Jump to content
Edgeforum

Fisket är som bäst på kvällen. eller?


Recommended Posts

Hej. Jag började med flugfiske kring 12 års åldern och fick mitt intresse av far min. Vi fiskar runt om i dalarna i strömmande vatten efter harr och öring, alltid på kvällen, det är bäst då, har far alltid sagt och då han varit min ända ledstjärna inom flugfisket så har det givetvis blivit min uppfattning. Tills nu, när mitt  flugfiskeintresse tagit fart ordentligt och efter att ha sett en hel del filmer om flugfiske så har jag blivit fundersam. det verkar ju som att de nästan alltid fiskar på dagen? Så därför frågar jag er, som troligen är betydligt mer kunnig än både mig och min far. Är det bäst fiske på kvällen? eller funkar det lika bra mitt på dagen?

Link to post
Share on other sites

Det är kanske lättare att filma mitt på dagen? :)

Jag tycker fisket brukar vara bra på kvällen på sommaren om det är harr eller öring vi snackar.
Men är det gädda på våren är det inte kvällen som är bäst.
Är det fiske på vintern är det inte så skoj vid 8-9 på kvällen.

Alltså, det varierar så mycket med art, årstid, fisketeknik och en massa annat.

Link to post
Share on other sites

Asså visst finns det tider på dygnet som är bättre eller sämre. Framförallt när det gäller stor, skygg öring. Fast under mina resor till Jämtland har jag haft väldigt bra fiske på förmiddagen, om det varit en tillfällighet eller inte vet jag inte, men det var flera fiskare som drillade fina fiskar mitt på dagen i somras. Däremot så tycker jag ofta att det är en markant skillnad på aktivitet på eftermiddagen. Jag har en lite teori om att fisken vilar upp sig inför kvällspasset :) Har inga vetenskapliga belägg för detta, förmodligen är det väl så att de dagsländor mm. som kläcker på dagen är färdiga vid middagstid och sen händer det inte så mycket förrän nattsländepupporna kommer igång.

 

För mig är en sak säker och det är att resultatet av ubertidigt morgonfiske kan jag räkna på en hand. Jag har suttit vid åar och strandkanter innan solen kommit upp och väntat på den där magiska timmen men den har jag ännu inte upplevt. Med tanke på hur fint fiske jag har haft utan att gå upp okristligt tidigt på morgonen, så ser jag inte det som ett alternativ längre. För mig är det viktigare att njuta, sova tills jag vaknar, äta god frukost och sen mysa vid vattnet. Är det en bäcköring på några hundra gram eller en fet harr på 1kg spelar inte så stor roll.

 

När det gäller de där stora, skygga rackarna så tycker jag att kvällen är absolut bäst. 

Edited by Richard
Link to post
Share on other sites
 • 2 weeks later...

Det hela beror på¨vad för vatten du fiskar i ! 

VIlken tid på året 

Vädret den dagen och dagarna innan. 

Fisken stationär eller näringsvandrande, predator vs insektsätare. 

Att säga att det ena är bättre än det andra blir att inte följa vattnets rytm.  

 

I en spring creek(vilket vi har några i landet)under dagsländesäsongen så är dagen bäst generellt. 

Ett norrländskt skogsvatten där nattsländekläckningarna kommit igång för säsongen, kvallsfiske. 

Ett fjädermyggsvatten går det bra dygnet runt men vindstilla kvällar o nätter innan rådimman kan ge grymt fiske

Danica tider en bit in på kläckningen så kan spinnerfallen i skymningen bli superhäftiga. 

 

Jag är och har alltid varit totalt ointresserad av predatorbeteende hos öring och därför aldrig riktat fiske på det viset men i de vatten jag ofrivilligt fiskat på detta vis har det handlat om gryningsfiske. . 

 

 

Osv osv osv.... 

 • Like 2
Link to post
Share on other sites
 • 2 weeks later...

Som alla är inne på... det finns inget generellt svar för det beror på så många faktorer!

Fiskens styrs främst av födotillgången, så där har man en god ledtråd om man lär känna sitt eget vatten, dess insekter och fiskar. Ett exempel är att vatten med övervägande dagsländor sällan uppvisar samma "ätperioder" som motsvarande vatten med övervägande nattsländor.

Stor & skygg fisk är ofta altiva i skydd av mörker men de äter även andra tider på dygnet (nu talar jag insektsätande öring exempelvis). De är opportunister och äter vad de kommer över! De större har oftare ett tydligare beteende av att växla mellan skydd, vila & födosök. "Småfisken" uppvisar ett annat beteende. Det går inte att säga nåt generellt eftersom det styrs av flera faktorer, även vädret!

Jag håller med Richard om att morgon/förmiddagsfiske kan vara riktigt bra på insektsätande öring i dagsländevatten, ofta i strålande fint sommarväder!

 • Like 2
Link to post
Share on other sites

Lustigt o se på vad för beskrivningar som kommer från olika håll av landet ! 

Följer man en norrlännings råd i södra sverige så blir kan det bli pladask, 

Jag själv körde en gång i ett av de idag kända fjällvattnen med fridriftande liten åslända på dagen vid mitt första besök. 

Fick lära mig att det var stort o fult som presenterades stripandes på nackarna gryning o skymniing. 

 

De som beskriver en metod och tidpunkt fiskar nog bara i ett fåtal vatten i en viss del av landet och baserar sina teser på denna information. 

För de som fiskat en del från skånes springcreeks till norrländska skogs o fjällvatten med en himla vattendrag därimellan, de kan inte precisera. 

 

Adaption är nyckeln

Link to post
Share on other sites

Du har helt rätt endorfinslaven... det finns verkligen inget facit! Det är så många faktorer som styr när fisken är aktiv och naturligtvis skiljer sig förutsättningarna på så många sätt mellan olika vatten från söder till norr i vårt avlånga land.

Det handlar alltid om att lära känna sitt eget vatten och att anpassa sig efter plats och situation. Även i sitt eget hemvatten så kommer ibland ens "sanningar" på skam när förutsättningarna exempelvis blir extrema åt något håll! I övrigt varierar det ju en hel del också beroende av förutsättningar. Vattenstånd, temp, väder, årstid m.m.

Så "anpassning" tycker jag är en klockren beskrivning... sen finns det alltid generella och kraftigt förenklade "fiskesanningar", de finns av en anledning.

/Fredrik

Link to post
Share on other sites

Finns ingen regel utan undantag. "Golden hour" är ju ett begrepp man hört mycket om, att timmarna kring solens upp och nedgång är "prime fishing time".

Själv vill jag tro att det är en fråga om flugval och presentation. Fisk är opportunistiska djur och äter så fort tillfälle ges. Givetvis bidrar yttre omständigheter som väder vind och årstid mm med hur ofta det äts och fiskens allmänna "pigghet och hunger".

Men! Hur mysigt är det inte att fiska i en soluppgång/solnedgång?

Link to post
Share on other sites
 • 4 years later...
31 minutes ago awflyfishing sa:

Tidig tidig morgon är dom på hugget öringarna ,sommartid.

Kolla in min blogg =)

https://awflyfishing.blogspot.se/

Du behöver faktiskt inte göra reklam för din blogg i varje inlägg du gör;)

Lägg upp länk här istället https://www.edgeflyfishing.com/ipb/forum/208-medlemmarnas-hemsidor/

 • Like 2
Link to post
Share on other sites

Det finns ju vetenskapliga studier av detta, och enligt dem så är i varje fall öringen mest aktiv under dygnets mörkare timmar (sommartid). Har själv fått de flesta av mina finare öringar under mörkaste timmarna, men som många skriver, så beror detta ju enbart på hur öringens mat beter sig. Finns det gott om bra mat mitt på dagen så kan det ju bli rusch då också, förstås.

Helst ska det vara bra fart dygnet runt hela de veckor jag lägger på fiske, men så blir det ju sällan...

Kvällsfisket brukar bara vara bra korta perioder under sommaren, om man med kväll menar mellan kl 18 - 21.

Edited by kylia
Link to post
Share on other sites

+1 på (nästan) allt som redan sagts.

Kul med så många utvecklade svar. 

Prova alla dygnets timmar, hitta rytmen och aktivitetsperioderna, säger jag.

Jag är något av en torrflugenörd och vill givetvis slå ett slag för dagfisket, särskilt under dagsländesäsong. Olika arter kläcker och svärmar vid olika tillfällen på dagen. När man fått lite erfarenhet kan man titta i strandgräs och buskar på och beroende på vilka arter man finner så går det att förutspå ungefär när på dagen fisket blir hett.

 

Link to post
Share on other sites

Öringen och Rödingen är i regel en kvällsfisk, Harren är ofta en dagfisk.

Ungefär så brukar det vara när man fiskar fluga i fjällen.
Men ingen regel utan undantag och det händer mera ofta än sällan. Moder natur och vädergudarna bestämmer!

Link to post
Share on other sites

Kanske allt beror på om en är kvälls! ..lr. morgon människa?..Nää..finns tider som alltid är BRA!..när fisken väl äter..äter en inte!..så kan en lika gärna supa.:mellow:

 • Like 1
Link to post
Share on other sites
 • 2 weeks later...

Hade ett galet bra rödingfiske i kirunafjällen ifjol! 

Mitt på dan (kl 13-15) i gassande sol tog jag och en kompis ett tiotal rödingar på 1,3 - 1,6 kg på torrt. Kommer aldrig å glömma den dagen:wub:

 

 

 

 

 

Link to post
Share on other sites
 • 8 months later...

Jag kan ju säga detta!(lärde mig av farsan)..fiskar sen många år sedan Öring "hemmavid" ..timmen före till timmen efter..ungf. 2 tim...när SOLEN står i Söder,Norr,Öster & Väster...har funkat kanon för mig genom sista 30 åren. Juli mån..så kan tiden sprida sig...hipp som happ!..lik som Nattsländepuppans kläckningar(finns en handbok om denna kläckning)...för ljust dygnet runt..tills ett nattmörker gör sig gällande. Ibland är det så klockrent!..Ingen ide att fiska varken före lr. efter....för BÄSTA. ..res.

Varför? Ingen aning.

Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
 • Recently Browsing   0 members

  No registered users viewing this page.×
×
 • Create New...