Jump to content

Tafstjocklek


BertKarlsson
 Share

Recommended Posts

Tja

Då jag fiskar En buskig streaking caddis i storlek 8, då jag fiskar i strömmande vatten efter hyfsat fin öring (1-2 Kg), Kan jag använda 0,17 Lina eller funkar den inte med flugans storlek? Kommer tafsen inte klara att vända över den hyfsat stora flugan?

MVH

Link to comment
Share on other sites

Det funkar, men jag skulle välja en grövre tafs, typ 0,22. Tafsgrovleken är inte lika kinkig i strömmen och om du drar på en tvåkilosfisk är det skönt med lite grövre spets.

Link to comment
Share on other sites

15 hours ago BertKarlsson sa:

Jag fiskar i en del flacka delar såsom blanka strömnackar. Ska jag köra på en 0.185 mm tafstjocklek eller borde jag köra 0,22?

 

0.185 är lite mer ”allround” om du vill byta till mindre storlek på torrflugan eller köra nymf med guldskalle.

?

Link to comment
Share on other sites

Med den storleken på fisk och strömmande vatten hade jag satsat på 0,23mm. Jag hade inte gått under 0,20mm under några omständigheter... inte med den krokstorleken i alla fall...

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

13 hours ago Bäckis77 sa:

Sorry, de va visst inte trådskaparen som sa 0,22. Men ändå? 

? ...mm sett ut min synvinkel kan han köra 0,26 också. jag skriver de klassiska måtten bara. Dvs aldrig under 3X. 2X och 1X helt ok

Link to comment
Share on other sites

20 minutes ago Ismo sa:

Vi kör med 0,30!..så är det i allafall inte för tunn tafs..:mellow:

Mmm helt ok. Har man större flugor spelar det ju mindre roll. Öringen är ju inte tafskänslig i strömmande vatten, speciellt inte om man streamar hem eller släpar flugorna i ytan. Bättre en tjockare tafs så man kan sätta press på fisken utan att tappa den tänker jag. Onödigt utdragna fajter är ju ingen höjdare, speciellt inte om man tänker återutsätta.

Link to comment
Share on other sites

3 hours ago, BertKarlsson said:

När kör ni 0,30 i tafs? När ni fiskar öring på torrflugor eller nymfer? Känns lite grovt

 

Kör du en så stor och buskig torrfluga som i exemplet, och dessutom i strömmande vatten, tycker jag inte att 0,30 är så tokigt. Inte mitt förstaval, men visste jag att det fanns chans på grov fisk skulle jag inte tveka. 0,22-0,25 tycker jag känns rimligt.

Börja grovt och om du på något sätt misstänker att fisken skyggar för tafsen byter du till tunnare.

Kommer ihåg en gång på en bred och ganska tung nacke. Fisken ville inte ta när vi körde med 0,25-0,30 så kompisen bytte till 0,20. Fisken tog i första utlägget, gick över nacken och försvann med flugan...

Link to comment
Share on other sites

Håller med övriga, absolut inte under 0.20, men kanske hellre 0.22 . Att fisken inte skulle vara tafsskygg i strömmande vatten skriver jag dock inte under på även om de som svarat säkerligen är skickligare fiskare än vad jag är. Tycker att det är skillnad på om man fiskar t.ex.  blanknacke eller ett mer trögflytande avsnitt  än i mer forsande vatten. Dessutom beror det också på hur hårt fiskat vattendraget är och även väderleken samt naturligtvis krokstorleken på flugan. Det finns många faktorer som spelar in, men det är bara min subjektiva upplevelse.

Link to comment
Share on other sites

Har som grundregel hellere för grov än klen tafs. Börjar med grovleken för den största möjliga fisken i det vattnet som kan smälla på. Tror jag dom skyggar för tafsen går jag ner i grovlek men aldrig för tunt. För mig är tunt allt under 0,25 och jag fiskar streamer, tub och skaters i strömmande vatten.  
Hellre blir jag utan fisk än riskerar tafsbrott med resultat att öringen simmar runt med flugan i käften. 
Dom få gånger jag går tunnare än 0,25 är jag väldigt noga med att byta spets vid misstanke om skada i linan. 

Tycker själv det är oansvarigt att köra med för tunna tafsar och prylar, Folk tappar fisk pga tafsbrott eller drillar fisken onödigt länge. Tyvärr ser jag alltför ofta folk fiska med klen utrustning, den var stor tafsen small, fick köra fisken länge för att den var sååååå stark. 
Fiskar inte torrfluga eller nymf så att jag är dålig att säga mycket om dom fiskena. Men sett folk smälla av tafsen vid krokningen. Vad kör du med för tafs ? 0,12 inte konstigt att den smäller av. Ja men fisken skyggar för 0,14 enda chansen få dom ta är med tunn tafs. 
Svårt det här med fisket man är ju lite hycklare själv. Jag skriver om andra ang tunna tafsar osv men själv fiskar jag o även bedriver c&r. Nån annan tycker det är oansvarigt. 
Försöker själv göra det skonsammaste jag kan när jag fiskar. 
 

Link to comment
Share on other sites

Sommaren 2019 i Hårkan norr om Föllinge fick jag vid ett fiskepass fyra öringar , samtliga! fiskar hade en extra fluga i munnen. Det var inga stora fiskar ,minsta kanske 3hg, största kanske 5-6 hg. Även jag lämnade en fluga i en öringmun där och då, när tafsen brast. Visst, det har hänt förut att jag fått fisk med en fluga i mungipan utöver min, men detta måste ju vara nån sorts rekord.

Link to comment
Share on other sites

Tror det är viktigt att göra skillnad på flugtyper här. Fiskar man torrfluga i stl 12 eller 14 med fridrift är det kanske inte lämpligt att ha allt för tjock tafts 0.20-0.23 nylon är är i stort sett det enda jag använder här. vid #4 och mindre fisk kan jag ibland köra 0,18 också.

Streamers eller andra större flugor man fiskar släpande eller surfande i ytan kan utan problem ha tjockare tafs. Jag kör väl mest 0,23-0,26mm till det och helst fluorcarbon. Nu pratar vi #5 fiske i fjäll eller strömmande vatten efter Öring/harr i svenskt inland.

Havsöring västkust kör jag i stort sett uteslutande med 0,26 fluorcarbon.

Link to comment
Share on other sites

Det viktiga är att få fisken att ta flugan MOT! ..en..inte FRÅN en...då slipper en massa "tafsskygga" fiskar.

Sen undvika att kasta över dom..t & m en Elefant blir skrämd.

 

Link to comment
Share on other sites

Det Amerikanska systemet att ta krokstorleken delat med tre är en bra tumregel, så strl 8 blir 2,5X, vad nu det blir i mm, jag gissar på 0,21 mm.

Edited by Ixoye
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
 Share

  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...