Hoppa till innehåll

Pattegrisen som fenomen


sasse

Recommended Posts

Att en del flugor slår stort är inte så konstigt. Ibland har de någon egenskap (rörelse, färg, glitter) som saknats eller varit svårt att få fram tidigare men oftast handlar det om att de flesta av oss är osäkra fiskare. Vi kan inte hjälpa att vi känner att vi egentligen får mindre fisk än vi vill. Eftersom vi har ont om tid och få av oss har möjlighet att lära känna ett närvatten som vår egen ficka behöver vi tro på vårt bete. Och eftersom vi inte får fisk med det vi använder just nu har vi lätt för att övertygas när vi läser om fiskebonanzas där någon gång på gång drar fisk när andra misslyckas.

Jag menar inte att flugan är överskattad, säkerligen har den många egenskaper som gör den effektiv.

När jag fiskar i Bohuslän är jag självsäker, jag kan mina vatten och vet hur strömmarna fungerar runt uddar och mellan öar. Därför kör jag med mina Mickey Finn i alla lägen (utom på sommarnätterna) och fångar fisk.

Men som oerfaren här i Skåne (Barsebäck, Vikhög) känner jag mig osäker och det skulle vara väldigt lätt för mig att köpa material till PG bara för att minimera en osäkerhetsfaktor...

Ja, man hade inte kunnat säga det bättre själv, förutom det där med Mickey Finn. Har aldrig fastnat för den klassikern av ngn anledning.

Känns ändå ganska bra att ha bundit upp några pattar (i "original" :D ) att ha i asken om man misströstar ngn gång.

Den kommer inte att vara förstavalet förrän den har bevisat sin förträfflighet för mig.

Kul att ett flugmönster kan väcka såna känslostormar :)

Länk till kommentera
Dela på andra webbplatser

  • Svar 133
  • Created
  • Senaste svar

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

Kul att följa denna tråd om PG för & emot. Detta får mig att minnas det tidiga 70-talet då det vid en ström i övre Indalsälven inte skulle gå att få öring på annat än Alexandra våtfluga. Efter några bomnätter fick jag "sörlänningen" stora knäppen. Det var mycket kallt och Åreskuta hade fått ny vit mössa och fisket var rent ut sagt skit. Fisken vakade flitigt men ingen tog på den alenarådande Alexandran. Jag bröt mot detta och satte på det minsta jag hade i flugasken en Black Gnat #18 (binder sällan mindre) och det var medecinen. Fick tre fina fiskar på lika mång kast.

Vill med detta säga att jag inte tror på någon SUPERFLUGA vad den än må heta man måste ha alternativ att erbjuda för även fisken har en varierad diet. Det gäller bara att ta reda på vilken primör som dukas upp just nu. Vill tro att det är lika om det så är kust-, sjö- eller strömfiske. Man måste finna fram till "dagensrätt".

Redigerad med Lennart
Länk till kommentera
Dela på andra webbplatser

  • 2 weeks later...
  • 4 weeks later...

Hype och mode är det minsta man kan säga om denna fluga men fångar havsöring gör den...mycket bra dessutom. Vad det är som gör flugan så bra kan vi bara spekulera om men förmodligen har det med rörelsen att göra. Ofta tar fisken flugan vid stopp över en djupkant när den ligger stilla, hovrar och viftar med hacklet. Viktigast är nog att den imiterar tångräkorna bra vilket är en bra munsbit för en öring. Fiskas den i raketfart så kanske den kan tas för en fisk men jag har bara fått småöringar på det sättet.

Köper ni flugorna så se upp med billiga dåliga imitationer. Kanske en urspungsbeteckning skulle behövas för att få bort mindre nogräknade lycksökare i bakvattnet av hypen...

Länk till kommentera
Dela på andra webbplatser

Tre av de fyra öringar över 3 kg, största 5,8 kg, jag landat denna vår, tog jag på Pattegrisen.

Dock inte på originalmönstret eftersom jag har väldigt svårt för att inte modifiera flugor efter egna teorier men en bra fluga är det.

Bifogar en av varianterna "Pattegrisen Low Rider".

Räka, betesfisk eller kanske bläckfisk? :P

2023916740102535569S425x425Q85.jpg

Länk till kommentera
Dela på andra webbplatser

Tja, inget är nytt under solen, Tycker det är konstigt att det skulle dröja så länge innan flugan (och dess varianter) blev mer allmänt kända. Beror väl på "Havsöringens hemligheter"-dvdn och internet.

Jag binder en variant med foamrygg och svart hackel för kvälls- och mörkerfiske i lugnt vatten som brukar funka bra. Fick bl a min längsta (!) hö på en sådan; en ca 85 cm lång blankbesa i Skillinge för 6-7 år sedan.

Jag gillar Pattegrisen/Öland shrimp i lite diskretare färger och med mer transparens, t ex grå speynacke samt svagt färgad eller vit STF-dubbing/Polar dubb. Kan ibland tycka att epoxyräkor och andra mer transparanta flugor funkar bättre i klart vatten/lugnt väder.

Har fått lax på speyräka, iofs en arg höstlax, men ändå!

En bekant använder gärna en grå speyräka till bone fish, med strålande resultat. ( http://www.henric.nu/flugbindning/2008/gre...ckle_shrimp.jpg ) Han utelämnar ofta ryggskölden vilket jag också ofta gör. Blir inte lika snygg fluga men den blir mer transparent och luftig. Har man sett många riktiga räkor i vattnet vet man hur transparante de är, egentligen är det bara ögon, ben och segmenten som syns, resten är ju bara svagt färgat efter omgivningen.

Länk till kommentera
Dela på andra webbplatser

Jag fiskar nästan bara med Pattegrisen i orginalfärg och svart.

Jag har tidigare inte tyckt kusten varit så rolig men efter fått så mycket fisk sen förra året så älskar jag det :o allt bara för en flugas skull :) .

Flugan tar ju alla fiskar.

Jag har fått : H-öring, Skrubba, Horngädda, MUlte och Barrcuda på pattegrisen .

Så jag tror på fenomenet Pattegris

mvh behnke

Länk till kommentera
Dela på andra webbplatser

  • 5 weeks later...

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gäst
Svara på detta ämne ...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Läser
  • Användare som läser detta    0 medlemmar

    • Inga registrerade användare tittar på detta sida.























×
×
  • Skapa ny...