Hoppa till innehåll

Alt. till GL coastal.


Ola Mörrum

Recommended Posts

On 5/9/2023 at 11:11 PM, ptr said:

Jag har kört samma SA volantis sen dom lanserades, 4–5 år sedan ? 🤔 fiskar mycket. Legat mycket i varma bilar, börjar bli lite vädrad men inte en enda krackelering eller annat. Rekommenderas varmt! Ingen som har tid med guidelines trassliga och halvdana linor kvalitetsmässigt, man vill ju fiska ! 
 

hHr både flyt och intermediate, båda är i lika bra skick.

Tycker själv Volantis är för kort (precis som de flesta linor. Coastal inkluderad).

Jag föredrar GPX/MPX-klump (typ, 12 meter). Sonar Hover resp. Emerger tip är mina två goto-linor för nästan allt kustfiske. Underklassade med ett helt steg, viktmässigt vid dubbelkoll (hade för mig att det var halvsteg, som gpx). Kör 6wt på såväl Radian 6wt som 7wt. Blåser det över 10 blir det 6wt på Meridian. Vill jag kasta riktigt jävla långt blir det 7wt på Radian 7wt. Eller något med längre klump...

Hover är väldigt slim och skär makalöst bra i vind. Tunn (men flytande) skjutlina. Enda avigsidan är att den gärna fastnar i blåstång... (jo, tunn skjutlina fastnar lättare, men den är åandra sidan enklare att slita loss;))

Emerger tip är tjockare i flydelen, och har tjockare skjutlina. Mer vindpåverkan, men väljer denna när jag fiskar i blåstångssalladen då den tjockare skjutlinan och den flytande klumpen är mindre benägen att fastna.

Jag fiskar mycket med märlor i ytan, och Hover är tillräckligt 'hover' för detta ändamål. Mina standardflugor är KulturnattaOmö på CS54 #6 resp. Foammärla på F314 #6. 10' Rio Bonefish 0.35 + 1,25 meter Stroft 0.30 eller Powerflex 0X skarvat i tafsring

--

Fullständigt medhåll kring hur pass bra SAs linor håller, dock. Såväl 6wt som 7wt Hover spolades på för tre-fyra säsonger sedan och har aldrig rengjorts. De torde ha någonstans runt 45 fiskedagar per lina, eller så (i saltvatten).

Förefaller inte vara akut bytesbehov på någon av rullarna. En pensionerad Hover 6wt sitter på en reservrulle, på den havererade till slut öglan. Sitter en ful pålstek istället som jag gjorde utvadad, för att fortsätta fiska. Hade dock en ny liggandes hemma, så jag spolade på den istället för att fixa öglan.

Har fiskat med den sedan dess den kallades för GPX Sonar (vilket kan vara anledningen till min förvirring kring vikterna).

--

Jag tycker att SAs linor, Mastery i synnerhet, är väldigt prisvärda i jämförelse med Guideline och Vision (och RIO för den delen).

 

Har fiskat med följande linor på kusten det senaste årtiondet:

Outbound Short 6/7wt (ingen favorit, för stötig i kastet)

Outbound Long 5wt/6wt (helt ok, men jag gillar inte riktigt materialet i linan)

Seatrout 6wt (för kort klum, men trevligt material - helt ok att fiska med på mediumdistans)

Wulff Ambush 7wt (well - det blåste satan, och jag ville testa om det skulle knäcka spöt eller inte... ingen höjdare...)

Wulff TT+ 6wt/7wt (om man vill fiska presentation med flylina när det blåser 2-4 är denna helt ok, pallar inte jättemycket vind dock)

GPX Sonar (eller vad den nu hette) 6wt

Sonar Hover och Emerger tip 6wt/7wt - som sagt, mina favoriter

Infinity 6wt (har inte hunnit med fullständig utvärdering än)

Coastal slow 7wt (_jag_ tycker den är för stötig, och _jag_ har upplevt återkommande strul med guidelines linor) - trivs man med den, så finns det väl ingen anledning att byta? Den går att kasta långt som fan, med rätt spö och kastarm. Den är tillräckligt långsam för att kunna fiska märla i 50 mm vatten mellan tångbälte och yta.

--

Edit - ovanstående linor har fiskats på Radian 6/7wt 9'; Radian 7wt 10', Flex 7wt 9' och Meridian 6wt 9' samt SAGE XP 6wt 9'6" (samt sannolikt något spö jag glömt - dessa är fortfarande kvar i min ägo). Coastal har jag testat i 6wt och 7wt på några olika Loopspön (inte mina utrustningar). 

--

Nytt för sommarfisket blir ett G 6wt 8'8" med Mastery Expert distance 6wt - enligt den gode René skall det komma nästa vecka... Det skall väl presentera ett värdigt komplement till tweedkavajen på kusten?

;)

Redigerad med T-bum
Länk till kommentera
Dela på andra webbplatser

Är ju lite lustigt hur man vill ha en lina som är precis, precis, precis inte flytande... men, så fort man har mer än 1 dm skvalp blir flugkontakt signifikant bättre.

Upplever främst skillnad om jag fiskar med märla och fisken mest bara sippar flugan. Inte helt sällan är det man trodde var ett tångskrap en substantiell öring... Det är väl den primära skillnaden mellan 'hover' och flyt - mängden petnapp man krokar på. Jag kan inte säga att jag upplevt att fisken skyggar för flytlina (eller grova tafsar för den delen), och presentationsmässigt är det ju nära nog identiskt (jag fiskar nära nog alltid inom 50 mm från ytfilmen).

--

Som passus - har dock ofta upplevt att öring på grunt vatten skyggar för luftkast, så min poäng var inte att havsöring är oskygg; men att jag inte upplever den som tackelskygg - har kört med .30 Stroft resp .35 FC som tippet hela säsongen. Inte fått mindre fisk för det, trots att jag fiskat märla hela april (fick en 2,5 kilos blänkare på sjunde (!) kastet för säsongen på märla, så det är vad det fick bli hela april), huvudsakligen på knä-lårdjup vatten i klara/soliga förhållanden.

 

Men va fan vet jag... jag är fostrad i att använda 2x vid torrfluga efter harr...

--

De dagar där man ser plogen komma 3 meter från flugan spelar det mindre roll.

Länk till kommentera
Dela på andra webbplatser

3 hours ago, Nilsson said:

Loop Opti Flex long är riktigt trevlig!

Hade en Opti Flex flyt som jag gillade, men efter bara ett år sprack coatingen på 2 ställen.
Kan ha varit ett måndags exemplar, men jag köpte en SA Amplitude Infinity Smooth efter det som jag är ännu mer nöjd med.
Men båda då som flytlinor, som sagt.

Länk till kommentera
Dela på andra webbplatser

  • 4 months later...
On 5/17/2023 at 3:18 AM, Lajosen said:

Är det bara jag som haft riktigt otur med Costal linorna?

Köpte mitt första ex för dryga 8 år sedan. första passet gick inte linan ut genom ringarna alls, den betedde sig lite som när den är riktigt torr och kan vissla genom ringarna när jag försökte kasta den, vi närmare undersökning var coatingen helt smulig och nästintill förstörd. Gick tillbaka till butik och fick en ny costal, denna blev i sin tur helt bubblig i coatingen efter två pass, då bestämde jag mig för att köpa en airflo 40+ IM och en s3.. s3 är kvar än idag medans IM tappades bort sittandes på en F3W för 4 år sedan.

Nu förra året när en av mina flytlinor som jag använt till kustfisket gav upp så bestämde jag mig för att testa den nya evolven, nu ca 30 pass in har coatingen gått av ca 2m bakom klumpen, fiskar uteslutande med linkorg så att trampa på linan eller liknande har inte skett heller.

Det är dåligt. Jag har en guideline coastal med några år på nacken men den fungerar än. 

Det kan säkert skilja från lina till lina. 

Har börjat väga de linor jag köper och det är anmärkningsvärt att det kan skilja en hel klass på två likadana linor. 

Länk till kommentera
Dela på andra webbplatser

Cortland 444 clear camo är en intermediate-lina som jag kan rekommendera. Lite längre klump, harmonisk att kasta, går att bära ganska mycket lina och lätt att kasta långt med. 
 

https://netlines.se/#!/intermediate-linor/products/444-clear-camo-intermediate

 

Tror @Seppo Cortland Pro Team också gillar den linan. 

Redigerad med Fisk
Länk till kommentera
Dela på andra webbplatser

On 1/9/2023 at 8:39 AM, leijonflies said:

Alla mina Coastal linor har gått till reklamation, det värsta exemplaret jag hade höll första veckan på HÖ säsongen innan handlinglinen såg ut som ett pärlhalsband.

 

Dock har jag en gammal coastal som jag fiskat med i tre säsonger som fortfarande är hel.

Det är dåligt. Tråkigt också när man köper prylar man tror på och betalar en hel det så håller det inte. 

Hoppas du hittar någon lina som håller.

Lycka till

Länk till kommentera
Dela på andra webbplatser

Med risk för att låta tjatig.

I rätt många år har jag kört SAs GPX/Sonar & Sonar Hover i klass 6 & 7 /även om jag i år mer fiskade SA Sonar Emerger tip med märla).

Förvisso lite längre än Coastal, och möjligen lite långsammare sjunk. Halv (eller numer snarare hel) klass upp.

Jag fiskar normalt 30-40 dagar under mars-april, senaste åren 30 snarare än 40 pga hälsa och sugväder - men, men...

Normalt håller en Sonar minst två säsonger (sjuan jag har nu har gått två säsonger som huvudlina, den funkade förträffligt även denna säsong de dagar jag luftade Radian-sjuan) - och jag är inte särskilt ordningsam med linor (de rengörs typ aldrig).

--

Ed. Med det sagt, jag tycker den senaste versionen är lite i tyngsta laget (på en Radian-sexa är en fullsjua lite för tung, sexochenhalv passar bättre, på min Meridian-sexa är det skitsamma om det är 6,5 eller 7,0). Men det är nog mer en smaksak - jag föredrar hastighet framför massa, men det är mitt sätt att kasta...

;)

Redigerad med T-bum
Länk till kommentera
Dela på andra webbplatser

On 10/6/2023 at 4:27 PM, Ola Mörrum said:

Det är dåligt. Jag har en guideline coastal med några år på nacken men den fungerar än. 

Det kan säkert skilja från lina till lina. 

Har börjat väga de linor jag köper och det är anmärkningsvärt att det kan skilja en hel klass på två likadana linor. 

Mjo tror absolut att man kan få måndags ex hit och dit, men riktigt frustrerande att linor håller allt från 5 pass till 250+ pass.. med en sådan osäkerhet så kommer jag nu sluta köpa 1000kr+ linor och endast leta efter begagnade ex på tradera och på sälj forumet nu. kan inte fortsätta pröjsa dom pengarna för grejer som håller 1 månad max lixom.

Kan inte stå och väntar på nya grejer en vecka om fisket är hett eller säsongen nästan är över lixom ;) 

Redigerad med Lajosen
Länk till kommentera
Dela på andra webbplatser

16 hours ago, Lajosen said:

Mjo tror absolut att man kan få måndags ex hit och dit, men riktigt frustrerande att linor håller allt från 5 pass till 250+ pass.. med en sådan osäkerhet så kommer jag nu sluta köpa 1000kr+ linor och endast leta efter begagnade ex på tradera och på sälj forumet nu. kan inte fortsätta pröjsa dom pengarna för grejer som håller 1 månad max lixom.

Kan inte stå och väntar på nya grejer en vecka om fisket är hett eller säsongen nästan är över lixom ;) 

Nä, inte kul alls på något sätt.  Som allt annat, det ska sparas, snålas, kvalitén sjunker. 

Nä, vet inte vilken lina man ska köra med om man inte har tur. 

Seppo tipsar om Cortland men får kanske gå upp någon klass med den linan då den är rätt klassad vilket många spön inte är. 

Jag har också den lina Seppo pratar om och den är fin som 17.

Länk till kommentera
Dela på andra webbplatser

On 10/9/2023 at 6:29 PM, Ola Mörrum said:

Nä, inte kul alls på något sätt.  Som allt annat, det ska sparas, snålas, kvalitén sjunker. 

Nä, vet inte vilken lina man ska köra med om man inte har tur. 

Seppo tipsar om Cortland men får kanske gå upp någon klass med den linan då den är rätt klassad vilket många spön inte är. 

Jag har också den lina Seppo pratar om och den är fin som 17.

Hur är den i linkorg? Har endast testat en Monics clear IM lina tidigare och den var som en jävla studsande fjäder i linkorgen :D Den låg inte kvar för 5 öre vilket gjorde att man antingen kom på sig själv ståendes på linan eller att man satt fast i laven/buskarna 10m bakåt när man springer på kusten, lika fort som du la linan i korgen så försvann den ut igen.

  • Haha 1
Länk till kommentera
Dela på andra webbplatser

20 hours ago, Lajosen said:

Hur är den i linkorg? Har endast testat en Monics clear IM lina tidigare och den var som en jävla studsande fjäder i linkorgen :D Den låg inte kvar för 5 öre vilket gjorde att man antingen kom på sig själv ståendes på linan eller att man satt fast i laven/buskarna 10m bakåt när man springer på kusten, lika fort som du la linan i korgen så försvann den ut igen.

Hur fan går man i buskar när man springer på kusten? Det är nog fan det _enda_ jag aldrig fastnat i på kusten (nej förresten, även ubåt resp. albatross finns kvar på saker att fastna i)...

Oaktat detta - finns en bra lösning på ditt problem. Helt sonika välj en slow intermediate med _flytande_ skjutlina så slipper man korgen...

;)

--

Kan låta raljant, men det har avstamp i verkligheten. En bekant hade kommit in i kustflugandet helt ok (bakgrund som gäddfiskare, migrerade till havsöring via gäddflugfiske, så det var en del otyg jag var tvungen att ta ur honom på vägen).

Men, han dristade sig till att fiska någon form av SA GPX _full intermediate_ samtidigt som han snubblade omkring med linkorg, för att inte fastna i brun/blås-spenaten. Jag hade samma klump, men med flytande skjutlina och hade inga större bekymmer.

Själv hatar jag att ha grejor på mig när jag fiskar på kusten. Om man nöjer sig med två bonefishtafsar i reserv, 12 flugor samt en spole .35 stroft och dubbla saxar i bröstfickorna, så känns det märkligt att släpa på en håv och/eller linkorg...

 

Each to their own, antar jag.

Länk till kommentera
Dela på andra webbplatser

12 hours ago, T-bum said:

Hur fan går man i buskar när man springer på kusten? Det är nog fan det _enda_ jag aldrig fastnat i på kusten (nej förresten, även ubåt resp. albatross finns kvar på saker att fastna i)...

Oaktat detta - finns en bra lösning på ditt problem. Helt sonika välj en slow intermediate med _flytande_ skjutlina så slipper man korgen...

;)

--

Kan låta raljant, men det har avstamp i verkligheten. En bekant hade kommit in i kustflugandet helt ok (bakgrund som gäddfiskare, migrerade till havsöring via gäddflugfiske, så det var en del otyg jag var tvungen att ta ur honom på vägen).

Men, han dristade sig till att fiska någon form av SA GPX _full intermediate_ samtidigt som han snubblade omkring med linkorg, för att inte fastna i brun/blås-spenaten. Jag hade samma klump, men med flytande skjutlina och hade inga större bekymmer.

Själv hatar jag att ha grejor på mig när jag fiskar på kusten. Om man nöjer sig med två bonefishtafsar i reserv, 12 flugor samt en spole .35 stroft och dubbla saxar i bröstfickorna, så känns det märkligt att släpa på en håv och/eller linkorg...

 

Each to their own, antar jag.

Jo men du fiskar väl i den danska delen av Sverige också?

Lite längre upp på västkusten så fiskar vi hela dagar utan att ens blöta ner fötterna då hjälper det med något att lägga linan i.

Länk till kommentera
Dela på andra webbplatser

17 hours ago, T-bum said:

Hur fan går man i buskar när man springer på kusten? Det är nog fan det _enda_ jag aldrig fastnat i på kusten (nej förresten, även ubåt resp. albatross finns kvar på saker att fastna i)...

Oaktat detta - finns en bra lösning på ditt problem. Helt sonika välj en slow intermediate med _flytande_ skjutlina så slipper man korgen...

;)

--

Kan låta raljant, men det har avstamp i verkligheten. En bekant hade kommit in i kustflugandet helt ok (bakgrund som gäddfiskare, migrerade till havsöring via gäddflugfiske, så det var en del otyg jag var tvungen att ta ur honom på vägen).

Men, han dristade sig till att fiska någon form av SA GPX _full intermediate_ samtidigt som han snubblade omkring med linkorg, för att inte fastna i brun/blås-spenaten. Jag hade samma klump, men med flytande skjutlina och hade inga större bekymmer.

Själv hatar jag att ha grejor på mig när jag fiskar på kusten. Om man nöjer sig med två bonefishtafsar i reserv, 12 flugor samt en spole .35 stroft och dubbla saxar i bröstfickorna, så känns det märkligt att släpa på en håv och/eller linkorg...

 

Each to their own, antar jag.

Haha aldrig hört talas om björbär,nypon och slånbärsbuskar? Här på västkusten finns det hundratals av dessa buskarna, fan t.om Laven som växer på klipporna fastnar linan i så hårt att du inte kan rycka loss den utan måste vandra tillbaka och plocka upp det så det här med att fiska utan linkorg kan slänga sig i väggen :D Senast jag gjorde det hade jag glömt korgen inför ett nattpass och j*vlar va många svordomar det blev den kvällen haha

Jag är en sån person som alltid vill ha en backup på varenda liten attiralj jag har med mig ut för vill absolut inte stå där den dagen med trasig utrustning och grymt fiske!

Länk till kommentera
Dela på andra webbplatser

Kort sagt - hatar att fluga från land/båt av lätt insedda skäl. Med det sagt, när jag bodde i GBG fiskade jag öring i skärgården/när jag bodde i tjockhult fiskade jag havsöring i den skärgården. Utöver det lärde jag mig fiska havsöring i norra Halland... Kände aldrig behov av linkorg där heller...

Så, att reducera mitt fiske till 'danska delen av Sverige' är en smula missvisande...

;)

--

ed.

Däremot kan man ju diskutera om 'ränna på kusten' är applicerbart om man inte har vadaryxor på sig...

;););) 

 

Redigerad med T-bum
Länk till kommentera
Dela på andra webbplatser

7 hours ago, T-bum said:

Kort sagt - hatar att fluga från land/båt av lätt insedda skäl. Med det sagt, när jag bodde i GBG fiskade jag öring i skärgården/när jag bodde i tjockhult fiskade jag havsöring i den skärgården. Utöver det lärde jag mig fiska havsöring i norra Halland... Kände aldrig behov av linkorg där heller...

Så, att reducera mitt fiske till 'danska delen av Sverige' är en smula missvisande...

;)

--

ed.

Däremot kan man ju diskutera om 'ränna på kusten' är applicerbart om man inte har vadaryxor på sig...

;););) 

 

Nu tror jag du har lite fel ändå. Med vadarbyxor så är man ju i vattnet och inte på kusten ändå? Så brukar jag säga i alla fall. När jag vadat så har jag varit i vattnet, när jag gått på land så har jag varit på kusten och när jag åkt båt har jag varit på havet. 🙃

Länk till kommentera
Dela på andra webbplatser

On 10/10/2023 at 10:13 PM, Lajosen said:

Hur är den i linkorg? Har endast testat en Monics clear IM lina tidigare och den var som en jävla studsande fjäder i linkorgen :D Den låg inte kvar för 5 öre vilket gjorde att man antingen kom på sig själv ståendes på linan eller att man satt fast i laven/buskarna 10m bakåt när man springer på kusten, lika fort som du la linan i korgen så försvann den ut igen.

Haha, ja, det fungerar den till 👍

Länk till kommentera
Dela på andra webbplatser

On 10/13/2023 at 6:25 AM, Fisk said:

Nu tror jag du har lite fel ändå. Med vadarbyxor så är man ju i vattnet och inte på kusten ändå? Så brukar jag säga i alla fall. När jag vadat så har jag varit i vattnet, när jag gått på land så har jag varit på kusten och när jag åkt båt har jag varit på havet. 🙃

Jamen va fan - du fiskar i en skärgård... då fiskar man, per definition, inte på kusten. Det är ju inomskärsfiske... Nånstans runt Onsala upphör möjligheten till kustfiske. Listerlandet markerar väl i stort den andra gränsen, även om Öland och Gotland så klart bjuder på kustfiske. Skäneland bjuder på 'bästkusten', sydkusten och den där jävla kuststräckan norr om sandhammaren där man inte förstår vad de säger. Dessutom är det, söder om Kullen, möjligt att fiska hela våren...

;)

--

Förtydligande:

Det här är nog inte mitt livs mest seriösa inlägg. Men anledningen till att jag flyttade hit för 20+ år sedan var faktiskt just kustfisket efter öring - så jag är lite anal kring definitionen.

 

Länk till kommentera
Dela på andra webbplatser

Gå in och läs om min egen designade kustlina! 

 

Är du intresserad av en kustlina som kastar riktigt bra. Jag skulle vilja påstå att den är slitstarkast på marknaden med en helt annan pvc blandning som gör att coatingen håller bättre och längre än de andra linorna på marknaden.

Säljs ruskigt billigt! 

https://lajnes-flugfiske.weebly.com/

Pm

 

 

Länk till kommentera
Dela på andra webbplatser

10 hours ago, T-bum said:

Jamen va fan - du fiskar i en skärgård... då fiskar man, per definition, inte på kusten. Det är ju inomskärsfiske... Nånstans runt Onsala upphör möjligheten till kustfiske. Listerlandet markerar väl i stort den andra gränsen, även om Öland och Gotland så klart bjuder på kustfiske. Skäneland bjuder på 'bästkusten', sydkusten och den där jävla kuststräckan norr om sandhammaren där man inte förstår vad de säger. Dessutom är det, söder om Kullen, möjligt att fiska hela våren...

;)

--

Förtydligande:

Det här är nog inte mitt livs mest seriösa inlägg. Men anledningen till att jag flyttade hit för 20+ år sedan var faktiskt just kustfisket efter öring - så jag är lite anal kring definitionen.

 

Ja kring Göteborg så är det ju mer eller mindre bara fiske i älvmynning dessutom. 

Länk till kommentera
Dela på andra webbplatser

2 hours ago, Fisk said:

Ja kring Göteborg så är det ju mer eller mindre bara fiske i älvmynning dessutom. 

När jag pluggade på Chalmers brukade jag ta färjan ut till någon av öarna. Kommer ihåg att jag hittade några fina saltvikar bland bunkrar och taggtråd och tillträdesförbud och skit.

Kanske inte lika lättillgängligt som här i Skåne - men fisk fick man...

Länk till kommentera
Dela på andra webbplatser

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gäst
Svara på detta ämne ...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Läser
  • Användare som läser detta    0 medlemmar

    • Inga registrerade användare tittar på detta sida.























×
×
  • Skapa ny...