Hoppa till innehåll

Med Splitcane i Björkaån


Yrder

Recommended Posts

2005-05-25

När det är dags för fiske i Björkaån är samlingsplatsen Kjells Vapen och Sport i Sjöbo. Denna gång, liksom de flesta, började denna dagen där också, klockan tio slåss portarna upp. Denna gång tog det minst en halvtimme innan vi var iväg med våra fiskekort. Det var diskussioner om allt från gamla flammor (Gummiflugan har visst förflutet i Tolånga utanför Sjöbo) till hundarnas sjukdomar, allergier bland annat. Inte nog med detta, när vi kommer ut på parkeringen så kan inte herrarna Gummiflugan och Rollo hålla sig utan det måste titta på Rollos nya (begagnade) Splitcane spö. Detta innebär också beundrande blickar från Kjell själv så diskussionen blev långrandig.

Nåväl vid elvatiden ankrar vi upp på parkeringsplatsen i Björka. Normalt är detta början på en upplevelse och det var det denna dag också. Förväntningarna och spänningen gör denna stund till ett ögonblick som man alltid njuter av. Idag var det dessutom en hel orkester som understödde våra känslor. En kakafoni av fågelsång. Allt från Näktergal till Koltrast. En underbar start av dagen. Framför allt för Gummiflugan som kommer så långt ifrån (vid stora sjön i möbelmonteringens rike) att han inte får njuta av Näktergalens sång.

Vi tog den långa vandringen upp till akvariet för att ha detta som basläger. Här skedde det absolut nödvändiga dopet av Rollos införskaffade Splitcane spö. En underbar tingest som dessutom var signerad av tillverkare, Kenneth Boström.

Dop med vatten, Sång av körens mästare Gummiflugan samt en dikt läst av samme man. Allt från en bok av Izaac Walton, författaren till The Compleat Angler (1653) .

Som ni ser är det bara två som har Splitcane, undertecknad blev helt mobbad denna dag.

De tillät mig inte att fånga någon fisk ens! Bara fotografera och fotografera och inte ens det blev bra.

Länk till kommentera
Dela på andra webbplatser

Torrflueland

Fisket då. Jo, Rollo knäckte sin nolla med spöt i Björkaån och öring för året i Björkaån och öring för året (han knäckte inte spöt; som andra som smäller igen bildörren innan man dragit in spöt, ojsan, eller som andras flickvänner gör när de sätter sig i baksätte – oj, vad är det för pinnar du har i baksätet). En riktigt härlig trippel. Gummiflugan drog till med en öring och en gädda. Den senare fångad på en fluga vars namn jag inte tar i min mun tillsammans med denna torrflugeå.

Naturen kring Björkaån visade sig i sitt bästa slag med en äng full av blommor (jodå även maskroser – men de är vackra också). Vi hade en hel del vakar längs hela sträckningen. Det var riktigt kul att fiska. Som vanligt vakar fisken där det är svårast att placera flugan och ibland funderar man på att ta sågen med sig och såga ner lite grenar, men när man tänker efter så vore det onödigt. Då blir det kanske inte samma utmaning att verkligen kroka på en öring. Som det nu är så är det en fight att få en fisk. En riktig utmaning och prövning av ens kunnande och självklart lite tur. Det var därför jag nollade naturligtvis.

Flugvalet ställde till förtret hela dagen. Runt ån surrade Stor Strömslända, Åsländor, Gul Forsslända, en del Danica fanns också, bland annat. Men fiskarna ratade dessa våra tingestar som flöt på ytan. Även kläckare ratades en del, bland annat Klinkhammer. Jag fick en öring där jag missade krokningen, gul CDC-kläckare, Rollo tog sin på en brun Klinkhammer och Gummiflugan tog sin på en brun Nattsländeimitation (använd som Bäcksländeimitation).

Den svårflirtade öringen i Björkaån gör det naturligtvis ännu intressantare.

Sedan kan man också konstatera att det finns de som går och löser fiskekort för att få tillfälle att lägga sig på en äng och sova. 100:-- för en stunds sömn i det fria.

Här skulle naturligtvis kommit någon bild på en fisk men…. När Rollo tog sin blev linsen på min kamera nerstänkt så det blev ingen bild och när Gummiflugan tog sin var jag på andra sidan ån och jag fick inte riktigt rätt fokus så bilden är suddig. Osis. Framförallt eftersom respektive fångstman skrek på mig att komma och fota så att jag fick lägga av med fisket – det var naturligtvis därför jag inte fick något.

Men ni, nästa gång är det jag som tar och då kommer jag att skrika på er ordentligt!

En bild på lite tight lines kan ni väl få så vi får se ett Splitcane i aktion.

Länk till kommentera
Dela på andra webbplatser

:D :D :D

Äntligen kom min första Björka öring! Dessutom tog den på mitt nya cane spö som blivit invigt av Gummiflugan som högaktningsfullt och värdigt invigde spöet

i min ägo.

Och som sagt. 100:-- för en lur i gräset. Han var inte den ende!

mmmmm, det var gott!

;D ;D

tror att det var tuppluren som var avgörande! De som tog denna lur, var de som fångade fisk.......

:P :P

lägger ut några av mina bilder också

Länk till kommentera
Dela på andra webbplatser

Jag är djupt imponerad ! Inte visste jag att du hade dessa litterära talanger Yr. Du får gärna platsen som krönikör och fotograf när vi går på fisketur.

Det där med att få fisk är betydligt överskattat, du gör ju en betydligt värdefullare gärning när du dokumenterar det hela. I dessa dagar då debatten går het mellan kill all, no kill och catch and release är din teknik med "no catch" moraliskt oantastlig. Hur som helst ett stort tack för en härlig flugfiskedag med "den rätta känslan".

Länk till kommentera
Dela på andra webbplatser

jag hade ett förköpt ett fiske kort till dagens fiske.. "tyvärr" köpt jag ny lägenhet med tjejen i tisdags, så det blev lite svårt att försöka komma ifrån till fiske idag :'(

jaja det kommer fler dagar.. eller??

i vilket fall grattis till det fina fisket :D

Länk till kommentera
Dela på andra webbplatser

AAAAHH!

Så sugen man blir.

Och jag som inte lyckades få kort till A-sträckan i år.

Får nöja mig med de kort jag lyckas få till andra sträckor.

Kul att Ni fick fisk.

Och det är läckert med canespö.

Trevliga bilder.

PeGe

Länk till kommentera
Dela på andra webbplatser

Det är oförlåtligt att jag låg och sov när du fick din öring Rollo, du får se till  att upprepa det på onsdag igen så jag också får se. Men du är ju en lyckans gullgosse som lyckas kroka din första Björka öring första gången du fiskar med ett nytt spö och dessutom splitcane. Jag känner flera som blev lyckliga att de överhuvudtaget fick ut en fluga i vattnet första gången. Själv hade jag enorma problem med att få ner både tempot och kraften i överhandskastet. Men efterhand lär man sig uppskatta spöets karaktärsdanande egenskaper. Vem vet någon gång i framtiden kanske du blir lika lugn och harmonisk som mig.

Länk till kommentera
Dela på andra webbplatser

Det är oförlåtligt att jag låg och sov när du fick din öring Rollo, du får se till  att upprepa det på onsdag igen så jag också får se. Men du är ju en lyckans gullgosse som lyckas kroka din första Björka öring första gången du fiskar med ett nytt spö och dessutom splitcane. Jag känner flera som blev lyckliga att de överhuvudtaget fick ut en fluga i vattnet första gången. Själv hade jag enorma problem med att få ner både tempot och kraften i överhandskastet. Men efterhand lär man sig uppskatta spöets karaktärsdanande egenskaper. Vem vet någon gång i framtiden kanske du blir lika lugn och harmonisk som mig.

Jag lovar att jag skall försöka att uppföra mig på ett mer traditionellt rollo sätt om det blir fler fiskar! Dvs skrika ut min glädje över att få fisk! Men, jag ville inte väcka dig......

8) 8)

Du menar alltså att de finns hopp för mitt flugfiskande? Mitt yviga och något oetiska viftande kan leda till något stort och fint och att jag dessutom kan bli lika bra som dig....

::) ::) ::)

Länk till kommentera
Dela på andra webbplatser

Jag vet inte om du kan bli lika bra, men kanske du kan bli lika lugn.  8)

Du ser!!  ;D  Du kommer att bli tvingad att skaffa en ny rulle, och sen blir det tweedhatt

och kostym, silkeslina och golfbyxor. Det här blir dyrt............

:-

Länk till kommentera
Dela på andra webbplatser

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gäst
Svara på detta ämne ...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Läser
  • Användare som läser detta    0 medlemmar

    • Inga registrerade användare tittar på detta sida.






















  • Inlägg

    • Hej Jag har några linor. SA UST i/S2/S4 - 8-9 34gram SA UST S1/S3/S5 - 8-9 34gram SA UST S5 - 8-9 34gram
    • Hej  Har en super fint GL F/H/S4 - 9/10, kan den vara något för dig?
    • Helst lite styvare än mitt befintliga RPL är av intresse. Ex  Sonic, One , Z-axis , Sp+ , Rpl+ . Även klass 5 av samma modeller kan va intressant.  Mvh Janne
    • Ojj....men....Hur mår du själv egentligen?  
    • Det mesta som Benno skriver verkar ju stämma vad jag kan bedöma. Det är väl slutsatserna som dras och en del påståenden som är märkliga. Att co2 är en växthusgas är väl de flesta överens om. Den bidrar till uppvärmningen och driver då på halten av vattenånga i atmosfären som som är den faktor som ger högst effekt när det gäller uppvärmning. Alltså en klassisk 1+1=3 Växthuseffekten är naturlig, utan den hade det inte funnits något liv på Jorden. Det som kan bli problematiskt är när effekten ökar eller minskar. Det påverkar oss nämligen – ibland rejält.
    • Går det att ändra vevriktningen (från höger till vänster) på en "Ingvar of Sweden Classic 65" -rulle ? I så fall, nån som kan säga hur man gör detta ? Tacksam för info ! Leif
    • Både vind och kärnkraft står sig bra när det gäller co2. Idag räknar man väl minst 30 år livslängd på vindkraften då är man ju väldigt nära kärnkraftsiffror. 
    • Nu är jag ju inte någon PHD men jag tycker det ser ut som att vind står sig rätt bra mot kärnkraft och sol inte gör bort sig helt också: https://www.nrel.gov/analysis/life-cycle-assessment.html    
    • Luft består av: - 78% kväve - 21% syre Det är så gott som allt‼️ Små restgaser dock. - 0,93% argon - 0,0415% koldioxid(knappt mätbart att ppm används) Människan globalt bidrar med 4% av 0,0415% blir 0,0012% Sverige bidrar med 0,14% av 0,0012% blir 0,000168%(försumbart‼️) Luftens koldioxidhalt är inte skrämmande hög, utan skrämmande låg Ökande koldioxidhalter är inte livshotande, utan starkt livsbefrämjande De ger mera mat åt växterna och därmed även åt djur och mikroorganismer. Det har gett oss en grönare värld, förbättrad livsmedelsförsörjning. - ger växterna möjlighet att spara vatten genom att bilda färre klyvöppningar - stärker växternas näringsupptag, motståndskraft mot ozon, och tolerans mot höga temperaturer - gynnsam för växter. Koldioxiden bleknar i jämförelse med vattenånga‼️ Atmosfären innehåller ett par procent vattenånga som är 4 gånger effektivare än koldioxid som värmeabsorberande växthusgas och föreligger i 40-80 gånger högre koncentration i de lägre luftlagren‼️ Flera gånger i historien, helt naturligt har varit varmare än idag, utan att brinnande klimatnödläge infunnits‼️ Både bronsåldern, romartiden och medeltiden var varmare, TROTS lägre koldioxidhalt. - Vi har global nedkylning om vi sätter referenspunkten 4000 år sedan, där temperaturen sjunkit med över 2°C‼️ - Vi har global uppvärmning om vi sätter referenspunkten 200 år sedan, där temperaturen stigit med 1,2°C‼️ Allt beror på vart man sätter sitt referenspunkt‼️ Vi har precis lämna värmeperiodens(Holocen) kallaste period, lilla istiden(1850) efter oss, där lidande, död och missväxt härjade som mest. Då är det naturligt att det blir varmare, annars hade vi varit kvar i lilla istiden‼️ Bronsåldern: - Grönland: Grönskande ängar, goda betesmarker med spannmålsodlingar - Skandinavien: långt upp norrut vindruvsodling Dessa är inte möjliga idag pga  mycket kallare klimat‼️ Under medeltiden: - Glaciärerna i Alperna var mindre då än nu. - Lövskogsgränserna i Eurasien låg högre då än nu. - Islänningarna anlade bondgårdar på mark som numera är täckt av glaciären Vatnajökull. Temperaturen långsiktigt har sjunkit de senaste 4 000 åren med över 2°C, dvs vi har klimatförsämring‼️ Befinner vi oss fortfarande mitt i en brinnande klimatnödläge, klimatkris som msm påstår❓️
    • Vad jag inte förstår är hur man kan välja ignorera 99 av 100 forskare. Om din bil larmar för låg oljenivå och du frågar 100 bilmekaniker vad du skall göra. 99 säger att du skall fylla på olja och även byta med lämpliga intervall. En svarar att du behöver inte göra något, att nivån sjunker är helt normalt oljan kommer räcka bilens livslängd ut. Kommer du köra det billiga alternativet? Rent sakligt finns det ju inget fel i alternativ två. Men du kommer ju få ett motorras förr eller senare med alternativ två.    
  • Ämnen

  • Bilder

×
×
  • Skapa ny...