Hoppa till innehåll

Köpa vadarset - vad tänka på?


Recommended Posts

Har kört med neoporenvadare från Biltema senaste 3 åren vilket fungerat bra. Nackdelen är att det blir väldigt varmt samt att kläderna under behöver tvättas med täta intervall då de tagit åt sig av lukten. Värmen i kombination med att neoprenvadarna börjar bli utnötta (lagade i omgångar) gör att jag nu tänka investera i ett vadarset. 

Har dock begränsat med resurser och har hittat tre produkter som ligger inom möjlig budget (1800-2300kr).

Vision keeper:
http://www.fishline.se/vision-keeper-vadarset/product_details.php/products_id/1083

Guideline Kaitum:
http://www.fishline.se/guideline-kaitum-vadare-med-laxa-skor/product_details.php/products_id/3673

Kinetic DryGaiter:
http://www.fishline.se/kinetic-drygaiter-vadarpaket/product_details.php/products_id/5130

Vad bör man tänka på när det gäller:

  • Tyget? (3 eller 4 lager?)  
  • Skorna?  (gummisula med dobbar eller filtsula?
  • Annat?

 

Redigerad med villvetamer
Länk till kommentera
Dela på andra webbplatser

vad gäller skorna:

- gummisula! 

- köp en storlek så att du får in en extra (utvändig) neoprensocka. Då håller vadarna längre.  Utgå från din skostorlek (med US-mått) och lägg på 1,5 eller 2. Dvs har du stl 43 (US=9,5) så köp vadarskorna i storlek 11. Funkar på Simms i alla fall

värt att kolla på dessa (verkar åtm bra pris, har ingen koll på GLs vadare)

https://www.sportfiskeprylar.se/sv/artiklar/guideline-vadarkombo-kaitum-med-laxa-sko.html?gclid=CLGV2Pr3pNQCFUqBsgodExEM-Q

 

Länk till kommentera
Dela på andra webbplatser

Filtsula är toppen när man väl står i vattnet, men om man även har tänkt sig att röra sig något på land är gummisula att föredra (gärna med dobbar). Blött gräs och gummisula kan vara snorhalt, vet inte hur många fjällsluttningar jag ramlat nerför...

Guideline gör många bra saker (främst linor), men vadare har de inte fått koll på. Statistik från min umgängeskrets är att de håller tätt ca 3 fisketurer innan man får börja limma, vet inte om de skärp till sig i år. Skulle satsa på Vision om jag skulle välja bland de du nämner, Scierra är också grymt prisvärda.

(Men efter några år så använder du Simms hursomhelst)

  • Like 1
Länk till kommentera
Dela på andra webbplatser

Jag håller med Ismo här, jag testade dyra vadare, men det gick åt helvete, fick reklamera två par på ett par säsonger. Ej värt i mina ögon då jag innan och efter alltid köpt "billiga" till "mellanbilliga" från Vision, Loop osv. och de har hållit flertalet säsonger för mig utan problem. 

 

Däremot gällande vadardojor har jag omvända erfarenheter, jag körde några par billiga först men de höll inte utan avled snabbt, sen köpte jag dyra för typ 10 år sen som jag har kvar än idag. 

Redigerad med hector
Länk till kommentera
Dela på andra webbplatser

Grymt bra input från er alla som svarat och bidragit med er erfarenheter.
Stort Tack!

Jag har landant i ett vadarset som känns vettigt och som säljs på flertalet butiker på nätet. Priser skiljer dock väldigt mycket. 
Någon som har erfarenheter av att handla från Jensen och Celander?
http://www.fiskebutiken.nu/

Brukar generellt köpa det mesta från Fishline, men i detta fall skiljde sig priset med ca 300kr för det vadarset jag spanat in.

Länk till kommentera
Dela på andra webbplatser

Tack för tipset niseye!

Har några ytterligare frågor till er kunniga:

Skostorlek
Jag skulle gissa att jag har storlek 42 - 42,5 på skor då jag emellanåt har storlek 42 (finskor, kängor) samt i skor med mindre storlekar ex. löpardojor har storlek 43.
Mätte foten mot en vägg och fick den till 27cm (hälens kontaktpunkt mot väggen samt hela vägen ut till tåspetsen). Vilken storlek på vadarskor bör jag köra på?

Storlek på vadarna

Är ca 178cm lång. Hyfsat normalbyggd. 
Kan jag köra på medium?

Dobbar eller ej?
Har landat i att jag vill ha gummisula, men är det lönt även satsa på dobbar?
När är dobbarna att föredra?
 

Redigerad med villvetamer
Länk till kommentera
Dela på andra webbplatser

Skostorlek

- beror på om du skall ha extra neoprensocka eller inte. Jag har stl 43 och kör extra socka => 11 (Simms). Prova !

- gummi alla dagar i veckan. Börja utan studs, köp sådana endast om du känner att i behöver det. Gissar att man behöver studs på kusten. Vanlig älvfiske? Inget måste men ger extra grepp (jag kör studs sen ett år tillbaka)

- medium passar nog utmärkt (vadare i fel storlek en styggelse)

  • Like 1
Länk till kommentera
Dela på andra webbplatser

Tror du passar i:

Skostorlek 9 eller 10 (US) lite beroende på. Kan vara en poäng att ta den större storleken för att bygga på med en neoprenstrumpa vid behov. 

Storlek medium på vadarna. Kan vara poäng att köpa lokalt för smidigheten med att kunna prova och ev reklamera.

Simms aluminiumcleats (dobbar) tycker jag är en billig livförsäkring på alla algbeklädda stenytor, har svårt att tänka mig att gå tillbaka till nåt annat. Vet inte huruvida de funkar i andra märkens sulor dock.

 

 

 

 

  • Like 2
Länk till kommentera
Dela på andra webbplatser

Testade förra året på vadarskor med gummi och studs för första gången och jag gav det 2 turer sedan bestämde jag mig för att mitt liv är förmycket värt...... gick omgående tillbaka till filtsulor.

Har aldrig halka omkring så mycket på sten som jag gjorde i gummisulor och jag tar ett par kanor i grässläntar på ändan alla dagar i veckan med filt iställt för dessa otroligt hala gummisulor......

  • Like 2
Länk till kommentera
Dela på andra webbplatser

2 hours ago villvetamer sa:

Kanonbra inputs! 
Stort! tack till alla som svarat!
Läser och tar åt mig...  Intressant  att kunna se att erfarnheterna av både märken och gummisula resp. filt skiljer sig åt. 

Måste ställa en (säkert dum) fråga: Vad innebär "studs"?

 

jag skrev dessutom fel. de jag avsåg kallas "cleats". "Studs" är mer åt skruvhållet. 

Det är "cleats"som är bäst, enligt min mening, speciellt de i aluminium...

Nedan vanliga "cleats"

https://www.wittlock.se/sv/utrustning/vadningstillbehor/dubbar-simms.html 

Länk till kommentera
Dela på andra webbplatser

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gäst
Svara på detta ämne ...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Läser
  • Användare som läser detta    0 medlemmar

    • Inga registrerade användare tittar på detta sida.






















  • Inlägg

    • Ja helt facinerande vad trädgränsen klättrat uppåt. Jag har 50 år i fjällen och accelarationen på hur träden klättrar uppåt sluttningarna är makaber. När man sen pratar med äldre samer om samma accelaration så inser man att något e galet. Sen vad klimatförändringarna beror på får andra avgöra... 
    • Oöppnad förpackning Sumo Rod racks. Säljes för 1600:-
    • Du kan likvidera hela Sveriges befolkning och lägga hela landet i ruiner. Koldioxidutsläppsvinsten för överskådlig framtid äts upp av Kina på sex månader. Lite flipant och överdrivet - men... Sveriges klimatpåverkan ökar, snarare än minskar, med den inslagna vägen med green tech och vindkraft. Och det är nog inte SDs fel... (märk väl - jag har inte uttryckt någon åsikt om SD, inte heller om klimatfrågan som sådan) Just sayin'...
    • Jag hoppas att du inser att det du skrev här är en kontradiktorisk utsaga som därmed inte har någon faktisk innebörd? 'A' och 'inte A' blir 'tomma mängden' - 'void' på engelska eller 'mu' på japanska. Men, du kanske menade något annat än det du skrev? Sveriges energiproduktion fram till nedläggningen av kärnkraft var skapligt koldioxidneutral - men koldioxidfotavtrycket har ökat dramatiskt... pga nedläggning av kärnkraft... vilket drivits av miljöpartiet och centerpartiet - måhända socialdemokratins största svek mot landets ekonomi och såväl miljöhänseende som då avseendes på det mer abstrakta 'klimatet'. Sen är väl inte heller problemet att superrika släpper ut mycket koldioxid - det är ganska marginell påverkan givet att de strikt numerärt är ganska få... det stora bekymret kommer när det vi förr kallade tredje världen nu (en smula missvisande) 'den globala södern' försöker närma sig västerländsk livsstil och därmed måste ha energi (eller då vi idioter som envisas med att bo strax söder om polcirkeln). Energi som då kan utvinnas genom: Sol och/eller vind - bägge har större koldioxidavtryck än kärnkraft. Vattenkraft - vattenkraft ställer precis som vindkraft till irreparabla naturskador - och den primära anledningen till 'minskad landmassa' - det stora bekymret med krympande landmassa är inte att havsnivån ökar utan att mängden sand som tillförs (eller ja, tillfördes) genom 'fluviala processer' (eller vad fan det heter) numer sedimenteras i diverse vattenkraftsdammar istället för att bygga på stränder utanför deltan. En annan stor bov i erosionsproblematiken är, såklart, att vi producerar mycket betong - i vilket sand är en betydande komponent... Så... ja... ännu en anledning till att det är skitkorkat att rasera en fungerande energiinfrastruktur till förmån för en icke-fungerande... Olja, kol och ved... ja... de har ju som bekant sina egna problem... (här har faktiskt Greta rätt, äben om bekymret med ved är det relativt låga energiinnehållet). Kärnkraft då? Ja, ur ett klimatperspektiv det bästa som finns att tillgå. Där är nog forskningen enig, ehuru politisk aktivism  maskerad som 'forskning' har avvikande åsikter... Men vad vet jag - min master var/är i elektroteknik (elpraktik inom distribution av elkaft) - min phd är inom ett annat fält (men jag är jävligt duktig på metaanalys). -- Inte för att regna på din parad, men jag är förbannat trött på att få höra att alla forskare är överens. För det är de inte. Och de har inte en jävla susning om vad som kommer att hända. Det finns en del modeller. Alla är fel. Sannolikt är en del mindre fel än andra. Men - modeller är modeller. Och, så länge man inte funderar igenom det här med solcykler på allvar så är modelleringen behäftad med avsevärda systematiska problem. -- För några år sedan (minns inte vilket år exakt) - hade vi den varmaste vintern någonsin (kan ha varit -20). Samma vinter var det snörrekord i Lappland. Spurious correlation? I think not - varmare vinterväder ger mer nederbörd. Så - i den mån det blir varmare vintrar kommer till slut detta även påverka exempelvis grönland... på ett helt annat sätt än vad som kommuniceras - visst avsmältningen ökar, men så även tillskottet (exempelvis var vintrarna under medival warming period extremt nederbördsintensiva på grönland - vilket paleoklimatologiska forskare nogsamt dokumenterat). Så var landar vi med detta? Uppenbarligen finns det antropogen klimatpåverkan. Frågan är hur mycket miljörförstörelse som är anses acceptabel för att driva meningslösa åtgärder...
    • Nytt pris! Även byte mot Danielsson F3W kan vara av intresse.
    • Sänker priset på denna kanon jacka,  1100sek,frakt inkl.
    • Det känns lite sorgligt att komma med en avslutning på denna tråden.  Medlemmars kreativitet borde få blomma vidare 🌹🌺💐.  Jag ställde en skål med ättika på en skärbräda, lade hatten ovanpå och knöt en luftig soppåse som en ballong runt alltihop. Ställde hela härligheten i ett soligt fönster ett par dagar (glömde bort den 😳) och tog bort påsen i eftermiddags. Hatten var lite mjuk och fuktig och luktade inget speciellt. Tryckte den fuktiga hatten hårt ner på huvudet och trängde ut den lite och lade den sedan att soltorka i samma luftiga fönster ett par timmar.  Nu är den som jag vill igen ❤. 
    • Att det förändras det vet forskarna och dom vet vilken funktion koldioxid har.  Det är inget klimatångestkategorin förnekare är ensamma om att förstå. Men det är knappast troligt att det funnits för lite koldioxid innan vi började släppa ut en massa extra. Så ingen större risk att vi tar bort för mycket. Det man ser är att det vi människor gör har en påverkan ovanpå de naturligt förekommande cyklerna. Klimatet är ett komplext system som är svårt att modellera. Så exakt hur mycket påverkan det klarar utifrån och ändå vara stabilt är svårt att veta. Och insatserna är höga. Påverkar vi systemet för mycket så balansen rubbas finns ingen återvändo. För jorden spelar det ingen roll den återhämtar sig alltid.    Du har rätt i att mycket ansvar läggs på individen. Det är för att då kommer företagen undan med att göra något. När det är där det finns saker att göra. Och de superrika som släpper ut många gånger mer än vi övriga hycklar en hel del och måste också skärpa sig. 
  • Ämnen

  • Bilder

×
×
  • Skapa ny...