Hoppa till innehåll

Besor


Recommended Posts

Alla som fiskar havsöring, på kusten eller i åar, vet ju vad en besa är. Men hur funkar det i stationära bestånd? Under bäcköringfisket i maj och juni har jag aldrig fått en enda fisk i dålig kondition. Tvärtom. Gissningsvis är det omställningen mellan salt och sött vatten i kombination med ett drastiskt minskat födointag som sabbar havsöringen. Eller? Har ni någonsin fått en riktigt sötvattensbesa? Är det någon som vet i vilken kondition bäcköringen är tiden efter leken? Är de lika medtagna som havsöringarna, men återhämtar sig snabbare?

Denna tråd ligger lite fel, men jag hittade ingen passande tavla. Flytta gärna...

Länk till kommentera
Dela på andra webbplatser

Har fått en del magra stackare vid tidigt vår fiske, men de verkar äta upp sig snabbt. Öringen leker ju på hösten så till maj juni borde de flesta rimligtsviss hinna lägga på sig igen.

Havsöringen hinner ju oftast äta upp sig i havet till maj - juni också.

Länk till kommentera
Dela på andra webbplatser

Insjööring leker relativt tidigt om höstarna och är mycket sällan fiskbara tiden efter lek därför är det svårt att säga men helt klart kan man tänka sig att det faktum att de i stort sett lever i samma habitat som de leker så äter de nog upp sig omgående till skillnad från havsöringen som måste tillbaks ut till havs för att komma igång. En annan faktor är att flera av de lekvandrande insjööringar jag själv stött på sannolikt äter i viss utsträckning i anslutning till lek, dvs. under vandring.

Varför besor, efter att ha anlänt till salt/bräckt vatten, står stilla långa stunder även om närområdet kryllar av mat kanske beror just på omställning sött <-> salt plus det faktum att vattnet oftast är mycket kallt? I mina hemmavatten kan vissa individer vara i bedrövligt skick ända in i maj månad och det är ju lite konstigt.

Mvh

HaLster

Länk till kommentera
Dela på andra webbplatser

Men det är intressant att det är så otroligt stor skillnad. Av de cirka 30-40 stationära öringar jag fått i maj har ingen visat något tecken på lekskador eller ens dålig kondition. Där jag fiskat mest (Björkaån & Kvesarumsån i Skåne) är konditionen på öringen i maj helt fantastisk. De fiskar på 1kg+ jag fått har alla sett ut som de fetaste havsöringarna. Kanske har det med näringsrikedomen i de åarna att göra också...

När man fiskar havsöring i april-maj tycker jag att man alltid ser skillnad på en lekt och en olekt fisk. Det är såklart svårt att bevisa (man tar ju för givet att en fet vårblänkare inte har lekt just för att den är i så god kondition...) Men jag har nog aldrig riktigt fått nån "mitt-i-mellan"-fisk helt enkelt. Däremot har jag fått riktiga ragor ända in i augusti...

Tack för svaren! Jag antar att man måste ge sig ut i december-januari och spana efter ragor i bäckarna för att få svar...

Länk till kommentera
Dela på andra webbplatser

Regnbagar i älvar i alperna ( (Tex Isar, Gmundner Traun och Deutsche Traun ) brukar ofta se för j-liga ut i Maj, dvs strax efter leken, men de är ju varlekare och har ju inte haft nagon tid alls pa sig att aterhämta sig.

Brunöringar brukar sällan se speciellt ragiga ut, i Skane har jag fangat brunöring i Mars och de har varit i hyfsad kondition, men givetvis

inte som de är senare pa aret.

Länk till kommentera
Dela på andra webbplatser

Intressant. Kanske har vattendragets storlek viss betydelse? Om fisken leker nära sina vanliga ståndplatser äter den mer i samband med/efter leken och blir inte lika ragig. Om fisken däremot vandrar långt blir också omställningen större (även om det sker helt i sött vatten). Fisken äter inte lika mycket och blir också mer medtagen av leken.

Eller så är det typen av kost som gör stor skillnad. En öring som till stor del äter fisk (havsöring, insjööring och öring i större vattendrag) har svårare äta direkt efter leken. Stor fisk som äter insekter klara sig bättre eftersom den kan fortsätta äta i närheten av lekplatserna och klarar av det trots sämre kondition. För visst borde det vara svårare för en stor utlekt öring att fånga småfisk? I näringsrika skånska åar fortsätter stor öring att äta mycket insekter, vilket gör att de återfår konditionen snabbare.

Utlekt havsöring håller sig ju relativt nära land och tar mindre byten än stora olekta havsöringar, trots att den säkert hade behövt proteinerna. Det måste ju bero på att den helt enkelt inte har fysiken att framgångsrikt jaga nors/sill/tobis/mört eller vad det nu är.

Det blev mycket svammel och gissningar! :huh: /Magnus

Länk till kommentera
Dela på andra webbplatser

Havsöringar lekar ofta i riktigt små vattendrag, riktiga diken. Av nån jäkla anledning stannar en del kvar här ända fram tills våren. I dessa diken finns det inte så mycket mat att äta för dessa stora fiskar och de kommer då vara i bedrövlig form när de återvänder till havet. Anledning varför de stannar kvar i ån kanske beror på salthalten och att det tar energi att balansera salthalten, har ingen direkt aning.

Däremot om de finns gott om mat så kan de jäkligt snabbt äta upp sig till riktigt feta bollar. Många feta öringar som fångas i stockholm ström framåt våren och kallas blänkare är egentliggen besor som ätit upp sig ordentligt och börjat få tillbaka sin blanka färg.

Länk till kommentera
Dela på andra webbplatser

Många feta öringar som fångas i stockholm ström framåt våren och kallas blänkare är egentliggen besor som ätit upp sig ordentligt och börjat få tillbaka sin blanka färg.

I april/maj har jag fått en del små havsöringsbesor längs Skånes kust som varit helt silvriga. Större besor verkar vara mörkare längre tid och det borde väl bero på att de små anpassar sig lättare efter leken och har lättare för att jaga igen. Kanske. Silvret kommer väl snabbare med en mer proteinrik kost tänkter jag mig.

Länk till kommentera
Dela på andra webbplatser

En strömmenbesa, fångad i februari/mars (inte i år). Hyffsad kondition och börjat blänka på sig. Denna vägde strax under tre om jag minns rätt. Så det är nog tillgång till mat som gör hur snabbt de återhämtar sig.

Fiskar i den konditionen kan man ju få i havet ända in i augusti! (Schysst att ha RealTree-kamoflage när man fiskar i strömmen förresten! :huh: :huh: Stenhårt.)

Länk till kommentera
Dela på andra webbplatser

Lite off topic men en reflektion om silver och kondition på havsöringar verkligen hör samman.

Silvrigheten verkar ha en tidsfaktor också. När öringen inte behöver lekdräkt och inte behöver kamoflera sig så verkar silvret komma automatiskt, oavsett om fisken är kvar i ån eller ej. Har fått några riktiga "glitterbesor" under blanklaxfiske i slutet Maj i Mörrum. Dessa fiskar uppvisade alla tecken pa att vara raga, dvs magra och dålig kondition men när man rörde dom så släppte fjällen precis som på blänkare.

Tillbaks till ämnet

Man kan få bäcköringar i dålig kondition under hela våren men det hör inte till vanligheterna. Ofta är det ju redan på förväg bestämt vilken storlek på fisk som ån klarar av. Dålig kondition verkar snarare vara styrt av ålder och sjukdom, det händer att man får fiskar med megahuvud och knappt någon kropp. Jag snackade med en biolog om det och han kallade det att "fisken var på retur"

Havsöringen däremot änpassad till ett överskott av mat i havet och det måste vara rena svältkuren att hamna i en liten å med begränsad näring. Jag har sett en liknande sak när man har planterat ut regnbåge i alltför näringsfattigt vatten, efter ett tag så liknade alla regnbågarna besor.

Länk till kommentera
Dela på andra webbplatser

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gäst
Svara på detta ämne ...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Läser
  • Användare som läser detta    0 medlemmar

    • Inga registrerade användare tittar på detta sida.






















  • Inlägg

    • Hej Jag har några linor. SA UST i/S2/S4 - 8-9 34gram SA UST S1/S3/S5 - 8-9 34gram SA UST S5 - 8-9 34gram
    • Hej  Har en super fint GL F/H/S4 - 9/10, kan den vara något för dig?
    • Helst lite styvare än mitt befintliga RPL är av intresse. Ex  Sonic, One , Z-axis , Sp+ , Rpl+ . Även klass 5 av samma modeller kan va intressant.  Mvh Janne
    • Ojj....men....Hur mår du själv egentligen?  
    • Det mesta som Benno skriver verkar ju stämma vad jag kan bedöma. Det är väl slutsatserna som dras och en del påståenden som är märkliga. Att co2 är en växthusgas är väl de flesta överens om. Den bidrar till uppvärmningen och driver då på halten av vattenånga i atmosfären som som är den faktor som ger högst effekt när det gäller uppvärmning. Alltså en klassisk 1+1=3 Växthuseffekten är naturlig, utan den hade det inte funnits något liv på Jorden. Det som kan bli problematiskt är när effekten ökar eller minskar. Det påverkar oss nämligen – ibland rejält.
    • Går det att ändra vevriktningen (från höger till vänster) på en "Ingvar of Sweden Classic 65" -rulle ? I så fall, nån som kan säga hur man gör detta ? Tacksam för info ! Leif
    • Både vind och kärnkraft står sig bra när det gäller co2. Idag räknar man väl minst 30 år livslängd på vindkraften då är man ju väldigt nära kärnkraftsiffror. 
    • Nu är jag ju inte någon PHD men jag tycker det ser ut som att vind står sig rätt bra mot kärnkraft och sol inte gör bort sig helt också: https://www.nrel.gov/analysis/life-cycle-assessment.html    
    • Luft består av: - 78% kväve - 21% syre Det är så gott som allt‼️ Små restgaser dock. - 0,93% argon - 0,0415% koldioxid(knappt mätbart att ppm används) Människan globalt bidrar med 4% av 0,0415% blir 0,0012% Sverige bidrar med 0,14% av 0,0012% blir 0,000168%(försumbart‼️) Luftens koldioxidhalt är inte skrämmande hög, utan skrämmande låg Ökande koldioxidhalter är inte livshotande, utan starkt livsbefrämjande De ger mera mat åt växterna och därmed även åt djur och mikroorganismer. Det har gett oss en grönare värld, förbättrad livsmedelsförsörjning. - ger växterna möjlighet att spara vatten genom att bilda färre klyvöppningar - stärker växternas näringsupptag, motståndskraft mot ozon, och tolerans mot höga temperaturer - gynnsam för växter. Koldioxiden bleknar i jämförelse med vattenånga‼️ Atmosfären innehåller ett par procent vattenånga som är 4 gånger effektivare än koldioxid som värmeabsorberande växthusgas och föreligger i 40-80 gånger högre koncentration i de lägre luftlagren‼️ Flera gånger i historien, helt naturligt har varit varmare än idag, utan att brinnande klimatnödläge infunnits‼️ Både bronsåldern, romartiden och medeltiden var varmare, TROTS lägre koldioxidhalt. - Vi har global nedkylning om vi sätter referenspunkten 4000 år sedan, där temperaturen sjunkit med över 2°C‼️ - Vi har global uppvärmning om vi sätter referenspunkten 200 år sedan, där temperaturen stigit med 1,2°C‼️ Allt beror på vart man sätter sitt referenspunkt‼️ Vi har precis lämna värmeperiodens(Holocen) kallaste period, lilla istiden(1850) efter oss, där lidande, död och missväxt härjade som mest. Då är det naturligt att det blir varmare, annars hade vi varit kvar i lilla istiden‼️ Bronsåldern: - Grönland: Grönskande ängar, goda betesmarker med spannmålsodlingar - Skandinavien: långt upp norrut vindruvsodling Dessa är inte möjliga idag pga  mycket kallare klimat‼️ Under medeltiden: - Glaciärerna i Alperna var mindre då än nu. - Lövskogsgränserna i Eurasien låg högre då än nu. - Islänningarna anlade bondgårdar på mark som numera är täckt av glaciären Vatnajökull. Temperaturen långsiktigt har sjunkit de senaste 4 000 åren med över 2°C, dvs vi har klimatförsämring‼️ Befinner vi oss fortfarande mitt i en brinnande klimatnödläge, klimatkris som msm påstår❓️
    • Vad jag inte förstår är hur man kan välja ignorera 99 av 100 forskare. Om din bil larmar för låg oljenivå och du frågar 100 bilmekaniker vad du skall göra. 99 säger att du skall fylla på olja och även byta med lämpliga intervall. En svarar att du behöver inte göra något, att nivån sjunker är helt normalt oljan kommer räcka bilens livslängd ut. Kommer du köra det billiga alternativet? Rent sakligt finns det ju inget fel i alternativ två. Men du kommer ju få ett motorras förr eller senare med alternativ två.    
  • Ämnen

  • Bilder

×
×
  • Skapa ny...