi att det ska vara ett hållbart nyttjande av jakt- och fiskandet något som vi har känt har missbrukats under den sista tiden, säger Matti Blind-Berg. Att inte tillåta jakt för turister på samebyns jakt- och fiskemarker har varit en av huvudpunkterna i den långa rättsprocessen som dragit ändå upp till högsta instans, Högsta domstolen. Enligt Matti Blind-Berg har det hela tiden funnits en ambition att få ut fiskekort så snabbt som möjligt men att det har varit en del tekniska detaljer som har behövt redas ut innan det kunnat bli en möjlighet. – Det skiljer sig egentligen inte så mycket från när Länsstyrelsen höll i fiskekorten. Vi har gjort en lite annan områdesfördelning i likhet med den som vi har för jaktkorten. Vi får se hur den blir och om vi kommer att behöva göra en annan fördelning i framtiden, säger han. Det kommer inte heller att bli någon skillnad på när man får fiska inom samebyns fjällområde. – Du kan lika gärna komma upp nu och fiska om du känner för det. Det är fortsatt hela kalenderåret som gäller, säger Matti Blind-Berg.
 7. Tips leta efter äldre flugbindningsböcker som Flugbindarens stora handbok av Mike Dawes, Den fulländade flugbindaren av Bill Sjöström/Rolf Smedman på antikvariat eller typ Tradera. Min egen favorit är Flugbindning av Preben Torp Jacobsen! Här finns lite mönster och bindbeskrivningar. Namnet på flugan avslöjar ofta vingmaterialet; Teal&Green + hela serien med vingar av Kricka (svart-vit randig). Mallard (gräsand) serien med både bronze färgade och grå/vita fjädrar. Här används även den blå glänsande vingspegeln. brunspräckliga här används mest fasan, ripa, rapphöna som ofta ersätts med vanlig brun höna. En egen favorit fjäder är Guinea Fowl / Pärlhöna svart med vita prickar. Känner du någon jägare kan du få tag i bra material. Generellt sett tycker jag sjöfågel fjädrar är mer hållbara än hönsfjädrar. Måsfåglar/kråka/skata är oftast för mjuka och tunna. Bindtekniken är rätt knixig, ett tips träna att bara binda vingarna på en ren krok till tekniken sitter där då kan du göra hela flugor. MAn måste alltid para vingarna från två motsvarande fjädrar en höger och en vänster. Man kan binda dom mot varann eller från varann. Böjda ned eller upp. Alla varianter ger olika utseende på vingen. För att vingen inte skall vika sig vid inbindning, testa att dra bindtråden 1,5 varv runt fjädrarna innan du drar ihop, kan vara enklare. Go for it!!!
 8. Var det inte i fiskefilmen "Laxsommar i Byske"? som fiskeguiden Anders Cederberg? band den moderna varianten av "Den Vanlige" genom att binda rävhår vingbitarna framåt och sedan vika dem bakåt för att säkra. Genom att dra olika hårt i vingen kunde man styra lutningen på vingen samtidigt som den satt fast hårdare.
 9. Har hittat dessa kardborreband, kardborre på ena sidan -ludd på motsatta, konstruerad och fungerar som ett buntband men kan öppnas/st ängas. Vet inte vem som säljer kanske IKEA men det kommer från en kontorsmöbel för att hänga upp elkablar.
 10. Det finns säkert mycket teori kring det här och kanske tom någon som byggt två likvärdiga spön med olika ringar?? Tror själv det har marginell praktisk betydelse. Teoretiskt borde snakeöglor göra spöt styvare med flera lindningar men kanske öka friktionen?? Jag skulle definitivt själv välja snakeöglor som inte fastnar lika brutalt i buskar och ris i mina fiskevatten. Har knäckt flera enbenta öglor som fastnat i strandvidet och fjällbjörk. Med köpe spön kan man ju inte välja.
 11. Måste testa i helgen, provdra en bit nylon med vikt sen koka den och testa igen. Kanske lättare att köra med en tunnare.................
 12. Det har kommit rapporter om sjuka /döda laxar även i Lainio under helgen, tyvärr. Länk för inrapportering; https://rapporterafisk.sva.se/
 13. Utöver ovan nämnda finns även Goddard's Caddis en nerklippt kort hårfluga (hjort, rådjur, ren) med spröt framåt den är också bra flyter fint. Men du måste vara observant, fiskade själv på "vakande harr" dom sprätte ordentligt i ytan men tog inte torrt!!! Först när jag bytte till nymf fick jag en, kollade maginnehållet gröna puppor! Jag kör med Simo Lummes och Sven-eric Loodhs puppor två färgade eller melerade (mixad dubbing). Ofta är just färgen nyckeln till hugg. Testa med förtyngd puppa men impregnerad, doppad i vattnet och urklämd, fiskas under ytan.
 14. Det är ju långt att åka men Vindelälven har ju ofta en sen uppgång av lax och i området runt Gargnäs/Råstrand FVO brukar det vara bra laxfiske i slutet av augusti, låt vara på färgad lax, honor fredade, C&R på allt över 65 cm tror jag. Nya regler i år, kolla deras hemsida. Finns en fin video på nätet. Sen är harrfisket upp mot Sorsele ofta bra när mörkret börjar komma. Sen finns Gargån mysig liten å med flugfiske sträckor. Inte långt till Laisälven mellan Björkliden och Laisvall med bra harrfiske. Hela området lätt tillgängligt nära till bilväg. Finns några hemsidor-bloggar som skriver om fisket kanske kan leta fram någon länk.
 15. Det enkla korta svaret kanske är att det är för lite energi kvar i kastet för att sträcka ut tafsen (bära ut flugan). Bäst vore ju att få se en film med din kastteknik. Några korta frågor; Vad har du för utrustning? hur ser din tafs ut? Uppstår "felet" oavsett hur lång du kastar? Du kanske gör någon lite extra rörelse i slutet på kastet för att trycka på extra före utlägget? Viktigt att kolla hur spötoppen rör sig (linan följer dess rörelse). Ett bra sätt att motverka det är att göra färre luftkast mellan utläggen. Har du testat att kasta bakåt? låt bakkastet sluta och låt linan ramla ner bakom dig och kolla hur den ligger, är den rak då? Har du provat att kasta på sidan med spöt ut 90 grader från kroppen, kan avslöja en del brister i teknik. Det bästa tipset ta hjälp av en instruktör eller försök kolla med en erfaren duktig kastare, har du någon fiskeklubb i närheten? Var bor du?
×
×
 • Create New...