Jump to content

turtola

Edgemember
 • Content Count

  617
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  2

turtola last won the day on June 28 2020

turtola had the most liked content!

Community Reputation

57 Excellent

About turtola

 • Rank
  Advanced Member

Information

 • Kön
  Man
 • Bostadsort
  Pello

Kontakta medlemmen

 • E-mail
  dtjarner@gmail.com
 • Telefon
  +46706511846

Recent Profile Visitors

2,545 profile views
 1. Finns flera filmer på youtube också:
 2. Håller med föregående men för att krångla till det lite mer så är det nog så att om du impregnerar den med muilin eller likande så flyter den som en torrfluga men om du istället kramar ur den under vattnet mellan tummen och pekfingret så sjunker den som en våtfluga. I vilket fall som helst en bra harrfluga. Om man klipper ner hacklet och röda stjärten så får men en kanon påfågelnymf!!
 3. Du har glömt bort några....... Muonioälven, den fortsatta gränsälven norr om Pajala(Kengis) det borde vara mindre med flugfiskare än i Lainio men den påminner en hel del om den, en hel del rullstens stränder och bankar att vada längs. Kontakta Aareavaara FVO (kolla efter Coach här på forumet) han har lagt ut filmer från Kaalamaakoski på Youtube. sen kan du kontakta Lars Malmström på Camp Rajamaa i Muonionalusta (tror det var en tidningsartikel om det i FiN eller AOF nyligt) Hälften av Torneälvens 60-100.000 laxar går ju upp där. Tyärr bara fiske på svenska sidan. Kalixälven ovanför J
 4. Jag tror att om du kapar toppen blir spöt snabbare och styvare dvs du går upp i klass. Jag har ett äldre LOOP HM kolfiber som var 9,6 fot klass 6 som gick av i toppen ca 6-7 cm och det blev en klass 7 i stället. Ett kortare spö blir snabbare (fysikens pendellag). testa ett äldre spö, vad händer med kastningen om du flyttar handen ovanför handtaget och kastar med olika linor?? Ändras spöts aktion? jag tror att klassningen inte skiljer så mycket??
 5. Hur ser nacken ut? Kan det vara så att den är behandlad med någon form av insektsmedel??
 6. Öringen är endast fredad i själva gränsälven från Haparanda upp till Karesuando, man förhandlar om frisläppande ovanför. Fisketrycket på harr mellan Pajala och Övertorneå är jämfört med tidigare mycket lågt, de flesta fiskar lax. Men både numerär och storlek har minskat, även laken minskar kraftigt. Varför vet jag inte men äldre skogsdikningar har medfört en ökad slamtransport ut i mynningar och i älven. På hösten kunde biflöden se ut som Oboy, i bäckmynningarna finns tjocka slambankar. Slammet kan ha skadat lekbottnar. Dessbättre har man nu börjat plugga skogsdiken och bygga sedimentfäll
 7. Några "input": Kolla upp med Glenn Douglas på Sportfiskarna, han var "fiskeansvarig" i KAlixkommun några år och jag vet att man gjorde återställningsarbeten i några biflöden till Sangisälven. När det gäller Övertorneå så försök få kontakt med Naturguide utbildningen där, vet att dom gjort några projektarbeten på jokkar i området det finns publicerade rapporter. Sen finns ju Gunnar Westrin som har Ylinenjoki (Soukolojoki) N om Övertorneå som sin tornedals å i flera böcker. I Torneälven harr harrfisket blivit katastrofalt mycket sämre de senaste 15 åren ovanför Övertorneå! Vet inte hur det
 8. Kör med hel nylontafs, knytbit och spets skarvad med blodknut. Låter bara tampen på knytbiten bli lite längre så är tafsen klar, den är ju grövre än spetsen och håller ut rätt bra.
 9. Man kan ju även limma fast butten i en flätad fluglinekärna med superlim. Det visade man i amerikanska "Flyfisherman" redan 1980. Testades på storharrar i Råsto oh funkade bra.
 10. Det är väl i princip en skotstek? fast gjord på en ögla istället för med lösa tampar. Håller bra men inte lika smidig genom öglorna som en nålknut om den inte limmas.
 11. Visst var det Jan Johansson som skrev boken LAKS på norska (men lättläst) utgiven på Lantbruksforlaget, 1997??
 12. Om du vill ha en längre "andasjacka" kan du ju även kolla i standard sortimentet för skaljackor. Jag har flera bra skaljackor North Bend (GTX) med napoleonficka på båda sidor-inga nertill som blir blöta. Sen en Vaude med dubbla napoleonfickor på bröstet, en framåt en bakifrån, praktiskt, den har små fickor nedtill som blir blöta om man vadar djupt. Även Haglöfs har haft en klättrar jacka hyfsat kort i GTX med napoleonfickor. Fyndat alla på secondhand.
 13. Det finns väl studier på det mesta. För att generalisera; harr/öring/röding tar 80-90% av sin föda under ytan dvs . nymfer-larver-puppor. Torrisar är bara en bråkdel av födointaget. många insekter har en utvecklingstid på 1-3 år under ytan, kläckning går fort några dagar svärmning lite längre tid. Samma art kan ha en tidig sommar generation kläckning (större) och en höst generation kläckning (mindre). Nymfer/larver finns i vattnet hela året, torrisarna bara korta perioder. Sammantaget borde fiske under ytan öka chansen till hugg. Fast det är ju inte lika roligt!
 14. Jag är högerhänt och har jättesvårt för "felsläng", kör mest dubbelspey (vid "river left to right") men har senaste två åren testat snakeroll/spiralspey som jag gillar starkt, finns massor av instruktioner på nätet, två som funkat bra för mig är; Jon Hazlett och Andrew Moy
 15. Kända Matkakoski har ju stängt sitt fiske pga Corona, endast byborna får fiska. Men du har Kukkolaforsen, är det ca 2 mil norr om Haparanda längs väg 99 som följer Torneälven. Fast det finns strömmar/forsar närmare stan i Övre Vojakkala vid Revonniemi. Jag tror att det inte är så många som fiskar där, ett plus. Ovanför Kukkola finns Vuentokoski men jag vet inte vem som säljer kort. Kolla med turistinfo i Haparanda. Kolla även Eniros kartor med flygfoto. Vill du ännu högre upp måste du minst 1-2 mil norr om Övertorneå en bit ovanför Korva.
×
×
 • Create New...