Hoppa till innehåll

Hur åldras spön?


hector

Recommended Posts

Har haft spön från 20-talet med kork i bättre skick än spön med bara några år på nacken. Lim är ju inte universellt lika, men samma erfarenhet där, spön över 90 år utan märkbar förändring (prövade dock inte spöt som nytt), medans rullfästet har trillat av på ett nyköpt spö. Kvalitet vinner i längden antar jag. Grafit är ju ett förhållandevis nytt material i flugspön och jag har hört argument om att materialet förändras/försämras med tid men också att sådana förändringar beror på kumulativ stress och hur mycket det använts. Mitt äldsta grafitspö är bara drygt 20år, men det är i bra form, även lacken. 

Länk till kommentera
Dela på andra webbplatser

1980 importerade vi i fiskeklubben BlåKnuten i Umeå, Lamiglas spöklingor av grafit/kolfiber från USA. Jag byggde 3 st 9fot i klass 5 och 6 och dom funkar lika bra i dag! Lite långsammare än moderna spön men det var ju lägre "modulus" (täthet?) på fibern då.

Klingan, lack bara på lindningarna och kork är helt OK. Har fortfarande kvar en fluglina från den tiden; Hardy Jet DT6F 

Länk till kommentera
Dela på andra webbplatser

Många påstår att aktionen förändras efter många års flitigt användande. Tycker att det är svårt att säga då jag det är svårt att jämföra, man har ju oftast bara i minnet hur spöt brukade vara. Tror emellertid  inte att grafitfibrerna  utmattas, men kanske det är så att  kopplingen mellan matris och fiber börjar släppa och att det påverkar aktionen.

Länk till kommentera
Dela på andra webbplatser

Tillverkarna lär ju ha stenkoll på detta. De har ju säkert testriggar som laddar och "släpper" spöt typ några miljoner ggr för att se hur det påverkas. Frågan är om det finns någon med insyn om det här?

Länk till kommentera
Dela på andra webbplatser

Jag tror inte grafitspön påverkas överhuvudtaget av det användandet en fiskare lyckas utsätta ett spö för. Det är helt enkelt inte rimligt med tanke på var materialet används primärt.

Inte ens flygplansindustrin klarar ju av att slita ut grafit och där snackar vi extrema påfrestningar.

Loomis glx grafit kom från början från Boeing och att den grafitens spänst i ett fiskespöt skulle bli sämre med åren är föga troligt även om vi räknar med tre generationers användande i en familj med starkt sportfiskeintresse.

pratar vi däremot andra material som exempelvis bambu så tror jag absolut att materialet blir sämre över tid. Fast jag kanske har fel? Hur går funderingarna kring livslängd på canespön? 

Länk till kommentera
Dela på andra webbplatser

Det som förändras och åldras på ett grafitspö är limmet som håller ihop fibrerna, kolfibern är den samma. Jag har flera enhandsspön som efter många års fiskande på kusten är märkbart mjukare när jag jämfört md ett nyt spö. Detta är klass 8 spön som får jobba ganska så hårt i vind. Har inte upplevt det samma på mina laxspön.

De som håller på med mete och har långa spön vet om detta, det räcker med att drilla några större braxar så börjar spöet hänga lite med toppen tydligen.

 

Länk till kommentera
Dela på andra webbplatser

19 hours ago Jonas sa:

"Jag tror inte grafitspön påverkas överhuvudtaget av det användandet en fiskare lyckas utsätta ett spö för. "

"andra material som exempelvis bambu så tror jag absolut att materialet blir sämre över tid."

Du har tydligen inte sett mig fiska...

Med bambu vill jag påstå att materialet i sig inte åldras tillräckligt för att bli sämre över en livstid, men det klarar påfrestningar annorlunda än grafit. Det är inte helt ovanligt att en toppsektion kan ha en svag krökning efter många års fiske. (har haft ett spö med krökning i toppen, byggt på 90-talet, vet inte vad det var med om innan jag ägde det, men mina 40- och 50- talsspön är spikraka och rappa trots en livstids fiske)

Grafitspön brukar ju inte bli böjda, vad jag vet, men det är ju inte helt ovanligt att en topp går av istället.

Det finns nog många olika svar beroende på vad man menar - materialets eventuella försämringar bara av förlupen tid, materialets förmåga att bibehålla sina egenskaper efter många tusen kompressioner, materialets förmåga att utstå yttre våld t.ex.

Helt ovetenskapligt och rent personligen tror jag att grafitspön (inte just grafit som material i sig utan hela den integrerade materialkombinationen) tenderar att fungera som tänkt tills det uppstår katastrofalt fel och spöbrott medans bambuspön mer tenderar att mattas i aktionen eller inte återgå helt till normalläge, men jag tror också att det är extraordinär belastning som krävs i bägge fallen för att spöna skall ta stryk på det här viset.

Redigerad med Troutman
Länk till kommentera
Dela på andra webbplatser

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gäst
Svara på detta ämne ...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Läser
  • Användare som läser detta    0 medlemmar

    • Inga registrerade användare tittar på detta sida.






















  • Inlägg

    • Spö och rulle köpt av mr T-bum här ovan! Smidig leverans och skicket var super 👌🏻
    • Dolly-/Dalai-Lama har jag grunnat lite över. https://www.alaskaflyfishinggoods.com/how-to/fly-tying-alaska-patterns/how-to-tie-the-dolly-llama/ Gillar inte stora coneheads - föredrar en dundersjunktafs... men det hade varit kul att kunna få ihop en sån här riktig 'kött-streamer' till Exocetten... som komplement till Sunrays i ytan. Gillar egentligen inte heller zonkerstrips - nån som har några tankar om vettigt syntetalternativ?
    • Lamson Guru 3.0, några repor men i fullt fungerande skick.  Bytes mot mindre rulle, till exempel danielsson nymph wide, eller en äldre modell av lamson litespeed.  Öppen för andra förslag också..
    • Det är Speedster 3, snäppet större än 2an.💪🤣
    • Vision Vibe 85 Flyt 12g/185gr funnen i garderob. Efter att ha ransakat minnet så erinrade jag mig att jag spolade på den, kastade i 20 minuter på vattnet, hatade den och spolade av den för att skaffa en guideline Presentation dagen efter inne på Landbyns... Så den är knappt använd Tänker mig en femhunk + frakt (alltså 550:- med skicka hem)
    • Tömde 'bröstficksburkarna' och hämtade en sunray från garderoben - mina tre är märla, omö och sunray för köttätande fisk (men maskflugan, haröra och dyret ingår faktiskt också för insektsätare).   Kommer ihåg att jag gillade att binda 'Glödhäck' med en lagrad undervinge av olika nyanser fiery, orange och röd isbjörn och sedan svart lång isbjörn ovanpå. Hade ett par makalösa isbjörnsbitar på 90-talet. håren var nånstans 150-200 mm - satan vilka hårvingar man kunde bygga med dem... Lustig grej - i garderoben hittade jag även en Vibe 85 - jag har einte n susning om hur den hamnat där... jag kan inte minnas att jag någonsin ägt en... 'Asjarna' är en liten bläckpatronsburk och en ask som en gång innehöll sex kalligrafinibbar (0,5 mm med överliggare). Sjukt smidiga att ha i bröstfickan... Minst antal askar såväl som rent fysiiskt )askar och minst antal flugor på sig under fiske vinner...
    • Kan bara 3st Flugor i mitt liv...Puppan! SunRay(Olika varianter)...å Zonker klippt ur ett skinn.. 3st!!!!! ...det räcker
    • Köpes för Max 3000 spänn 
    • Det var ett väldans liv kring norsk och kanadensisk 'säljakt' på åttiotalet - det såg inte så snyggt ut med råbarkade busar som rännde omkring på packisen och klubbade kutar (alltså sälungar). Så i den vevan började man ganska dramatiskt reglera handeln med sälar (och en massa andra arter) - och det blev inte särskilt korrekt att gå i sälskinn... Inuiter och andra ursprungsbefolkningar har dock fortfarande möjlighet att jaga såväl säl som val. Då Grönland är en del av Danmark kan man därför hitta sälskinnsplagg i Köpenhamn (eller ja, kunde i alla fall) då det inte exporteras utan bara skickas inom landet. En genuin tuiliq (kajakannorak) är nära nog alltid gjord i sälskinn - de görs i obehandlad säl och förvaras därför frusna för att inte ruttna för snabbt... Min är dock gjord i neopren. Hur det är med isbjörn vet jag inte riktigt - det finns fortfarande att köpa, men jag vet inte var den kommer ifrån. Och den är inte som den var på säg nittiotalet. Apa är väl hur förbjudet som helst - sättet man kan komma runt det är att få fatt på en gammal 'aprock' vilket är därifrån de eBay-bitar man kan få fatt i kommer. 1930 nångång var peak-konstiga-djur-i-kläder... Då var man en rock star om man gick i apa... https://www.blackcatvintage.com/store/p105/1930s_monkey_fur_swing_jacket_with_passementerie_collar%2C_size_S.html https://fidmmuseum.org/2011/06/monkey-fur-coat-c-1938.html -- Som passus - jag tycker att Hareline Ice Dub är mycket enklare att använda än riktig säldubb, och att det ger ett nästan lika bra resultat. Lystern i naturfärgat sålhår är dock väldigt speciell, precis som isbjörn. Det är halvgenomskinligt på något vis. SLF har dock ett par riktigt, riktigt bra syntetersättningar i rätt färger och (nästan) rätt lyster.    Isbjörn och apa är dock så jävla speciella att jag har svårt att se dem ersättas av syntet. Get är väl det man ersatt apa med.
  • Ämnen

  • Bilder

×
×
  • Skapa ny...