Hoppa till innehåll

svenska fiskar i akvarium


flugtoken

Recommended Posts

Leta reda på någon sjö eller å med klart vatten.

Sedan köper du en fjärilshåv och smyger i grundvattnet bland vass och sjögräs på sommaren.

Riktigt kul och spännande.

De små gäddorna är otroligt vackra :)

eller ska han jag kanske meta upp några smågäddor med maggot eller mask som förhoppningsvis står inne vid kanten i sjön.

Länk till kommentera
Dela på andra webbplatser

Kul tråd som jag verkar ha missat! ;)

Har själv vart inne länge på o ha svenska firrar i ett akvarium, kräftor har ja provat när jag var liten. De slutade med att de övriga fiskarna "försvann" nattetid, min far var inte så förtjust i dessa kräftorna som sen fick arkibuseras.

På tal o om Öring, kompisen hade för kanske 10år sedan en fin Öring i sitt trekants-kar.

Akvariet var kanske på 3-400L, som en trekant med en rätt så stark ström som kom de hörnet som stod i hörnet i väggen. Uppbygt med sten o sand o diverse.

Öringen var ca 15cm när den metades upp och vi födde upp den med divers: maggots, grodor, daggmaskar och skinkbitar m,m..

Öringen växte och mådde vad de såg ut som väldigt bra i karet den vart säkert en 30-35cm när den fick sin frihet åter ut i älven.

Får hoppas att han överlevde inomhus-tiden och blev en Storöring till slut, vem vet han kanske står därute bakom någon sten nu och väger en sisådär 4-5kilo :) ..och bara väntar på att de ska pipa förbi en fet tubfluga framför nosen :D

Jag får nöja mig med mina Malawi-ciklider i mitt 250L kar en stund till, kul de också :wub:

Länk till kommentera
Dela på andra webbplatser

har haft det mesta i akvarium(sötvatten)

och gädda är busenkelt...

och mört är den absoluta mästaren på o rensa en tank på sniglar

slår vilken botia som helst!!!!

simpor funkar inte pgr av värme/syrebrist/kranvatten....bryter nacken av sig själva ser det ut som

fossilfisk o kräftor funkar inte=mätt fossilfisk

och elmalar.....tja tänk er själva....vart såld ganska fort..fzzzzz på allt inkl ägaren

Länk till kommentera
Dela på andra webbplatser

På tal om nedkylning av vatten kan jag berätta om vår lösning som vi hade på skolan för massa år sedan.

Vi hade en frys modell strörre intill akvariet. I detta hade vi helt enkelt borrat två hål i sidan och dragit in ej jäkla massa trädgårdsslang. Det externa filtret pumpade således vattnet genom hela denna slinga inne i frysen. Ju längre släng desto bättre kyleffekt och givetvis större krav på pumpen. Vi kunde hålla en temp på 13-14 grader på detta sätt.

Vi hade en 540l-tank med havsvatten som vi hämtade direkt ur havet. Varannan vecka fick man ta bil och släp till ngn närliggande vik och hämta ett par hundra liter till vattenbyte. Vi hade desto större dödlighet pga att dykarna i klassen gillade att ta med sig allt möjligt hem från havet varpå jag till slut avsade mig uppdraget som "tank master".

Länk till kommentera
Dela på andra webbplatser

  • 6 months later...

Vi hade det i ett 1000-liters akvarium på högstadiet (för hundra år sen)...Där fanns öring/aborre/mört/kräftor mm..Jag minns att det fanns en typ av kyl-element som låg i akvariet så det höll 13-15 grader, och en kraftig pump..

Detta fungerade alldeles utmärkt, vad jag minns iallafall! :)

Var detta på Fredriksbergsskolan? För när jag gick där, hadde de saltvattensfisk, som jag sedan fick :P

Länk till kommentera
Dela på andra webbplatser

själv har jag haft, mört, abborre och elritsa. även testat öring men dom strök med ganska snabbt. de övriga fiskarna hade jag som vanligt fast utan doppvärmare och en distans till ljusrampen. samt en extern pump. funkade fin. hade säkert i 3år. elritsorna lekte till och med varje år. så de va kul ..

blir ju dock extremt sugen på att starta upp ett 540-650 litersakvarium och köra den där kylvarianten med frysen och trädgårdsslang. har en väldigt liten frysbos på 50x50x50cm ungefär hos fadern min i all bröte nån stans. hade vart kul med lite insjöfisk, kanske nån liten ål, löjor, abborre och en liten gädda

Länk till kommentera
Dela på andra webbplatser

  • 7 months later...

Hej jag tänkte om det går att ha fiskar i kranvatten eller om man måste ha medel?

Jag körde det hära testet nu när jag satt igång en liten burk. Har bytt boningsort och "kunde inte vattnet".

http://theaquariumwi...Tetra_Test_6in1

Inte hundra tillförlitligt men en bra fingervisning om vad man har i kranen. Dels för att se om man har mycket klor i vattnet, dels för att få en aning om pH och vattnets hårdhet för att hitta passliga invånare till karet (alternativt se hur mycket man behöver mickla med vattnet för att de fiskar man vill ha skall må bra).

Sen visar den nitrit och nitrat i vattnet. Det kan vara lite kul att veta innan bakteriekulturen stabiliserat sig och man kan börja byta vatten mer på känsla.

Passar mig som är lite tråkigt analytiskt lagd...happy.gif

(Men för sjutton, läste inte "svenska fiskar" Jag har sånt där amazonas tjafs i burken jag... Men svensk fisk gillar väl nog också ett vatten som påminner lite om deras ursprungliga kunde jag tro...)

Redigerad med Fredrik-flugarn
Länk till kommentera
Dela på andra webbplatser

  • 4 months later...

En kompis i plugget hade en 540 balja som ja fyllde upp med småfisk som vi fångade på ett projekt i skolan då vi var å elfiskade i en bäck, lärarna sa ingenting om att vi tog me oss "vitfisk" men bara att vi lämnade öringen.

Så länge han hade bara lite mört, abborre å nån gädda så gick de ju bra men när ja kastade i en lake å några kräftor så kom ju problemen med konkurrens av plats å saker började gå åt skogen.

Till slut så tömde han baljan å kastade innehållet i en sjö för att testa med öring/regnbåge/å gullspångslax som han fick tag på från en odling, dessa var knappt 1 år å till en början såg de jävligt bra ut men snart började fisken bli mager för att till slut bara dö.

Detta pga att han först matade me maggot å mask som inte gav tillfäckligt me näring som fodret dom blivit uppväxta på för att sedan mata med samma foder som dom hade på odlingen å då verkade dom må bättre å få bättre form men detta var kortsiktigt då odlingsfodret innehåller så mkt proteiner å tillsatsämnen att han snabbt fick katastrofala värden i vattnet å behövde byta 30% nästan varje dag för att ens ha gränsfall till godkända värden.

Har även sett en balja i Storsjö kapell där han hade 3 Harrar i ett 1000 liter akvarium men erkände efter lite tjat (ja var då 15) att han satte i nya harrar minst 2 gånger per år då dom bara dog trots perfekta värden/teperatur å naturligt foder, man ska veta att fiskodlingar endast odlar harr till 1 års ålder, efter de så ökar bara dödligheten då fisken behöver större yta å blir mer mottaglig för infektioner.

Vill man ha ett akvarium som e kylt men utan att behöva kosta på de så mkt me aggregat så skulle ja rekomender att ha de i ex en källare lr ett garage ståendes direkt på betonggrund då den sällan är mer än 15 grader varmt samt skippa uppvärmning, de gör inget om vattnet e 10 grader men vid 20 så mår dom bara sämre.

Röding trivs bäst i vatten upp till max 10 grader å börjar därefter att svettas, lämpligt foder skulle nog vara artemia som man kan odla själv å mata med alt. så finns de en thailänsk varian av artemia som är sötvattenslevande å kan växa upp till ca 3 cm men e ganska svår å odla upp men ja tror att dessa skulle fungera optimalt då rödingen gärna vill jaga efter sin mat.

Redigerad med Thoimas
Länk till kommentera
Dela på andra webbplatser

  • 2 weeks later...

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gäst
Svara på detta ämne ...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Läser
  • Användare som läser detta    0 medlemmar

    • Inga registrerade användare tittar på detta sida.






















  • Inlägg

    • Köpes för Max 3000 spänn 
    • Det var ett väldans liv kring norsk och kanadensisk 'säljakt' på åttiotalet - det såg inte så snyggt ut med råbarkade busar som rännde omkring på packisen och klubbade kutar (alltså sälungar). Så i den vevan började man ganska dramatiskt reglera handeln med sälar (och en massa andra arter) - och det blev inte särskilt korrekt att gå i sälskinn... Inuiter och andra ursprungsbefolkningar har dock fortfarande möjlighet att jaga såväl säl som val. Då Grönland är en del av Danmark kan man därför hitta sälskinnsplagg i Köpenhamn (eller ja, kunde i alla fall) då det inte exporteras utan bara skickas inom landet. En genuin tuiliq (kajakannorak) är nära nog alltid gjord i sälskinn - de görs i obehandlad säl och förvaras därför frusna för att inte ruttna för snabbt... Min är dock gjord i neopren. Hur det är med isbjörn vet jag inte riktigt - det finns fortfarande att köpa, men jag vet inte var den kommer ifrån. Och den är inte som den var på säg nittiotalet. Apa är väl hur förbjudet som helst - sättet man kan komma runt det är att få fatt på en gammal 'aprock' vilket är därifrån de eBay-bitar man kan få fatt i kommer. 1930 nångång var peak-konstiga-djur-i-kläder... Då var man en rock star om man gick i apa... https://www.blackcatvintage.com/store/p105/1930s_monkey_fur_swing_jacket_with_passementerie_collar%2C_size_S.html https://fidmmuseum.org/2011/06/monkey-fur-coat-c-1938.html -- Som passus - jag tycker att Hareline Ice Dub är mycket enklare att använda än riktig säldubb, och att det ger ett nästan lika bra resultat. Lystern i naturfärgat sålhår är dock väldigt speciell, precis som isbjörn. Det är halvgenomskinligt på något vis. SLF har dock ett par riktigt, riktigt bra syntetersättningar i rätt färger och (nästan) rätt lyster.    Isbjörn och apa är dock så jävla speciella att jag har svårt att se dem ersättas av syntet. Get är väl det man ersatt apa med.
    • Tack, jag har monterat denna från Autoterm, får se om jag blir nöjd med controlpanelen annars uppgraderar jag till en pu-28 panel tänker jag. Om du missat det så finns det lite bilder i början på tråden när jag monterade den.. https://varmarcenter.se/varme/luftburen-varme/autoterm-air-4d-12-24v/ https://varmarcenter.se/startsystem/autoterm-pu-28-startsystem/  
    • Oj! Jag har aldrig sett kläder i huvudtaget i sälskinn.
    • Procrastinating waiting for the new rod. None the less... - the hits just keep on coming. Stumbled up to the faculty for a meeting today. Always weird to back among people. On the way back I hit the waterhole for some fresh scones and a coffe - wolfed it down and went to one of the second hand shops, comme d'habitude & en passant... Wasn't really looking for anything - but something caught my eye. Something erile familiar... could it... be.. no way... it has gotta be fake... nope, it is the real deal...   Yep. It was the real deal. Vintage vest in seal (some form or another). I have been looking for a garment in seal for ages. And now it showed up. In honesty - it has been dead for quite some time, and I payed 250:- for it in a non profit charity second hand store so I think I'll be able to deal with the karma. But seriously - no I have a seal garment - quite possibly the ultimate trout stalking garment... Unless the smell drives them off... And being only a vest (in summer seal from the feel of it) it is not as heavy/clumsy as a greenland winter fur jacket you could still find in Denmark ten years ago. That said - I'm eagerly awaiting some monkey hair for my final sunray shadow dozen...   With JC, polar bear and monkey hair it looks like I'll be able to pull of a really, really politically incorrect salmon fly...
    • Superlim är flugbindarens bäste vän... På temat flugbindning och flugbindningsmaterial så blev jag förra veckan tillfrågad om jag hade bra säldubbing liggandes - hade isbjörnoch djungeltupp  men ingen säl fanns kvar i 'icke-politiskt korrekta'-materialboxen. Pep i dag in på en av de lokala secondhandbutikerna och fann detta:   ...en väst i sälskinn. Tänker dock faktiskt inte binda flugor på den...
    • Tackar! 😌   Ja styvare hår är absolut en fördel på den fronten. Ett bra ”fusk” jag kör är att ta lite superlim och smeta på. Stryka bakåt med en glasspinne eller liknande så får man ihop profilen och den håller formen bättre då när man fiskar.
    • De är väldigt fina de där nattsländorna! Hur mycket "flare" får du på hjorthåret där bak när de blir våta?   Jag har bundit linkande och Goddards som jag packat väldigt tight och skär sen med rakblad och de får fin form men bakdelen, dvs den inte så hårt packade delen spretar ofta ut mer än jag vill när jag fiskar med flugorna. Streaking caddis är väl extremexemplet antar jag; ser kanon ut vid städet men blir ofta bredare/yvigare än jag vill ha dem vid vattnet. Enda sättet jag har hittat för att undvika problemet är att hitta bitar med lite styvare hår och mindre luft i, dvs inte rent vinterhår eller rent av elk. Andra tips?
    • Så jäkla coolt! Vilken värmare kommer du köra med?
    • OK. Är lite  seg i ögonen efter allt jävla gryningsfiske så jag skyller på det;) Låter lite som samma hackelteknik man kör på 'dyret' - en sjukt underskattad hjorthårsfluga, imho. Jag förstår din reaktion - hjorthår är underbart att hålla på med och det stökar något till förbannelse. -- Men - då jag är trött på syntet tänkte jag faktiskt skaffa mig några fina bitar hjort för att binda en hjorthåsmärla - det ska väl vara fan om man inte kan få ihop ett unikt eget mönster...
  • Ämnen

  • Bilder

×
×
  • Skapa ny...